Voorzitter parlement Suriname: terugroepwet onding

37

PARAMARIBO, 19 jul – De gevolgen van de ingezette ‘terugroeping’ van twee parlementariërs zijn nog niet te overzien. Alleen al de inhoud van de Terugroepwet is voor meerdere uitleg vatbaar. Nu de procedure is ingezet, lijkt ook het parlement in de problemen te raken. “Daarom zei ik sinds de wet werd behandeld, dat het een onding is”, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons.

Volgens de wet begint het terugroepen op het moment dat de persoon in kwestie schriftelijk wordt geïnformeerd. In het geval van Diana Pokie en Waldie Adjaiso gebeurde dit op zeventien april. Vanaf toen waren ze dus in feite geen parlementariër meer. Dat kan gevolgen hebben voor besluiten van het parlement. Daar moet nog over worden nagedacht. “Dit is wat je krijgt wanneer je gelegenheidswetgeving maakt”, zegt Simons tegenover de Ware Tijd.

De wet uit de jaren negentig, moest vooral het overlopen voorkomen. Toen verzette zich vooral de NDP, waar Simons lid van is. Uiteindelijk is de wet wel doorgevoerd door het regerende Nieuw Front. Nu blijkt niemand echt raad met de wet. Volgens het Centraal Hoofdstembureau worden de twee teruggeroepen, omdat hun politieke partij, Bep, dat zo wil. Volgens Bep mag dat, omdat A Combinatie uiteen is gevallen. De twee zijn wel lid van Bep, maar waren gekozen via de combinatie.

Bep trok zich naderhand terug uit A Combinatie. Het duo weigerde mee te gaan en is daarvoor gestraft. Protest van A Combinatie bij het bureau leverde niets op. Volgens Lothar Boksteen, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau, is A Combinatie uiteengevallen. De twee politieke partijen die A Combinatie nu nog vormen, ontkennen dit. Bep vindt dat het uiteenvallen een feit werd met de eigen terugtrekking. Pokie en Adjaiso overwegen nu of ze naar de rechter stappen.

Bekijk ook:


37 REACTIES

 1. Dit is wat je krijgt wanneer je gelegenheidswetgeving maakt”, zegt Simons tegenover de Ware Tijd.

  Zelfde geld ook voor jullie amnestiewet hoor Simons.


  Maak melding

 2. Wat mevrouw Simons als gelegenheidswetgeving ziet, is een poging om het politiek handelen van het Front uit het verleden in diskrediet te brengen. Als Pokie en Adjaiso in het gelijk worden gesteld, dan zal de parlementaire democratie om zeep geholpen worden. Mevrouw Simons zou het ook niet accepteren, als Brunswijk zich met de interne aangelegenheden van de NDP zou inlaten. Mag Brunswijk bepalen op welke positie mevrouw Simons op de NDP-lijst bij de volgende verkiezing mag staan? Volgens mevrouw Simons dus wel!!!


  Maak melding

 3. Weer een laster campagne naar de vorige regering door onkunde van deze parlementsvoorzitter.
  Nee Jenny, het is juist de NDP die aan gelegenheidswetgeving doet. In de filosofie van de NDP is alles wat tegen werkt gelegenheidswetgeving. Hoe noem jij de Amnestiewet dan. Een duidelijker voorbeeld van gelegenheidswetgeving dan die van de amnestiewet bestaat er niet. Suriname let op uw zaak.


  Maak melding

 4. Reus Simons heeft zogenaamd helemaal geen idee hoe afkeurenswaardig die bouta Amnestie wet in feite is.Behalve Simons en haar partijgenoten en een handjevol aanbidders ,is er niemand die het goedkeurd.
  Het is illegaal doorgevoerd ondanks vele protesten van zowel parlementsleden en de samenleving.
  Maar neen ,omdat het haar partij goed uitkomt is het wel goed ,denkt reuzin Simons.


  Maak melding

 5. Eey Dada..luister noh, dit ding is een langdradig onding aan het worden hor.. dan krijg jij tog nooit de tijd voor je mega-beloften..baya soso ede ati 🙂

  Ik zie dit als een ware binnenlands probleem voortkomend uit het binnenland 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 6. Het parlement is een gorte poppenkast. Dus laat Simons haar mond houden over te nemen besluiten. Men blijft toch massaal weg bij vergaderingen? Dus zij zoekt nu een stok om te slaan. En tja, wie zoekt zal vinden.


  Maak melding

 7. De terugroepwet was gemaakt om lieden die door omkoping of andere overwegingen zijn partij verlieten de laan uit te sturen.Welnu men moet kijken naar de geest van de wet waarvoor het gemaakt is en niet naar mazen in de wet. In elk geval DNA had de wet gemaakt en is het toegepast door het CHS. Indien men niet eens daarmee is had men de wet eerder moeten veranderen. Hierbij feliciteer ik het kiezersvolk van Suriname want men zal nu niet gemakkelijk met je stem weg kunnen gaan.


  Maak melding

 8. Ingewikkeld!

  Wat als blijkt dat de Amnestiewet is goedgekeurd door een incompleet perlement omdat Diana en Waldie al in april zijn teruggeroepen? Ma da fa dang?


  Maak melding

 9. Mijnheer Alendy van harte gefeliciteerd. Een goede les voor deze twee bedriegers Pokie en Adjaiso. Ze dachten dat er al waren en zouden kunnen zitten tot 2015. Adjaiso weet nauwelijks een volzin uit te spreken en mijnheer noemde zich volksvertegenwoordiger. Er is dus meer nodig. Ze hebben zich niet aan de partijdiscipline gehouden en de beloften gebroken. Dus opzouten met deze lieden. De afbraak wordt voortgezet. Wat niet bijelkaar hoort, zal ook niet bijelkaar blijven.


  Maak melding

 10. Dit is geen gelegenheidswetgeving, maar een weloverwogen instrument om te vookomen dat leden aan de haal gingen met hun zetel, zoals in 1996 ie gebeurd met VHP (Marijke moet nu last hebben van gewetenswroeging). De wet is op basis van ervaring en met een voortziende blik gemaakt. De Amnestiewet dat is een schoolvoorbeeld van gelegenheidswetgeving. Uw begrippenkader is niet goed. U zou een masterclass staatsrecht en bestuurskunde moeten volgen. Of dat in uw geval nog zal helpen betwijfel ik, want uw denken is verziekt


  Maak melding

 11. ONDING,
  Amnestiewet
  Bouterse
  J.Simons.
  R Brunswijk
  R.Abrahams.
  en de rest van die paarse sekte.
  Alles wat niet pas in deze beesten hun straatje in niet goed in hun beestachtige ogen.


  Maak melding

 12. Blijf maar naar wet en recht kijken…domoren.
  Dit is duidelijk met wortel en tak uitroeien.
  Daarom blakaman no e kon vooruit zij worden door eigen mensen vernietigt…Die Capriolen van Ellende is een zeer wreed mens plus a tja wisi.
  Waarom geen halve of kwart BEP in DNA……. maar nee vernietigen dat is goed voor land en volk plus in het byzonder de blakaman….Ellende tja don !!


  Maak melding

 13. De ouder wordende vos verliest wel zijn haren, maaaaar niet het brein achter alllerlei vieze en vuile gedachten. Je bent de enige die geen last heeft van moordende leiders en schurken.


  Maak melding

 14. Simmons noemt de terugroepwet een onding, terwijl je zo had moeten denken betreffende die wijzigingsamnestiewet, maar dat was alleen maar in het voordeel van die paarse bende, dus is dat geen onding doordat Simmons daar ook vele voordelen aan heeft.


  Maak melding

 15. Artikel 52lid 3 Grondwet luidt:”3. De verantwoordingsplicht ten opzichte van het volk en controle op het overheidshandelen door organen die daartoe zijn ingesteld en het terugroeprecht ten aanzien van gekozen volksvertegenwoordigers zijn waarborg voor een waarachtige democratie.”

  Goed beschouwd is een politieke partij in strijd met dit artikel, althans wanneer de politieke partij het parlementslid beknot in zijn vrijheid.Immers, het parlementslid is niet gekozen door de politieke partij, maar door zijn achterban. Derhalve dient dit parlementslid verantwoording af te leggen aan zijn achterban en niet aan de politieke partij. Politieke partijen die parlementsleden terugroepen maken gebruik van een bevoegdheid die hen niet toekomen.
  Op de keper beschouwd is de representatieve democratie middels politieke partijen in strijd met de waarachtige democratie en dus in strijd met artikel 52 lid 3 van de Surinaamse grondwet. Derhalve: De representatieve democratie in Suriname met haar partijen-systeem is een ONDING! Dit systeem dient te worden vervangen door de directe democratie die zich bedient van de moderne technologische mogelijkheden, zoals internet.


  Maak melding

 16. Dit is door Jules Wijdenbosch ingezet. Bij het maken van de grondwet voor de verkiezingen van 1987 was hij de mening toegedaan dat politieke partijen aan politiek deden en niet personen. Het is in Suriname daardoor dan ook niet mogelijk om als onafhankelijke kandidaat mee te doen aan de verkiezingen. Je MOET een partij achter je hebben. De terugroepwet is een gevolg hiervan. Je MOET bij een partij horen en je MOET je partij gehoorzamen.

  Ik ben het niet met dit systeem eens. Iedereen moet zich vrij verkiesbaar kunne stellen, ook zonder partij. Echter is deze wet er niet zomaar. de bedoeling was om te voorkomen dat volksvertegenwoordigers “gekocht” kunnen worden.

  Het feit dat zo een wet zelfs in overweging werd genomen, zegt iets over de betrouwbaarheid van de gemiddelde Surinaamse volksvertegenwoordiger. Dat ik er niet ver naast zit, is ook terug te vinden in het “heen en weer lopen” van politici de afgelopen weken, maar ook maanden, jaren en decennia.

  Politiek is zelden schoon, maar Suriname spant de kroon. Geen principes, geen fatsoen, geen moraal.

  Ik pleit nogmaals voor moreel leiderschap.

  @ Radja: Pleit jij voor een soort Piratenpartij zoals in Duitsland? Wel die worden in Suriname nog sneller omgekocht. Las personen geen fatsoen, principes en moraal hebben, houdt het op. Die strijd kan je niet winnen.


  Maak melding

 17. Mensen de VHP begint leeg te lopen ! Mark these words ! Als Santokhie niet spoedig een oplossing weet te vinden om haar electoraat mee te laten dingen in onze regeermacht, dan is hij heel snel voorzitter af !!!!

  Onze hindustaanse broeders willen ook veel meer in de melk te brokkelen hebben en pikken het etnisch geklets en geleuter niet meer van de oude garde !

  Let wel, we leven nu in de 21ste eeuw en willen voor elke Surinamer een zekere vooruitgang. Het etnisch gedonder moet eens een keer ophouden !

  Santokhie wordt de laatste der Mohikanen van de oude Suri politiek !

  Wie zich Afrkaan voelt moet linea recta naar Afrika, wie zich Hindustaans voelt moet ook direct naar India, etc. etc.
  Enkel de Amer Indians (Indianen) hebben het recht zich 100% Surinamer te noemen, en de rest is allochtoon (in Suriname) !!!!

  Dus mensen, laten we de zaak niet tot de spits drijven anders zijn wij allen verliezers !

  Suriname is nu bezig met haar transitie en elevation dus laten wij allen ‘mama Sranang’ die granie geven die zij verdiend.

  De verraders moeten uitkijken en oppassen want een moeder verstoot haar kind never en nooit, maar kan haar kind ontzettend straffen ! En dit kan zich uiten tot in het nageslacht !


  Maak melding

 18. beste mevrouw de vorie..,,

  als jij persoonlijk vindtt dat die wet terug-roeping een ONDING is,,wie belt jouw dan,om deze wet bij de eerst volgens algemene leden vergadering op de agenda te plaatsen en onmiddlijk nietig te verklaren..

  vergeet ook niet de wet AMNESTIE direct ook meetenemen en nietig te verklaren..

  t.z.t. zal het toch vernietigt worden..


  Maak melding

 19. Lothar zijn buik zit vol.
  Zijn deze mensen daadwerkelijk en fysiek overgelopen dan naar welke andere partij.??? dan wat wil hij terug roepen jorka supu of zo.
  Dus meneer speelt politiek met wet en recht en regelgeving dus men mag deze beste meneer bedanken omdat ano waard hij is een ophitser.

  Haal Lothar daar weg hij is niet wijs.


  Maak melding

 20. =Ik vraag mij af hoeveel mensen in de politiek capabel en oprecht zijn. Ze wisten allen inclusief Jenny dat dit zou gebeuren en nu een woord gebruiken van “onding”

  =Pas als iets gebeurt, men naar de krant of de rechter wil stappen, hoor je dat men het jammer vindt en het een “onding” is.

  =Er is zelfs voor deze wet gekozen, dus zou ik zeggen berust je erin.


  Maak melding

 21. ‘Gelegenheidswetgeving’ en een ‘onding’ is de amnestiewet van de NDP die moordenaars en andere criminelen beschermt tegen rechtsvervolging. Wat dit betreft heeft Jenny Simons niet slechts een beetje boter op haar hoofd, maar een complete berg.

  Slaap lekker Jenny. Ooit wordt je wakker uit die boze NDP-droom, hoop ik.


  Maak melding

 22. mense mense

  wie heeft die lompoe fesi jenny daaaaaaaaarr op die stoel neer gezet.kijk wie sme wil vooruit brengen.
  tjeeeeeeeeeeeh dan maar met een hamer ipv …..


  Maak melding

 23. @Milton
  Donderdag 19 juli 2012 om 20:56 uur, door Milton
  Het overlopen kan ook met iets anders te maken hebben.
  Denk je niet dat het misschien een van de infiltratie technieken van de VHP is?
  De tijd achterhaalt alles!Geduld, geduld, geduld!


  Maak melding

 24. Jenny Simons moet haar mond houden. Waar was zij toen de amnestiewet werd aangenomen toen blafte zij niet.
  Die wet die moordenaars vrij pleit van vervolging vond Simons wel goed.
  Simons moet niet vergeten dat zij als handlanger van de moordenaar ook gestraft zal worden.


  Maak melding

 25. @Midete,

  Juist het feit dat vertegenwoordigers omgekocht kunnen worden, maakt dat de directe democratie noodzakelijk is. Politieke partijen worden geleid door de top en die zijn omkoopbaar. Er is geen controle. In wat ik voorstel, de waarachtige democratie middels de directe relatie gekozene-parlementslid, wordt de laatste gecontroleerd door de achterban. Deze kan dus het parlementslid bij wanpresteren wegsturen. Ik ga dus verder dan de piarentenpartij. Kun je mij wetgeving aanreiken waaruit zou moeten blijken dat een persoon niet op eigen titel kan deelnemen aan de verkiezingen? In Nederland kan dat wel, namelijk via een blanco lijst.


  Maak melding

 26. mevr de voorzitter kent u deze nog: een gepasseerd station.
  zoniet maak gebruik van uw voorzitters gereedschap en sla je eigen ermee op de right place.


  Maak melding

 27. als we in de jaren 80 waren hadden deze twee ook een kogel door hun kop gekregen omdat ze niet voor DIDIBRI zijn, tegenwoordig wordt het wat subtieler aangepakt!!!!!


  Maak melding

 28. @Milton
  Boutje zei dat hij de helft van de vhp kan opsluiten als hij wil.
  Nou,is juist die helft die naar hem toe gaat,waardoor de gene met schone vingers overblijven.
  Dus die overlopers gaan naar de juiste partij waar ze thuis horen en waar ze amnestie zullen krijgen.


  Maak melding

 29. Deze terugroep wet moet zo snel mogelijk terug gedraaid worden.
  Overlopers van ene politieke partij naar een andere is een erfopvolging en mag nooit en te nimmer verboden worden. Parlementariers worden gekozen voor 5 jaren en moeten rustig hun periode afmaken al zijn ze overlopers
  Waarvoor zijn overlopers nodig?
  Ze zijn nodig om een coalitie te vormen met een partij of combinatie die de meeste aantal zetels heeft behaald en tevens voor versterking van 2/3 meerderheid of zelfs hoger dan dat.


  Maak melding

 30. Het is nu tijd dat jongeren een geheel nieuwe partij oprichten. Vrij van amnestie regelingen en corruptie.
  Waar blijven de jongeren.


  Maak melding

 31. @jonkie
  waar blijven de jongeren? wel niet in de schoolbanken ( muv goede ), niet in het werkveld maar ze blijven in shorttime hotels, in zsa zsa zu of zo en nog een aantaal, in casinos, op de goudvelden, langs de kant van de weg knipas verkopen, bij de chinese abortus artsen, achter gasten aanlopen, rondhangen op de hoeken, drinken en overlast,. tja zo kunnen we een paar a4tjes vullen maar op de goede na zijn ze niet geintresseerd in het land, on twikkleing maar eigen genot en gewin.
  van de jongeren meoten we het in idere geval niet hebben. trek je me commentaar niet persoonlijk aan maar is het dagelijks beeld die je krijgt van onze jeugd
  ga maar onder en na schooltijd maar langs de shortime hotels en zie het zelf. over plaatsvervangende schaamte gesproken, ik schaam me voor onze jeugd. onder on twikkle, geen beeld van de realiteit. internet alleen voor vieze rommels ipv educatief
  gr


  Maak melding

 32. @ Medusa & Vene, ik denk eerder dat de ‘foute VHP’ers’ idd overlopen en denken op deze manier hun straf te zullen ontlopen.
  Van infiltratie is er absoluut geen sprake want deze partij is te divers en is er dus zeker geen ruimte voor etnische politiek.


  Maak melding

 33. Politiek bedrijven vanuit etniciteit zal in SUR NOOIT verdwijnen! BAAS wilde inderdaad de helft van de VHP opsluiten. Welke helft??? Die naar de NDP overloopt of die bij de VHP blijft 😉
  Opmerkelijk is wel dat er Hindostanen overlopen vanuit de VHP naar andere partijen, de Hindostanen integreren dus wel, maar ik zie geen enkele niet-Hindostaan overlopen naar de VHP of gewoon op een reguliere manier in de top van de VHP terecht komen.
  ra ra ra


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.