Suriname wil leren van mijnbouwervaring Ecuador

3

PARAMARIBO, 19 jul – Suriname wil leren van de ervaringen die Ecuador opdeed met multinationals. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. De pas beklonken nauwere samenwerking komt op een goed moment. Suriname staat zelf op het punt overeenkomsten te sluiten met multinationals. Van Ecuador valt veel te leren.

Dat is in elk geval de mening van de regering. Volgens Lackin wil Suriname ‘afkijken’ hoe de contracten van Ecuador met multinationals in elkaar zitten. Interessant is vooral het percentage van de opbrengsten uit mijnbouwoperaties, dat Ecuador heeft bedongen. “We moeten meer kijken naar wat we met en voor elkaar kunnen doen in plaats van ons alsmaar te richten op Europa en de Verenigde Staten van Amerika”, zegt Lackin. Binnen twee weken zit een Surinaamse delegatie in Quito voor de details.

De lessen van Ecuador kunnen nu mogelijk worden meegenomen. Volgens Lackin gaat dit ook voor de landbouw op. Onder meer de teelt en verwerking van cacao, mango en bloemen kan worden afgekeken bij het Zuid-Amerikaanse land. Er moet ook meer onderling verhandeld worden. Typische zuid-zuidsamenwerking, vindt Lackin. Hij heeft alvast een intentieverklaring getekend met zijn Ecuadoriaanse collega Ricardo Aroca tijdens diens tweedaags bezoek.

Bekijk ook:


3 REACTIES

  1. Hovel morgen surinamers nog van mijnbouw leren nadat ze bijkans 60 jaren door suralco zijn uitgebuit en daarna nog eens voor een biljoen, dat is een duizend miljoen per jaar door iamgold.


    Maak melding

  2. Als land kan je altijd wat bijleren, wat ik hierboven lees, en als het ten goede komt voorSuriname waarom niet.
    Suriname zal zijn heil toch bij dat soort van naties
    moeten zoeken, want stilzitten en niets doen en denken dat dingen zomaar op je afkomen, dat lijkt me niet verstandig, dus kijken en afwachten hoe dit uitpakt, meer kan je niet doen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.