Pokie en Adjaiso eerste slachtoffers terugroepwet

25

PARAMARIBO, 19 jul – Diana Pokie en Waldie Adjaiso gaan de Surinaamse geschiedenis in als de eerste parlementariërs ooit die terug geroepen worden. Het centraal Hoofdstembureau, CHS, besloot positief te reageren op een verzoek van hun politieke partij, Bep. De twee moeten afstand doen van hun zetel in het parlement.

Het is wat Bep heeft gevraagd bij het CHS. Pokie zegt in een eerste reactie geschokt te zijn. ze zal zich beraden over wat verder te doen. De twee vechten nog steeds hun royement uit de partij aan. De Bep strafte hen zo voor het negeren van instructies. Pokie en Adjaison weigerden met de partij mee te gaan, toen die uit de A Combinatie trad. “We zijn als A Combinatie gekozen, dus we blijven als parlementariërs van de combinatie fungeren”, zei Pokie.

Bep wilde de twee eruit, omdat zij zich niet aan de ‘partijdiscipline’ hielden. Hun opvolgers zijn Romeo Albitrouw en Heintje Sampie van Abop, de partij van Ronnie Brunswijk. Het is een wrede speling van het lot. Bep verliet A Combinatie omdat Brunswijk te veel solo ging. Door hun parlementariërs terug te trekken, moest Brunswijk een toontje lager zingen. Hij heeft nu vier zetels. Het CHS is niet ingegaan op een verzoek van A Combinatie om de twee te sparen.

25 REACTIES

 1. Amnestie – algemene kwijtschelding van straf – voor corrupt – verminkt – Suriname.

  Om diverse redenen is men in de verleiding geraakt. Anderen zijn bewust verleid en konden hun gang gaan. In andere gevallen was het, dat het doel – “grote” en vooral etnische politieke partijen toen en later – NPS, VHP, KTPI en NDP – de middelen heiligde.

  Er zijn momenten dat men werd uitgenodigd om corrupt te zijn. Ver voor de onafhankelijkheid, ver na de onafhankelijkheid en de periode daartussen.

  Het zijn situaties waarmee elk land in wordeing, jammer genoeg, mee te maken krijgt en mee in aanraking komt.

  Soms verrijking uit noodzaak, om jezelf en je omgeving *politiek) staande te houden. De motieven zijn zo variërend van aard. Motieven met verschillende oorsprongen, diverse aanleidingen, diverse achtergronden.

  In sommige situaties is het “gedrag” te billijken en in bepaalde gevallen valt het helemaal niet goed te praten. Daarnaast heeft een ieder zijn eigen interpretatie over oorzaak en gevolg.

  Om onderscheid te maken in de oorzaken zal een hels karwei zijn en hoeft men niet aan te beginnen.

  Mensen die zich tegoed hebben gedaan aan grond en dergelijke, moeten meteen een verbod voor verdere aanvragen krijgen. Alleen degene die nog niet in aanmerking zijn gekomen, moeten worden afgewikkeld.

  Extra aanvragen worden bij uitzondering afgewikkeld. Het liefst via een onafhankelijke commissie en via de onafhankelijke rechter.

  Voor de grote politieke partijen met name was het kennelijk noodzaak, om bepaalde handelingen te plegen, met het doel de (potentiële) achterban te bereiken en te kunnen onderhouden. Een historische erfenis, welke valt te vergeven en vergeten.

  Suriname moet de “oude geschiedenis” duidelijk vaarwel zeggen en de “moderne geschiedenis” durven binnen te stappen. Men moet zich gaan committeren aan keiharde wetten en wetgeving voor een ieder. Ongeacht de posities van mensen.

  Personen in hoge posities moeten bij corrupte vergrijpen hard, zoniet keihard worden aangepakt, temeer vanwege hun voorbeeldfuncties.

  Als men de wijdvertakte corruptie in Suriname wil bestrijden en elimineren, is het meest effectieve om de “oude geschiedenis” formeel per direct te doen eindigen met een algemeen pardon – amnestie – en de “moderne geschiedenis” binnen te stappen met duidelijke wetgeving geldend voor elk individu op een en dezelfde wijze. Hor hoger de positie, des te groter de gevolgen.

  Bij het betrappen op corruptie, verliezen mensen hun baan en/of worden ontheven uit posities. Daarnaast worden ze juridisch vervolgd. Daarin moeten de procedures duidelijk qua patroon zijn.

  Het opleiden van juristen moet een voorname plek krijgen de komende tien (10) jaren.

  Personen die rechtstreeks zijn benadeeld, moeten worden gecompenseerd. Vooral wanneer de Overheid daar schuldig/debet aan is. Maakt niet uit wanneer zaken zich gebben voorgedaan.

  Het evenwicht behoort te worden hersteld binnen de samenkeving.

  Tegelijkertijd mogen personen zaken die ten onrechte zijn toegeeigend, voor teruggave melden.

  Politiek Suriname als geheel mag de (dubieuze) situaties en haar vaak eigen falen duidelijk onderkennen – beseffen – en onderschrijven, met betrekking tot het vraagstuk CORRUPTIE.

  AMNESTIE, het MEDICIJN voor (vermeend) “corrupt” en “verminkt” Suriname.

  AUTHENTIEK en INTEGER!


  Maak melding

 2. Interpretatie van de wet en regels in Suriname schijnt een hele grote probleem in Suriname te zijn.
  ongeschoolde figuren bekleden de hoogste banen in het land, kijk maar naar die crimineel die zich president noemt.


  Maak melding

 3. Ik vind dat deze leden hun verdiende loon hebben gekregen
  Als politici moet men niet voor eigen belang gaan en doen alsof men niets meer met de partij te maken heeft.
  Zij hebben gekregen wat ze wilden en staan nu met lege handen.


  Maak melding

 4. Welk spel wordt hier gespeeld? Ik vind het maar vreemd. Dus BEP heeft door het terugroepen van deze 2 er eigenlijk voor gezorgd dat Lonnie meel macht klijgt. Maar tja, wat is de waarde van een plek in het parlement als je toch niets mag zeggen. Aan de andere kant lees ik dat Pokie erg dankbaar is voor het feit dat Blunsie voor hen in de brwes is gesprongen. Dsu ik vraag mij af wat er zo is tussen Pokie en Blunsie???
  😉
  Nee, al met al, dit spelletje is volgens mij een gevaarlijk spel.


  Maak melding

 5. En alweer verklaren ze de wet op hun manier.
  En de wet moet weer veranderd worden, want het past niet in hun straatje.
  Ik vind dat als je voor een partij kiest,je deze partij door dik en dun moet steunen.
  Je kan vandaag niet bij Bep zijn en morgen bij abop,om daarna naar de ndp te gaan,om zo weer bij de vhp ingelijfd te worden.
  We moeten ophouden om met alle winden mee te waaien.
  Pokie gaat bij de volgende verkiezingen zeker naar abop.
  Je hebt idealen voor het volk,maar deze mensen hebben voor zichzelf.


  Maak melding

 6. @Vene
  Reshuffelen is toch tegenwoordig IN. 😉
  We weten allemaal dat vele partij-leden uit eigen belang voor een politieke partij hebben gekozen. Peh deng kang jang, drapeh deng go!!!!
  Dus dit gedrag van de huppende partijleden is te begrijpen.


  Maak melding

 7. Dat zal er voor zorgen dat de democratie z,n nek wordt omgedraaid.
  Nu kan Boterse iedereen de partij uitgooien die niet naar hem luistert.


  Maak melding

 8. Wat is de verdienste van deze mensen geweest? Ik hoorde Pokie alleen in de amnestiekwestie en hierna nooit meer dan bij dit wat er gebeurd is.Adjaiso hoorde ik kortgeleden in gesprek met dhr.Pinas van Apintie radio na so so het wet,het wet.het wet mi jere in deze tijd Adjaiso keba jere.Die kerel kon nieteens zijn zinnen behoorlijk afmaken.Kan iemand mij vertellen of Adjaiso in een commissie zat en zoja welke.In dat ander geval vind ook ik dat het goed is dat ze zijn teruggeroepen.Wegwezen,stop met vreten uit Doekie zijn jampot(Hariette Ramdien)ha ha ha ha haaaa. Hopelijk volgen er binnenkort meer die worden opgedonderd.Odi odi odiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 9. In Suriname zijn de parlementsleden geen vertegenwoordigers van het volk, maar VOLKSVERLAKKERS die een eigen agenda eropna houden.


  Maak melding

 10. Attentie, Attentie jongeren die op 25 mei 2015 18 jaar en ouder zijn, richt nu uw eigen jongeren politieke partij nu op

  Oproep aan alle jongeren vanaf 15 jaar op dit moment en op 25 mei 2015, 18 jaar oud zijn en ouder en mogen stemmen, richten jullie een eigen jongeren politieke partij op.
  Jongeren van 15 jaar en ouder, die bij de volgende verkiezing in 2015 mogen stemmen sta op doe mee met de politiek. Get up stand up, don´t give up the fight. Jullie weten wat jullie willen en laat zij die ook even oud zijn als jullie je wensen , doelen, in DNA en de regering behartigen. Richten jullie je eigen politieke partij op met jullie eigen wensen en doelen.

  Politieke partijen:
  – Nieuw Suriname,
  – Doe
  -Jongeren van de KTPI en zij die sympathiseren van Wansabesari, stap uit de huidige KTPI en vorm een eigen politieke partij en sluit je aan bij deze jonge nieuwe jongeren politieke partij,
  Seeka, Bep sluiten jullie je aan bij deze nieuwe jongere politieke partij,
  – Jongeren PL sluit u aan bij deze nieuwe jongeren politieke partij,
  – vrouwen organisatie en jonge vrouwen sluit u aan en eis uw plaats op in de Surinaamse politiek, DNA en de regering en kom op voor uw eigen rechten, wensen en doelen,
  alle anderen die met jullie sympathiseren moeten zich bij jullie aansluiten.

  Doe heeft reeks 1 zetel
  Nieuw Suriname heeft er 2
  Als jullie samen werken zullen jullie sterk staan en zal elke combinatie die een regering wil vormen rekening met jullie moeten houden, PL, ABOP, zullen dan ook niet het enige alternatief zijn waar NF en NDP rekening mee zullen moeten houden.

  Samen kunnen jullie heel veel zetels halen en jullie, kunnen jullie wensen beter bereikt worden.

  Jongeren go for it, samen ben u sterk.

  Dit is het juiste moment om in actie te komen


  Maak melding

 11. Ik ben het volkomen met het bovenstaande eens.

  Kies voor moreel leiderschap. Nagenoeg alle bestaande partijen hebben te veel en te grote fouten gemaakt. Ook is het zelfreinigend vermogen binnen de eigen organisatie te gering, mede doordat de organisatie doordrenkt is met “mek-slag” figuren.

  Vraag is: kunnen we zoveel eerlijke jeugd met genoeg moraal optrommelen? Ik hoop het, maar ik betwijfel het.


  Maak melding

 12. Het hek is van de dam. Het was altijd al zo dat partijpolitiek boven landsbelang gaat en nu is het ook wettelijk uitgelegd en goed gevonden. Foei HSB!
  Dit is dus koren op de molen van de politieke bonzen, die nu een ieder die anders denkt en handelt als zij de laan uit te sturen. Gekozen worden door het volk heeft hierdoor dus geen enkele waarde meer want het zullken de partijvoorzitters zijn die bepalen wie de volksvertegenwoordigers zullen zijn. Je kan dus als je gekozen bent als volksvertegenwoordiger, daar gezet door het volk, reeds de volgende dag teruggeroepen worden door de politieke bonzen om zo door opschuiving hun vriendjes en vriendinnetjes tot parlementariers te maken. Waarlijk, alleen bij God en in Suriname zijn bepaalde zaken mogelijk, bah!! dit stinkt mijlen in de lucht!


  Maak melding

 13. @Boem
  Precies ,ze moesten namens het volk het beste kandidaad kiezen en toen ..BOEM ,toen hebben deze twee achter gesloten deuren gekozen voor een MOORDENAAR.Dit allemaal in naam van het volk. Ik praat van Verraad,verraad door deze twee ellendelingen.


  Maak melding

 14. De namen “Pokie & Adjaiso, doet me even denken aan een nieuw Surinaamse “stripverhaal”.
  De niet al te slimme Sjors & Sjimmie uit Su.
  Jammer dat wij hier te maken hebben met een mannetje & vrouwtje.
  Titel van het stripverhaal is, “ik roep jullie terug”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.