Chinezen exploiteerden illegale poli in Suriname

24

PARAMARIBO, 19 jul – De politie heeft twee illegale poliklinieken gesloten. Een van de poli’s bevond zich in het hart van Paramaribo en de andere in het noorden van de hoofdstad. Volgens de politie werden beide geëxploiteerd door Chinezen, die zich als arts voordeden. Abortussen behoorden tot het dienstenaanbod. Er zijn vier aanhoudingen gepleegd.

Ook zijn onder andere apparatuur en spuitjes in beslag genomen. De politie kwam in actie na klachten over oplichting. Volgens patiënten moesten zij achteraf een echte arts raadplegen na ingrepen in de Chinese poli. Het zich goedkoop ontdoen, bleek achteraf dus een kostbare onderneming. “De in beslag genomen spullen zijn niet leesbaar, omdat alles in het Chinees staat”, zegt politiewoordvoerster Drohpatie Ramkhelawan tegenover de Times of Suriname. Intussen is een tolk ingehuurd.

Bekijk ook:


24 REACTIES

 1. Dat is schering en inslag.

  Ik ken zeker drie poli (illegaal, niet allen Chinees) waar je abortus kan laten plegen. Ze worden zelfs “aangeraden” door sommige apothekers in Par’bo.

  Laatst nog had een vriend van me wormen in zijn bloedbanen (hij woont in het Boven-Suriname gebied en is daar via een open wond aangekomen…).

  Normale behandeling is effectief, maar kostbaar voor hem – dus hij is naar een illegale poli gegaan die “voor weinig en met slechts één behandeling alle wormen verwijdert”.

  Geen idee hoe ze dat doen, wellicht door de ledematen te amputeren- maar ik zou persoonlijk een beroep om mijn verzekering doen!


  Maak melding

 2. 19 juli 2012

  De Chinese poli’s kunnen ontstaan omdat er onder de bevolking in Suriname in zekere zin een behoefte bestaat.

  Hoe die behoefte is ontstaan is voor mij moeilijk te zeggen.

  Hypothetisch denk ik aan goedkope medische behandelingen,een te hoge drempel bij de Surinaamse medici, geen medische registratie te hoeven of het volksgeloof, dat wat van buiten komt veel beter moet zijn.

  Enkele van deze Chinese poli’s zijn al jaren actief in Suriname. De Surinaamse autoriteiten weten dat en hebben, zover ik dat weet, nooit eerder ingegrepen.

  Een argument, dat bijvoorbeeld de medicijnen in het Chinees staan geschreven en dus niet te lezen zijn door de doorsnee ‘Surinaamse klant’ is juist en medisch gevaarlijk, maar tegelijkertijd is dit een zwak argument.

  Ga je naar een Chinese goudsmid of Chinese winkel, dan staat er ook veel in het Chinees geschreven of breng maar een bezoek aan Toutonne en omgeving en je ontdekt dat je ergens door Brazilië loopt met Portugees geschreven prijzen in die winkels.

  Zullen de Surinaamse autoriteiten ook hieraan iets doen?
  Srika


  Maak melding

 3. Al die smeerlappen oppakken en wegschoppen naar hun land van herkomst!! wel kaal plukken!!

  Voor de legalen een spoed curcus op eigen kosten laten volgen. Wie binnen de afgesproken termijn de NLse taal niet haalt fors beboeten en na de tweedekans bij niet halen wegsturen!! Alles wat zij schrijven moet leesbaar en verstaanbaar zijn. SU is geen CHINA!!!
  Alles wat in geschrifte plaats vindt, is NL.

  Het geldt niet alleen voor de Chinezen maar voor de andere buitenlanders!! Verplicht NEderlands!!!!!


  Maak melding

 4. Ja baja, en wat gaat Baas hieraan doen.Niets!
  Want hij heeft ze al zoveel beloofd dat hij er niet meer onderuit kan. Doet hij dit wel dan kan hij het vergeten om zijn zakken tevullen.
  Surinamers nogmaals jullie hebben gekozen en nu niet meer zeuren. Ba zoekoe ba vini ba tjari.
  a tang so


  Maak melding

 5. Als men moge aannemen dat grote groepen tussen 25 en 30 jaar al oma zijn, dan is tiener zwangerschap en hierbij ook de geboorte een normaal verschijnsel , da wie gaat voor de abortus??????????

  …juist ja…Het Zijn De Krassie Oma’s die zich laten SJIENEESEN 🙂


  Maak melding

 6. WATTTTT, een abortus door een chinees?????????? Maar blijkbaar worden er dus veel abortussen gepleegd dan wij tot nu toe gedaan hebben. Want de chinezen hebben ervan kunnen leven al die jaren!
  Goed, we hebben een nieuwe minister van Volksgerzondheid. Aan hem een schone taak om de chinezen op te donderen. Maar tja, BAAS is fan van chinezen, dus maar eerst kijken of het gaat lukken.


  Maak melding

 7. Die megalomane Surinaamse leider is van plan huizen door de chinezen te laten bouwen. Het moet toch niet gekker worden. Het woord beton en cement komt niet eens voor in de chinezen woordenboek. De nieuwe bewoners doen er goed aan een levensverzekering af te sluiten.


  Maak melding

 8. Er zijn zoveel illegale hoeren tenten, illegale goudopkopers bij de VCB,illegale ambtenaren, illegale auto monteurs die geen enkele cent belasting hoeven te betalen….kortom je bent morgen nog bezig met tellen 😀


  Maak melding

 9. @Koos de Jong….natuurlijk komen die woorden niet voor in de chineze woordenboek want cement en beton is volgens mij nederlands toch…


  Maak melding

 10. @anne, je hebt groot gelijk. Maar zeker als de pil en condoom gratis met toezicht en gecontroleerd wordt afgegeven kunnen die illegalen poli’s van de Chinezen dicht.


  Maak melding

 11. Wat lees ik nu weer over die Chinezen in Su. m.b.t. hun illegale abortus praktijken?
  Hoe heet een ‘abortus’ in het Chinees?
  Antw.: Pingpongwegjong.

  Koop ook geen ‘pil of condoom’ bij de Chinees.
  Anders zijn de gevolgen over 9 maanden niet te overzien.


  Maak melding

 12. @Pasew je hebt het goed gezien alleen Die arme chinezen verdienen zijn “dikke boterham niet eerlijk!! Althans niet allemaal. je het wel gelijk hoor over de Sisa’s en wijs kun je ze niet maken! want, anders verklaren zij jou voor gek!! Trouwens, zijn de hangmatten 4x duurder geworden!

  @ Fer.E. Ik weet wel, hoe ze de besnijdenis bij de mannen in het Chinees zegt: HAKKIE, TAKKIE, WEG ZAKKIE!!


  Maak melding

 13. En waar blijven die mensen nu die de Chinezen boven de Surinamers uit Nederland verkozen?
  Wat is het stil aan de overkant!
  En dit is slechts het begin!
  We moeten ook nog kennis maken met de Chineze onderwereld en die zal niet zo lang op zich laten wachten.
  KOMT TIJD, KOMT RAAD!


  Maak melding

 14. Ja die Chino is niet dom dus alles op de spullen in
  snees tongo, logisch, ik heb deze gasten vorig jaar gepeild toen ik er was, boeng foeroe zijn daar, 1 ding baja ze werken wel hard, zeker, maar hou ze in de gaten
  want ze blijven komen, en let op, over tien jaar is chinees de voertaal Een Ho Chi Min als pres en het wordt of is dan een communistisch regime, tek oeng ai daw loekoe, die ka ga je krijgen, en dan zingen we geen Gado de wi fesi mang, no baja, maar omoe Snesie na oenoe mang, en dan kan je wel zeggen, njang mi pinga
  tjaw, maar dan ben je rijkelijk te laat, dus brada nanga sa dape abra watra, hou ze in de gaten!!!!!!!


  Maak melding

 15. @Wiep-Ding: En hoe heet Peter Pan in het Chinees dan.

  Niet alle details hebben ze vermeld in het artikel.
  Volgens een ander dagblad in Su., hebben de Chinezen
  ook gebruik gemaakt van illegaal verkregen ‘breinaalden’ bij hun praktijken.

  Bij veroordeling dient de strafmaat ook nog hoger uit te vallen.

  Lonnie B. zal bijzonder blij zijn geweest, dat deze criminele Chinezen zich nog niet hebben gevestigd in het distr. Brokopondo.
  Want daar zou echt de pleuris zijn uitgebroken.
  Ik weet niet of deze Chinezen het zouden hebben overleefd.

  Zie (www.nospang.com) 19/07/2012
  Tiener zwangerschappen Brokopondo zorgwekkend.

  @Wiep-Ding: En het antw. is “Peter Wok”.


  Maak melding

 16. Het is de gewoonste zaak in suriname dat men vreemd gaat en als er zwangertjes blijken men stiekum abortussen pleegt, zodat de familie niet achterkomt, wat dochtertjes soms uitspoken en ook dat hoge heren zich schuldig hieraan maken en alles in de doofpot verdwijnt. ik zou deze heren een lesje willen leren, hoe je moet omgaan met andermans dochters en vrouwen….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.