Oppositie Suriname steunt actie corruptiewet

36

PARAMARIBO, 18 jul – De oppositie staat sympathiek tegenover de handtekeningenactie om invoering van de Anticorruptiewet. Volgens parlementariër Chandrikapersad Santokhi ( Nieuw Front/VHP) is het Nieuw Front bereid de actie te ondersteunen. Het wetsvoorstel moet zo snel mogelijk aan het parlement worden gepresenteerd.

Weliswaar dateert het voorstel nog van de periode waarin het Nieuw Front aan de macht was Santokhi was toen minister van Justitie & Politie. De regering Venetiaan trok het voorstel te elfder ure in om nogal wazige redenen. De huidige regering haalde een soortgelijke manoeuvre uit. Het zou worden ‘aangepast.’ Net als Doe, de politieke partij die de actie voert, vindt het Nieuw Front het welletjes. “Elke actie tegen corruptie ondersteunen wij”, zegt Santokhi tegenover de Times of Suriname.

Volgens Doe-voorzitter Carl Breeveld is er veel publieke steun voor de actie. Er zijn al ruim vierduizend handtekeningen verzameld sinds de aanvang ruim een week terug. Ook via sms en Facebook mag steun worden betuigd. Breeveld wil de handtekeningen gebruiken voor een petitie. Die zal worden aangeboden aan president Desiré Bouterse. Volgens Breeveld gaat het er vooral om de doorsnee burger te beschermen tegen een kleine corrupte groep.

36 REACTIES

 1. Het is afwachten geblazen .
  Laten wij met zijn allen zien hoeveel coalitie leden deze actie ondersteunen.Of als ze durf hebben tenminste…


  Maak melding

 2. Volgens Breeveld gaat het er vooral om de doorsnee burger te beschermen tegen een kleine corrupte groep!!!!!!!!!! en de GROOTSTE CORRUPTE LIJDER dan?????


  Maak melding

 3. Kabinet vene/sardjoe trok te elfder ure om corrupte wazige redenen de anticorruptiewet terug!!!!

  Zo zijn de boeven van het nieuw -front!!!

  Wees wijs,hoeveel bewijzen heeft het volk nog meer nodig !!!kies bewust :kies voor de nationale democratische partij!!!sluit u nu aan te ocer!!!!!!!


  Maak melding

 4. @Virago535 wazige reden? Vene huis werd in brand gestoken. Dreigementen.EEe luister me moeder zei altijd als je niks te zeggen hebt, hou je mond.


  Maak melding

 5. @Surinam patriot

  Wazige corruptie redenen!!!!!!!!Dat is het nieuw-front voor het geval je het niet wist!!!!!!

  vene z’n psychiatrische zus ,had z’n huis in brand gestoken,alleen voor de verzekerings gelden!!!!!!boeven tot en met!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Mij moeder zei:stem NDP!!!
  Kan jouw moeder wel lezen!!!!!!!!!


  Maak melding

 6. M.b.t. corruptie bestrijding verwacht ik niet veel van de Surinaamse politiek. De huidige criminele machthebbers (Bouta, Brunsje, Somo) zijn door en door corrupt met name de Surinaamse Sultan van corruptie, Somo.
  Ik betwijfel het dus of die anti-corruptiewet ooit aangenomen zal worden en zelfs al zou het aangenomen worden dan denk ik niet dat het toegepast zal worden want als ze die wet voor 100% zouden toepassen dan zouden 99,99% v.d. politici, 95% van de ambtenaren en 2/3 v.d. Surinaamse bevolking opgesloten moeten worden wegens corruptie.
  Aan een wet die niet gehandhaaft wordt heeft niemand wat.
  Misschien zouden burgers die de corrupte toestand in het land zat zijn maar moeten besluiten om zelf op jacht te gaan naar corrupte politici en ambtenaren.


  Maak melding

 7. Alle top ambtenaren zijn corrupt. Deze corruptie wordt in stand gehouden door de politieke partijen met name NPS/VHP en andere partijen.NPS is de vandeldrager wat corruptheid betekent.Wat mij steekt bij deze mensen is dat ze geen intellegentie bezitten maar op crucialefuncties benoemd worden.De werkzaamheden waar ze geen verstand van hebben worden uit besteed aan witte mensen. Surinamers krijgen geen kans om mee te doen en die meedoen en het krijgen zijn door geef bedrijven.[Zie WATERKANT poject]Wat deze mensen niet in zien is dat voor wat smeer geld het land kapot maken.Eigen initiatieven van het eigen volk wordt te niet gedaan.Dat Bouterse aangaf dat kennis ingehuurd moet worden is een voorbode van wat hij niet van plan is.De NDP is geen haar beter dan de anderen.Jammer is dat het volk slaapt en deze dieven hun gang kunnen gaan.


  Maak melding

 8. @koelie:
  Geboren zal je zijn in een koelie familie als je de betekenis van het woord weet.Maar wel wil ik je laten weten dat een deel van het Sur. volk dit woord gebruikt om de hindoestanen op een negatieve manier aan te duiden.Gebruik het in je omgeving maar niet op deze forum.


  Maak melding

 9. @Savioen
  En wat betekent Savioen??? Ik heb je reeds eerder de betekenis van Koelie gegeven, want reeds eerder heb jij mij opgedragen om deze naam niet meer te grbuiken.
  Ik blijf mezelf, ongeacht wat jij of het forum hiervan vinden! Sam-djha?????
  OEnoe Sranang mang moes foe lerie foe res-pe-kie makandra. If you e sjeng omdat yoe voorouders beng deh tranga wroko mang, dan me sar yoe. Mie ne sjeng!!!! Mie de wang koelie en mie ow tang wang koelie.
  Loekoe sang yoe eh doe.


  Maak melding

 10. @Savioen
  Je kunt je liever druk maken om de “personen””:
  -Pedro
  – NDP is beter dan NPS
  DAT zijn pas mensen die zich moeten schamen!!!! Dat zijn figuren die maar beter hun mening niet op dit forum moeten plaatsen.
  What is in the name???????


  Maak melding

 11. Wie kan zich nog herinneren dat de huidige president een maand of twee terug zei van: ‘de helft van de VHP’ers zullen worden opgesloten ‘ !

  Mark these words ! Santokhie kan nu wel stoer doen richting het electoraat, maar als deze wet eenmaal is aangenomen en vele VHP toppers stuk voor stuk worden opgehaald en ingerekend moet hij niet Bouterse hiervan de schuld geven !

  Wie kaatst moet de bal verwachten ! En als je om de show gaat kaatsen onderwijl de bal met een noodgang naar je kop wordt gelanceerd, dan moet je achteraf niet een ander de schuld gaan geven !

  De anti corrupie wet is een must, maar waarom is deze tijdens de periode Venetiaan op het laatste moment ingetrokken !

  Er is meer tussen hemel en aarde vrinden !


  Maak melding

 12. @Milton nou ik geloof je,..8 december 1982?? remember, ze werden ook opgesloten, en koelbloedig vermoord.

  Ik hoop dat die wet komt. JIJ en je Bouterse achter de tralies!!


  Maak melding

 13. @Virago535 wazige reden? Vene huis werd in brand gestoken. Dreigementen.EEe luister me moeder zei altijd als je niks te zeggen hebt, hou je mond

  Zal wel weer 1 van de ndp zijn die zo slap zit te kletsen over de vorige regering,als je vooruit wil moet je niet terug denken,maar nu orde op zaken stellen.rarararararra wie


  Maak melding

 14. hahahahaahahahai mie boy .oppositie oppositie met name vhp nps steunen anti corruptie wet !!!!!.na so so lafoe .deze mannen deze losers waren aan de macht maar hebben het noot aangepakt .wie zijn deze grapemakers vraag ik mij af wie zijn deze clouwns.

  moet je deze {oppositie} serieus nemen of moeten wij surinamers doe serieus nemen .er is maar een oppositie en dat is doe de rest na spek en bone .


  Maak melding

 15. Wat een ellende:
  1.Corrupte Amnestiewet
  2.Corrupte Staatsolie verkoop
  3. Corrupte regel-torie: direkteuren, astronomische salarissen. benoemingen gepensioneerden.
  4. Corrupte dienstplicht: toen er een leger was en een DDB opperbevelhebber geen bal gedaan aan landverdediging.
  5. Corrupte DOE voorstaander Amnestiewet.
  6. Allemaal corrupte een pot nat.


  Maak melding

 16. Corruptie moet uit de samenleving verbannen worden.Corruptie belemmert de optimale ontwikkeling van de natie.Vele Afrikaanse landen zijn mede door de wijdverspreide corruptie achtergebleven.Ook landen als Pakistan en ook India ,dat een snelle groei doormaakt, kampen met dit fenomeen.Zonder de corruptie zou de groei veel hoger uitvallen in India.De vele mislukte staten in Azië en Afrika hebben hun status hieraan te wijten.Er zijn staten in Afrika die miljarden USD binnen krijgen uit olie ,maar waar grote mate van armoede heerst.


  Maak melding

 17. Ik zeg,, houdt een REFERENDUN onder de su. natie en zie wat de draag vlak is..

  Dan heeft iedereen de gelegenheid zijn/haar mening kenbaar te maken op een vrij democratisch manier.

  en ik weet zeker dat meer dan de helf van het volk positief zal reageren en dit aannemen..

  zo breed mogelijk over de corruptie en alle aanverwante wetten w.o. de landelijk evenredigheids stelsel, de investering-wet event. het parlement afslanken, de ministeries terug brengen naar z.a. de pres. zelf voorsteld naar negen of elf ministeries.

  gekozen parlementariers,ministers,presidenten, niet meer dan twee termijnen mogen terug komen op de posities ,,,dit in het kader van de doorstroming van het intelect volk..

  veder vind ik,dat alle directeuren om de vijf jaar van hun posities moeten vervangen worden en op andere directie plaatsen moeten gaan zitten..

  daardoor voorkom je corruptie


  Maak melding

 18. Amnestie – algemene kwijtschelding van straf – voor “corrupt” – “verminkt” – Suriname.

  Om diverse redenen is men in de verleiding geraakt. Anderen zijn bewust verleid en konden hun gang gaan. In andere gevallen was het, dat het doel – “grote” en vooral etnische politieke partijen toen en later – NPS, VHP, KTPI en NDP – de middelen heiligde.

  Er zijn momenten dat men werd uitgenodigd om corrupt te zijn. Ver voor de onafhankelijkheid, ver na de onafhankelijkheid en de periode daartussen.

  Het zijn situaties waarmee elk land in wordeing, jammer genoeg, mee te maken krijgt en mee in aanraking komt.

  Soms verrijking uit noodzaak, om jezelf en je omgeving *politiek) staande te houden. De motieven zijn zo variërend van aard. Motieven met verschillende oorsprongen, diverse aanleidingen, diverse achtergronden.

  In sommige situaties is het “gedrag” te billijken en in bepaalde gevallen valt het helemaal niet goed te praten. Daarnaast heeft een ieder zijn eigen interpretatie over oorzaak en gevolg.

  Om onderscheid te maken in de oorzaken zal een hels karwei zijn en hoeft men niet aan te beginnen.

  Mensen die zich tegoed hebben gedaan aan grond en dergelijke, moeten meteen een verbod voor verdere aanvragen krijgen. Alleen degene die nog niet in aanmerking zijn gekomen, moeten worden afgewikkeld.

  Extra aanvragen worden bij uitzondering afgewikkeld. Het liefst via een onafhankelijke commissie en via de onafhankelijke rechter.

  Voor de grote politieke partijen met name was het kennelijk noodzaak, om bepaalde handelingen te plegen, met het doel de (potentiële) achterban te bereiken en te kunnen onderhouden. Een historische erfenis, welke valt te vergeven en vergeten.

  Suriname moet de “oude geschiedenis” duidelijk vaarwel zeggen en de “moderne geschiedenis” durven binnen te stappen. Men moet zich gaan committeren aan keiharde wetten en wetgeving voor een ieder. Ongeacht de posities van mensen.

  Personen in hoge posities moeten bij corrupte vergrijpen hard, zoniet keihard worden aangepakt, temeer vanwege hun voorbeeldfuncties.

  Als men de wijdvertakte corruptie in Suriname wil bestrijden en elimineren, is het meest effectieve om de “oude geschiedenis” formeel per direct te doen eindigen met een algemeen pardon – amnestie – en de “moderne geschiedenis” binnen te stappen met duidelijke wetgeving geldend voor elk individu op een en dezelfde wijze. Hor hoger de positie, des te groter de gevolgen.

  Bij het betrappen op corruptie, verliezen mensen hun baan en/of worden ontheven uit posities. Daarnaast worden ze juridisch vervolgd. Daarin moeten de procedures duidelijk qua patroon zijn.

  Het opleiden van juristen moet een voorname plek krijgen de komende tien (10) jaren.

  Personen die rechtstreeks zijn benadeeld, moeten worden gecompenseerd. Vooral wanneer de Overheid daar schuldig/debet aan is. Maakt niet uit wanneer zaken zich gebben voorgedaan.

  Het evenwicht behoort te worden hersteld binnen de samenkeving.

  Tegelijkertijd mogen personen zaken die ten onrechte zijn toegeeigend, voor teruggave melden.

  Politiek Suriname als geheel mag de (dubieuze) situaties en haar vaak eigen falen duidelijk onderkennen – beseffen – en onderschrijven, met betrekking tot het vraagstuk CORRUPTIE.

  AMNESTIE, het MEDICIJN voor (vermeend) “corrupt” en “verminkt” Suriname.

  AUTHENTIEK en INTEGER!


  Maak melding

 19. Deze Chandrikapersad S was ten tijde van Bigi lip minister van Justitie klopt ja,en wat hebben we gehad en gezien, niet veel dacht ik, misschien voor bepaalde mensen wel, maar ook hij is niet zuiver gezien verhalen die daar en hier in Ned opduiken, maar goed, het zij zo, en hij gaat nu bepaalde zaken steunen, hij doet zijn best maar. Hij gelooft stellig denk ik dat ie in 2015 wellicht de pres gaat worden in Suriname als het nu voor veel mensen een bende daar is, als deze gast, dat bereikt, de nw PRES, mi boi dan wordt het helemaal
  een ttttttttttt…………!!!! zootje!!!!


  Maak melding

 20. @Milton

  “Wie kan zich nog herinneren dat de huidige president een maand of twee terug zei van: ‘de helft van de VHP’ers zullen worden opgesloten ‘ !”

  Ikke, kan mij dit heel goed herinneren.
  Nou, hij doet zijn best maar….want als we de ndplee onder de loep nemen, dan blijft er niemand over.
  Idem dito de 2 coalitie partners.

  Stelletje gladjanussen bij elkaar!


  Maak melding

 21. “Volgens Breeveld gaat het er vooral om de doorsnee burger te beschermen tegen een kleine corrupte groep.”

  Mijnheer Breeveld, zou u de doorsnee Surinamer niet tegen de kleine groep moordenaars, drugssmokkelaars en CTU-goudzoekers moeten beschermen? 😉


  Maak melding

 22. =Laatste regel:::Volgens Breeveld gaat het er vooral om de doorsnee burger te beschermen tegen een kleine corrupte groep.

  =Wie zijn NIET de doorsnee burgers die vrij gelaten worden van corruptie??

  =Belfort zegt::In de strijd tegen witwaspraktijken worden politieke kopstukken ontzien.

  =Ik denk dat de grote man zal blijven frauderen, omdat de gewone man bijna de regels niet kennen en ook niets hebben.


  Maak melding

 23. Als ze de mensen gaan oppakken die corrupt zijn blijft er niet veel over van deze en de vorige regering.
  Aan de ene kant is dat helemaal niet erg dan krijgen de jonger een keer de kans om dit land naar een hoger plan te brengen. Je hoort nu al 40 jaar dezelfde namen in de regering is toch ongelovelijk.

  Lobie


  Maak melding

 24. In Su is er altijd al sprake geweest van klasse justitie, het is de normale (kleine man) burger die met voortvarendheid wordt berecht voor diefstal en moord en niet de leiders van dit land. Wie zegt dat dit gaat veranderen met de aanname van deze wet zit zichzelf voor de gek te houden. Suriname let op uw zaak.


  Maak melding

 25. ik denk dat de opositie de corruptie wet zo snel mogelijk moet indienen aan het parlement en binnen vijf werk dagen aannemen door de regring..

  als die niet wordt aangenomen door de regering,is dit een grote blamasche van de ndp..


  Maak melding

 26. Van der San (advocaat) schrijft vanochtend dat het niet een kwestie is van wetgeving, maar van mentaliteit. Daar ben ik het roerend met hem eens, want je kan wetten slaan, maar als niet niet worden nageleefd heeft dat ook geen enkele zin. Het gaat dus om de ethische vraag of het gerechtvaardigd is van de gemeenschap te stelen. Die vraag zou Breeveld zich als hoeder van de Surinaamse ethiek ook moeten stellen. Maar op cruciale momenten sluit deze awarie domrie zijn ogen of kijkt de andere kant op. Van DOE weet je niet of ze in ce coalitie of in de oppositie zitten. Ze waaien ook met alle winden mee.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.