Suriname ontmoedigt goudsmokkel bij buren niet

8

PARAMARIBO, 17 jul – Suriname gaat sleutelen aan zijn opkoopprijs voor goud, deels om de buurlanden tegemoet te komen. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, worden de royalty’s opgeschroefd van één naar drie procent. Het wordt dus ietsje minder aantrekkelijk om goud in Suriname te verkopen. Maar toch niet in die mate dat de smokkel uit Frans Guyana en Guyana zal ophouden.

Het is een bewuste keus. De buren klagen al zolang dat hun goud illegaal de grens overgaat en zij dus niets verdienen. Suriname geeft toe, maar houdt de deur toch op een kiertje. De royalty’s blijven op een voor de verkoper verteerbaar niveau. “Slechts twee procent omhoog”, zegt Dompig tegenover de Ware Tijd. Veel meer zit er niet in voor de buurlanden. Die waren enkele jaren terug toch wel de lachende derde. Toen waren de rollen omgekeerd.

Guyana en Frans Guyana hieven nauwelijks belasting. Het Surinaamse goud werden met bakken vol de grens over gesmokkeld. Daar kwam verandering in toen de belastingen omhoog schoten. Deels was dit ook onder druk van de milieuvernietiging waar het mijnen naar goud mee gepaard gaat. Eigenlijk is het nu dus met gelijke munt betalen. Aan de andere kant krijgt de overheid zelf wel meer geld in het laatje. Dompig verwacht dat het nog dit jaar zover is.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Het is niet een probleem van Suriname, het is een probleem die Frans-Guyana en Guyana intern zelf afzonderlijk zullen moeten gaan oplossen.

  Su heeft een winkel;
  Gu heeft een winkel;
  Fr-Gu heeft een winkel;
  Ze kopen alle drie hetzelfde product in en Su biedt de beste inkoopprijs. Dan is het toch logisch dat al de goudzoekers naar Su komen met hun product. Su zal gek om de prijs op te trekken naar die van de concurrenten en zo haar klanten(kring) te verkleinen/verliezen. Su moet aan haar eigen kassa/inkomsten of meer goudvoorraad denken.

  In handel is ook sprake van concurrentie, je marktaandeel vergroten en de tegenstander kapot te krijgen en de monopolie over de hele markt in handen te krijgen en behouden. Heel veel bedrijven maken ook van deze regel gebruik, om met een heel lage prijs op de markt te komen en klanten naar zich toe te trekken en het product niet bij de concurrent te verkopen.

  Su. hahaha. kassa!


  Maak melding

 2. @passant
  Je hebt ook zoiets als “als ik het verkoop in een ander land dan kan ik nooit belasting betalen.
  Wat niet weet kan niet belast worden.
  Zou dit ook een reden kunnen zijn???????????


  Maak melding

 3. Surinam, don’t make yourself a sandwich.
  Ga naar de onderhandelingstafel!Ruzie met beide buren en n.b. over hetzelfde onderwerp kan jij je diplomatiek nu niet permitteren.


  Maak melding

 4. Ik zie geen probleem in de strategie van Suriname, want eind jaren ’90 was de situatie anders om ! Toen ging er heel veel Surinaams goud via deze buurlanden de wijde wereld in !

  Volgens de Waretijd is er vorig jaar in Guyana 6000 en in Suriname 19000 kg goud geregistreerd geworden, hetgeen aanduidt hoeveel geld er in deze industrie om gaat.

  Ons land kan al dit geld heel goed gebruiken en is het niet voor niets dat Suriname zo goed scoort bij de internationale rating buro’s.

  Ga zo door president van Suriname, we all love you !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.