Suriname ziet zich hub worden in eigen regio

56

PARAMARIBO, 13 jul – Suriname is helemaal vol van het idee om als aanknooppunt te dienen van vliegverbindingen in de regio. Minister Falisie Pinas van Transport Communicatie & Toerisme, TCT, onderstreepte het oude voornemen nog eens op de internationale luchthaven te Zanderij. Aan het geweeklaag over dure tickets heeft klaarblijkelijk niemand een boodschap. Pinas wil zelfs zijn voorgangers overtroeven als het aankomt op investeringen.

De vorige regering stopte al bijna dertig miljoen dollar in modernisering. Daar zijn een aankomsthal, winkelcentrum en parkeerhaven mee opgezet. Ook de landingsbaan staat er nu blinkend bij. “Dit is slechts het begin. We hebben grote plannen om Suriname tot hub te maken”, zei Pinas bij de opening van het winkelcentrum. Hij vindt de aanvankelijke investering bij lange na niet toereikend om het grote doel ook echt te kunnen bereiken.

Daarom wordt er nog eens zeventig miljoen dollar bovenop gekwakt. “Het is nog te klein voor onze doelstellingen”, verklaart Timothy Mendonça, lid van het luchthavenmanagement, tegenover de Ware Tijd. Nieuwe plannen voorzien in meer comfort in en rond de aankomst- en vertrekhallen. En een tweede baan voor het taxiën. Een soort vooruitlopen dus op al die extra vluchten als de hub-droom uitkomt. “De plannen kosten veel, maar er zit ook veel in”, aldus Mendonça.

Bekijk ook:


56 REACTIES

 1. Wat een domme praatjes van Pinas. Geografisch gezien ligt Suriname in een uithoek, hoe Pinas denkt J.A. Pengel luchthaven tot een hub/aanknooppunt te maken voor regionale vliegverbindingen is mij een raadsel. Blijkbaar kan zoiets alleen maar in de fanatasiewereld van Pinas.


  Maak melding

 2. Het zoveelste stomzinnige denkbeeld uit de koker van de huidige regering. Schiphol is een hub, omdat het de toegangspoort tot het talrijk bevolkte achterland van Europa is. Het achterland van de JAP luchthjaven is ‘boesboesie’ die spaarzaam bewoond is. In een hub komen ook aanvoerwegen van diverse transportmogelijkheden bij elkaar. Denk wederom aan het voorbeeld Schiphol. Suriname heeft niet eens een respectabel wegennet. Door haar geisoleerde locatie en de boven aangegeven manco’s, zal de JAP luchthaven eerder een omweg dan een efficiente overstap voor de luchtreiziger zijn.


  Maak melding

 3. Een tweede landingsbaan?!

  Zorg dan gewoon dat een eventueel geland vliegtuig kan weg-taxiën naar bv. een hangar / zij-spoor. Daarmee maakt hij de baan vrij voor een ander en heb je helemaal geen tweede baan nodig.

  Alsof er ooit meer dan één vliegtuig binnen 15 minuten op Zanderij zal gaan landen…

  Of heeft Baas een Narco-Luchtbrug nodig?


  Maak melding

 4. Wanneer je echt goed slaapt dan, droom je wel!!!
  Dromenland is een wonderland!!!

  Ik droom een Tajmahal voor mijn vrouw te laten bouwen!!!


  Maak melding

 5. @BakraBasi

  “Of heeft Baas een Narco-Luchtbrug nodig?”

  Dat heeft onze bovenste beste Baas niet nodig. Juist vandaag is hij geinspireerd geraakt, om zijn voormalige ‘hobby’ weer te gaan beoefenen, nadat hij wakker werd met de ‘krant van wakker Nederland’, die kond deed over de intimidatie van stewardessen van Arkefly op de vluchten van Curacao naar Amsterdam. Het was zijn Eureka-moment en hij belde meteen Boerenveen om hem deelgenoot van zijn plannen te maken: “We are back in business”!


  Maak melding

 6. Het kan ook zo zijn dat er gestreefd wordt heden meerdere landingsbanen aan te leggen, misschien omdat ook Chavez,Castro,en de presidenten van Guyana en Haitie bv staan te trappelen om hun prive vliegmachine te sturen om hun partner in crime bouta de dictator ,op te halen voor een familie bezoekje.Als Obladieoblada van Afrika het kan doen waarom zij dan niet,denken ze.Het zal een concurrentie worden van jewelste op Zanderij wat betreft het landen van de prive vliegtuigjes van de dictators Unie.


  Maak melding

 7. Graanschuur van de regio, (overslag)haven van de regio en nu weer airport hub van regio.
  Ideën te over, maar hoe zit het nou met die 20.000 woningen? Hoeveel zijn er ondertussen opgeleverd?
  Dit is het zoveelste proefballonnetje.


  Maak melding

 8. Wat moet die luchthaven zover van de stad? Bouw maar een nieuwe luchthaven vlakbij de stad en de haven. B.V. bij de 5de rijweg.(richting zee)

  Een goeie zesbaanweg naar de haven of liever nog een treinverbinding.
  Vraag de bouwers van de 2e maasvlakte om advies.

  http://www.maasvlakte2.com/nl/index/

  Dat doen heel veel grote landen in de wereld.
  Het is een exportproduct van Nederland.

  Dan bouw je een nieuwe haven en luchthaven bij zee.
  Kost wat maar dan heb je wat.

  Gelijk met stranden en jachthavens.

  http://royaldubai.nl/plaatsen/palmeilanden

  Dat kan zo. Nederland maakt het.


  Maak melding

 9. Zanderij ligt geologisch prima, maar geografisch buiten de veelgebruikte routes.

  Suriname ligt wel gunstig voor scheepvaartroutes.

  Falisie kan niet helpen. Met zijn niet (of net) afgemaakte PTC heeft hij niet voldoende bagage. Op zo een post hoort geen vlieggewicht. Als je hem toch zet, ziet hij ze al gauw vliegen. 😉

  DiDiBrie, kom op. Volgende luchtkasteel graag.


  Maak melding

 10. @Tedje:

  De ondergrond van Suriname is op de kustvlakte te zacht. zanderij is niet zomaar daar gebouwd. Het ligt op een stabiele oerplaat. Waarom denk je dat de Oost-West verbinding steeds inzakt? Het loopt grotendeels over schelpritsen, maar waar het NIET over schelpritsen loopt, zijn er steeds problemen.

  Men kan beter investeren in goed aanvoer en afvoerwegen naar en van Zanderij.


  Maak melding

 11. @tedje
  Dergelijke projecten kosten ontzettend veel geld en dat heeft Suriname niet. Suriname zou leningen kunnen afsluiten maar dat gaat een enorme wissel op de samenleving trekken. De Surinaamse overheid zou er goed aan doen eerst de manjas te plukken die het laagst hangen ipv allerlei ambitieuse projecten te starten waar we niet van weten of ze winstgevend zullen zijn.


  Maak melding

 12. @Midete
  De grond zal niet zachter zijn dan het veengrond waar Schiphol op gebouwd is.
  Ik vind dat de luchthaven echt te ver van de bewoonde wereld ligt, het zou max 10 km van de hoofdstad verwijderd moeten zijn.


  Maak melding

 13. nu pas begrijp ik waarom sommige van ons aan de onderkant blijven steken.durf groot te denken.
  it’s better to try an fail then take the safe route


  Maak melding

 14. Na een mislukte poging om toeristen via de beurs binnen te halen, dacht Falisie:
  “als ik nu eerst een Hub verzin,
  dan komen de toeristen er vanzelf in.”

  Je kunt Falisie ook niet kwalijk nemen, hij moet iets verzinnen, anders wordt hij ge-reshuffeld.

  “Zeventig miljoen investering in modernisering”, oohh lord.
  Falisie vergeet de poppetjes niet.
  Aub een training in klantvriendelijkheid.
  De toeristen hoeven geen winkelcentrum met Euro-produkten, maar zeker ook geen Chinese producten.

  Een vriendelijk gezicht, een vlotte afhandeling in een gesloten airco ruimte.
  Misschien een lokaal drankje, meer… is overbodig.


  Maak melding

 15. @Edmundo
  Grootdenken moet je overlaten aan mensen die daad bij het woord kunnen voegen en niet aan een politicus die 70 miljoen over de balk wilt smijten terwijl het geld hard nodig is in de distrikten.


  Maak melding

 16. Als ik dit lees dan denk ik aan dhr.Essed met zijn plan west suriname.Honderden miljoenen. zijn verdampt.
  Een mens zonder een lange termijn visie moet zulke dromen achterwege laten.Pinas vraag het aan je meester.


  Maak melding

 17. @ Vrijdag 13 juli 2012 om 16:22 uur, door Edmundo
  Suriname is een Derde Wereld land en heeft niet de middelen voor het realiseren grootschalige fantasieprojecten. Het is beter om realistisch te blijven en stap voor stap je doelen te bereiken i.p.v. gelijk naar de hemel te grijpen om daarna keihard op je kont vallen. Maar daar hebben domme fantasten zoals jij die in holle retoriek trappen toch geen boodschap aan.
  Een tijdje terug wilde een paar fantasten een kerncentrale bouwen in Suriname en daar is ook (gelukkig) niets van terecht gekomen.


  Maak melding

 18. @ bakapasi boi:

  De jonge kustvlakte is feitelijk uitsluitend geschikt voor natte landbouw en aquateelt. Er had eigenlijk niet eens gebouwd moeten worden. Vroeger was je binnen een half uur in de stad. Ver is geen afstand, maar een tijd. Ik ben sneller in het centrum dan vrienden die half zo ver wonen.

  Met een trein kan je er in 45 min. zijn. Liever investeren in


  Maak melding

 19. De vorige regering heeft de luchthaven vernieuwd, dus willen deze er overheen gaan,om te doen alsof hun het hebben vernieuwd.
  Ik zeg jullie deze regering heeft geen visie, maar heel wat domme dromen.


  Maak melding

 20. Alweer een te grote broek die niet zal passen!!!!!
  We moeten zo zoetjes aan gaan beseffen,dat wij niet hetbeste land ter wereld zijn en alles kunnen.We zijn maar een ordinair landje dat heel veel werk te verzetten heeft.

  @Bakapasi_boi
  Ik vind niet dat je de bereikbaarheid van een luchthaven in afstand moet uitdrukken, maar in tijd.
  Bouw goede snelle begaanbare autowegen.
  Bouw het vliegveld uit veiligheidsoverwegingen juist heel verweg van de bewoonde wereld.
  (Wij hebben die ruimte).
  Landen die hun vliegvelden dicht bij de bewoonde wereld hebben gebouwd( Schiphol t.o.v. Amselveen, Aalsmeer, Badhoeve dorp ) kunnen niet anders.


  Maak melding

 21. een hub? alsof er elke minuut 1 vliegtuig landt in Suriname….dit is een fatu van jewelste. zelfs een hubbie zal zanderij nooit worden


  Maak melding

 22. Men is van plan baja, met die luchthaven daar, en wat ik lees het gaat veel doekoe kosten, waarom kloppen ze niet aan in die woestijn, waar die gasten zitten met die lange jurken, die gasten die in het Engels voetbal gewoon een club kopen, of ze kunnen ook aankloppen, bij die baronnen in Rusland, daar is veel doekoe. Maar ja wie weet, en wellicht kunnen we nog wat meemaken.
  maar als het een zoveel jaren plan wordt, ok dan, ik maak het niet mee.Maar dit clubje die er zit, praat erover en wil veel doen, maar na 2015 heb je andere
  club, en misschien wil die helemaal wat anders, spannend hoor!!!!!!


  Maak melding

 23. Suriname ligt inderdaad in de periferie van de Noord kust in Zuid Amerika, echter zouden de Suri’s dit moeten kunnen omzetten in een draaischijf van de regio.

  Ik weet niet waar deze Felisie vandaan komt, maar hij snapt duidelijk de ballen van economie en ontwikkeling.

  Wat zijn de plannen om Suriname tot een hub te maken voor de regio ? Zijn het de winkels op Zanderij, zonder aansluiting op het achterland, of is er nog meer ? Deze man is een idioot en weet niet waarover hij kletst !

  Felisie, Falisi of Valiesie (What’s in a name) wat zijn jou plannen ??? Laat het weten want de mensen willen geen ‘in de lucht’ verhalen (zoals NF/NPS periode) meer horen !

  Put your money where your mouth is guy !


  Maak melding

 24. @Medusa
  Een goed bereikbare vliegveld op 10km afstand van Par’bo blijft mijn voorkeur hebben. Deze is echt sneller te bereiken dan een goed bereikbare vliegveld op 40km afstand. Hier kan je het niet oneens mee zijn.


  Maak melding

 25. HAHAHAHAAHA Ik lach me kapot.

  Dit komt natuurlijk na de plannen voor kerncentrales, snelwegen, nieuwe steden, nieuwe stuwdammen, nieuwe bruggen, etc etc etc.

  Enigste wat ik kan denken: Surinamers hebben de grooste praatjes.

  Die mini luchthaven kan nauwelijks de vluchten uit Amsterdam aan, maar het word een hub? en dat slechts voor 70 miljoen dollar? Ga door MEGACombi met luchtkastelen bouwen, die zijn tenminste gratis.


  Maak melding

 26. De titel van dit stuk is gewoon misleidend. men zit op dit forum letterlijk op te reageren. zie apintie (in de branding) en luister wat de minister precies verklaard heeft.
  Goed zo minister “if you build it they will come”
  @Bakapasie boi.

  Waarom een nieuw vliegveld bouwen terwijl je er al een hebt. Gewoon de nadruk leggen op snel bereik. BV er is genoeg open grond om snelwegen aan te leggen naar en van onze luchthaven. Waar nodig elevated snelwegen. we kunnen het ook doen met een light rail system. Als je ooit naar NY geweest ben. zal je gezien hebben dat Manhattan de Bronx en zelfs delen van Queens waarin JFK zelfs ligt, niet bepaald precies 10 km van het vliegveld liggen. de infra structuur zorgt er voor dat je er binnen de kortste keren ben.


  Maak melding

 27. @Bakapasi_boi
  Wel oneens.
  Bij mij speelt de (vlieg)veiligheid, zowel voor de passagiers als omwonenden een grote rol.Ik heb liever op 40 km afstand (buiten de bebouwde kom van de stad, waar in case of emergancy wel ruimte is voor een noodlanding) en in 20 minuten bereikbaar dan op 10 km afstand (dan zit je nog in Groot-Paramaribo met bijbehorende files en met weinig of geen noodlandingsmogelijkheid)in 50 minuten bereikbaar!

  Vliegveld Zorg & Hoop moet van de omwonenden al jaren weg!Ik neem aan dat je dan ook over de lokatie hebt nagedacht.Tien km buiten Paramaribo?Waar dan ergens?


  Maak melding

 28. Als een Airbus A380 land op Zanderij blijft er niets meer over van de luchthaven. Alleen maar praatjes hebben ze. “Suriname is de clown van de regio”. Laat ze de bevolking maar eerst goed huisvesten ipv onzinnige investeringen te doen. Bouw bruggen, maar vooral leg een fatsoenlijke weg naar Brazilië aan. Komt ten goede aan de handel. De Mega Poeder Combinatie speelt blackjack met belastinggeld. En voor dat je het weet is bodem van de schatkist weer zichtbaar.


  Maak melding

 29. waarom eerst naar Nederland eigenlijk als je naar India wilt gaan.
  of naar geheel Afrika, naar China, naar Indonesie of naar Vietnam. Voor de mensen van deze landen als ze naar New York willen hoeven ze ook niet eerst naar Europa of aan de west kust van de VS. In de tweede wereld oorlog werd Suriname ook als hub gebruikt door de Amerikanen om in Afrika en v.v te komen. toen was de landingsbaan van zanderij in het begin toch ook niet lang. Het groeit naar behoefte.


  Maak melding

 30. @Medusa
  Als veiligheid zo belangrijk is dan zou Suriname een tweede luchthaven in zee moeten bouwen.
  Zorg en Hoop verhuizen naar Zanderij en een nieuwe in buurt van Weg naar Zee of zo.
  Het is maar een idee.


  Maak melding

 31. @Takiemang
  De huidige luchthaven voldoet gewoon niet.
  Kijk nou aan de aankomsthal en de gedateerde vertrekhal. Je kan gewoon zien dat er niet is na gedacht bij over de inrichting van JAP, het bekende Surinaamse broddelwerk wordt hier weer geetaleert.
  JAP staat al weet ik hoelang in de steigers, maar de verbeteringen zijn minimaal.


  Maak melding

 32. Kennedy Airport Terminil 4 (New York) ruikt naar Schiphol en is gebouwd door Schiphol. Sterker nog Luchthavenbedrijf Schiphol Group en The Port Authority van New York and New Jersey, eigenaar van het New Yorkse vliegveld JFK, willen hun samenwerking intensiveren. Daartoe tekenden zij een overeenkomst. Schiphol en het JFK Airport willen verder als zusterluchthavens. Waarom ?

  Schiphol wordt met name geroemd als overzichtelijke en transparante luchthaven voor overstappende passagiers, maar ook voor wat betreft de ontspannende en recreatieve faciliteiten op de luchthaven. Dat leverde, na Singapore Changi Airport en Incheon International Airport ook de derde plaats op in de top van beste transferluchthavens ter wereld.

  Geografisch gezien ligt Zanderij / Suriname niet op een aantrekkelijke locatie. Destemeer een economische grootmacht als Brazilie in de achtertuin ligt. Als haven doorvoer zie ik meer mogelijkheden. Modernisering van Zanderij ligt voor de hand. Hiervoor zullen ter zijnde tijd Miljarden voor moeten worden uitgetrokken. De vraag is tot hoe ver wil je gaan ? Zonder concrete plannen moet Suriname dit eens niet willen. Met een half miljoen inwoners zijn dergelijke projecten niet eens winstgevend.

  Het is jammer dat de banden tussen Nederland en Suriname bekoeld zijn. Na problemen met de tuinbouw, vuilverwerking, utiliteits bouw en veiligheid had Suriname een beroep kunnen doen op de expertise van Schiphol en de Rotterdamse Havenbedrijf. Dit had Suriname verder geholpen.


  Maak melding

 33. Hoe “hub” is het over pakweg 25 jaar als er een kentering komt in de reislust van de volgende generatie Suri-neds!!

  Zanderij moet het voor bijkans 60% a 70% hebben van deze reizigers, en als de tendens jaarlijks gaat afnemen dan is de miljoenenen investering vandaag “weggegooid” geld, immers wat moet je met een hypermoderne Zanderij die niet winstgevend is!!!


  Maak melding

 34. Wanneer komt deze regering met het plan om de Olympische Spelen van 2020 te gaan organiseren? Na de spelen kan het olympisch dorp dienen als volkswoningen-project. Om de miljoenen bezoekers aan de OS te ontvangen, moeten er meer hotels gebouwd worden. De uitbreidingsplannen van deze regering van de JAP-luchthaven komen dan goed van pas, want vanuit de hele wereld zullen vliegtuigen in Suriname moeten landen. Gaarne vraag ik Baas mij als minister te benoemen op de nieuw op te richten Ministerie van Megalomanie.


  Maak melding

 35. @Takiemang

  “Waarom een nieuw vliegveld bouwen terwijl je er al een hebt. Gewoon de nadruk leggen op snel bereik. BV er is genoeg open grond om snelwegen aan te leggen naar en van onze luchthaven. Waar nodig elevated snelwegen. we kunnen het ook doen met een light rail system. Als je ooit naar NY geweest ben. zal je gezien hebben dat Manhattan de Bronx en zelfs delen van Queens waarin JFK zelfs ligt, niet bepaald precies 10 km van het vliegveld liggen. de infra structuur zorgt er voor dat je er binnen de kortste keren ben.”

  Heb jij wel eens van het begrip ECONOMISCHE HAALBAARHEID gehoord? De vervoersinfrastructuren in NY zijn perfect, omdat deze stad het centrum van de wereld is en ruim acht miljoen inwoners herbergt. Zoals door velen aangegeven, ook door mij, ligt Suriname volledig geisoleerd. Dus ook al bouw je een light rail systeem, monorail of wat dan ook, als vervoersader naar de JAP-luchthaven, deze zal nimmer een hub worden. Een hub is van belang – lees: van economische waarde – als deze in de grote globale vervoersstromen is ingebed. Vanuit alle richtingen moet de hub te bereiken zijn en deze moet tevens de poort zijn naar talrijke bestemmingen elders.


  Maak melding

 36. Minister Pinas is als een klein kind dat voor de site van Bol.com zit: ik wil ditte en datte enne….dan wil ik dat ook nog.
  Betalen?

  Stuur maar een acceptgirokaart, dan zien we later wel hoe er betaald gaat worden.


  Maak melding

 37. 2 weken gelden had die Henrie Ori een speekbeurt over “twinning”
  deze week was voor Falisie!!

  @Lasede_Bouta,
  Volgende week krijgt Goodluck Lonnie zijn spreekbeurt dan is de Olympisch Spelen een feit 🙂 🙂

  😳 ik hoop een kogelvrije O S 🙂


  Maak melding

 38. @pasew

  “Volgende week krijgt Goodluck Lonnie zijn spreekbeurt dan is de Olympisch Spelen een feit”

  Hij zal dan om een gunst vragen: het olympisch vuur aansteken en het startschot lossen bij alle atletiekfinales. 😆


  Maak melding

 39. Lasede_Bouta

  En dan maar hopen dat hij telkens 1 kogel krijgt en niet gericht gaat “lossen”, anders gaan wij heel wat sporters horizontaal afvoeren 🙂 🙂


  Maak melding

 40. @Bakapasi Boi

  Zo ben je dan niet blij dat er nu geld tegenaan gegooid wordt?

  @Lasede Bouta
  Als je goed leest reageer ik gewoon op bepaalde mensen die een geheel nieuwe luchthaven willen dichterij Paramaribo. Zou het niet goedkoper zijn Om IPV deze Infrastructuur voorstellen eens nader te bekijken, dan geld te gaan vergooien aan heel wat studies over het waar en hoe van een nieuwe luchthaven. Volgens mij zou het goedkoper zijn om onze bestaande infrastruktuur te verbeteren dan nu nieuwe te gaan bouwen.Over (ECONOMISCH HAALBAARHEID GESPROKEN)vind je niet?


  Maak melding

 41. Suriname een hub: je kan niet eens een veilige taxi vinden die je zonder gevaar voor eigen leven van een naar het vliegveld rijdt……..


  Maak melding

 42. Bakapasi-boy: Ik zou je toch eens adviseren een kijkje te nemen op de JAP-luchthaven. Blijkbaar ben je er al jaren niet geweest. De aankomsthal is een plaatje, het parkeerterrein ook (en die bagage-hossel-hufters zijn ook verdwenen), de landingsbaan is opnieuw onder handen genomen, en er zijn nog enkele zaken die aangepakt moeten worden, maar dat vergt tijd. Op dit moment voldoet JAP aan de internationale normen. Maar een hub? Als je het over een hub hebt in het Caribisch gebied, dan praat je over Curacao.


  Maak melding

 43. Dit doe ik niet vaak.
  Maar vandaag maak ik even een uitzondering om te zeggen dat ik bepaalde opmerkingen over dit artikel erg grappig vind.Wat kan de Surinamer soms toch ook hééééél geestig zijn!!!Hahahahaha!
  Lasede_Bouta, Pasew, Koos de Jong, Lon, Harde, Koelie Suriboy, Prem, Bakapasi boi.
  GEWELDIG LEUK!!!
  Zo kan het dus toch ook op dit forum!!!


  Maak melding

 44. Scoon voorbeeld van iemand die benoemd is tot minister maar geen kennis in huis heeft om minister te worden.
  Hij is daar gezet om de belangen van zijn partij te behatigen en dat is stelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.