Voorlopig geen goed nieuws Surinaams bauxiet

15

PARAMARIBO, 12 jul – Voorlopig geen reden tot optimisme in de bauxiet- en aluminiumbranche. Het is nogmaals bevestigd tijdens een bezoek van de nieuwe directeur van Suralco, Ruben Halfhuid, aan minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Halfhuid klonk niet bepaald vrolijk over de perspectieven. De markt voor aluminium blijft grillig.

De prijzen trekken niet aan en ook de dure brandstofprijs draagt een loodzwaar steentje bij. Volgens Natuurlijke Hulpbronnen wil Halfhuid een soort ‘win-winsituatie’ bereiken. Onder de omstandigheden zou dit nog het meest haalbare zijn. Hok heeft begrip, maar is er ook van overtuigd dat “het bedrijf zich zal redden.” Een delegatie van moederbedrijf Alcoa komt binnenkort naar Suriname om te praten over “verdere samenwerking.”

Tijdens Halfhuids bezoek is ook gesproken over het Nassaugebied, waar Suralco naar bauxiet wil gaan mijnen. De voorraden daar zijn de laatste in het oostelijke deel van Suriname. Op het Nassau-gebergte komen ook grote goudreserves voor. Alcoa wil er via een joint venture mijnen naar het edele metaal. Suriname wil goedkoper energie trekken van de waterkrachtcentrale te Afobakka. Hok sneed onderwerp daarom ook aan, evenals het voornemen om de centrale over te nemen.

15 REACTIES

 1. Taktiek van de multinational om onze eisen te verlagen. Als baasje erin kan slagen om de aandelen van staatsolie voor een habbekrats voor zichzelf en zijn kliekje te krijgen dan zijn wij bijna op het Nico van Haïti. Waarom praat niemand over IamGold te nationaliseren.


  Maak melding

 2. stategisch praatje van Suralco/alcoa. Op een gegeven moment zal er vraag zijn en su, kan alles rustig in de grond laten tot die tijd. Tot dan Suralco/Alcoa, maar dan bepalen wij met wie wij gaan samen werken en niet jij.


  Maak melding

 3. Misschien tijd dat Suralco zijn biezen pakt en de stuwmeer overdraagt. Na 2 jaar kunnen we Chinezen uitnodigen om Bauxiet te delven in Suriname inclusief het bouwen van een aluinaarde fabriek.


  Maak melding

 4. ik zeg,laat die bauxiet,goud,hout alu., diamant,,coper ,zink, enz,enz enz enz,rustig in de grond zitten voor onze klein kinderen..

  wij z.a. wij nu leven hebben alles wat je hart begeert,kijk naar je zelf,alles is er..

  laat suralco maar naar huis gaan terug naar amerika,tot nog toe hebben ze su. niks opgelevert,dan chinken-veet soso bronbrong..

  kijk maar naar i-am-gold verdient jaarlijks miljarden US$ en wat krijgen wij….

  ze sparen al het goud op voor de toekomst voor hun kinderen,onder tussen verdienen ze met die su. goud op de beurs miljarden US$ en leven als koning..


  Maak melding

 5. @marcel SU’s laat zich met opo go naaien! uchhhh de regering althans!! ten nadele van de burgers wier niet op hen gestemd hebben! wat doe je daar tegen??? de contra’s(goede) moeten lijden onder de pro’s(slechte). Maar ik moet wel eerlijk zijn!!! De pro’s zijn ook in de maling genomen en ze zijn nogsteeds niet wakker!! Jammer!!! Ze zijn in diepeslaap de 3e fase.


  Maak melding

 6. Rotzooi wat Ruben Halfhuid daar zegt!!!

  Ik begrijp dat deze man in het belang van zijn bazen moet praten om zo Suriname op de knieën te krijgen.

  Op de site van ALCOA wordt anders gesproken. Er is flink winst gemaakt en het perspectief ziet mijns inziens internationaal goed uit.

  En als Suralco geen perspectief ziet in Suriname, dan moeten zij zelf bedanken voor het werken in Suriname.

  Goedkoop bauxiet en goedkoop goud behoren tot het verleden.Perifere landen zijn nu bewuster geworden van
  hun eigen grondstoffen.
  Srika


  Maak melding

 7. Bauxiet zal op de middellange termijn zeer lucratief kunnen zijn voor Suriname. Wat deze man vertelt klopt dus helemaal niet.

  Er zijn ook goede opties voor Suriname om uit te kiezen. Niet alleen de regeringen die ons land leiden moeten zich daarvan bewust zijn. De bevolking ook. Informatie is daarom essentieel.

  Wat mij betreft worden alle mijnbouw activiteiten onder gebracht in staatsbedrijven en gaat de opbrengst daarvan helemaal naar de bevolking.

  Kennis die er niet is kun je gewoon inhuren en een educatie programma opzetten om op termijn eigen mensen de sleutel posities in te laten nemen.


  Maak melding

 8. Suralco/Nederland is nooit in het belang geweest van Suriname en zal het ook nooit worden.Wij moeten meer in ons zelve gaan geloven dat wij het ook kunnen.Suriname heeft mensen als JAHRAB nodig en als wij het lands belang voorop stellen en een commissie samen stellen die als onder steuning voor de regering kan dienen zou een aanwinst voor het land zijn.Bouta doe dit voor het land je hebt verkeerde mensen[niet allemaal] om je heen.
  De overeenkomst afgesloten door de Surinaamse regering en de Alcoa is niet iets om trots op te zijn het is pure uitbuiting van de Witte mensen.Zie hoe de witten hadden gereageerd toen JAGGAN president van GUYANA de bauxite maatschappij wou nationaliseren.Toen werd het woord communisme gebruikt voor het elimineren van mensen die tegen de witten waren in Zuid America.
  Meneer Buoterse ik wens je veel succes met deze onderhandelingen je hebt geen goede uitgangs positie gezien je verleden.


  Maak melding

 9. Wie zijn de mensen die voor de held bouterse hebben gekozen? Ba zoekoe Ba vini Ba charie . A kis oeng mooi.
  Niet meer klagen maar doen wat bouta zegt.
  Immers hij jullie grote held.
  En nog durven de surinamers te springen en uit te kramen dat bouterse goed doet in su.
  Wel ik kan jullie zeggen dat hij jullie levend zal villen .
  A tang so


  Maak melding

 10. Eerst zeggen ze dat ze winst hebben gemaakt en daarna weer iets anders, dus ze spelen een mooie spel met SU
  Hoeveel goud hebben ze allemaal in die bauxiet uit het land weg gedragen.
  SU moet moderne apparaten kopen om dat te controleren en dat bij alle export van bauxiet.
  Hoog edel gestrenge Mr Hok, U bent goed bezig maar er moeten resultaten op korte termijn bereikt worden, omdat die Multinational heel slim zijn.


  Maak melding

 11. Zeker geen goed nieuws wat hierboven staat, maar daar is de regering met alles eromheen verantwoordelijk voor, en dit is niet iets van 2012, of van een paar jaar geleden, dit speelt al heel lang, dat geknoei in het binnenland allerlei fromoe bedrijven en weet ik veel die maar rommelen enz, kan nooit goed zijn, en nogmaals het is twee voor twaalf, ze kunnen nu nog daar, wat aan doen, gebeurt het niet, kondremang voor die mensen die daar wonen zal de toekomst vernietigend zijn, oenoe dja, wi e discusieer, e taki, e kosie kar kong
  ano jepi, deng dape moe foe tjaring, ma if deng ne doe neks, a sari baja ma sranang no abie langa libie.
  A 25 november 1975 tja wang lo ka djie a kondre,
  A sakka sakka Aron beng wani kondre moe fri, ma aboeng het is nog niet te laat!!!!!!,


  Maak melding

 12. Hoeveelheden gemijnd en geschatte reserves bauxiet x1000 ton[1]
  Land Winning Reserve
  2007 2011
  Guinee 18 000 18 000 7 400 000
  Australië 62 400 67 000 6 200 000
  Vietnam 30 80 2 100 000
  Jamaica 14 600 10 200 2 000 000
  Brazilië 24 800 31 000 3 600 000
  Guyana 1 600 2 000 850 000
  India 19 200 20 000 900 000
  China 30 000 46 000 830 000
  Griekenland 2 220 2 100 600 000
  Sierra Leone — 1 700 180 000
  Suriname 4 900 5 000 580 000
  Kazachstan 4 800 5 400 160 000
  Venezuela 5 900 4 500 320 000
  Rusland 6 400 5 800 200 000
  Verenigde Staten n.v.t. n.v.t. 20 000
  Andere landen 2 650 2 600 3 300 000
  Wereldtotaal (afgerond) 202 000 220 000 27 000 000

  Kijk en dan heb je geen zin in het gedonder en de onbetrouwbaarheid van deze regering.
  Ik ken persoonlijk al werknemers van Suralco die van Suriname naar Australië zijn vertrokken.
  In Paranam wonen is echt niet meer aanlokkelijk.
  Wil je mijnen in het Nassaugebergte dan heb je weet ik niet wat voor gelazer met de bevolking als je een weg wil aanleggen.
  Bovendien is men over 10 jaar uit gemijnd.
  Maar dat wist iedereen natuurlijk al.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.