Leningen voor Suriname goedkoper dankzij BB-

44

PARAMARIBO, 12 jul – Suriname kan goedkoper leningen trekken bij buitenlandse fondsen. Dit stelt universiteitsdocent en oud-bankier Anthony Caram naar aanleiding van de nieuwe rating van kredietbeoordelaar Fitch. Volgens Fitch is Suriname goed genoeg voor een klim van B+ naar BB-. Zowel wat de Surinaamse dollar betreft als vreemd geld zit het land goed qua kredietwaardigheid. Toch is het oppassen geblazen.

Van een vrijbrief om maar dol te gaan lenen en verbrassen is geen sprake. De gunstige waardering “ontslaat ons niet van de verplichting om voorzichtig om te gaan met leningen. Er moeten geen leningen gesloten worden voor consumptieve doeleinden. Anders krijg je vroeg of laat problemen, omdat je die niet terug kunt betalen”, zegt Anthony Caram tegenover de Ware Tijd. Er is dus voorzichtigheid geboden.

De afgelopen jaren is het niet anders geweest. In feit zet de regering Bouterse het behouden beleid voort dat was ingezet onder president Ronald Venetiaan. Grote buitenlandse schulden worden schematisch terugbetaald en nieuwe leningen geschieden beperkt. De kunst is vooral het zo te houden. Fitch is zeer te spreken over “de toewijding van de Surinaamse autoriteiten om fiscale oneffenheden te neutraliseren en stabiliteit te bereiken wat betreft wisselkoersen en prijzen.”


44 REACTIES

 1. Als Dada gaat realiseren zijn Mega -idiotie dan zijn wij nog steeds een rating BB, maar dan staat de BB voor >> BROKO BANA <<

  **een vierbaans naar brasong 🙂
  **18000 woningen…nu wel stormbestendig 🙂
  **een airstrip hier en daar en overal…zeker voor Baby dino & meriba 🙂
  **een dievenijzer vrije suriname 🙂
  **jaarlijks terugkerend …ete drinke pleinpret 🙂


  Maak melding

 2. Wat gebeurt er met al die miljoenen winsten van goud, aardoliën etc.etc.?

  @Banana Joe inderdaad voor deze regeringstroepen zit er niets anders op, dan pronken met andermans veren!!
  In mij ogen mogen zij in de toekomst kaal geplukt worden!!

  Zij zijn van plan ook de Goudenkip te verkopen aan buitenland!! en als er niets anders is, dan gaan zij misschien proberen de burgers te vergokken!! Hij pakt ook degene wier op hem gestemd hebben!!

  De Parlementariërs weg stemmen, zoals laatselijk in het buitenland is gebeurd!!

  Nanga tranga anoe ding mus puring!! opsodemieteren!!! naar de hel!!


  Maak melding

 3. Dit is verkachten van het origineel bericht,

  hier een kopie van het origineel bericht, wat een stemvorming toch hier op deze site!

  Paramaribo – Zowel de Staat als private sector in Suriname kan nu nog goedkoper lenen in het buitenland, dankzij de verhoogde waardering (rating), die Suriname heeft gehad van het internationaal erkende ratingsbureau, de Fitch Group. Daarnaast wordt het land nog aantrekkelijker voor investeerders.

  Dit is de analyse van professor Anthony Karam, hoogleraar verbonden aan het Institute for Graduate Studies van Anton De Kom Universiteit, tevens oud-president van de Arubaanse Centrale bank. Gisteren is wereldkundig geworden dat Fitch, behorende tot de zogeheten ‘big 3’ economische waarderingsbureaus samen met Moody’s en Standard & Poors, de ratings van Suriname heeft verhoogd in drie categorieën van ‘B+’ naar ‘BB-‘. De langetermijnperspectieven voor zowel vreemde valuta als de nationale munt dragen nu de ‘BB-’ rating. De economische groei van gemiddeld 4,5 procent in 2011 en 2012, alsook de verwachte groei van bijna 5 procent in 2013 zal het land zelfs hoger dan de ‘BB-’ categorie plaatsen. Ook de waardering van de zogeheten ‘country ceiling’, welke de mate waarin kapitaal zowel intern als over de grenzen vrijelijk kan bewegen beoordeelt, krijgt de verhoogde ‘BB-‘ waardering.De korte termijn vreemde valuta perspectieven kreeg een ‘B-’ waardering, wat inhoudt dat het land nog wat moeite heeft om versnelde financiële transacties op tijd te realiseren. De gunstige ratings “ontslaat ons niet van de verplichting om voorzichtig om te gaan met leningen. Er moeten geen leningen gesloten worden voor consumptieve doeleinden, anders krijg je vroeg of laat problemen, omdat je die niet terug kan betalen. Al mag je goedkoper lenen, is voorzichtigheid geboden met het schuldenbeleid”, zegt Karam. Beleid Het waarderingsbureau is lovend over de “toewijding van de autoriteiten in Suriname om fiscale oneffenheden weg te werken, en om stabiliteit te bewerkstelligen op zowel het valutakoersenals het prijzenfront .

  Daarnaast is er nog altijd een positieve investeringscyclus en groeiperspectieven. Ook is de performance van de economie aanzienlijk sterker, vergeleken met landen van dezelfde kaliber. Het terugdringen van het begrotingstekort, houden van de staatsschuld beneden de twintig procent, instellen van een sovereign wealth fund, vereenvoudigen van het begrotingsproces en de hervorming van het belastingstelsel zouden allemaal kunnen bijdragen tot transparanter beleid. Waarschuwing Fitch onderstreept wel twee gevaren die de waardering van Suriname omlaag kan halen. Het eerste is de sterke afhankelijkheid van de economie van hoge prijzen op de wereldmarkt voor de natuurlijke rijkdommen goud en olie. Het tweede is dat er nog een sterke behoefte is aan institutionele en capaciteits versterking van de monetaire en financi􀀀le instituten. Dit zouden allebei onvoorspelbare factoren zijn die beinvloedbaar zijn door ontwikkelingen op de wereldmarkt enerzijds en politieke druk anderzijds. “Het versterken van de institutionele capaciteit van de monetaire en fiscale autoriteiten is de sleutel om macro-economische ontwikkeling te bevorderen en om het riscico van (negatieve… red) beleidsveranderingen te verminderen”, aldus Fitch, die ook waarschuwt voor forse salarisverhogingen die de monetaire stabiliteit verder in gevaar zullen brengen.-.
  Bron DWT

  Zoals je leest helemaal geen hulde regering Vene in DWT.


  Maak melding

 4. bouta “””niet voor niets hebben die [domme] aanhangers jou als president gekozen .bouterse is bijna twee jaar aan de macht en wij zijn tevreden met je .de oppositie en die redimusus die jou steeds willen neerhalen hebben wij geen boodschap aan .je bewijst dat je een waardige president bent en dat stelt tot tevreden heid .als het nou vene was die een begin had gemaakt met het finincieel beleidt die tot goed resultaat heeft geleidt maakt ons niets uit ,het is in surinaams belang,jij als president zet het beleidt voor daar gaat het om .het is triest en belachelijk dat sommigen zitten te duimen dat het slecht gaat en dat doen die oppositie en die redimusus uit holland .ze hebben rozenthal en rutte aan hun kant .wij gaan voor goed beleid in suri en daarom heeft het surinaamse volk deze president gekozen .financieel staat suriname er goed voor ,en ik ben trots en voel mij trots dat het zonder nederlands geld gebeurt .dus olland en de negatieve surinedlanders .tik oeng ai loekoe .willen ,koos dejong ,en andere redimusus .
  wie zich aangesproken voelt het gaat ons goed .in holland lees je alleen maar over bezuinigen bezuinigen ,hihihihihihi ik ben een ware surinamer die er in geloofd velen met mij .die redi musus duimen alleen maar dat deze regering het slecht doet samen met hun bakra bassie maar dat gaat niet gebeuren .kijk wie het zwaar heeft ,suriname of nederland .
  de oppositie heeft geen poot om op te staan.
  er wordt hulp ingeroepen van hun bakra bsssie om dat land te boycotten ,maar het lukt niet ,verraders zijn het .onze ambasadeur is er nog steed in frankrijk ,onze president is in het buitenland wie heeft hier het nakijken .al die redimusus hebben het nakijken ,ze zijn jaloers en dat steekt ze .ze hadden gehoopt dat suriname zou worden geisoleert maar ze hebben het mis .deze president wordt in 2015 weer gekozen weet ik wel zeker .mijn grote trots is dat wij vooruit kijken en niet wachten op olland en die redimusus.


  Maak melding

 5. Beste azijnpissers tegen de regering Bouterse.

  De regering Venetiaan heeft een goede basis gelegd maar niet meer dan dat. Ze heeft verzaakt belangrijke beslissingen te nemen en tegen beter weten in toch Fiso doorgevoerd. Met name Fiso is een hele grote aderlating geweest voor de overheidsfinancien.

  De regering Bouterse heeft hoe erg sommige mensen dat misschien vinden een aantal zeer goede beslissingen genomen.

  Ten eerste hebben ze het begrotingstekort binnen de perken weten te houden terwijl ze niet de begrotingssteun hebben gehad vannuit Nederland die de regering Venetiaan wel had;

  Ten tweede hebben ze impopulaire maatregelen durven nemen door de accijns op tabak en alcohol te verhogen en de goverment take op brandstof te verhogen. Deze maatregel waren noodzakelijk en getuigd van lef omdat deze maatregelen de burger direct raakt. Venetiaan durfde dit niet omdat ze bang waren voor de gevolgen bij de verkiezingen en omdat hij gegijzeld werd binnen zijn coalitie en het daarom niet door kon voeren.

  Als laatste maatregel is het aan banden leggen van de cambio’s en het gelijktrekken van de officiele wisselkoers met de zwarte marktkoers een hele goede maatregel geweest omdat dit voorkomt dat je munt kapot gespeculeerd wordt. Het creeert rust op de valuta markt. Suriname importeert het over grote deel van haar inflatie en dit wordt versterkt als je geen grip kan krijgen op de waarde van je valuta.

  Ik moet zeggen hulde aan het financieel beleid dat momenteel wordt gevoerd. Als ze het slecht zouden doen zouden we eerder een afwaardering dan een opwaardering hebben gehad. Er is natuur nog heel veel dat verbeterd moet worden maar we zijn op de goede weg.

  Gegroet

  Dit zijn maatregelen die de regering Venetiaan niet heeft genomen dus die kunnen niet


  Maak melding

 6. Bosje Birbiman, de bedoeling van het artikel hier geplaats is duidelijk. thanks voor het plaatsen van het originele bericht.

  Vene heeft niets gedaan anders dan het land besturen zoals ze dat in de 60er en 70er jaren hebben gedaan, nl met met ontwikkelingshulp en betalingsbalanssteun uit Nederland.

  Wat de huidige regering daarentegen doet is zonder hulp vanuit Nederland de Surinaamse economie vooruitstuwt.

  Tijdens vene hadden we twee koersen ondanks alle hulp en hoge grondstofprijzen die beide als een jojo schommelden, nu hebben we gelukkig maar een koers zonder Nederlandse hulp.

  Dat is het verschil, nu hebben we gelukkig mensen aan het bewind die van wanten weet, geen oelewappers zoals tijdens front.


  Maak melding

 7. Hier Totaal geen melding gezien van de devaluatie en stabilisering van de valuta koers (dit werd toentertijd zwaar bekritiseerd maar werpt nu zijn vrucht af), welke volgens de fitsh de grote bijdrages zijn voor de betere ratings van suriname, ik weet dat mijn meldingen hier negatief zullen worden beoordeeld, maar feiten zijn feiten. En zoals ik al eens eerder zei, “Bouta hoort in de Bak wegens moord, maar om daarom ook de goede resultaten van deze regering af te kraken is gelijk aan niet verder kijken dan je neus lang is”


  Maak melding

 8. @ Bosje Bribiman
  Eens met je posting. Ik ben geen MC-NDP, maar de BB- rating voor Suriname als ontwikkelingsland is per percentile veel hoger dan vele landen in de regio inclusief Cuba, Venezuela (met al hun olierijkdommen), Guyana, etc. Bouterse kan het zich nu niet permitteren om dezelfde stommiteiten die hij heeft uitgehaald tussen 1980 en 1988 te herhalen. Verder heeft Suriname zich nu strikt te houden aan nationale en internationale verdragen die bepaalde onverantwoorde handelingen niet toestaan. Toch is er een gevaar dat deze rating omlaag kan drukken; de koopkracht en ongebreidelde salarisverhogingen in Suriname. Tang bung en bedankt voor de goede posting.


  Maak melding

 9. @Pero, wat heeft jouw paarse megalomane leider concreet voor Suriname betekent ? Hij houdt Suriname 35 jaar gegijzeld met z’n paarse evangelie. Hij predikt het beste voor te hebben met de Suri’s, intussen gaat hij zelf z’n gang. Hij neemt niet eens tijd om deel te nemen aan politieke debatten. Ik noem dit weglopen. NF en VHP maken gehakt van hem in de assemblee. Zogenaamd deals sluiten met nietszeggende landen als Cuba, Venezuela en Equatoriaal Guinee. Hij kan ook niets anders want in het westen wordt hij uitgekotst. Hij kan democratisch gekozen zijn, maar hij handelt er niet naar. Die amnestieregeling is een vooropgezet spel evenals het verlenen van gratie aan z’n zoon. (wat vindt je daarvan Pero !!) Gratie voor een granaten gooier. In een schaafde natie ga je minstens 15 jaar voor de bijl zo niet krijg je de doodstraf hiervoor. Suriname is ook geisoleerd. Ik weet zeker dat met een andere president meer resultaat te behalen was.
  Suriname had met hulp van nederland de tuin en landbouwsector een boost kunnen gegeven, een goede belastingsysteem kunnen opzetten, met hulp van nederlandse accountantsbedrijven grote multinationals kunnen controleren, vuilverbrandings ovens kunnen plaatsen,
  politie agenten kunnen trainen en nog veel meer. Jouw leider moet nu leunen op expertise van landen waarvan de bevolking niet eens een nagel hebben om hun reet mee te krabben. Volgens mij heb jij teveel kwikdampen geïnhaleerd. Ze moeten je snel opnemen in een lawman-oso. Die redimusu koloniale troefkaart blijf je iedere spelen maar helaas zonder resultaat. Het is als of je een klein kind moet leren van de snoeppot af te blijven. Kennelijk moet je eerst voelen, dan pas ga je leren.


  Maak melding

 10. Hulde voor de regering Venetiaan die de basis heeft gelegd voor dit succes en hulde voor de regering Bouterse die in staat is geweest om het behouden beleid van de regering Venetiaan voort te zetten en uit te bouwen.
  We waren het met elkaar eens dat de regering Bouterse Suriname binnen afzienbare tijd in een financiële afgrond zou doen belanden.
  Waren we met z’n allen niet bang dat de tijden van de regering Wijdenbosch weer intrede zou doen?
  Waren we niet bang dat er weer enorme rijen mensen voor de winkels zouden staan?
  Waren we niet bang dat Suriname in een economische
  isolement zou raken?
  Waren we niet bang dat de regering Bouterse die solide
  basis van de regering Venetiaan in no time teniet zou doen?
  Gelukkig is die financiële chaos, waar sommigen op hoopten en sommigen hadden verwacht, uitgebleven en daar mogen we zeker blij mee zijn.

  Een land bouw je samen op. De regering Venetiaan heeft haar bijdrage geleverd door een solide financiële basis te leggen. Nu is het de beurt aan de regering Bouterse die positieve bijdrage te leveren.
  Deze regering kwam zeer traag op gang maar langzamerhand begin je de resultaten te merken.

  Volgens Fitch heeft Suriname onder de huidige regering
  een economisch groei van 4,5% kunnen bewerkstelliggen
  in 2011 en 2012. De verwachting is dat die groei zich in 2013 zal voortzetten naar gemiddeld 5%.
  De verwachting van Fitch is dat Suriname 2013 hoger dan de BB-categorie zal reiken. Dit is ongekend voor Surinaamse begrippen. Het bereiken van de BB-status is een gezamenlijke inspanning van zowel de regering venetiaan als de regering Bouterse.

  Omdat we het altijd zo leuk vinden om Suriname met Nederland te vergelijken wil ik toch een bruggetje maken naar Europa en Nederland.

  Heel veel landen in Europa zullen met jaloerse ogen
  naar Suriname kijken.
  Nederland maakte eind jaren 90 een grote economische groeispurt van ver boven de 4% mee.
  in de eerste jaren van 2000 nam de economisch groei af
  naar ver onder de 3%.
  In 2006 tot 2008 tot was er weer een economisch opleving tot 3,5%. In 2009 is Nederland in een ecomomisch crisis belandt waar er sprake was van geringe economisch groei van 1,5 tot 1,75%.
  Ook voor de komende jaren voorspeldt het Centraal Plan Bureau een geringe economische groei van rond de 1,5%.
  In de Eurozone zijn er veel landen die met veel schulden te kampem hebben waardoor de economische perspectieven voor Nederland niet al te gunstig zijn.
  Nederland is een van de grootste donoren van de Eurozone dus de gunstige economishe ontwikkeling in Nederland zullen voorlopig ook uitblijven.

  Waar Nederland alles maar dan ook alles in het werk stelde om Suriname in een economische isolement te plaatsen zien we dat het tegenovergestelde is bereikt. Suriname maakte in 2011 en 2012 een economische groei mee en ook 2013 ziet er voor Suriname goed uit terwijl Nederland in een niet in te tomen economische crisis is beland.
  Dit zijn de constateringen en feiten van een internationaal gerenomeerde instantie als Fitch.

  Regering Bouterse, en nu nog sneller de armoede aanpakken!!


  Maak melding

 11. @Eduard Lupson

  Econamisch ben ik blij met deze regeing voor de rest ook geen MC-NDP fan
  Die stomme fouten heeft hij deels al gemaakt bij het aannemen van die amnestiewet, hopelijk heeft het geen verdere consequenties voor het land.


  Maak melding

 12. koossss jou soort hebben wij niet nodig in su ,
  klagen klagen klagen klagen en nog eens klagen .
  die bakra bassie zit alles voor jou uit te rekenen en jij moet maar volgen ja meneer nee menaar .een eigen mening heb je niet in olland ,trouwen niet jij alleen samen met al die negatieve redimusus en die rutte rozenthal hopen maar op een ding en dat is “””dat het slecht moet gaan met su en zijn economie ,maar het gaat niet gebeuren .de president van de centrale bank is een capabele rekenaar als surinamer hebben wij vertrouwen in hem .wij willen niet onder een onderdanige regering als van vene geregeert worden waar deze waardeloze vene alleen maar ja moest knikken tegen somo en olland .nederland krijgt die rekening gepresenteert ,wij slaan olland over en de oppositie ook al . die chitt die somo onder vene heeft uitgehaalt zal hij niet durven bij bouterse ,hij weet dat hij moet dimmen .olland heeft ook niks te brokkelen ,en dat steekt ze .die redimusus willen deze regering neer halen maar ze zien dat het niet helpt water naar zee dragen ze kunnen niets boycotten helpt niet ze staan alleen met die redimusus .
  ze zitten zelf in die chitt en proberen anderen mee te slepen ,uit pure jaloezie .


  Maak melding

 13. koossssssssss ,vraag olland die hulp als vene aan de macht is ,wij willen hulp maar wij het volk bepaalt wie president wordt niet olland wij hebben ons waardigheid laat dat nou eens eindelijk door jullie dringen .mijn god heb jij geen enkel schaamte gevoel heb je geen enkele trots mie mang .olland wil hulp geven maar dan mogen wij onze president niet kiezen!!!!! wat gebeurt met deze koos en volgelingen .
  het is een onafhankelijk land die zijn trots hoog moet houden mie mang .koos stik te samen met die hulp van olland .wij bepalen onze president .
  het gaat goed zonder hulp en nog maals dat is de trots van suri en boutersre.jij moet zelf trots wezen mie mang .gebruiken jullie die hulp voor de voetsel banken in olland .


  Maak melding

 14. Waar Nederland alles maar dan ook alles in het werk stelde om Suriname in een economische isolement te plaatsen zien we dat het tegenovergestelde is bereikt.

  Wha Ha Ha.

  Kom nou. Dat heeft Nederland juist niet gedaan. Ze hebben zich alleen uitgesproken over baas. Meer niet.
  Het is niet de bedoeling om de bevolking te treffen.

  Dan zou Nederland een economische boycot voorstellen en de Nederlanders een negatief reisadvies geven.
  Een verbod voor stages afkondigen en Nederlandse bedrijven verbieden handel te drijven.
  Maar nks daarvan.
  Nederland verdient geld aan Suriname dus gaat alles gewoon door.


  Maak melding

 15. Beste Koos: elke randdebiel in Suriname wint het in een politiek debat van Bouterse.

  De president kan tijdens berm toespraken lekker schreeuwen, een leuk dansje maken en onzin verkopen die er bij het domme Paarse stemvee in gaar als Bojo.

  Maar een echt politiek debat? Daar is Bouterse te dom en te laf voor.


  Maak melding

 16. De afgelopen jaren is het niet anders geweest. In feit zet de regering Bouterse het behouden beleid voort dat was ingezet onder president Ronald Venetiaan. Grote buitenlandse schulden worden schematisch terugbetaald en nieuwe leningen geschieden beperkt. De kunst is vooral het zo te houden. Fitch is zeer te spreken over “de toewijding van de Surinaamse autoriteiten om fiscale oneffenheden te neutraliseren en stabiliteit te bereiken wat betreft wisselkoersen en prijzen.”

  Mooi stuk voor de Venetiaan haters.Zo zie je dat Vene op de goede weg zat.Thank you Venetiaan/Telting.


  Maak melding

 17. Nooit en te nimmer kunnen er leningen aangetrokken worden voor consumptie(eten),maar voor productie(werken)

  dus lenen voor de productie sector ,lening terug betalen dan bedrijf draaiende houden en dan van de winst (een klein percentage 5% eten.(95 % sparen en onderhoud)


  Maak melding

 18. Het is geen hulde regering Vene.Het is geen hulde ned.
  De politiekeleiders hebben het land altijd bestolen samen met de nederlanders.Het gebeurt nu nog.Jammer genoeg gebeurt dit omdat wij geen eenheid hebben.
  We zijn uitgebuit en verdeeld door vreemden en nu doen onze eigen mensen dit met ons.Ventiaan is nooit een leider geweest voor alle Surinamers.Als je eerlijk bent dan zie je dat de Surinamers smachten naar een leider maar geen soort venetiaan.Als een volk op een democratische wijze een moordenaar tot president kiezen dan weetje hoe wanhopig het volk niet is.Ik weet niet of hij een moordenaar is maar hij doet heel goed zijn best voor Suriname.En deze krediet mag hij toe gewezen krijgen.Over Venetiaan zijn genoeg bewijzen wat er niet binnen de staatsbedrijven en openbarewerken plaats vindt.


  Maak melding

 19. Hulde aan Venetiaan.Jij hebt ons uit de ravijn gehaald,waar Wijdenbos en adviseur van staat toen, ons in hebben gegooid.en nu hebben we de mogelijkheid de berg te beklimmen om de top te bereiken.Thank you Vene.


  Maak melding

 20. Ik lees behouden beleid van regering Venetiaan hoe komen jullie aan die mooie woorden.Het eigen kunnen wordt door deze mensen van het volk ontnomen.Het ontplooien van eigen initiatieven door het volk wordt niet gestimuleerd maar stop gezet.Surinamers wijzen naar Nerderland daar zit het geld daar is kennis wij hebben de Nederlanders nodig dit is door de jaren heen in ons geprent door regeringen als vene.De minderwaardigheid en haat tegen elkander wordt aangewakkerd.Neem een bedrijf als telesur dat het volk uitbuit en alle kennis haalt uit Nederland en zijn eigen mensen de kans niet geeft dit is het behouden beleid van meneer vene.


  Maak melding

 21. Thank you Venetiaan,jou behouden beleid word voortgezet door deze regering.Hun hebben gebrek aan visie en gaan met jou visie verder.Nogmaals bedankt oom Ronald.


  Maak melding

 22. De anti Boutisten kunnen op dit forum zeggen en vermelden wat ze willen, maar vooralsnog kennen: Fitch, Standard & Poors, Moody’s en zelf ook Bloomberg de regering Bouterse – Ameerali !
  Deze regering krijgt de granie die ze verdiend ! Als Vene deze eer had willen opstrijken dan moest hij beter z’n best hebben gedaan toen die aan de macht was ongeacht het nalatenschap van z’n voorgangers !

  De tegenstanders van Bouterse blijven het proberen, maar ik kan jullie zeggen dat deze president de wind in de zeilen heeft en dus als een diesellocomotief verder gaat !
  Ain’t no stoppin us now, because we are on the move !

  De Surinamers zullen de komende 2 jaar vele mooie veranderingen meemaken nooit eerder hadden kunnen bevroeden !
  De NPS & VHP hebben de mensen al die jaren bewust dom gehouden door steeds weer te zeggen van; ‘monie no de’ (er is geen geld) !

  Nu zien we dat het geld al die tijd in de bodem van ons land was maar onze toenmalige leiders geen idee hadden waar ze mee bezig waren en het volk dus ook voor de gek hielden !

  Shame on you when you fool me once, but shame on me when you fool me twice !

  The last will never ever happen !


  Maak melding

 23. @Milton
  De afgelopen jaren is het niet anders geweest. In feit zet de regering Bouterse het behouden beleid voort dat was ingezet onder president Ronald Venetiaan.

  Van jou ben ik al gewend dat je een gebrek hebt aan begrijpend lezen.Dus verder geen commentaar op jou postings.


  Maak melding

 24. Ik vind het een indrukwekkende, majestueuze, momumentale, groots, ontzagwekkend,imponerend, imposant,ontzagelijk,statig,trots,overweldigend, prestigieus, machtig, hemels, subliem,glorieus en vorstelijk van de regering Bouterse om Suriname deze status te bezorgen. De regering Venetiaan heeft niets met deze waardering te maken.

  Venetiaan kon rekenen op financiële steun van Nederland en het lukte hem niet Suriname een hogere status te bezorgen. Bouterse wordt totaal door Nederland geboycot en dwarsgezeten,en het lukt hem wel de status te verhogen.Ik hoop dat de regering Venetiaan en de partners in het Nieuw Front wegschrompelen uit het politiek spectrum. Chapo Bouterse,chapo Bouterse.

  http://www.afrosurinamers.nl


  Maak melding

 25. Belangrijkste zaken zijn om de verhoogde Centrale Bank koers terug te draaien en de prijzen van goederen te verlagen.
  Daarna geld lenen en besteden in belangrijke ontwikkelingen waarin U 100% zeker bent dat U het geleende geld + rente terug kunt betalen.
  Concentratie en voorzichtig heid van beslissingen is zeker vereist.
  Dus SU Regering is heel goed bezig en ook de complimenten daarvoor.


  Maak melding

 26. Dit is gewoon pronken met andermans veren. Venetiaan is de beste president die su heeft gehad. Als de koek op is staan de paarse ezels weer met lege handen. en maar blijven afgeven op nld. zorg maar eerst dat su een triple A status krijgt. dan praten we verder.


  Maak melding

 27. prem dit doet pijn ik weet het.die mensen praten over groei en jij praat over als de koek op is wie is nou een ezel die paarse of jij no spang triple a komt nog je hoefd niet te duimen want dat hebben jullie vaak gedaan maar het blijf super gaan in su hahahaha doet pijn he,,


  Maak melding

 28. Koos de Jong begeeft zich in dromenland voor Nederland. Koos de Jong, je bedoelt zeker dat jou gepromote Nederland van de snoeppot – Surinam – eindelijk moet afblijven. Het heeft tientallen jaren niet gekund, zelfs Vene lustte ze niet (meer). Vraag het aan jou Marco Borsato. Over DROMEN gesproken. Bedrog of niet?


  Maak melding

 29. Wat me opvalt is dat alle goede dingen die in Suriname gebeuren de credits naar de vorige regering gaan.

  En de huidige regering krijgt alle schuld van alle slechte dingen.

  Laat je emotie niet spreken!


  Maak melding

 30. Volgens mij profiteert deze regering van de hoge prijzen voor grondstoffen.
  Maar dat is een eenzijdig beeld want de voedselprijzen vliegen onhoog en het ziet er naar uit dat er een nog ernstiger te kort op de wereldmarkt ontstaat.
  Mede door de droogte in Zuid Amerika.

  Dus vermoer het regenwoud maar Suriname. Brazilië is jullie grote voorbeeld.

  http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=ns&v=67&l=nl

  Dus wel Venetiaan. 🙂

  Maar die kan ook rekenen.


  Maak melding

 31. @Bouta82, je raakt een gevoelig punt. De regering Venetiaan heeft zich dubbel en dwars bewezen. Iedereen lijkt wel vergeten te zijn dat onder het NDP bewind Suriname praktisch failliet was gegaan. Lijkt wel of de paarse aanhangers lijden aan selectieve geheugenverlies of zijn het allemaal opportunisten ? Het moge duidelijk zijn dat Bouterse nu mee lift op de successen van NF. Denken de NDP aanhangers werkelijk dat je een failliet land binnen 2 jaar op de rails kunt krijgt ? Dan moet je wel een IQ hebben van een krop sla. Maar welke zaken heeft Bouterse nu op eigen kracht gerealisseerd die voor het volk van essentieel belang zijn ? Waarschijnlijk kun je die dingen op 1 hand tellen. De verkiezingsbeloftes heeft hij tot nu toe niet waar kunnen maken. Waar zijn de huizen, wegen en bruggen gebleven. We zijn al 1 jaar verder en er is nog geen ene moer gebeurd.


  Maak melding

 32. Tedje en Vene,

  Ik moet eerlijk toegeven dat jullie weleens de kern van de zaken raken maar meer dan eens geeft jullie context een wat verwrongen totaalbeeld over het beleid van de huidige regering en de toekomstverwachtingen van Suriname.

  Daar waar we hadden verwacht dat de regering Bouterse
  een puinhoop zou maken van het goede financiële beleid
  van de regering Venetiaan is de huidige regering wonderwel in staat geweest om het goede beleid van de regering Venetiaan voort te zetten. Dat mogen we best wel als een enorme prestatie zien.
  De regering Venetiaan had de ontwikkelingshulp vanuit Nederland als financiële back up en ook nog de
  gelden uit de grondstoffen.

  De regering Bouterse-Ameraali moet het zonder de ontwikkelingshulp uit Nederland stellen.
  En dan nog lukt het de huidige regering om een positief beleid te bewerkstelligen.
  De regering Wijdenbosch heeft het destijds aan den lijve ondervonden hoe vreselijk moeilijk het is om zonder de ontwikkelingshulp uit Nederland een goed financieel beleid neer te zetten. Wat dat betreft was de regering Wijdenbosch economisch gezien een ramp voor Suriname.

  Dat de regering Bouterse-Ameraali profiteert van de hoge prijzen van de grondstoffen is niks mis mee.
  Er zijn zat landen in de wereld die op 1 bepaald soort hulpbron teren maar zich toch tot een welvarende
  staat hebben kunnen ontwikkelen.
  Als voorbeeld, landen als Saoedie Arabië, Dubai, Koeweit e.d. die louter en alleen drijven uit de inkomsten uit de olie. Deze landen zijn niet de armste landen uit de wereld.

  Suriname heeft als belangrijke natuurlijke hulpbronnen o.a. bauxiet, olie, goud, hout. Verder zijn er nog andere delfstoffen zoals, porseleinen-aarde, nikkel, koper, platina en ijzererts die verder ontwikkeld kunnen worden.
  Om Suriname onder een land met een mono cultuur te plaatsen is dus niet geheel terecht.

  Ik begrijp best wel dat mensen als Tedje en Vene zwaar teleurgesteld zijn omdat Bouterse als presiden van Suriname is gekozen en daardoor constant een negatief
  beeld en toekomstverwachting schetsen van Suriname ondanks alle positieve berichten over de economie van Suriname van internationale instanties.
  De zorgen van Tedje en Vene zijn niet geheel onbegrijpelijk maar feit is dat economisch gezien Suriname wel op de juiste weg.
  Maar om de positieve ontwikkelingen nog verder op te stuwen zal er nog veel meer moeten gebeuren;
  – het inzetten van het menselijk kapitaal (arbeid)
  – de grote groep ambtenaren minimaliseren
  – impopulaire maatregelen treffen tegen de informele
  sector. Deze groep serieus aan de slag laten gaan in
  de primaire sector middels (om)scholing.
  – de regering zou heel veel kleinschallige projecten kunnen beginnen waar mensen die nu niet aan het arbeidsproces deelnemen terecht kunnen.

  Maar de grootste uitdaging is toch wel de mentaliteitsverandering van de Surinamer ( even-zevenmentaliteit). Er zal wat dat betreft een ware cultuuromslag moeten plaatsvinden.

  Als men begint de genoemde zaken ter hand te nemen en
  wanneer de Surinamer bereid is om zich voor de volle 100% in te zetten voor de toekomst van Suriname
  dan zal Suriname binnen de kortste keren verder tot ontwikkeling worden gebracht.


  Maak melding

 33. De trend van de positieve ontwikkeling is al door de vorige regering in gang gezet en perfect opgepakt door de huidige regering. Deze ontwikkeling is daarom niet meer tegen te houden en zal ook na deze regering gestaag doorgaan. En zo moet het ook zijn.
  Wat de vorige regering heeft opgebouwd mag niet worden
  ‘vernietigd’door de zittende regering.
  Alleen op deze manier kan Suriname tot werkelijke ontwikkeling komen.


  Maak melding

 34. koos “”het schijnt dat sommigen van je aanhang het niet fijn vindt hoe het financieelvoor de wint gaat met suriname .weet je “”het spijt echt maar ik ga het nogmaals herhalen .al was het voor mij vene of bouterse ,ik zou maar aan een ding denken en dat is “”positief nieuws als het gaat om suriname ik denk in nationaal belang .

  deze koos is een waardeloze surinedlander die maar aan een ding denkt ,en dat is “”hoe slechter het gaat in su hoe beter voor zijn vene .je bent slecht wiesatie als die ollanders die de dienst willen uitmaken in su maar schrijf het op je buik het gaat niet lukken .

  wij weten dat de gehele oppositie in su duimt dat het slecht gaat omdat ze aan de kant zijn geschoven ,het volk wijst deze figuren af ze krijgen geen poot aan de grond .vene is waardeloos net zo waardeloos als jou en je redimusu aanhang .bouterse doet het goed en ik gun hem de volle vier jaren en daarna zien we weer maar op dit moment heeft hij het voor het zeggen in su .

  niet vene ,niet olland ,niet koosssss,en niet de overige redimusus delen de lakens uit in su ,het is dd bouterse en daarmee basta ,de rest gaat zich moeten onder werpen en dat moeten jullie allen .

  deze koos heeft het over moorden die begaan zijn in su met name de 8 december moorden .deze redimusu gaat niet bij zijn eigen te rade wat deze ollanders hebben gedaan maar hij komt en zegt ik steun bouterse ,
  ja ik steun bouterse zoals jij de ollanders steunt .

  hoeveel moorden hebben deze ollanders niet begaan en toch worden ze vergeven door hun regering en ze worden zelfs geprijst wat ze hebben gedaan .de voc mentaliteit van balkenende ,de moorden in indonesie die zogenaamd verjaard zijn en de mensen afschrikken met een paar duizend euros .heb jij ze veroordeeld koos en simpatisanten ,nee ,je kan ze niet veroordelen omdat jullie een uitkering van ze krijgen .waarom mogen die stukken pas na 60 jaar geopenbaart worden van de staats greep van 1980.

  wij kunnen door gaan koos als het moet maar het heeft voor mij geen nut ,ik kijk vooruit .ik leef in su en ik wil mij met mijn land bezig houden ,die medusa zei dat ik goed ben om op het veld te werken en niet geschoolt ben ,wel nu ik kom net van het veld .
  ik heb voldoening als ik op het velt werk .
  een bijdrage leveren aan mijn land ,mijn vraag aan jullie is .wat zijn jullie verdiensten voor die ollanders ,nul coma nul .
  schaam je ,jullie zijn een schande voor suriname .

  vene past in die straat van je koos en die medusa ,haatdragende redimusus die als die tutsie en hutus zijn .vene was president af maar droeg die vaandel niet over aan president bouterse ,schamen jullie je niet dat de wereld staat te kijken ,voor het eerst in de geschiedenis heb ik zoiets mee gemaakt .

  je hoef mij niet te mogen maar draag die vaandel waardig over als een volk een natie ,nee wiesat manierie .goed dat deze oude garde verdwenen is van het toneel .ze zijn gedoemt om in de oppositie te blijven en daar gaan ze oog blijven .


  Maak melding

 35. kijk daar heb je nog eentje ,de naam tedje zegt het al ,dus met andere woorden moest vene profiteren van de grond stoffen en niet bouterse .dit zijn tutsie en hutu toestanden wat deze mensen verkondigen .dus als vene aan de macht zou zijn zou het goed zijn dat die grondstoffen prijzen omhoog zouden gaan maar met bouterse niet .mie gado hoe wil je zo een land vooruit helpen met zulke waardeloze figuren .neeeee deze redimusus weten niet beter ,ze denken dat ze beter weten ,ze denken nog geen eens aan de volgende generatie ,ze weten niet wat iets moois na laten is .
  dong dinkie .wel ik ga jullie een ding zeggen ,al was het vene die aan de amcht zou zijn en het ging economisch goed ,zou hij mijn steun krijgen .
  ik wil nationaal denken maar deze dommies denken aan een groep een partij ,dat hebben die bakras ze geleert .


  Maak melding

 36. Bosje Bribiman, WKN schrijft stemmingmakende artikelen om ongefundeerde en gefrustreerde anti-Bouta reacties uit te lokken, nothing new 😉


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.