Verzet in West-Suriname tegen goudzoekers

24

PARAMARIBO, 10 jul – Inheemsen in het West-Suriname gebied zullen geen grootschalige vernietiging dulden van hun natuurlijk milieu. Volgens Carlo Lewis, leider van de Apoera-gemeenschap is dit de boodschap die is doorgegeven aan de autoriteiten. Braziliaanse goudzoekers hebben hun kamp opgeslagen nabij de schilderachtig mooie Avanavero-vallen. De autoriteiten zijn op de hoogte.

De commissie Ordening Goudsector is er al geweest. Tot optreden kwam het niet omdat er geen Brazilianen zijn aangetroffen. “We hebben die tip wel gekregen, maar waarschijnlijk krijgen de garimpeiros (Portugees voor kleinschalige mijnbouwers, red.) ook een tip wanneer wij het gebied zullen aandoen”, zegt commissievoorzitter Gerold Dompig tegenover de Ware Tijd. Intussen nemen de Inheemsen het zekere voor het onzekere.

Apoera zal niet met lede ogen toezien hoe hun leefgebied verandert in een maanlandschap. De lessen van andere leefgemeenschappen in het binnenland hebben genoeg lessen opgeleverd. “We gaan nooit pikken dat garimpeiros onze rivier bevuilen met kwik (om het goud te scheiden, red.). We zijn verplicht hen met man en macht te verjagen uit het gebied”, zegt Lewis. Apoera was ooit het centrum van het West-Suriname plan. Er zou grootschalig gemijnd worden naar bauxiet en andere ertsen.

24 REACTIES

 1. Apoera staat 200% in HUN RECHT blijf met je poten van onze inheemsen AF !!!! Jawel gewoon respect voor onze ECHTE Surinamers ja…. tis mooi geweest nu…. die mensen leven’-één met de natuur- die wij mensne zitten en laten verpesten FAWAKA…. geef gehoor aan hun dringende eisen en verzoeken… anders mogen ze van mij iedereen een PIJL geven.


  Maak melding

 2. West Sur is een ware Wild-West. DIT moet de president aanpakken, ipv alleen pleziereisjes maken. Hij moet gewoon afrekenen met die brasjongs!!!!!! Wegmaaien die handel. Tegen brasjongs durft men niet op te treden, maar tegen eigen landgenoten wel. Is dit lafheid, of……????


  Maak melding

 3. Het is hun goedrecht, hun territorium te beschermen!!

  Ik sta achter de inheemsen!! met man en macht aan de grens staan en de sukkels/criminelen verdrijven!! Desnoods met zwaar geweld! Verjaag ze met alle mogelijke middelen.

  Geef ze een les dat ze nooit en te nimmer terugkeren.


  Maak melding

 4. Ben bang dat het kwaad al is geschied, we zitten die brasiongs uit te schelden maar er zijn ook veel surinaamse personen met name uit de politiek die op GROTE SCHAAL gebruik maken van die brasiongs voor eigen goudwinning. Het is geen geheim dat onze eigen presidentje met oa dompig OOK concessies hebben en gebruik maken van de krachten van die brasiongs…

  Wie heeft nou boter op zijn hoofd.

  Ik hoop echt dat Apoera gevrywaard wordt van kwik.


  Maak melding

 5. Ik denk ook dat het al te laat is.
  Kost de natuur weer tientalen jaren om zich te herstellen. Als ze de natuur de tijd geven om zich te herstellen. Het kwik dat de mensen in zich hebben opgenomen tja daar is weinig tegen te doen.
  Ze zullen het merken aan de misgeboortes hoog sterfte etc.
  Maar dat is pas over een 5 tal jaren. Dan is de huidige regering er niet meer. Maar niet aleen het binnenland zal het merken ook de stad.
  Denk dat het een zware les is of zal zijn.

  maar goed we zullen toekijken van de kant want al waarschuw je ze ze zullen niet luisteren. En als het te laat is tja dan nog zullen ze geen hulp aanvaarden. Want eigen trots staat dat in de weg


  Maak melding

 6. Triest zulk nieuws, en die regering daar moet gewoon het leger opdracht geven om die eikels van Brazilianen daar op te blazen, gebruik dynamiet, vaag ze weg, ik zie ze nog naar Paramaribo komen, en ze nemen de macht over, te gek voor woorden, het is gewoon schorum, meer niet.


  Maak melding

 7. Informele goudmijnen halen maar 30% van het aanwezige goud uit de grond, vervuilen vreselijk en doen niet aan herstel. Toch wordt de opbrengst van de informele aanzienlijk hoger geschat dan de formele mijnbouw. Er komt alleen weinig in de staatskas.

  De informele mijnbouw is een heel grote verliespost voor Suriname omdat voor realatief weinig opbrengst maximale schade aangericht wordt en er achteraf niets hersteld wordt.

  De formele mijnbouw ziet kans 90% van het aanwezige goud uit de grond te halen, minimaliseert de milieuschade en moet na dat men klaar is het gebied herstellen.
  Is het dan niet logisch dat de afdrachten (2004 met goudprijs van % 500 ongeveer 5%, 2012 met goudprijs van $ 1.600 ongeveer 20%) iets minder zijn om de hogere investeringen, de hoger kosten en het herstel na afloop te kunnen betalen.


  Maak melding

 8. De speurtocht naar de ertsen; edelmetalen kent geen grenzen!!!!!!!!maar waarom u zoveel moeite getroosten illegale,terwijl u vlak aan de maagdenstraat uw edelstenen kunt kopen!

  werkvergunningen,verblijfsvergunningen,belasting afdragen aan de sociale mensen maatschappij!(de Samenleving)


  Maak melding

 9. Er bestaat maar 1 goeie Braziliaan, en dat is een dooie Braziliaan.
  Weg met die grondvernietigers, opvreters en criminelen!
  Omdat ze in hun eigen land gezocht worden laat Bouta ze gewoon zijn eigen land vergiftigen met lood, in de rivieren en mensen die te dicht in de buurt komen.
  Onkruid moet je vernietigen en uitroeien, anders kom je er nooit meer vanaf.


  Maak melding

 10. Mensen laten we niet doen alsof er nog niets ad hand was, heel veel mensen in de dorpen hebben een vroegtijdige dood gehad DOOR KWIK… het duurt btw geen 10 tallen jaren eer de natuur hersteld is maar honderden jaren….. wat ik ook niet snap is dat er geluiden klinken als ”Paramaribo loopt geen risico” oooh is dat zo… ik denk daar totaal anders over en hoe men in het binnenland al vet gedupeerd is lijkt het mij al ALARM genoeg…. maar nee hoor…


  Maak melding

 11. Zolang Surinamers ook geld verdienen en zelfs meedoen aan die goudwinning zal het probleem zich nooit oplossen. De Apoera mensen hebben gelijk


  Maak melding

 12. Als ik in Su zou wonen zou ik geen vis meer eten uit de rivier.
  De kans is veel te groot dat je kwik vergiftiging oploopt.
  Heb het idee dat de overheid niet goed genoeg controleerd of het wel veilig is.


  Maak melding

 13. Ik heb begrepen dat er nu Franse militairen en de Sur
  politie boven dat gebied hangen op zoek naar die eikels,ik hoop alleen dat er wat gebeurt, onder het mom
  traceer je ze, niet oppakken vanuit de lucht afslachten
  pak je ze op de grond ter plekker doodmaken, er zit niets anders op, want die gasten deinsen er niet voor terug om die militairen en of de politie op te ruimen.
  Ik ben benieuwd hoe dit afloopt!!!


  Maak melding

 14. “We gaan nooit pikken dat garimpeiros onze rivier bevuilen met kwik (om het goud te scheiden, red.)”

  Nee, dat willen die inheemsen waarschijnlijk liever zelf doen als ze tenminste kunnen opstaan uit hun hangmatten.


  Maak melding

 15. Vraag aan die boef Ivan Graanoogst voor wie de brazilianen in dit gebied aan het werk waren.Graantjie heeft niet zo lang geleden van Jim Hok een GOUDCONCESSIE gekregen en die braxilianen waren voor deze huichekaar aan het werk.Deze viespeuk van een Graanoogst zat bij L(B)imbo in de uitzennding en had het over het feit dat ons land vervuild werd door het gebruik van kwik.Ding Zala-Zaka awarie domrie disie.En het waren deze BEESTEN die dit land tot grotere hoogten zouden brengen Grantjie grang tangie oeng Dag.. Deze BEESTEN hebben een propoganda gevoerd vol leugengs tegen het Front en dieluie beesten in Su zijn er ingetrapt(soso fa ding lissie foe dinkie) en nu zie je de bedriegers als GraanooGst Abrahams,DiDiBrie en ga zo maar door niets doen voor het Su volk,deze leugenaars doen alleen voor zichzelf wat ze willen.Deze leugenaars zijn de grootste kwik gebruikers en vervuilers van Su. Ze hebben allemaal GROTE BELANGEN in de goudsector.Ze hebben allemaal brazilianen in dienst.Ik vraag me af hoe deze gewetenlozen BEESREN hun ogen dicht krijgen als ze naar bed gaan mie gado.Waar zijn de beloofde ontwik- limg voor dat Su volk?Tot nu toe hoor ik alleen maar a kinderbijslag verhaal nanga a AOV de rest na soso reizen,reizen reizen en vooral met niets terug komen en ook nog soso tobie.Elke dag weer hoor je niets anders dan die is uit zijn partij(combinatie) gezet/gestapt die ruziet met die in de pers over ja ja het geld waarvoor ze geen van allen hebben gewerkt(zie Broekie en sibal)maar zelf werken voor het volk hoooo maar.DiDiBrie en co brengen met de BEK ontwikkeling in Su en vullen hun zak met dat geld die de werkenden afdragen aan de staat(belastingen)en met dat geld wat ze steeds weer lenen en krijgen voor de ontwikkeling van Su.Any way akies ding DOMMIES in Su mooi lekker op de brong billen zitten tot 2015.MISSCHIEN????.Odi odi.
  Glenny.


  Maak melding

 16. Het bovenstaand voorstel lijkt mij niet zo goed hou je er rekening mee dat als Su zo optreedt tegen de brazilianen er WEL een onderzoek naar dat optreden komt die door de brazilianen zelf of een onafhankelijke instantie geleid zal worden en niet door punawasie anoekrasie anoesoetoe.Hmmm a djakasa mie baar joe.De vorige pres Lula van Brazilie had Su al gewaarschuwd ten tijde van Papatam dat zoiets zich niet meer mocht herhalen.Toen had je een hele sterke minister van Justitie Chandrika Santoki en ook deze gaf aan in dat dit nooit meer mocht gebeuren.Trouwens dit wat je voorstelt zal alleen maar gebeuren als het om Suries gaat.Nogmaals de brazilianen zijn in dienst van alle concessionarissen in Su dus ook deze.Dus mi e bigie joe jongoe.A sanie na oppakken en berechten of terugsturen overal ter wereld,maar niet wat je voorstelt,want wij leven in een rechtsstaat. En de brazilianen zijn niet de 4 doodgeschoten mannen van een paar weken terug.No soekoe moro probleem gie Su.En dan kan DiDiBrie ook niet meer naar Brazilie voor wat dan ook wat ik trouwens goed zal vinden maar nognaals het hoeft niet op de maniet zoals wordt voorgesteld.Dus sabie joe srefie.Odi
  Glenny.


  Maak melding

 17. 14 juli 2012

  Ik probeer dit verschijnsel een gezicht te geven.

  De garimpeiros kunnen niet zelfstandig van Brazilië uit, met al hun zware machines,naar Avanavero in West-Suriname afreizen. Ze krijgen dus advies en hulp zelf uit Suriname.

  Dit betekent dan, dat er grote spelers in Suriname zijn die dit voor deze garimpeiros mogelijk maken. Wie deze grote spelers zijn, is mij onduidelijk.

  Dat Carlo Lewis de klok luidt is begrijpelijk, maar moet met enige reserve bekeken worden.

  Er heerst al jaren in West-Suriname chaos wat betreft het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Grootschalige, ook illegale, houtkap is aan de orde van de dag en waarbij de inheemse dorpshoofden een illegale graantje van meepikken.

  Ook in is bekend dat families uit deze dorpen, waaronder dus ook enkele dorpsleiders,transversale netwerken onderhouden met de grote spelers uit Paramaribo. Afhankelijk van wat aan hen wordt aangeboden, verschuiven zij makkelijk van het enen deel van het spectrum naar het andere.

  Dat is wat er nu speelt in Apoera en omgeving. Biedt men deze leiders een voor hun redelijke deel van de opbrengst aan, dan zal je ze niet meer horen piepen.
  Maar het volk van Apoera en omgeving wordt er nier beter van.

  Jammer dat het recht op de gronden nu misbruikt wordt om eigen persoonlijke financiële gewin te verkrijgen.

  Wedden dat deze inheemse leiders zelf aan goudwinning willen gaan doen met sommige grote spelers?

  In het land der blinden,is een oog koning.

  Srika


  Maak melding

 18. De grote spelers zitten in de regering brada.Zij zijn de gene die de brazilianen naar Su halen dit kan je gerust zo stellen,omdat de brazilianen voor niemand anders werken dan voor…….. je weet tok,je weet het mang,je ziet het tok.Brada we hebben ze(a voevoer reGIERIG team foe Su) door nu de Suries nog.Odi brada Srika en alla trawang.
  Glenny.


  Maak melding

 19. soso sabiemang op deze forum.gotoe ding sma o tang soekoe goetoe ding sma e soekoe bifo oeng bing gebore . Monie no e tingie,er moet gewoon goed beleid gevoerd worden,want oeng lai gotoe na sranang


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.