Roerige grens zorgpunt Suriname en Frans Guyana

24

PARAMARIBO, 9 jul – De aanhoudende onrust in het grensgebied is al jaren een zorgpunt voor Suriname en buurland Frans Guyana. Recente gewelddadigheden van een Braziliaanse bende drukken de overheden aan beide zijden van de grens weer eens met de neus op de feiten. Zelfs de minste verslapping van de waakzaamheid kan vergaande gevolgen hebben. De Brazilianen, veelal illegaal, hebben zich zo ingenesteld, dat lokale bewoners zich node hebben aangepast.

Het is naar eigen zeggen zo erg dat er eerder gevreesd wordt voor de Brazilianen, dan de Surinaamse en Franse autoriteiten. Dit maakt het zoeken naar de rovende en moordende Brazilianen, er niet makkelijker op. “Als ze (de eenheden, red.) weg zijn, wie beschermt me dan? Je kunt hier niemand vertrouwen”, zegt een burger tegenover de Ware Tijd. Hij blijft begrijpelijkerwijs liever anoniem. De Fransen maakte onlangs nog kennis met de weerspannigheid van de Brazilianen.

Twee gendarmes werden doodgeschoten tijdens een actie in Dorlin, aan de Frans Guyanese kant. De Fransen wil optreden tegen Manoelzinho Mauro Ferreira, een bendeleider die voor meedogenloos doorgaat. De bende van Ferreira maakt dankbaar gebruik van de open grens en lijkt aldus overal en nergens te zijn. “Daarom worden we liever niet gezien met de manschappen die nu hier zijn. Als ze er niet in slagen Manoelzinho te pakken, kun je wel raden wat er gebeurt als ze weg zijn.”

Bekijk ook:


24 REACTIES

 1. Een mooie klus voor de Surinaamse president toch, gezien zijn ervaringen: laat de Brazilianen op de vlucht slaan en maak hen af tijdens hun vluchtpoging! Klus af!!!!! Snel, snel, waarom jarenlang probleem, terwijl het direct direct opgelost kan worden.


  Maak melding

 2. @Koosje
  Dat zeg ik ook hoor,of zet die geweldige jongens van faja blo in om deze Brazilianen uit te schakelen.
  Ik zou zeggen bouw de snelweg naar Brazilie heel gauw.


  Maak melding

 3. Gewoon de militairen inhuren van Zimbabwe en of Uganda!Zijn goedkoper langs de grens te zetten!! Deze mensen zijn echt goed!!


  Maak melding

 4. Wanneer het om onze eigen mensen gaat zoal in moi wana dan worden ze als beesten neergemaaid, en als het om een handje vol brazilianen gaat dan is het leger niet thuis, CTU ook niet en die hele Faja Blo.
  Dienstplicht moet te kosten van alles weer ingevoerd worden, voor wat vraag ik mij zelf af.
  als het gaat om buitenlandse reizen dan is hij niet ziek die klootzak.


  Maak melding

 5. De eerste zin spreekt boekdelen: `De aanhoudende onrust in het grensgebied is al jaren een zorgpunt`.

  De zoveelste berg puin van Santhoki en Venetiaan. Deze twee beesten hebben zichzelf en hun aanhang verrijkt en het ondertussen het land vergiftigd met kwik waar in de nabije toekomst duizenden kinderen ziek zullen worden en overlijden. En nu weer blijkt de zelfbenoemde racistische crimefighter Santhoki van Oost Suriname het wilde Westen te hebben gemaakt.


  Maak melding

 6. Dit is helemaal een zootje wat hierboven staat, Brazilianen die op het grondgebied van Suriname ook nog de lakens gaan uitdelen, ik weet niet of Suriname zo´n eenheid heeft, een harde kern bv, die, erop af sturen en alles wat een Braziliaan is kapotschieten, niet arresteren, wegvagen forever, niet oppakken of zo. En als je weet waar ze hun kampoe hebben, vanuit de lucht wegschieten, ja het klinkt grof maar als ze dat niet doen, dan worden die gasten nog baldadiger.


  Maak melding

 7. De Brazilianen zijn onze buren en wij horen ons te gedragen zoals het hoort.Al deze problemen zijn terug te voeren naar de politieke leiders die Sur. rijk is.
  Onze politieke leiders zijn nog erger dan de arme brazilanen.In plaats van te propageren het dood schieten van deze arme drommels bedenken jullie hoe je van je geliefde politieke leiders af kan.De fransen zijn een van de ergste soort mens die op dit aardbol rondt loopt.Is het land van hun.Weetje hoeveel bloed daar niet kleeft.


  Maak melding

 8. Veel van die Brazilianen werken voor Surinaamse bazen, vaak politici. En ja, voornamelijk mensen van de marronpartijen en de NDP zitten al jaren (sinds de binnelandse oorlog) in de goudbussiness. Er was zelfs een tijd dat er overheidsvoertuigen (leger) en pompmateriaal van de brandweer werden gebruikt bij het zoeken naar goud. Ik ken zelfs militairen die tijdens diensttijd en door de overheid betaald, goud zochten voor hun baas. (vaak luitenants). Dat was vooral de eerste jaren na de overgang naar de “democratie”. Arron en later Vene durfde niet in te grijpen en had er ook geen tijd voor. Suriname stond op zinken en in dat licht waren dat soort dingen niet eens een echt probleem. (qua verhouding van belangrijkheid een olifant tot een muis).


  Maak melding

 9. @ Vene SNELWEG??? dan zijn ze heel snel weg of uchhhh, hmmmm, pffffff in SU binnen!!! Men had over een brug bouwen toch?? of vergis ik mij in?? eentje naar China,(FR.)Guyana! Kan misschien ook eentje naar Nederland?


  Maak melding

 10. Het schijnt dat de elite Surinaamse eenheden alleen elite zijn op Surinaams grondgebied. Ik vraag me af als de issue met de illegale gewapende garampeiros niet de taak is van de speciale eenheden in Suriname (in het bijzonder de zg. CTU) om de bende Brazilianen die Suriname onveilig maakt professioneel aan te pakken. Maar ach, Dino Bouterse zit vermoedelijk ook op het vliegtuig op weg naar president Sopiang.


  Maak melding

 11. Dit probleem heeft toen de Overheid van Suriname zelfs veroorzaakt. De reden hiervan is het volgende:

  =Omdat Surinamers vooral de mensen in het binnenland niet wisten hoe zij op een gemakkelijk en snelle manier goud moesten winnen, zijn er toen Brazilianen gehaald om de mensen te helpen en te leren hoe het moest.

  =De mensen in het binnenland maakten toen een troep in het bos en vernietigde de bossen toen. Dit gebeurt nog steeds.

  =Vandaag op de dag mogen de binnenlandbewoners ook niet klagen tegen de Brazilianen, dit omdat zij ook mee geholpen hebben als het gaat om fraude praktijken in het bos.

  =De Brazilianen zijn verder nooit gecontroleerd en zo haalden zij hun mensen om mee te helpen en al het goud weg te duisteren.

  Liever laat dan nooit.
  zoek het maar op.


  Maak melding

 12. Verschillende achtereenvolgende regeringen hebben een gedoogbeleid gevoerd t.o.z.van illigale Brazilianen, en nu het uit de hand dreigt te lopen gaan we lopen janken, dit had reeds veel eerder aangepakt moeten worden, en zie nou maar al die duizendenden illegale brazilianen eruit te gooien, die het millieu vervuilen, stelen en roven en moorden, en wat nog erger is zich massaal vermenigvuldigen, en met die rotzooi word je als land geconfronteerd, vooral voor de binnenlandbewoners is dit een ware plaag, en met die padvinders uit de memre boekoekazerne kun je ook niets uitrichten.


  Maak melding

 13. Om de soevereiniteit van het land te beschermen is er samenwerking nodig van overheden en middelen!!!!(gezaamlijk probleem,gezaamlijke aanpak)ook om de lokale bevolking te beschermen tegen illegaliteit.


  Maak melding

 14. TJA WAS TE VERWACHTEN DE MARRONS DIE IN 2007 IN OPSTAND KWAMEN TEGEN DEZE GESPUIS WERDEN GEN ONRECHTE ALS VERKRACHTERS EN PLUNDERAARS IN DE MEDIA EN DOOR DE SURINAAMSE BEVOLKING GEPORTRETTEERD.
  DE MOORDENAAR VAN WILSON WATRA BOY WERD NOOIT OPGESPOORD, MENEERTJE WERD DOOR SANTHOKIE BESCHERMT , NU HEEFT DEZE ZINHO EEN NOG GROTERE BENDE , MISSCHIEN ZELFS ONDERSTEEUND DOOR BEPAALDE ONDERWERELD FIGUREN IN SURINAME.


  Maak melding

 15. Loveup, ik geef je helemaal gelijk. Deze buitenlandse bende kreeg openlijk bescherming van Santhoki en de bewoners daar werden toen door de koeliemedia als verkrachters bestempeld. Al deze illegale brazilianen kregen verblijfvergunning van deze vhpers, als je toen kan zeggen dat je verkracht bent door een marron. Deze bewoners worden al jaren aan hun lot overgelaten. ctu en politie kom niet verder dan parbo en omgeving.


  Maak melding

 16. DDB wacht totdat zijn gevecht-helikopters uit India er zijn, en dan gaat hij met zijn water rantsoen vluchten naar Afrika…hahahaha


  Maak melding

 17. @ Midete
  Ik heb deze verhalen ook gehoord, en heb voorts ook begrepen dat vele van deze gebeurtenissen werkelijkheid zijn. Je hebt wel gemerkt dat de heer Dompig van de Goudsector een vrij goede job klaart met de ordening. Echer was deze zelfde Dompig lam toen parlementariers uit Brokopondo protesteerden tegen de aanwezigheid van een Goudpondo op het stuwmeer. Niemand wist iets man; niet minister Hok, niet de DC, niet de VP, niemand. Dank zij het aandringen van de parlementarier in Brokopondo heeft men eindelijk de pondo verwijderd. Conclusie, er stinkt nog een heleboel. Thanks voor je openheid van zaken.


  Maak melding

 18. Vanaf ik in Suriname woonde als kleine jonge van 10 jaar hoor ik over de grens kwestie van Suriname en dat is tot heden niet opgelost en zal altijd zo blijven.Toen Suriname een kolonie was van Nederland hebben ze geen moeite gedaan om deze kwestie met Frankrijk op te lossen.Zo zie wat Nederland achter heeft gelaten.Nederland heeft ons eerst leeg geplundert en dan met de noorderzon vertrokken.Dat is mijn mening.


  Maak melding

 19. @loveup en marwina,::ik wil jullie vragen om niet zo schijnheilig te gaan doen, omdat zelfs de kapitein en bassjas in het binnenland vuile handen hebben als het gaat om fraude die zij samen met de Brazilianen hebben gepleegd.

  =Vergeet een ding niet dat zelfs de binnenlandbewoners hun eigen vrouwen en meisjes toen gezet hebben om te prostitueren bij de Brazilianen om zo aan geld te komen.

  ==Dit alles is toen onderzocht, zoek het maar uit. Ik heb zelfs op internet beelden mogen zien. Erg dat het zo dicht bij huis is gebeurd.


  Maak melding

 20. De bendes krijgen bescherming van Brunswijk.
  Van niemand anders.
  Hij is daar de baas.

  Bij de laatste opstand in Albina was ik toevallig in Moengo.
  Daar stonden veel politieagenten te lummel en te wachten tot alles was afgelopen.


  Maak melding

 21. Vanaf 1980 is gebleken dat met alle gemak er tegen de eigen bevolking kan worden optreden zonder een probleem.Zie kort geleden het optreden tegen de 4 vermoorde mannen in Su.Pak aub de Brazilianen aan; het kan ook vanuit een heli als je ze hebt opgepakt dan zijn er ook hier geen bloedsporen te vinden,zoals nogmaals bij de vermoorde 4 mannen in Su.Pak de braziliaan op en vraag naar zijn papieren zoals men dat doet bij de Su buschauffeur,omboorsoe dagoe.Nu is het tijd voor actie. DiDiBrie waar is je cel 1 of cirkel1 zoals je het noemde ooit eens op de berm(die moesten toen bij je thuis komen)Nu moeten ze zich melden; ook lonnie; aanmelden klaak en oppaggen die Brasjon keles mang.Odi
  Glenny.


  Maak melding

 22. Mooi klus van de president en/of zoon van president.Laatst werd toch bewezen hoe het moet om een keer 4 of 5 boeven opgeruimd.Hij wil graag een autoweg laten maken met Braziele dat komt heel mooi uit voor de boeven/


  Maak melding

 23. heeft er niemand dan een foto van deze manoelzinho om op de most wanted posters die je overal in de stad ziet te plaatsen.Het kan zijn dat deze gast vrij en blij in de stad rond wandelt terwijl wij geld verspillen door hem bij de grens te zoeken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.