‘Kruistocht tegen corruptie’ Suriname te lang theorie

25

PARAMARIBO, 8 jul- Oppositiepartij Doe wil dat de ‘kruistocht tegen corruptie’, die president Desiré Bouterse aankondigde bij zijn aantreden, ook echt gaat beginnen. Het tempo waarin de kruistocht ook echt gevoerd wordt, laat weliswaar te wensen over. Doe komt daarom met een handtekeningenactie. De handtekeningen komen onder een petitie tegen corruptie.

De petitie wordt over twee weken overhandigd aan Bouterse. “Dit is een zaak voor de hele samenleving, omdat alle Surinamers nadeel ondervinden van corruptie”, zegt Doe-voorzitter en parlementariër Carl Breeveld. Zo zullen steeds minder investeerders te vinden zijn die Suriname nog zullen vertrouwen. Maar belangrijker, het eigen waardegevoel zal het moeten afleggen. Suriname wordt internationaal al gerekend tot de landen met een hoog corruptiegehalte.

Van de regering wordt daadkracht verwacht. Belangrijk nu is het invoeren van een anticorruptiewet. Daar wordt al jaren over gesproken, er is al een voorstel bij het parlement, maar daar blijft het bij. Helemaal onaanvaardbaar is dat regeringsfunctionarissen een haast berustende houding aannemen. Sommigen beweren zelfs dat corruptie ‘nooit honderd procent te voorkomen is.’ “We moeten corruptie voorkomen en corruptie bestrijden, dat moet ons startpunt zijn”, aldus Breeveld.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Ai,..baja de slager die zijn eigen vlees keurt.
  Hoe kan je het hoofd van de corrupte clan DDB vragen corruptie aan te maken??


  Maak melding

 2. Breeveld mi boi…no spang!!

  Dada is onderweg naar het Moraal-land, als dan krijgt hij daar onderricht in bestrijding van corruptie en komt hij na een week terug in Pauselijke Pyjama 🙂 🙂


  Maak melding

 3. Wij van WC-eend, adviseren: WC eend!

  kansloze missie.
  Iedereen in de Surinaamse politiek heeft 30 kg boter op zijn hoofd.

  Dus niemand van de gevestigde orde heeft enig belang bij een onderzoek naar corruptie of bestrijding daarvan………….


  Maak melding

 4. @surinam patriot, je hebt groot gelijk en wat denk je zelfs van zijn zoon die hij ook onder handen moet nemen. Natuurlijk zal het lang duren.


  Maak melding

 5. petitie zal ongetwijfeld in de prullenbak belanden…
  We moeten corruptie voorkomen en corruptie bestrijden, menig politici worden onrustig hierdoor…..je komt aan hun brood…..ze willen niet werken maar wel geld verdienen…werken houden ze in gedachten…


  Maak melding

 6. DOE is de enige partij, die in mijn ogen nog een beetje een kans maakte, maar nu is dat ook weg.Ik kan me niet voorstellen dat breeveld zoveel geloof hechte aan de woorden van deze man.


  Maak melding

 7. Suriname is inderdaad een corrupt land. Suriname was al in de koloniale tijd corrupt en het wordt tijd wat te doen aan dit kankergezwel dat haar hoogtepunt onder Venetiaan bereikte. Onder Bouterse is het dank zij de progressieve anticorruptiemaatregelen allemaal wat minder geworden maar we zijn er nog lang niet.


  Maak melding

 8. Ach, de petitie belandt gewoon in de bureaulade en de opvolgers komt die wel tegen!! wat zij vervolgens ermee doen, is zeer de vraag!!


  Maak melding

 9. Ik zou graag zien dat corruptie (zoveel mogelijk) wordt uitgebannen in Suriname maar de realiteit is dat corruptie al decennialang een integraal onderdeel is van de moreel verrotte Surinaamse cultuur. Die culturele realiteit zie ik helaas niet gauw veranderen, in elk geval niet in de nabije toekomst.

  De NDP die corruptie gaat bestrijden is als een slager die z’n eigen vlees gaat keuren want de NDP behoort tot de meest corrupte partijen van Suriname.

  Voor de rest denk ik helaas niet dat die petitie van DOE veel handtekeningen gaat krijgen want de gemiddelde Surinamer is eerder geinteresseerd in het feesten, zuipen, vreten en rondneuken dan in intellectueel hoogstaande zaken.


  Maak melding

 10. als je corruptie wil tegengaan, zal je eerst de mensen, naar arbeid moeten belonen,en dan kijken wat de volgende stap is, corruptie komt in iederland voor, ook in nederland, alleen met een vertekend beeld, het lijkt anders, maar is het zelfde,hoemeer je het volk uitkleed, hoe meer corruptie,en oplichting praktijken,krijg je, en de mensen met het witte boordje, staan echt vooraan.
  schoerpioen


  Maak melding

 11. ik moet de wenkbrauwen fronzen als ik het woordt kruistocht tegen corruptie wet hoor .het zou een mooi cadeua zijn voor de surinaamse natie mocht die wet er komen .bouterse heeft het op zijn agenda staan ik neem aan dat die wet er komt , belofte maakt schuld ik heb er vertrouwen in hoor .niet zo pesimistisch mensen .bouta heeft bepaalde dingen kunnen realiseren en hopen dat hij woordt houdt ,niet alles kan in een keer .deze regering moet op vele fronten zich verdedigen ,zie het buitenland en de oppositie in het land .pasinsie is een schone zaak .de redimusus weten heel goed dat alles niet in een keer kan ,maar ze proberen dat vuurtje te stoken ,hoe meer ze stoken hoe meer wij dat vuurtje doven wij hebben die medicijn ,wij doen wat wij beloven .


  Maak melding

 12. waarom doet de vhp niet mee met dit onderwerp samen met doe..

  ik neem aan,dat bijde parijen in de opositie zitten en kunnen dit stuk samen indienen en zorgen dat binnen vijf werk dagen aangenomen wordt en bekrachtigd,netal de amnestie-wet..

  maar heeft de vhp wel die durft om tegen de huidige regering tegen te strubbelen,want ze zijn o-zó bang..


  Maak melding

 13. @anna_z
  ik zal jou uit jou droom helpen,de grootste coruptie in suriname is in jaren 8o begonnen sterker nog jou president laat zich adviseren door twee oplichters van de staat suriname Alibux en J.Wijdenbosch.die lulkoek verhaal van jou moet je aan die paarse ezels vertellen


  Maak melding

 14. Hai baja Breeveld,
  het klinkt net alsof je de Kat vraagt om het Melk te bewaken.

  Wil je corruptie bestrijden ,begin dan bij de top …begin bij corrupte bouta en zijn
  trouwe volgelingen .


  Maak melding

 15. In mijn beleving is het niet belangrijk wie begonnen is en wie het meest gestolen heeft want of je nu 1 SRD of 10 SRD steelt is niet belaqngrijk. In beide gevallen ben je een dief. Het gaat er nu om dat het kankergezwel opgeruimd moet worden ongeacht wie het is of welke positie men bekleedt. Het is de grootste lulkoek dat we elkaar in de haren vliegen terwijl de dieven en rovers geen boodschap hebben naar de haarkloverij vam de gemeenschap onderling. Ik ben er voor dat er een streep vanaf een bepaalde periode gertrokken wordt en daarna keihard een ieder aanpakken. Anders zal dit nooit ophouden, want een ieder daar heeft boter op hun hoofd.


  Maak melding

 16. Beste GMAP:

  Heb je de hoop nu nog steeds niet opgegeven om met Anna_Zombie een serieuze discussie te voeren?

  Anna_Zombie”Onder Bouterse is het dank zij de progressieve anticorruptiemaatregelen……..”

  Vuilnisman, kan deze Paarse zak ook mee……?


  Maak melding

 17. `@Anna-z over 3 jaar,…als alle beloftes niet zijn uitgevoerd, en de bodem van de schatkist zichtbaar is, en Suriname failliet is,… ga ik je weer vragen,..NDP Anna-z ??


  Maak melding

 18. Laat men alvast beginnen de mensen te veroordelen met de bestaande wetten. Laat men gewoon beginnen met mensen te dwingen om op tijd op het werk te zijn en het werk naar behoren uit te voeren. Zet op elk kantoor een klachtencentrum op.
  Stel een ombudsman in. Maak een klokkenluidersregeling. Laat GLIS goed functioneren zodat iedereen kan zie wie hoeveel grond waar heeft. Screen alle stichtingen en haal degenen die niet doen waarvoor ze zijn opgericht (en dat zijn de meesten) “offline”.

  Begin met wat kan, op zoek naar verbetering. Het ene sluit het anderen niet uit.


  Maak melding

 19. @anna_z, weet je waarmee je je bezig moet gaan houden::

  dat men in het binnenland van Suriname meer respect moet hebben voor een ander waar hij of zij begraven wilt worden.


  Maak melding

 20. gaat u na wie de gasten zijn die pretenderen dat zij corruptie willen bestrijden. ze hebben zelf met dat bijltje (om corrupt te zijn) gehakt. hahaha


  Maak melding

 21. anna_z,
  waar is onze goudvoorraad van centrale bank gebleven?
  Waar zijn die sterke guldens gebleven die ingewisseld moest worden voor dat waardeloze papier.
  Waar is al dat geld van centrale bank toen gebleven.
  Hoeveel geld heeft balast Nedam aan bosje en zijn kornuiten betaald voor de Bouw van die twee bruggen.
  Waar zijn al honderden miljoenen naar toe gegaan van die schulden die Bosje en Bouterse voor de vorige regering hebben achter gelaten.


  Maak melding

 22. De grootste corrupteling in de surinaamse geschiedenis is de moordenaar drugsbaron DDB.
  Gaat hij corruptie bestrijden, hoe dom is men in ons land.Moordenaar DDB loopt bijna iedereen om te kopen hetzij met drugs- of staatsgeld en gaat men deze boef petitie bieden om corruptie te bestrijden.
  Die meneer Breeveld heeft zeker oogkleppen op.


  Maak melding

Comments are closed.