Guyana wil met Suriname praten over bezet gebied

26

PARAMARIBO, 6 jul – Guyana is bereid te praten over het bezette Tigri gebied. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft zijn Guyanese collega, Carolyn Rodrigues Birkett, aangegeven te willen praten. Het geschil van na de bezetting in 1969, moet voor goed worden opgelost. Er zou een verklaring zijn voor de omslag in Georgetown.

De verbeterde betrekkingen sinds het aantreden van de huidige regering, zou inspirerend ebben gewerkt. “De relaties zijn zodanig opgewarmd dat vanuit Georgetown voorstellen zijn gekomen om deze heikele issue te bespreken”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. Intussen is al afgesproken dat speciale commissie worden ingesteld. Die zullen het nodige voorwerk moeten doen. Voor Suriname is de Guyanese opstelling in elk geval een ‘belangrijk’ signaal.

Suriname is bereid erop in te spelen ook. “Beide landen willen dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt, maar we moeten er heel goed naar kijken”, aldus Lackin. Als het aan de regering ligt, wordt er nog tijdens deze regeertermijn een oplossing gevonden. Toch zal niets worden geforceerd. “Er moet een duurzame oplossing worden gevonden, dat is mijn opstelling en ook het streven van de regering.”

26 REACTIES

 1. Dan maar teruggeven aan SU als het ten onrechte is!!!Vooral de relatie zodanig is verbeterd, sinds het aantreden van DEZE regering! alleen geen troep achter laten voor de opvolgers!!

  Het moet eens een keertje afgelopen zijn toch!!Opgeruimt staat netjes.
  Nu de ijzer eenmaal heet is, moet je gelijk smeden!!

  Lackin laat het niet op Lachen blijft, maar daden!!


  Maak melding

 2. =Geschreven staat::Toch zal niets worden geforceerd. “Er moet een duurzame oplossing worden gevonden, dat is mijn opstelling en ook het streven van de regering.”

  = Persoonlijk en vele anderen met mij hebben toen een kopie in de Surinaamse krant gezien waaruit blijkt dat Trigri aan Suriname toebehoort. Dit was toen ook ondertekent door de koningin van toen.

  =Ik hoop dat Suriname alles laat vastleggen als het is afgerond om ellende voor de jongeren te voorkomen.
  =De regering van Gyuana heeft Suriname indertijd vaak onderdrukt gezet om de kaart van Suriname met Trigri erop niet te vertonen.

  =Ik hoop niet dat minister Lackin het met een lachertje gaat oplossen om aan te geven dat Guyana het mag behouden, omdat de samenwerking goed gaat/is tussen die twee landen.

  =Wat mij hieraan stoort is dat vele Surinamers die een een bepaalde functie uitoefen NOOIT een werk van hebben gemaakt om de trotse Surinaamse kaart goed op internet te plaatsen. Dit kan internationaal problemen met zich meebrengen.


  Maak melding

 3. @Wiep-Ding, je hebt gelijk, maar ik denk dat je tekst een beetje te agressief was, omdat je aangeeft Opgeruimd staat netjes. Ook was het inderdaad te kort.
  Beide landen moeten gaan samen werken.


  Maak melding

 4. @ Ira wat ik met opgeruimd staat netjes bedoelde is, dat er geen puinhoop in de toekomst is, dat de problemen uit de weg is geholpen, dat er geen stekende doorn in weg is, dat er straks geen Tom en Jerryspel meer is en ook niet dat de opvolgers weer oplossingen moeten gaan zoeken, want het is al vanaf 1969 gaande. Nu men aan de macht is, gewoon de klus klaren!! beide partijen kennen met elkaar overweg en mee kunnen lachen.

  Hopelijk is het niet te veel gezegd!!!!!

  Dank voor jou uiteenzetting!!


  Maak melding

 5. Interressante ontwikkeling, eerst luisteren wat de Guyanezen te melden hebben.

  We moeten naar het grote perspectief bekijken, er is een nieuwe president aan het bewind in Guyana.
  Suriname moet wel voorop stellen dat Guyana een keiharde onderhandelaar is en nooit heeft geschroomd om actie te ondernemen om haar standpunt kracht bij te zetten, bv; de militaire bezetting van Zuid-West Suriname, het sluiten van boorcontracten met CGX in omstreden wateren, het vliegen met een helicopter over Surinaams grondgebied, het laten varen van buitenlandse schepen zonder toestemming in Surinaamse wateren, denkend aan de Corantijnrivier, het vissen in Surinaamse wateren etc, etc.

  Daarom luisteren en praten is prima maar het standpunt blijft onveranderd en keihard;
  bezet Zuid-West Suriname is van de Republiek Suriname!


  Maak melding

 6. Bovendien handeld Guyana bij elke grensconflict met Suriname vanuit haar economische motieven, ook nu weer, er staat immers een groot energie opwekkingsproject op stapel in Guyana waar water uit de Corantijn als bron voor zou kunnen dienen. Daar is dus toestemming van Suriname voor nodig. Verder dient Corriverton gelegen aan de Corantijnrivier als centrale plaats waar de suikerindustrie van Guyana is gevestigd wederom gebruikmakend van de Corantijn rivier!


  Maak melding

 7. ai baja,dit ding loopt al tig jaaaaaaaaaaaaaaaaren
  mek bouta sor eng makti now want guyana is nie bang
  voor baas crime. En als hij nie oppast krijgt hij ook een stevige billekoek dat behoorlijk aaw doet en dat
  vergeet bouta nooit meer.Ook kan hij lands verrader doekhi mee slepen want die is eenmaal gewend aan billekoekkies hahahaha


  Maak melding

 8. Guyanase bezetters trekken zich terug .nieuwe bezetters staan al in de rij .Stichting Ingi Bouta .Stichting koolie Doekhie.time will tell


  Maak melding

 9. Eerst de diensplicht en dan oorlog,
  Een mooie afleiding van de werkelijke problemen.

  Suriname is nog niet instaat om een stad behoorlijk te laten functioneren.
  Dus alles is door hebzucht gedreven.

  pengel had mooi misgeschoten.
  Hij dacht dat het Tri weleven zou gaan vechten maar begreep niet dat Nederland geen zin heeft om conflicten te hebben met Engeland.
  Het Gemene Best zal zich ook niet voor het karretje laten spannen.
  Dus blijft het Koninkrijk der Nederland over. 🙂


  Maak melding

 10. Het is altijd goed wanneer naties tot mekaar willen praten om geschillen op te lossen. Echter vertrouw ik de Guyanzen niet. Tijdens de NPK-I en NPK-II regering hebben voormalig Premier Henk Arron en de toenmalige Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Fred Wills, uitstekende afspraken gemaakt om het Tigri-geschil op te lossen. Eenmaal back in Georgetown hebben wijlen Burham en zij PNC-bende de zaak getorpedeerd. Verder had DDB een schone kans om deze kwestie tijdens de revolutie op te lossen. Integendeel, hij werd Burham’s buddy. You know, ik ben geen Wijdenbosch fan, maar als hij het gebied militair wilde binnen vallen, zou hij alle steun van een ieder moeten ontvangen, want dit is de enige taal die Guyana schijnt te begrijpen. Men klets over Nederland, maar Guyana is onze vriend niet. Vraag het maar aan de Surinaamse universiteitsstudenten die in Guyana op bezoek waren en het veer op weg naar huis hebben gemist. Praat tot hun.


  Maak melding

 11. Guyana heeft het tigrigebied in 1969 bezet met militair geweld. Het word tijd ze weer eruit te schoppen. Andere optie: Unie van SU en GUY is iedereen tevreden 😉


  Maak melding

 12. Als blijk dat het gebied aan Suriname toebehoord zullen die guyaneesjes betalen,en zullen ook.
  Schade vergoeding wegens oponthoud van ontwikkeling van het gebied.
  89.000.000.000 euro.
  Dat geld gaat rechtstreeds naar de volkswoningbouw en sociale zaken.
  Woning voor ieder Surinamer en inkomen.
  We gaan voor de HARDE AANPAK.
  We praten te lang.
  Dan de fransjes nog.
  Daarna wordt Guyana en fransguyana,overzeese provincies van Super Suriname.
  Onze grenzen verleggen.
  Van dat geld kunnen we Nederland ook uit de crisis helpen,we geven ze 29.000.000.000 als gift.
  Pieng ai


  Maak melding

 13. De grens met Frans-Guyana is minder belagrijk dan die met Guyana. Suriname heeft met de Fransen in Parijs en in Cayenne een goede en stabiele verstandhouding. Regeringsleiders en andere overheidsstafleden onderhouden goede banden met de Fransen. Het gebied blijft echter Surinaams grondbezit. Verder hebben de Fransen ons grondgebied niet geocuppeerd. Dit is in tegenstelling tot de Guyanzen, die bovendien nog op de koop toe een grote mond hebben.


  Maak melding

 14. Is dit geen afleidingsmaneuvre van DDB om het volk achter zich te krijgen, immers de problemen in ons land stijgen hem boven zijn kop.
  Blijkbaar begint DDB in te zien dat zijn voortijdige val en daarna gevangenneming onafwendbaar is.

  Wat het Tigrigebied betreft zou ik zeggen we zullen zien, de soep wordt niet zo heet gegeten zoals die wordt opgediend.


  Maak melding

 15. Waar is Bosje ??
  Waar is Desi met zijn zogenaamde nationalistische gelul??
  Deze mis-leiders houden de bevolking gruwelijk voor de gek.


  Maak melding

 16. Kletspraat mang: als 24 personen in staat zijn 15 eerlijke fatsoensoenlijke rechtgeaarde gerespecteerde burgers van het land in de cel op de vlucht zonder vorm van proces te doorzeven met ettelijke door de burger betaalde kogels, dan kan een occupant geen beroep doen op landswetten en internationale verdragen.

  Dus heren groep 24: aanvalluh.


  Maak melding

 17. Winston Lackin, zit je weer te hallucineren na jouw zoveelste snuif? Tijdens de regering Venetiaan werden de territoriale wateren tussen Suriname en Guyana door een onafhankelijke internationale commissie vastgesteld. I.v.m. olie-exploratie was een eenduidige afbakening van de territoriale wateren van beide landen noodzakelijk. De toenmalige oppositieleider Desi Delano Bouterse schreeuwde moord en brand over de uitverkoop van Surinaamse belangen door de regering Venetiaan, omdat het resultaat hem tegenviel. Bouta cs zijn eersteklas opportunisten, omdat zij in het verleden Guyana aan de hoogste boom wensten op te hangen en nu over dat verleden de vermoorde ontschuld spelen.


  Maak melding

 18. Als de Corantijnrivier geheel over de (breedte)tot het laag waterlijn bij eb van Suriname is, is de vraag hoe kan het dan dat de Coeroenierivier in het zuidwesten als voortzetting van deze rivier wordt gezien. Het staat vast dat de zogenaamde bovencorantijn meer water in de Corantijnrivier laat instromen dan de Coeroenirivier, uitgaande dat de Bovencorantijn en Coeroenie zijrivieren zijn. De Boven Corantijn is geen zijrivier van de Corantijn en dat is een troef die Suriname in moet zetten, aan vasthouden en aangeven dat de Grens van Suriname en Guyana is de bij eb de laagwaterlijn in de breedte en dat de hele Corantijnrivier vanaf de Acaraigebergte benedenloop tot de monding in de Atlantische Oceaan/bovenloop van Suriname is. Het gebied dat ligt tussen de Coeroenierivier Acaraigebergte en de Corantijnrivier, let op! Corantijnrivier is van Suriname. Dit moet het uitgangspunt zijn en de troef, de hele Corantijnrivier over de breedte bij de laag waterlijn/eb is van Suriname. Dat is de grens van af de Acaraigebergte in het zuiden tot de monding waar deze rivier uitmondt is van Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.