‘Geen vuiltje aan de lucht’ bij grondoverdracht museum

31

PARAMARIBO, 6 jul – Met de overdracht van het stuk land waar het openluchtmuseum Nieuw Amsterdam op staat, is geen vuiltje aan de lucht. Dit zegt Stanley Sidoel, topfunctionaris voor Cultuur op het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling. Van kwade opzet is geen sprake. De grond is overgeschreven op naam van een stichting, juist om het museum te beschermen.

Er zou dus geen sprake zijn van roof, zoals wel het geval is met het verschaffen van grond aan zoveel andere stichtingen. “De stichting is een uitvloeisel van het beleid van de regering toen, om het Fort Nieuw Amsterdam te verzelfstandigen”, meldt Sidoel in een verklaring. Parlementariërs, waaronder Jenny Warsodikromo (NDP) trokken juist aan de bel omdat ze de overdracht verdacht vonden. Er is alo gevraagd om een ‘diepgaand’ onderzoek.

Volgens parlementariërs is het vreemd dat het land van ruim tien hectaren onttrokken wordt aan het museum. Je zou juist denken dat het museum eerder geholpen is met zekerheid wat betreft de grond waar het op gehuisvest is. Het museum is eeuwenoud en heeft lang gediend als strategisch verdedigingspunt. “Behoud van ons cultureel erfgoed en de ontwikkeling van het fort tot centrum voor onderwijs blijft het belangrijkste oogmerk”, aldus Sidoel.


31 REACTIES

 1. Waar rook is is vuur.Deze zaak moet grondig onderzocht worden ! Voor eens én altijd.Wij bene benieuwd.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 2. Stanley Sidoel zegt:Er zou dus geen sprake zijn van roof, zoals wel het geval is met het verschaffen van grond aan zoveel andere stichtingen

  Hiermee bedoeld hij zeker de stichtingen van de huidige machthebbers en vrienden.


  Maak melding

 3. Die NDPer die dit bericht naar buiten heeft gebracht laat eigenlijk zien hoe hun de gemeenschap beroven van grond door alle soorten stichtingen.Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. die hele stichting beleid moet onder de loep genomen worden, iedere stichting moet zich aan scherpe regels houden bijvoorbeeld het niet door verkopen van grond dat onder beheer van een stichting is.
  Was het niet deze zelfde NDP die een eind zou maken aan deze zaken? ze hebben volgens hun zeggen bewijs in handen om iedereen op te sluiten.


  Maak melding

 4. Volgens Stanley Sidoel,Van kwade opzet is geen sprake. De grond is overgeschreven!
  Er zou dus geen sprake zijn van roof, zoals wel het geval is met het verschaffen van grond aan zoveel andere stichtingen.

  En hoe nu verder met wat tot nu toe verdoezeld is?? wat gebeurt met de boosdoeners? wie zit er achter? Bouta, somo, sopropowiero,krontopajeh!!


  Maak melding

 5. Het terrein is voor 40jaar in Grondhuur afgegeven aan stichting SOFNA.

  Grondhuur
  Domeingrond wordt vanaf 1 juli 1982 onder de zakelijke titel grondhuur uitgegeven voor een voor verlenging vatbare termijn.

  Grondhuur is een zakelijk recht om het vrij genot van een stuk domeingrond te hebben, onder de verplichting deze te benutten overeenkomstig de door de staat bij de uitgifte gegeven bestemming en bepalingen.
  Domeingrond kan ook worden uitgegeven in huur en gebruik tot wederopzegging.
  bron:Notaris Kemp.

  Conclusie: geen vuiltje aan de lucht.
  Het terrein wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is, conform eerder overeengekomen afspraken met de staat.

  Als de staat dit aanvecht dan is de Staat verplicht om een ‘boete’ te betalen(als ze winnen).
  Bovendien heb ik mijn twijfels of de Staat bij machte is om dit terrein te onderhouden en te exploiteren zoals nu geschied.


  Maak melding

 6. Geloof in eigen kunnen :geloven in zelfstandigheid!

  Kabinet rovers/barbaren vene/sardjoe hebben op de
  valreep het historisch museum uit staats boezem weg gegeven. Een stichting is nu de eigenaar!!!!!!!!!!!!

  De boezem van de staat (ruim 10 hectaren)is schoon:dat is het vuiltje aan de lucht!!!!Zware nationale staats(op de valreep)roofoverval!!!

  NDP Parlementarier Jenny Warsodikromo moet geprezen worden voor haar ijver.Ze komt voor haar district en Suriname in het bijzonder op!!!!!!!!anders dan de D.C van commewijne(zit te vechten om eer)Mi casa es SU CASA!!!!(ga brandstof verkopen)past beter bij je!

  De Historische 10 hectaren museum monument (het blijft een nationaal museum ),moet weer in de nationale boezem voor historisch onderwijs!
  De topfunctionaris sidoel heeft de historische ,culturele en nationale waarde van het Museum niet ingezien!Beter wordt je tuinman…..Dat inzicht heb je!weg met gespuis sidoel!opgeruimd staat netjes!


  Maak melding

 7. Time will tell!!!
  Wij wassen onze gezichten al een hele tijd in de Commewijn rivier en menen te weten waar het om gaat. Randjietsingh had ook een sportcomplex aangevraagd voor die gemeenschap aldaar. Gaande weg verkavelde die lap grond mooi te eigen bate.


  Maak melding

 8. dat bedoel ik nou ,het is el papa vene heeft deze man al die power gegeven en daarom dacht deze somo dat hij president was. en pa vene de parlements voorzitter .wel somo ,onder vene kon je deze stront uithalen niet onder bouta .deze somo is groot gemaakt door vene en daarom heeft vene vier zetels behaalt .als er nu verkiezingen zouden komen, haalt de nps drie zetels,hoger komen ze niet .na soso ondro wang ding kang go .
  bouta honderd mi mang .


  Maak melding

 9. ik denk dat het terein alvast is toegeëigend om later te verkopen voor heeeeeel veeeel …want sommo was toch bezig met een buitenlandse inversteerder die daar een haven wil opzetten………zo gaat het in Suriname!

  er moet in politiek suriname een hele verse wind gaan waaien die grondbelasting moet gaan invoeren ..zodat al die “grootgrond boevies” ontmanteld worden.


  Maak melding

 10. De domme massa van de ndp zal de voordelen van zo een constructie niet kunnen begrijpen. Ze kennen zelfs het verschil niet tussen beheerder en eigenaar.
  Lanti kan niet eens de wegen schoonhouden en dan moet er 10 ha. bijkomen en ook nog alle andere exploitatiekosten?? Dankzij deze beheersstichting gebeuren daar weer goede zaken vanaf de verwaarlozing na 80.
  Dierentuin zelfde verhaal, gaan ze daar ook heisa over maken binnenkort? Stelletje cultuurbarbaren!


  Maak melding

 11. het valt mij op dat je mensen hebt die willen anderen hun mening opleggen anders ben je dom .wel wel ,laat mij de mensen een ding zeggen .ik laat mij geen woorden in mijn mond leggen ,deze ndper is geen ja knikker ,ik ben een echte democraat die een ander in zijn waarde laat ,als je nou front of wie dan ook bent .ik respekteer een ieder zijn mening .daarom verwondert het mij niet dat ze in afrika ,zuidazie en de arabische wereld ze elkaar afmaken omdat de tegen partij een andere mening heeft .8000km verwijdert zijn ze van suri maar ze willen anderen hun mening opleggen samen met die banke baas van ze .dit is suri en niet olland .wilders zijn pvv hebben 24 zetels behaalt maar ik lees nergens dat de tegen partijen hebben verklaart dat de aanhang van de pvv dom zijn .wat een belachelijke mensen die roepen dat wie op een andere partij stemt dan de hunne dom zijn .ik denk dat ze het omkeren .mensen die zich democraat noemen respekteren de mening van een ander .wel ik ga jullie een ding mee geven .laat de gehele surinaamse bevolking dom zijn .
  zolang de tegen partij van de ndp zegt dat wij dom zijn is het geen ramp ,als het maar geen mensen zijn met hun volle verstand want dan zouden wij te rade moeten gaan .bouta honderd ,2015 is in aantocht wij rekenen weer vier jaar dat jij president mag en gaat worden ,let wel dit keer ga je meer stemmen krijgen ,dus nog meer {domme} mensen gaan op jou stemmen .
  bouta honderd wie love you.


  Maak melding

 12. @ pero
  Lees aub het partijprogramma van de NDP en gebruik je volle verstand (www.npd.sr/programma).
  En oordeel dan wat er met de leus “…..wat we zeggen, dat doen we …” moet gebeuren. Er sraar wel erg veel onzin die nooit nagekomen kan worden. Het lijkt de PVV wel.

  Je zult gelijk hebben door te stellen dat ook andere partijen niet na komen wat ze zeggen. Echter die hebben aanzienlijk minder macht en hebben niet zo’n grote mond.


  Maak melding

 13. @ vene ik raadt je aan om net als Tedje je info echt te gaan controleren alvorens je een hele hoop leugens schrijft op WKN. al die stichtingen moet je zoeken bij een persoon somo. ik weet waar over ik praat. I rest my case.


  Maak melding

 14. Nog in de grond huur periode gaat het land verzwolgen worden door het water.Nu al heerst dat probleem in Commewijne.En om het water buiten zo een groot gebied te houden,kost handen vol geld dat niet is.

  Cobie.


  Maak melding

 15. wel wel wel…waarom zit er geen lid van de echte stichting Museum in het bestuur of die mensen van Fort Zeelandia Nuseum. Iets dergelijks geeft garantie. het is toch van en voor het volk.

  Sidoel boef schaam je. maar ja. alweer PL & Somo & erfgenamen.


  Maak melding

 16. @Philip
  Ik weet precies waar over ik praat hoor,Ik heb ook een hekel aan somo,maar hij is niet de grootste grondbezitter hoor.Dat is nog steeds iemand die niets op zijn naam heeft, maar een heleboel op stichtingen.
  Ga maar zelf onderzoeken als je ook in Su woont.


  Maak melding

 17. jo jo bouterse moet vier jaren zitten en die man heeft ruim zeg maar 2 jaaar gezeten de verkiezingen zijn in 2015 wil je niet teveel .bouterse zit niet lang aan de macht sinds hij gekozen is .ik gun die man de tijd maar dat willen jullie niet net als die hollanders .ze gunnen hem niet terwijl deze man democratisch gekozen is en dat stoort mij .jullie zeggen dat je democraat bent maar ik merk niets van democratie.het enige wat ik merk is dat men steeds roept dat de surinamers die op bouterse hebben gestemt dom en achterlijk zijn net als die hollanders .respekteer dat het volk bouterse eerlijk gekozen heeft en dat er geen blanke nederlanders samen met de oppositie en de redimusus die in nederland wonen het volk hun wil willen gaan opleggen ,zo ontstaat er chaos waarvan de nederlander gaat zeggen zie je wel ze kunnen het niet ze maken hun eigen af .en daarom zeg ik over mijn dode lijk holland krijgt het nooit meer in dit land voor het zeggen nog die redimusus .die nederlanders mogen komen investeren verder houdt het op .ik weet dat het niet alle surinamers zijn die in holland redimusus zijn maar je hebt van ze .niets weten ze van suri maar staan al klaar wat de krant schrijft of wat die witte man zegt .sommigen hebben echt geen zelf respek laatstaan voor land en volk .wilders 24 zetels maar de tegen partijen roepen niet dat de aanhang van boterse dom en achterlijk zijn .nergens lees je dat alleen die surinamer doet het en die nederlandse dominee bekker dus die redimusus lopen achter deze priester of hoe je hem wil noemen .die man leefd woont in su en maakt die surinamers uit voor achterlijk .wat een afgang zeg .zou een van jullie in europa durven om tegen de aanhang van wilders te zeggen dat ze dom zijn ::nee dus .


  Maak melding

 18. Pero,

  Ja hoor, ze doen in Nederland niet anders!!!
  Zelfs vanuit zijn eigen partij komen dergelijke berichten en men biedt ook zijn excuus aan voor het feit dat ze zó dom hebben kunnen zijn.

  Doen ze dit in Suriname?????


  Maak melding

 19. @ Pero
  Een land krijgt de regering die het verdiend. Dat is het gevolg van het “democratische”kiesstelsel dat een land heeft. Rutte nog DDB zijn echter persoonlijk democratische gekozen. Zij zijn leiders geworden na coalitie onderhandelingen in allerlei achter kamertjes.

  Wat ik vreselijk vind is dat er op dit forum zodra er iets over NDP, DDB, Calimerostan, Amnestiewet of grond in fort Nieuw Amsterdam beschreven wordt het uit mond in enorme scheldpartijen, verdenkingen en stellingen die kant nog wal raken.
  Op feestjes en op straat gaan die zelfde roeptoeters wel beleefd en met respect met elkaar om. Ook jij gebruikt termen waarmee je anderen af-serveert. Molenaar en Ana Z doen dat wel iets extremer maar toch.

  Nu terug naar DDB en zijn partij en partij programma. Jij stelt terecht hij zit er nog maar 2 jaar. hij moet nog 3 jaar min 2 maanden. Dat rechtvaardigt echter niet dat in het programma aangekondigd wordt dat er “binnen 6 maanden een constitutioneel hof zou zijn” of dat er “1.500 tot 4.000 woningen gebouwd gaan worden” of dat het BNP per capita op ongeveer 10% van de realiteit weer gegeven wordt. Dit zijn 3 voorbeelden van tekst die niet nagekomen is of nagekomen kan worden danwel klinkklare onzin zijn.

  Het voorgaande is niet het zoeken van spijkers op laag water maar iets waar het oog direct opvalt.

  Mijn reactie is geen vingerwijzing naar de kiezers maar wel een vingerwijzing naar de Politiek (ook die in Nederland). Politici maken misbruik van hun kiezers zeker als zij programma’s vullen met onzin.

  Het maakt niet uit of DDB of Vene president is. Zij werden/worden beide gegijzeld door coalitiegenoten die heel slim zijn en hun stem verkopen aan de meest biedende of hun coalitie genoten chanteren. DDB kan binnen een democratisch systeem niet om de chantage praktijken van Somo en/of Rony heen. Dat is heel triest en maakt geheel onmogelijk te realiseren wat gezegd is.

  Men hoeft geen glazen bol te hebben te kunnen voorzien dat het niet zal lukken ondanks alle inspanningen die er gedaan worden.

  Een voorbeeld minister Hol heeft onlangs in de ware tijd laten opschrijven dat onder de vorige regering de deal met Newmont nagenoeg afgerond was. Nog wat puntjes op de i. Waarom is er dan nog geen deal; “Omdat er iets beloofd is wat niet na gekomen kan worden en Newmont weet dat wachten aan haar zijde 15 jaar lang extra marge gaat opleveren”.

  Om iets tot stand te kunnen brengen in een klein land als Suriname moet je durven vertrouwen op de kennis die de redimusus verzameld hebben en die de Hollanders kunnen inbrengen. Ook DDB en Somo hebben hun persoonlijke blanke, Hollandse adviseurs ( Willem Vermeend voor de belastingen, Bram Peper politieke betrouwbaarheid).

  Het is echter zeker met schelden en ongefundeerde uitlatingen kan de zaak alleen maar instorten en of dat nu aan de 1 of de ander ligt maakt niet uit. De zaak is ingestort en de arme en kans arme Surinamers krijgen dan de rekening (25 mei 2015).


  Maak melding

 20. @pero.
  Bouterse is door coruptie tot president gekozen.
  De aanhangers van Bouterse zijn inderdaad dom en achterlijk vooral als je kijk wat bouterse met ons land heeft gedaan vanaf de jaren 80 dan ben je een ezel als Bouterse nog serieus neemt. wilders gaat keurig naar tweede kamer als volkvertegenwoordiger,wanneer gaat Bouterse naar het parlement om verantwoording af te leggen?Bouterse en wilders zij de zelfe soort Wwwmegalomane idioten .


  Maak melding

 21. bouterse is tien keer beter dan de vorige presidenten die wij hadden dat durf ik te beweren .niemand is perfect , niemand is onfeilbaar ,maar ik en de andere surinamers die bouterse de macht hebben gegeven om tot president gekozen te worden geef ik het voordeel van de tweifel .dit alles komt door het beleidt die vene 15 jaar heeft gevoerd en waarbij het somo was die de lakens uitdeelde .vene en somo hebben de de aanleiding gegeven en dat is maar goed ook .bouterse gun ik vier jaren te regeren en daarna zien we wel.deze man is door het surinaamse volk gekozen en aan die redimusus
  hebben wij geen boodschap,ze zitten 8000km verwijdert en ze willen mee praten .die rutte en pedo rozenthal gaan niets kunnen beginnen su ,grootspraak weinig of geen efect om suriname economisch te wurgen ,dat willen deze hollanders met die redimusus als jullie .kom en bouw suriname op maar heul niet met die bakra die jullie zelf niet willen in dat land .
  suri is in opbouw en jullie mogen naar de voetsel banken die rutte ontkent hihihihihi.in suri hebben wij geen voetsel banken wij hebben onze trots ,rutte mag die 20 miljoen aan die redimusus geven om de winter door te komen .niets en dan ook niets kan rutte bereiken in de eu laatstaan suri boycotten .suri is niet afhankelijk van olland .wij gaan voor opbouw zonder olland dringt dat nog steeds niet tot jullie door .


  Maak melding

 22. @pero
  die bouterse de macht hebben gegeven om tot president gekozen te worden geef ik het voordeel van de tweifel

  Dus je hebt gekozen voor een twijfel geval?


  Maak melding

 23. @Pero
  Mijn zeer correcte zwager, die nog nooit om iets gevraagd heeft. Hij is daar te trots voor en heeft altijd zijn eigen boontjes kunnen dopen. Hij Belde gisteren om eten. Zo goed gaat het.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.