Terrein openluchtmuseum Suriname afgestaan

33

PARAMARIBO, 5 jul – Alsof de barbaarsheid geen grenzen meer kent. Het terrein waarop het openluchtmuseum te Nieuw Amsterdam staat, is afgestaan. Een stichting is nu de eigenaar van het gebied waar het museum op staat. Volgens parlementariër Jenny Warsodikromo (NDP) geschiedde de overdracht kort voordat de vorige regering vertrok.

Op de kwaadaardige valreep dus. “Als volksvertegenwoordiger kan ik niet met lede ogen toezien dat dit historische monument in handen komt van een stichting”, zegt Warsodikromo tegenover de Times of Suriname. De regering zou de overdracht zo snel mogelijk terug moeten draaien. Frappant is ook dat de een topfunctionaris op het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling deel uitmaakt van het stichtingsbestuur. Warsodikromo eist een grondig onderzoek.

Het openluchtmuseum Nieuw Amsterdam is Suriname’s oudste museum. Met de aanleg werd in 1734 gestart. De bedoeling was omliggende plantages te verdedigen tegen Europese zeerovers. Het fort viel tot tweemaal toe in Engelse handen en verloor gaandeweg zijn betekenis als verdedigingswerk. Toch werd het in de Tweede Wereldoorlog weer strategisch. Amerikaanse legereenheden legden er een vesting aan, vanwege de strategische ligging.

Bekijk ook:

33 REACTIES

 1. WELKE Stichting?????? A no spotoe???? En mensen van Tamanredjo die jarenlang bloed, zweet en tranen hebben gewerkt op hun gronden, kunnen daar nog geen eigenaar van worden????
  Een totaal losgeslagen bende in Sur mang.


  Maak melding

 2. Ja hoor zulke feiten moeten ze aanpakken en terugdraaien,dat vindt ik normaal als het gebeurd,want dat is een weg om het later voorzichzelf te houden en dat stuk hoor aan de mensen die generaties daar hebben gewoond en die district hebben opgebouwd,weg met zulke lieden heel normale zaak om aan te beginnen,dat moeten wij surinamers gaan veranderen dan krijgen we een mooi land terug en goed aanpakken.


  Maak melding

 3. Welke parasitaire stichting is nu de eigenaar van het openlucht museum? Wie zijn de bestuursleden? Het is toch onvergeeflijk hoe met onze geschiedenis en erfenis wordt omgegaan door de politieke machtshebbers.


  Maak melding

 4. Waarom moeilijk doen als iets goed draait!

  Stichting SOFNA (Stichting Openluchtmuseum-Fort-Nieuw Amsterdam) is onstaan omdat de Overheid in gebreke bleef bij het onderhouden en goed toepassen van dit cultureel erfgoed voor bv het Toerisme.

  Deze mensen verrichten goed werk, het is een prachtig stuk Cultuur.
  Dit erfgoed wordt mede gefinancierd door Amsterdam en in Su beheerd door Surinamers.

  Kromo,
  -Barbaarsheid is dat jullie totaal niets doen aan het gronduitgifte beleid.
  -Barbaarsheid is dezelfde ndp-assemblee-leden binnen 2jr over grote stukken grond bezitten.
  -Barbaarsheid is dat jullie de vorige Regering verrot hebben gescholden voor gronddiefstal, maar wat schets de verbazing, Idem Dito.
  -Barbaarsheid is dat somo gratuz grond heeft uitgedeeld in Commewijne, ga maar kijken in Bhakie

  Projecten die goed draaien moet je met rust laten.
  Dezelfde poppenkast met het afbreken van het Fort Zeelandia.
  Laat die mensen met rust, ze verrichten goed werk,

  Stelletje cultuurbarbaren.


  Maak melding

 5. Het beste is Fort-Nieuw Amsterdam en Fort Zeelandia met de grond gelijk te maken en daar iets neer te zetten met een betekenis die alle Surinamers aangaat. We moeten de resten van het koloniaal verleden volledig vernietigen en we moeten zeker niet de plekken koesteren waar onze voorouders onmenselijke martelingen moesten ondergaan. Deze plekken zijn alleen leuk voor de nazaten van de voormalige slavenhandelaren en mensenrechtenschenders omdat ze op deze plekken hun vergane glorie nog kunnen beleven. Suriname heeft er niets aan deze nonsens in stand te houden en cultuur kun je deze bouwsels nauwelijks noemen. Zo snel mogelijk, weg ermee.


  Maak melding

 6. @Dennis,

  Ja dat heb ik.
  Wat is het probleem?
  De vorige Regering bestond niet uit übermenschen.

  Eigenlijk hebben ze hun fout op tijd in gezien en de stichting de gelegenheid gegeven om dit op te pakken.
  Wat is daar mis mee?


  Maak melding

 7. Wat is er (op zich zelf) mis met een stichting?

  En Nieuw Amsterdam was toch onlangs met tonnen euro’s door Nederland / Amsterdam opgeknapt?

  Alles van waarde was ooit gejat / omgesmolten / weggeroofd door de Surinamers;

  Een Nederlandse stichting heeft toen de boel opgeknapt, toegankelijker gemaakt, objecten teruggeplaatst.

  Staat me bij dat dit museum zelfs de grootste (in bezoekersaantallen) touristische trekpleister van Suriname was; iedereen in Suriname ging er wel naar toe (de “echte” toeristen, bedoel ik).

  Zou eeuwig zonde zijn als het nu wéér kapot wordt gemaakt…

  What’s next? Fort Zeelandia? (dat wordt een party-tentje, toch).


  Maak melding

 8. Donderdag 5 juli 2012 om 15:14 uur, door BakraBasi

  Dat klopt.
  Het is prachtig gerestaureerd.
  Ik ben er een paar keer geweest en de laatste keer gesproken met de leider van de restauratie.

  Net als Frederiksoord opgeknapt met geld uit Nederland en zeer belangrijk voor het toerisme.
  Maar net als het oude politiebureau zal het wel kapot gemaakt worden door de Taliban van Suriname.


  Maak melding

 9. Het rovers kabinet vene /sardjoe verkocht suriname’s goud (5% voor su-95 % voor multinational )als dat niet barbaars genoeg was ,moest het nationaal openlucht museum er ook aan gaan.
  Het moet onmiddelijk omgedraaid worden door de staat!

  Inderdaad is mi casa su casa Jenny.Ik hoor de d.c van commewijne (karta bink) niet!!!!!!!!!wat vreemd.
  Go Jenny warsodikromo!GO !!!!!!!!!!!!!

  Jenny je hebt ons vereerdt met een bezoek aan het pcs (psychiatrisch centrum suriname) voor vaderdag!Heel lief van jouw!Een echte ndp’r denkt ook aan de minder bedeelden onder ons,en zij met problemen!thank you!


  Maak melding

 10. wanneer heeft dé surinamer geleerd respect op te brengen voor het verleden het heden en de toekomst.

  alles en dan ook alles wordt met de grond gelijk gemaakt ten behoeve van dansi dansi njang-dringie-presirie, de rest is van ondergeschikte belang.

  hoeveel su.s wonen nog steeds in de kroten van hun voor-ouders denk vooral aan de nakomelingen van de slaven,terwijl de nakomelingen van de contrakt arbeiders zeg maar de jaavan chinees hindoestaan al lang en breed dit achter zich heeft gelaten en een weel-derig leven opgebouwd nastreven..

  ze houden zich niet meer allang niet meer bezig met het verleden,maar hunkeren toesteren naar de toekomst..

  maar vele vele blakamangs djoekas indjies zijn blijven steken in het verleden geen enkele vorm van viesie van het leven voor de volgende dag..

  tamara wié sa sie ..

  beloftes is goed leuk,,,maar waar maken is wat anders..

  het gaat u goed..


  Maak melding

 11. Beste Marcel:

  Ik ben het met je eens maar het is nu wachten op de stroom postings waarin je voor racist wordt uitgemaakt


  Maak melding

 12. @marcel

  Welk weelderig leven en waar kan ik dat bekijken? Ik ben creool en ik woon in een wijk met veel Hindustanen en geloof me, ik ben de enige met een redelijk huis en de rest woont in krotten zonder behoorlijke sanitaire voorzieningen. Volgens mij bedoel je de Hindustaanse drugsbaronnen in Nickerie die inderdaad in prachtige paleizen wonen. Ik moet er eerlijkheidsgehalve wel bij vermelden dat ook Creoolse, Javaanse en Maronese drugsbaronnen in zulke paleizen wonen. En dat is echt waar.


  Maak melding

 13. @marcel

  Je lult zoals gewoonlijk weer uit je nek en je bent al dan niet met opzet een paar vertalingen vergeten.

  Creool = Blakkamang

  Indiaan = Ingie

  Hindoestaan = Koelie

  Javaan = Jampanesie

  Bewoner uit het binnenland = Djoeka

  Als je Sranangtongo gebruikt, wees dan consequent.


  Maak melding

 14. Wat een gedoe om niets Stichting Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam (SOFNA) is in januari 2008 met de nodige publieke feestelijkheden formeel opgericht. Omdat Suriname niet in staat was /bereid was haar cultureel erfgoed te onderhouden en het een voorwaarde van de geldschieters was dat het fort in beheer zou zijn bij bekwame (kennis van zaken ten aanzien van beheer en renovatie) lieden. Het bestuur bestond/bestaat uit 50% Su en 50% Nl. onderandere Ben Hafide (Lim a Po) en Eric Schilp (Zuiderzee museum later Nationaal Historisch Museum) maar ook mensen van Stadsherstel Amsterdam en Herstelling. De eerste directeur (beschikbaar gesteld door Amsterdam) was gespecialiseerd om jongeren die wat problemen hadden een vak te leren. Ofwel SOFNA heeft ook nog een opleidingstraject door gemaakt zonder allerlei geheimzinnig gedoe verborgen agenda en verborgen agenda’s. Er wordt helaas slechts de culturele agenda gevolgd. Ik kan weten omdat zij mij net voor waren bij mijn poging met de grootste Europese touroperator er een resort van te maken.
  Veel reacties slaan echt nergens op en geven aan dat men gedreven door achterdocht overal iets achter zoekt. Dit zegt gelukkig niets over SOFNA maar zoveel te meer over de achterdochtige lawaai papagaaien.


  Maak melding

 15. aah.. het begint mij te irriteren dat de volksmilitie zich nu concentreert op stichtingen die het museale gebied in Suriname overeind proberen te houden.
  Wie zijn geschidenis niet kent maakt steeds dezelfde fouten. En ons Surinaams volk heeft overduidelijk bewezen zich aan dezelfde steen twee keer te kunnen stoten.

  Dat zij hun grote lijder moeten bedienen is overduidelijk. En iedereen dus in het gelid om de bigi regionale player te pleasen.

  Fot Zeelandia en Fort Nieuw Amsterdam zijn onderdeel van onze geschiedenis en daar zitten lessen aan verbonden die wij en de kolonisator nooit mogen vergeten.

  Vandaar dat zij ook niet in handen mogen komen van lieden die er nu politiek mee gaan bedrijven.

  En als een private sctichting het beheer nu doet vindt ik goed. Het ziet er overigens prima uit, sober zoals het ook hoort.

  Geen Mausoleum,( sorry meneer Hira) en ook geen pretpark van de NDP of terrein waar demagogie bedreven gaat worden door de bigi regionale player.


  Maak melding

 16. daar gaan we weer met meneer gmap ga jij maar die amnestiewet terug draaien deze man heeft een bouta kick straks zal je weer met je 25 aanhangers in den haag gaan protesteren zonder succes hater ,,


  Maak melding

 17. @ Esmerald,

  Dat de toenmalige regering van Venitiaan net voor vertrek de Stichting SOFNA nog eigenaar maakte van de grond van museum Fort Nw. Amsterdam, is zowel politiek als juridisch aanvechtbaar.

  Ik betwist niet dat Sofna goed werk heeft verricht, maar de timing voor het maken tot eigenaar van de grond is bedenkelijk.

  Deze particuliere stichting kon ook alleen de bevoegdheid krijgen om voor onbepaalde tijd beheersdaden te Fort Nw. Amsterdam te plegen.

  Ik begrijp echter wel, dat voor het verkrijgen van internationale hulp, dat tegenwoordig buitenlandse sponsoren van zulke stichtingen eisen ook eigenaar van de grond te zijn of wel een titel op de grond te hebben.

  Maar hier schuilt ook het giftige angeltje.
  Voorop gesteld, ken ik de statuten van deze stichting niet.

  Maar stel dat in de statuten staat geschreven dat het dagelijks bestuur van deze particuliere stichting ook zaken( ook financiële) met derden mag doen – en dat ook doet – en daardoor een financiële strop op zich legt,waarvoor de stichting aansprakelijk is, dan is het voorspelbaar dat de schuldeiser de grond en alle andere bezit van Fort Nw.Amsterdam op de veiling brengt.

  De grond kan zo op een slinkse wijze in handen komen van particuliere derden, die misschien dan andere bedoelingen met de grond kunnen hebben.

  Neem als voorbeeld SML in Wageningen(Rijstbouw). Daar heeft zo een situatie zich al voorgedaan. Gelukkig heeft toen Staatsolie de grond opgekocht.

  Als mijn informatie klopt was een zekere B.Halfhide de eerste voorzitter van SOFNA. Ik kan hem linken aan de Pendawalima van Somo en de partij van A.Jesserun. Het tegenwoordige bestuur idem.

  Wie heeft nog extra informatie gevonden van Ben Olmberg?

  LAND TE KOOP !!!
  Srika


  Maak melding

 18. Jaar en maanden lang oproep verschenen in de plaatselijke dagbladen voor de bestuursleden van de stichting. Niemand heeft zich kennelijk bekend gemaakt.
  Dus stichting van rechtswege opgehouden te bestaan.
  Zie daar het probleem. Welke stichting en wie de bestuursleden ook mogen zijn het zijn onze eigen mensen. persoonlijke ervaring met Fort Nw Ams positief.
  Zo ook vele reacties. En terecht het zijn de nietsnutters die de economie en toekomst van Sur tot hunner heil vernietigen. Heeft deze persoon zich bekommerd om de de moorden van december 1982.


  Maak melding

 19. Nogmaal @takkie:
  Komen je voorouders misschien uit Timboektoe (Mali)?
  Blijkens een recent (Diaspora) onderzoek werden ze door de West-Afrikaans krijgers (Ghanezen) gevangen genomen.
  Dit werd recentelijk door iemand van de Ashanti stam uit Ghana verteld.
  Momenteel heerst er een Beeldenstorm in Timboektoe.


  Maak melding

 20. Problemen die NF/NL gecrieerd hadden moet nu de NDP/SU oplossen.
  Zo snel mogelijk terug nemen.
  Slimme stichting die hele leven lang alleen maar geld willen verdienen, in het begin vragen ze een lagere toegang tarief en later verhogen ze het.


  Maak melding

 21. Wie zijn de bestuursleden van de Stichting ???
  Alle bestuursleden zijn gelinieerd aan de NF ( Nederlandse Fauna ) en het leeuwendeel van de zgn subsidie komt uit het Westen !!!
  Dinki bun tranga mi kondre-man !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 22. Surinamers maken net als de Taliban alles met de grond gelijk.
  Waarom zal een toerist straks nog naar Suriname komen?
  De stad brandt af. De jungle is te gevaarlijk.
  Monumenten zijn vernield.

  Ik ben benieuwd wanneer het Gouvernementsgebouw in vlammen opgaat.

  Oh sorry Paleis van Keizer Bouta


  Maak melding

 23. Virago 535
  Jenny je hebt ons vereerdt met een bezoek aan het pcs (psychiatrisch centrum suriname) voor vaderdag!Heel lief van jouw!Een echte ndp’r denkt ook aan de minder bedeelden onder ons,en zij met problemen!thank you!

  je bent dus inderdaad een gek !!


  Maak melding

 24. Tot de bodem uitzoeken!1 Kan niet anders dan met fraude en valsheid in geschrifte te maken te hebben. De daders in de cel stoppen en kaal plukken, wie er dasn ook achter mag zitten!!


  Maak melding

 25. ai boy vene “”het is goed dat je weg bent .deze vene heeft somo de power gegeven dat deze etnisch denkende man een voorkeur had voor zijn javaanse broeder .deze somo heeft nooit gedacht in nationaal belang .die man was echt etnisch bezig met mede weten van die waardeloze vene alias moboetoe .typisch de denkbeelden van moboetoe bokassa,mugabe.deze vene dacht alleen maar aan de macht te blijven als president en mocht somo doen waar hij zin in had .god zij dank dat die man vier zetels heeft gekregen en weg was hij .vene ,je heb wat betreft monetair je best gedaan met mede dank zij de overleden president van de centrale bank .ere wie ere toe komt voor de rest ben ik blij dat vene verdwenen is .die man is geen voorbeeld geweest voor de natie .een demisionaire president die niet met de winnaar wil praten om de macht over te dragen aan de gene die het volk gekozen heeft is voor mij geen voorbeeldig mens maar een jaloerse waardeloze man die een schande is voor de natie .dit heb ik voor het eerst in mijn leven mee gemaakt ,een president die de verkiezingen verliest en de macht niet waardig over draagt ,je beledigt het volk vene ,en je wordt weer afgerekent ,reken maar .
  bouta joe na wie fesie mang .bouta honderd .


  Maak melding

 26. Openluchtmuseum Nieuw-Amsterdam en omliggende terreinen voor 11ha uitgegeven aan Stichting!!!???…zeer slechte deal!!
  Bestuursleden Stichting bestaat uit 50% Surinamers en 50% Nederlanders!!!???…Heel vreemd!!
  Voorlopige ontwikkelingen op het terrein…Petje af!
  Maar de gevolgen over enkele jaren??!!….Vertel ik je nu!
  Dit land is leeggeroofd door de Nederlanders,waar onze voorouders zich hebben geofferd en op een beestachige manier werden behandeld en mishandeld! Kruimels die ze achtergelaten hebben proberen ze nog steeds te pikken! Ze hebben ziçh zelf door ons kunnen verrijken,maar kunnen niet zien dat we met die kruimels het land tot ontwikkeling brengen.De koppige Surinamers die met een paar euro’s voor hun word gestrooid..stellen dit land weer ter beschikbaar aan de neokolonisatoren en hebben niets te makken om hun eigen weer


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.