Nog te veel obstakels handel Suriname en buren

14

PARAMARIBO, 5 jul – Nog te veel obstakels verhinderen een gezonde ontwikkeling van de handel tussen Suriname en zijn buurlanden. Dit concluderen deelnemers aan een seminar van de Kamer van Koophandel & Fabrieken. De deelnemers uit Suriname, Frans Guyana en Brazilië zien wel mogelijkheden voor een bloeiende handel. Maar dan zijn enkele ingrepen nodig.

Businesstrips naar elkaars landen zijn vaak nog een hele onderneming. “Je moet makkelijk van het ene land naar het andere kunnen reizen. We hebben vaker bij de regering aangedrongen op versoepeling van het visumbeleid”, zegt Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel & Fabrieken. Het moet er nog van komen. Het verstrekken van een reisvisum gaat nu een stuk makkelijker, maar dat is voor andere landen en gebieden.

Het valt ondernemers dan ook moeilijk het tijdrovende burenbezoek af te leggen. “Het moet makkelijker, of het nu gaat om vis te verkopen of een mijn te bezoeken. Het onderling zaken doen wordt dan gestimuleerd, de economie loopt beter en werkgelegenheid en belastingen nemen toe”, aldus Naarendorp. Tijdens het seminar, een initiatief van de Kamer, komen meer zaken aan de orde. Onder meer wordt gesproken over inklaringsprocedures, integratie en het milieu.

Bekijk ook:

14 REACTIES

 1. Hoe ken dat nou?

  Baas zei dat juist díe landen de poort naar structureel succes waren.

  Of heeft Baas wel de poort gebouwd, maar is hij de sleutel vergeten?


  Maak melding

 2. Wat is er de laatste 30 jaren gebeurd met de normen en waarde van mijn landgenoten?? Lackin vindt dat Gronden – en mensenrechtenveroordeling bezijden realiteit,is het niet dat die paarse criminele bende buiten alle realiteit leven.


  Maak melding

 3. Je hebt geld nodig en je hebt kennis nodig. Je moet de markt kennen en weten wat de Caricom nodig heeft en wat haar bevolking wil. Als je de markten en de mensen kent, hun economie, hun cultuur, zeden en gewoonten, wat hen drijft, wat ze willen, dan moet je in jouw land nagaan of je in staat bent die gaten te vullen. Heb je de producten ter beschikking of moeten die producten nog gemaakt worden? M.i is Suriname nog niet uit wat dat betreft. Bovendien spelen ook talrijke andere problemen zowel intern in Suriname als extern de caricom of individuele eilanden ao nog niet die eenheid die de huidige regering ziet in deze afzondelijke eilanden met hun eigen politieke, sociale, productie en ecomonische vraagstukken. Het kolonialisme is nog behoorlijk geworteld in de caricom en Groot-Brittainie en USA en Canada bepalen nog heel veel op deze eilanden. Suriname kan beter bij China, India en Brazilie zijn en oplossingen gaan zoeken voor infrastructuur op talrijke terreinen, goede wegen, treinverbindingen, luchthaven,computer en internettechnologie, visserij en studie, producite mogelijkheden. Als het volk goed geschoold is, zal suriname op landbouwgebied dan de voedselschuur van het Caribischgebied zijn. Niet nu. Regering van Suriname wendt u tot landen als China,India, Brazilie , zowel op korte als langere termijn.


  Maak melding

 4. @ GMAP,

  Kan jij eens even stoppen met het compleet verzieken van deze site. Werkelijk op elk onderwerp reageer jij compleet OFFTOPIC met je hysterische kul.

  Doe dat even lekker bij de vele onderwerpen die reeds wel over jouw obsessie gaan en zodat mensen die wel normaal over de ontwikkeling van Su willen discusseren hier de kans voor hebben.

  Waarvan akte


  Maak melding

 5. Ik ben benieuwd naar WAT er te handelen valt???? Gaat Sur vooral kopen of VERkopen??? Of wil men gewoon makkelijk plezierreisjes kunnen maken?? En eerlijk gezegd had ik ook begrepen dat de poorten naar caricom weid openstonden. Dus niet?????


  Maak melding

 6. Koosje,
  Het is irritant als mensen niet goed lezen of niet alles weten maar toch moeten reageren.
  Het gaat hier om “buurlanden!!” zoals Brazilie en Frans Guyana en geen Caricom landen

  Gmap,
  Ga zo door jongen,alles verzieken met je krabben mentaliteit.Het is nooit goed en als het goed is afbreken.


  Maak melding

 7. door Koosje
  Ik ben benieuwd naar WAT er te handelen valt???? Gaat Sur vooral kopen of VERkopen??? Of wil men gewoon makkelijk plezierreisjes kunnen maken?? En eerlijk gezegd had ik ook begrepen dat de poorten naar caricom weid openstonden. Dus niet?????

  ik ben zo blij voor je dat het om een private aangelegenheid gaat, en niet een publieke


  Maak melding

 8. @ idioot surinam patriot
  Wat heeft Bouta als voorzitter bereikt? Ik dacht hij regelt dat ff,…soso bigi mofo nanga djiaf

  elke ontwikkelimg duurt een tijdje. a no te ju pot a kasabatiki in a gron dan tamara ju a’b kasabe kba. hehehe. zo ook tijdens vene toch het is niet van de een op de andere dag gebeurd, het nam tijd in beslag. ma gud du lek un noso boro ju kaw ju.


  Maak melding

 9. Kondremangs,
  There we go again. Als Surinamer ben je altijd blij en trots als het land waarvan wij allen komen internationale posities mag bekleden vooral binnen het Caraibish gebied en nu ook in Unicar verband. Mijn problemm is hoe onze leiders onze positie gebruiken om de belangen van het land aan te kaarten. Suriname zit nog steeds opgescheept met een grensgeschil met Guyana dat maar niet opgelost kan worden. Surinaamse produkten kunnen nog steeds niet vlot afgelost en verhandeld worden binnen de Caricommarkt. Nog erger, ik woon in Miami en moet over enkele weken naar Suriname voor dienst. Gaat u naar de SLM, Expedia, en Caribbean-Airline website en gaat u zelf na wat de tickets kosten. Belachelijk hoog!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.