Staatsolie blijft bouwen op ‘gouden’ olievondst

71

PARAMARIBO, 4 jul – Staatsolie blijft hopen en geloven dat er ooit grote hoeveelheden aardolie gevonden zullen worden. Volgens directeur Marc Waaldijk is dit de reden voor de opofferingen die het bedrijf zich getroost en blijft getroosten. De afgelopen jaren zijn honderden miljoenen geïnvesteerd in onderzoek.

Dat zal de komende jaren ook wel doorgaan. “Vooral op zee kost het onderzoek heel veel geld. De risico’s zijn ook hoog. We zijn eigenlijk al zeker dertig jaar bezig”, zegt Waaldijk. Er is tot nog toe niet zo veel gevonden. Toch blijft Waaldijk optimistisch: “We zullen het ook wel vinden.” Met buitenlandse partners wordt verder gezocht. Het moet ook om de olieraffinaderij voor langere tijd te voorzien. De voorraden nu zijn genoeg voor minimaal tien jaar.

De uitbreiding van de raffinaderij is op schema en verwacht wordt dat het werk af is in 2013. De komende tijd wordt ruim twintigduizend kubieke meter beton gestort. Ook worden zo’n drieduizend palen geheid. “We halen het wel”, zegt Rick Vermeersch, manager van het uitbreidingsproject. Evenals Waaldijk ziet hij de raffinaderij op tijd klaar zijn om de totale nationale behoefte te dekken. Behalve brandstof moeten ook kookgas en asfalt geproduceerd worden.

71 REACTIES

 1. @Rufus Bouta project?? Als t aan Bouta lag was staatsolie allang verkocht.
  En by the way al in de jaren 70 waren ze al begonnen met boringen in Commewijne.Bouterse was toen niet ineens in de picture.


  Maak melding

 2. Laten we hopen dat het totale Surinaamse volk mag meegenieten van dit succes en dat de opbrengst eerlijk verdeeld wordt ipv dat het in de zakken van deze en gene blijft zitten. DAT is belangrijk!!!!!!


  Maak melding

 3. Ik vind het storend dat enkele gasten op dit forum de eer van Staatsolie toekennen aan Bouterse. Dat is pertinent onjuist en een vorm van volksverlakkerei. Deze regering heeft nog in het verleden noch in het heden enige bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Staatsolie. Ieder is vergeten dat Jules wijdenbosch tijdens zijn schrikbewind plannen had om dit bedrijf te verkopen. Het te danken aan de vakbonden dat deze snode plannen in de kiem werden gesmoord. Dus niets Bouta!


  Maak melding

 4. Dat man Bouta heeft bedrijf staatsolie zo gemaakt.Gaan jullie niet stom lullen over anderen mensen, want niemand als Bouterse heeft staatsolie gemaakt.
  Altijd mensen verdraaien alle dingen maar ga niet liegen over staatsolie.Ghandi jij bent leugen vertellen.


  Maak melding

 5. Er is zeker wel olie voor de kust van Suriname, alleen is het een kwestie van tijd om de bron(nen) te vinden.
  Het geheel continentaalplat aan de noord-oost kust van Zuid Amerika bevat zeker wel olie, hetgeen is bewezen door de vondst van enorme olievelden 150 km voor de kust van Cayenne.

  Zelf heb ik het vermoeden dat de grote oliemijen al weten waar de olievelden liggen, echter wachten deze op een geschikt moment om toe te slaan.

  Weet zeker dat Bouterse geen 5% deal met de olieboeren zal maken en dat alle Surinamers tzt hiervan zullen profiteren.

  Dankzij Bouterse komt het toch wel goed met Suriname !


  Maak melding

 6. @ M. Baldewsing ben je aan het slapen of ben je van gisteren?? Laat je goed informeren en op de boeken induiken en dan kom je tot de juiste weet eikel!!! je hebt wel verstand van een BAL!! he Baldewsingh!!


  Maak melding

 7. Niks Bouta. Vraag maar aan Jharap. Hij heeft tegen Bouta moeten knokken om dit erdioor te krijgen in de jaren ’80. Bouta geloofde er niet in. Ga eens naar een lezing van Jharap of lee wat over hem. Ken je geschiedenis en praat niet alleen personen na. Jharap heeft het zoveel keer gezegd en Bouta heeft het nooit tegengesproken.

  Bouta heeft Staatsolie zo gemaakt?

  WAT HEEFT HIJ PRECIES DAAR GEDAAN?

  Denk je echt dat iemand met een mulodiploma in deze moderne tijd een oliebedrijf uit de grond kan stampen en draaien? Ook nu wil hij eigenlijk niet meewerken met het ethanolproject. Naar buiten toe geeft hij dat niet toe, zodat hij later kan zeggen dat het van hem afkomstig is.

  Bouta lult veel, maar KAN NIKS. Hij kan niet eens een kind opvoeden en een varkenshouderij draaien. Het leger was een chaos en een puinhoop onder zijn leiding.

  “Berm”taal uitkramen is niet hetzelfde als managen.

  Baldewsing: ga je Nederlandse taalboeken weer eens opslaan. Ik hoop dat die weer in mijn vorige zin correct is.


  Maak melding

 8. 1980 – 1989
  1980
  Na intensieve en goede voorbereidingen van de oliecommissie wordt op 13 december Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. opgericht. Dit bedrijf is eigendom van de Staat Suriname. Ondertekening van een contract met Gulf Oil Company (VS) voor onderzoek naar aardolie voorkomens in het zee gebied.

  Staatsolie is opgericht op 13 maart 1980. Vooraan: minister van Opbouw Herman Adhin (rechts), de eerste directeur van Staatsolie Eddy Jharap (midden), Hans Lim A Po (links). Op de tweede rij minister van Financiën Andrè Telting
  1981
  Op 13 maart begint Staatsolie met werken. De geoloog Eddy Jharap is de eerste directeur. Hij heeft vijf medewerkers. De Raad van Commissarissen houdt voor de regering toezicht op de directie en geeft adviezen.
  In de tweede helft van het jaar beginnen de eerste voorbereidingen voor winning van de olie nabij plantage Dankbaarheid (Saramacca).

  De eerste proefboringen in 1982 op plantage De Dankbaarheid, in het district Saramacca.
  1982
  Staatsolie begint op 25 november officieel met de eerste commerciële productie van aardolie in Suriname op het Tambaredjo-olieveld. De productie bedraagt 200 barrels per dag. Met een lening van een consortium van Surinaamse banken wordt de productie-installatie te Catharina Sophia (Saramacca) met bijbehorende infrastructuur opgezet en de eerste olietanker aangeschaft.
  1983
  Eerste levering van ruwe (onbewerkte) olie uit Saramacca als brandstof aan de Surinaamse bauxietindustrie, om energie op te wekken voor de productie van aluinaarde.
  De eerste ‘moynopomp’ wordt geplaatst. Deze pomp vervangt de “jaknikker” (een oliepomp met een gewicht boven de grond dat steeds beweegt, waardoor het lijkt of er steeds ja wordt geknikt.)

  De eerste olielevering aan Billiton in 1983
  1984
  Staatsolie en de Amerikaanse oliemaatschappij Gulf Oil Company sluiten opnieuw een contract om in het zeegebied te gaan zoeken naar olie.
  Introductie van de brandstof Staatsolie 1500.

  1985
  Ook andere bedrijven willen helpen zoeken naar aardolie in de zee. Staatsolie ondertekent een contract met vier bedrijven die samenwerken: Energy World Trade, Suralco, Nomeco en Austratex.
  1987
  Staatsolie wint nu 2000 barrels olie per dag: 318.000 liter. Dat is tien keer zoveel als in 1982!
  1988
  Voor het eerst exporteert Staatsolie ruwe olie uit Saramacca. De lading gaat naar Trinidad.
  De vierde olietanker, Staatsolie IV, wordt gekocht.
  Te Tout Lui Faut is een nieuwe exportterminal gebouwd. Die is af en wordt gebruikt.

  1990 – 1999
  1991
  Staatsolie lijdt voor de eerste keer in haar bestaan een bedrijfsverlies. Voor de verkoop van olie in het buitenland krijgt het bedrijf minder US-dollars dan was verwacht, omdat olie en gas goedkoper in de wereld zijn geworden. Ook wisselde de Centrale Bank die US-dollars tegen een heel lage koers. Het verlies bedroeg US$ 2,3 miljoen.
  1992
  Dit jaar is er een pijplijn met een lengte van 55 kilometer in gebruik genomen. De pijplijn loopt van Saramacca naar Tout Lui Faut. De olie die in Saramacca omhoog wordt gepompt, gaat nu via de pijplijn naar Tout Lui Faut. De productie gaat weer omhoog: naar 4000 barrels per dag!

  Aanleg van de pijpleiding Saramacca-Tout Lui Faut in 1992.
  1993
  Ondertekening van een contract met Pecten (dochteronderneming van Shell USA) voor onderzoek naar aardolie voorkomens in de zee.
  1995
  Start van de bouw van de Staatsolie Raffinaderij. Het ontwerp was al eind jaren 80 begonnen.

  Op 15 februari werd het officiële startsein gegeven voor de constructie van de Staatsolie Raffinaderij.
  1996
  Blow-out in het Tambaredjo veld (ongecontroleerde uitstoot van gas). Een boormachine gaat in de vlammen verloren, er doen zich geen persoonlijke ongelukken voor.

  1997
  Op 16 augustus neemt Staatsolie de raffinaderij te Tout Lui Faut officieel in gebruik genomen. Het project heeft US$ 67 miljoen gekost. De producten die in de raffinaderij gemaakt worden zijn diesel, stookolie, asfalt en heavy vacuum gasoil (hvgo). De crude productie is geklommen naar 8000 barrels per dag.

  Inauguratie van de Staatsolie Raffinaderij op 16 augustus 1997 door president J.A. Wijdenbosch.
  1998
  Op 27 februari wordt Algemeen Directeur Eddy Jharap benoemd tot Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster voor zijn verdiensten.
  Op 4 juni wordt Jharap door de aandeelhouder (de regering van Suriname) ontslagen, omdat hij – en samen met hem brede lagen van de bevolking – zich verzet tegen de voorgenomen verkoop van Staatsolie aan het Zuid-Koreaanse Deawoo.
  29 juni 1998: Jharap vecht zijn ontslag via de rechter aan. Hij wordt door de magistraat in het gelijk gesteld en het ontslag wordt opgeheven.
  Staatsolie lijdt voor de tweede keer een bedrijfsverlies (US$ 3,2 miljoen) door daling van de internationale olieprijzen naar een historisch dieptepunt van 7 US dollar per vat. De economische (groot verschil tussen officiële en parallelkoersen) en politieke situatie in Suriname speelde ook een grote rol.

  Protestdemonstratie van Staatsolie-medewerkers, bijgestaan door burgers, tijdens de woelige periode in 1998.
  1999
  Op 23 augustus vindt de ondertekening plaats van een contract met een consortium van Shell, Burlington, TotalFina en Korea National Oil Corporation voor onderzoek naar aardolievoorkomens in het zeegebied.

  Dus????


  Maak melding

 9. Ga elk jaar naar het mooie land Suriname en bezoek vaak de installaties van staatsolie. Dit bedrijf is een geweldige prestatie van Suriname en de heer Bouterse heeft hierin een belangrijke rol gespeeld waar Suriname met recht echt trots op kan zijn.
  Ik kan niet wachten het land in augustus weer te bezoeken.


  Maak melding

 10. hallo daar gaan we weer iets dat van suriname is is weer niet goed maak niet uit wie aan de macht is het is stadsolie en niets anders.er komt straks een rafinaderij in suriname nergens anders is dat niet goed,,haters,,haters djaroesoe,, kraboe,,


  Maak melding

 11. staatsolie suriname is van surinamers hoor niet vergeten en bouta is nu de baas hoe pijnlijk het ook voor jullie mag zijn proberen jullie mee te leven want jullie mogen zoveel schrijven om de pijn te verzachten maar meer kunnen jullie niet doen hoor bouta is president van suriname ,,swietie sranang,,


  Maak melding

 12. =Over een paar jaren zullen alle Bouta aanhangers ook vertellen dat de glasvezelkabels door Bouta is aangelegd. Dit omdat zijn naam op een bord staat toen hij nauwelijks een week president was.

  =Jammer maar deze heeft regering Venetiaan toen laten aanleggen.


  Maak melding

 13. Wat maakt het uit wie staatsolie heeft gemaakt,het is het land suriname die het heeft gemaakt,wij moeten maar hopen dat het voor landsbelang blijft en dat de regeerders het verder uitbouwen dat er meer werk komt voor de technische jongeren om wat groters te maken dat we in de toekomst trots kunnen zijn dat we onze eigen olie kunnen produceren en ook dat het voor de surinamers goedkoop wordt om hun autos en energie te betalen,wat willen jullie meer aalleen maar lullen wie of wat heeft gedaan net als kippen zonder kop denk je dat lachman of pengel de basis waren hun waren foetoeboys van Nederland en hun zijn rijk geworden met de onafhankelijkheid entoendertijd is het zelfde als nu maar veel beter want wie zijn best doet in suriname kan overleven,alleen moet men meer gaan doen om de lonen van de werkers te verhogen dat ze een betere leven hebben en ook dat de regeerders van het land de kleine man in suriname tegemoet komt met een lapje grond of net als vroeger van die volswoning op huurkoop kan aflossen dan is het probleem van suriname opgelost het is geen moeilijke taak om dat te verwezenlijken want we hebben genoeg grond van de boeven die toendertijd toen we nog afhankelijk waren van nederland het land bestuurden die gronden moet je gaan verdelen,aan de burgers van suriname endat moet bouta doen dan kan niks mis want anders worden het bouwkavels die verkocht worden en die mensen hebben niet gezweet voor de gronden die ze nu bezitten,gewoon confisceren die gronden want is gestolen grond door vriendjespolitiek,laat me niks horne van pengel en lachman waren twee grootste boeven van suriname,ze hebben het land toendertijd verkocht toen zin zoveel surinamers naar nederland gevlucht,kijk naar hun grondbezit dan kan je lullen,na mi takie neetjeman


  Maak melding

 14. en nog iets nederland heeft ons toendertijd als wegwerpland gebrijkt toen ze het drujk hadden hier hebben ze aangedrongen op onafhankelijkheid van suriname en die oude regeerders hebben hun slaatje geslagen toendertijd laten jullie bij deze niet stomlullen over suriname want wat ik hie uithaalt zie ik dat veel mensen die komentaar geven op deze forum echt achterlijk zijn en niks weten hoe het in elkaar zit hoop dat Bouta wat van het land maakt en hij mag er zijn want je heb een harde hand nodig in suriname en niet van die meelopers,en surinamers moeten meer hun land gaan waarderen en niet blijven klagen maar hun handen uit de mouwen steken om zo een dunbevolkt land iets mooi van te maken inplaats maar het land naar beneden trekken en we hebben ook mensen nodig in het land dus laat die nieuwkomers met rust want hun werken in het land en nog iets Nederland heeft nooit echt een ietsd voor ons gedaan ze heeben alleen maar van geprofiteerd en heeft Nederland olie voor ons gevonden, nee toch terwijl ze de kennis hebben in de tijd dat ze baas waren over ons,dus lullen jullie niet als julliu niks van de geschiedenis weten,en Suriname voorwaarst met jullie plannen om het land groot te maken en let niet op die domme gelul van die apen,na mie takie neetjeman


  Maak melding

 15. “”Staatsolie is opgericht op 13 maart 1980. Vooraan: minister van Opbouw Herman Adhin (rechts), de eerste directeur van Staatsolie Eddy Jharap (midden), Hans Lim A Po (links). Op de tweede rij minister van Financiën Andrè Telting
  1981
  Op 13 maart begint Staatsolie met werken. De geoloog Eddy Jharap is de eerste directeur. Hij heeft vijf medewerkers. De Raad van Commissarissen houdt voor de regering toezicht op de directie en geeft adviezen.
  In de tweede helft van het jaar beginnen de eerste voorbereidingen voor winning van de olie nabij plantage Dankbaarheid (Saramacca). “”

  Sommigen hier denken dus dat Bouta in 16 dagen na de coup alle juridische en andere zaken in orde heeft gemaakt voor de oprichting van Staatsolie. de waarheid is, dat Jharap heeft moeten knokken om het olie gebeuren door te laten gaan.

  Bouta (die toen nog niet eens de leiding had bij de coupplegers, tenminste niet in politieke zin) wilde alle projecten van de “oude politiek” stopzetten.

  Te veel mensen lullen over dingen WAAR ZE GEEN ENE MOER VAN AF WETEN.


  Maak melding

 16. @neetjeman
  Jij schrijft op Woensdag 4 juli 2012 om 14:32 uur:
  “en nog iets nederland heeft ons toendertijd als wegwerpland gebrijkt toen ze het drujk hadden hier hebben ze aangedrongen op onafhankelijkheid van suriname ……….”!

  Wegwerpland?????Is dat zo?Heeft Nederland er op aangedrongen of wilde Suriname (lees PNR {Eddie Bruma}en de NPS{Henk Arron})dat zo graag?

  Het is wel zo dat Nederland mbt dat plan niet heeft tegengestribbeld.
  Hoe kom je aan die wetenschap?
  Je werpt volgens mij niets weg en geeft hem op de koop toe een bedrag van Nf3.400.000.000,= om zaken mee te doen!


  Maak melding

 17. Jk hoop dat Su nog meer olie gaat vinden en dat deze regering gaat helpen om dat snel te regelen.Onze president heeft heel veel goeds gedaan voor ons land en heeft staatsolie geholpen een goed bedrijf te worden.Heel veel mensen op deze forum praten alleen maar leugens en zitten alles te verdraaien.Maar wij Surinamers,we slapen niet meer en daarom hebben we venetiaan en zijn rovers naar hun huis gestuurt.


  Maak melding

 18. In Suriname geldt baaswet is baasrecht.Dus stop met al die jurisch wetenschappelijke analyses want ze gelden niet voor het Surinaams Baasrecht!


  Maak melding

 19. Onder leiding van de president(ndp) blijfen we bouwen op een gouden toekomst!Onder zijn leiding is staatsolie gestart!

  De zoektocht naar de natuurlijke hulpbronnen moet optimistisch blijfen.
  De nationale markt moet voorzien worden van :brandstof, kookgas en asfalt.
  We moeten letten op de buitenlandse partners.geen malafide partners!!!!!!!!!!!!!!Want het Zwarte goud kent geen vrienden!

  Hup Hup Hup bouta!!


  Maak melding

 20. @ Srananingie (rene?):

  Ik merk dat je niet gehinderd wordt door kennis.

  Knowledge is FREEDOM, Ignorance is SLAVERY!! (Miles Davis)


  Maak melding

 21. Iedereen kan zien dat Sranan nu draait en onder Vene zouden dit soort dingen niet gebeuren.
  Sedert Bouta draait het land goed en staatsolie draait nu ook goed en iedereen moet hem dankbaar zijn.
  Vene heeft alleen maar het buitenland laten profiteren en nu mag Suriname blij zijn dat Bouta de gewone mensen nu ook laat profiteren.
  Suriname heeft een sterke leider nodig en geen slappeling zoals Vene.


  Maak melding

 22. Staatsolie kan nooit iets va Jharap zijn geweest. Met alle respect voor Jharap met zijn kwaliteiten. Jharap was gewoon als elke andere wrokomang, was hij een werknemer van Staatsolie. Onder welke regering het bedrijf Staatsolie gestart, die regering strijkt normaliter met de eer. Als Jharap integer is, laat hij dat kenbaar maken. Maar nee, ook Jharap helpt de controverse Kolie/Blakamang overeind houden. Jharap heeft namelijk nooit als regeringsleider gefungeerd in Suriname. Of had Jharap het geld om Staatsolie te beginnen. Nee, dus. Jharap is ook bewust subtiel smerig bezig en neemt de mensen in de maling door op een stoel plaats te nemen, waar hij nooit op heeft gezeten. Liars talk van Jharap.


  Maak melding

 23. Bouterse heeft staatsolie opgericht, of beter gezegt de Republiek Suriname. Want niet Bouterse heeft de startkosten gemaakt, maar Suriname.

  Ten tweede de vooruitgang van Staatsolie heeft met zijn directie te maken. Niks met Bouterse, die was never nooit lid van de directie, of ook maar medewerker van Staatsolie. Hij was te druk met zijn narco handel.

  Ten derde, de huidige uitbreiding van Staatsolie is al sinds Vene aan de gang.


  Maak melding

 24. Woensdag 4 juli 2012 om 17:02 uur, door T.R.Sleur

  In december 1980 heeft de toenmalige regeringsleider DD Bouterse zijn handtekeing gezet en is staatsolie formeel ontstaan. Edy J gaf toe dat hij nooit een gewillig oor vond voor zijn ideeen. Toen de sergeanten aan de macht kwamen is hij met de plannen naar hun gegaan. Zij hadden wel oren naar onder het moto van “geloof in eigen kunnen” en gaven toestemming, geld en alle faciliteiten voor het oprichten van staatsolie.

  Hoe je het ook draait of keert de granie komt de militairen toe. Je kan wel duizend ideeen hebben maar als je die niet kan of mag uitvoeren blijven ze ideeen op papier.

  In de loop der jaren hebben de front regeringen getracht de cruciale rol van de militairen onder de pet te houden. Zo is DDB niet uitgenodigd bij de viering van 25 jaat staatsolie. Een historische misgreep. Maar de feiten liggen daar.

  Voor 1980 had geen enkele regering er geloof in dat in de Su bodem genoeg olie zat om winstgevend te worden geexploiteerd.


  Maak melding

 25. Op de website van staatsolie is de informatie niet compleet. Angstvallig wordt rol van de toenamlige regeringsleider verzwegen. Hij heeft in december 1980 zijn handtekening gezet en niemand anders. Waarom wordt dat niet vermeld?

  Dat is geschiedvervalsing.

  Natuurlijk hebben de toenmalige directieleden het bijzonder goed gedaan en moeten wij ook trots op zijn. Dat mag gerust worden vermeld maar het moet ook vermeld worden waarom het pas in 1980 is opgericht dan pas ben je correct bezig.

  In ieder geval heeft Su daar profijt van en daar gaat het om.


  Maak melding

 26. In die rumoerige periode ontstaat Staatsolie. GMD-geoloog Jharap wordt door Minister van Opbouw Herman Adhin gevraagd om naar olie onder Surinaamse bodem te zoeken omdat er enkele grote oliemaatschappijen belangstelling toonden. Volgens een onderzoek uit 1965 zouden er oliebronnen kunnen zijn. Jharap gaat op de uitdaging in en op 13 december 1980 wordt Staatsolie opgericht, zonder kennis, zonder middelen, zonder personeel, maar met veel inzet. (p. 162) Van Minister van Financiën André Telting weet Jharap Sf 500.000 als werkkapitaal los te peuteren en samen met Roy Soetosenojo, Anita Miskin, Patah Pawiroredjo en Orwine Ong A Fat gaat hij in primitieve omstandigheden aan de slag in de Gravenberchstraat. In die beginfase werd hij door velen niet ernstig genomen: “Ik kwam regelmatig op recepties waar mensen me vroegen of ik nog olie gevonden had, kokosolie wel te verstaan.”
  Staatsolie werd niet geleid door aanhangers van de militairen. Daar is Jharap zeer affirmatief in: “En inderdaad hebben ze geprobeerd om het succes van Staatsolie te claimen, maar hun mensen zaten bij Index en Para Industries. Dat waren staatsbedrijven die ze tientallen miljoenen hebben gesteund. Daar hebben ze niets van gebakken.” (p. 182-183)


  Maak melding

 27. Voor de niets-wetenden:

  Jharap heeft meermalen openlijk verklaard – onder meer tijdens lezingen – dat Bouta (en anderen ook) het niet zagen zitten met olie boren in Suriname. Door zijn dwingen is het doorgegaan. Hij deed dat niet om Bouta te schofferen, maar om aan te geven hoe moeilijk het is om met iets nieuws te beginnen en er geld voor los te krijgen zonder dat het op korte termijn geld oplevert.

  Pas toen Bouta politiek in problemen kwam en een succesverhaal nodig had (en Staatsolie leek te overleven) heeft hij gedaan alsof hij de motor erachter was. Jharap is begonnen met 2 of 3 honderdduizend toenmalige Surinaamse guldens (en de koers was toen echt niet 1 op 2).

  Jharap was trouwens hoofd van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD.

  Sleur zegt:

  “”Staatsolie kan nooit iets va Jharap zijn geweest. Met alle respect voor Jharap met zijn kwaliteiten. Jharap was gewoon als elke andere wrokomang, was hij een werknemer van Staatsolie.””

  Dat bewijst dat je echt niets weet. Elke Surinamer weet hoe de overgang van GMD naar Staatsolie is gegaan. Ik neem het je niet kwalijk dat je het niet weet, want je zat toen al lang in Nederland. MAAR DOE NIET ALSOF!!

  “”Als Jharap integer is, laat hij dat kenbaar maken.””

  Als Bouta integer is, laat hij vertellen dat hij Jharap niet wilde helpen bij Staatsolie toen.

  “”Maar nee, ook Jharap helpt de controverse Kolie/Blakamang overeind houden.””

  Wat heeft dat ermee te maken? Je LULT uit je nek.

  “”Jharap heeft namelijk nooit als regeringsleider gefungeerd in Suriname.””

  En wat heeft dat ermee te maken?? Waar heb je het over??

  “”Of had Jharap het geld om Staatsolie te beginnen. Nee, dus.””

  Had Bouta geld om Staatsolie te beginnen? NEE, DUS!!

  “”Jharap is ook bewust subtiel smerig bezig en neemt de mensen in de maling door op een stoel plaats te nemen, waar hij nooit op heeft gezeten. Liars talk van Jharap.””

  Bouta is nog veel smeriger bezig geweest, EN NIET SUBTIEL. HIJ heeft de PENIS van je peetoom (die jij zo een held vind, ik vraag me trouwens af waarom) afgesneden. HIJ heeft verklaard dat vliegtuigen overvlogen en dat er toen paniek uitbrak en dat de gevangenen toen “op de vlucht” zijn doodgeschoten.

  Luister, als je stemming wil maken, ga je gang. Van mij mag je door veel woorden te gebruiken doen alsof je slim bent. Jij en ik weten allebei dat je 0,0 aan inhoudelijke argumenten hebt. Typische bakra mentaliteit, om met veel woorden je gebrek aan niveau proberen te verbergen.

  Meneer Sleur, je was er niet en weet dus niets, LUL DUS OOK NIET!!


  Maak melding

 28. @Pongo-bongo

  Ook het hedendaagse amnestie wet werd onder hen goedgekeurd met als gevolg…de moordenaars gaan vrijuit,zo simpel is dat ,heel makkelijk om je handtekening op alles neer te zetten. Maar of je verstand van zaken heb is weer een andere vraag.
  ‘ere wie ere toekomt’ daarom dus heer Jharap bedankt voor ons juweel , bedankt voor Staatsolie.


  Maak melding

 29. @Pongo-bongo
  Met ‘hen’ bedoel ik de militaire machthebbers van toen en heden, die nog steeds deeluitmaken van het militaire regiem.


  Maak melding

 30. Ray, dat klopt bijna helemaal. Alleen was het omgekeerd. Jharap zat aan hun hoofd te zeuren om geld om te beginnen. Hij verveelde zich bij GMD. Uiteraard wil de minister grani voor die dingen. De waarheid is, dat niemand er eigenlijk geld in wilde steken.

  Ik ben trouwens enkele keren bij hem geweest aan de Gravenberchstraat (en als ik me niet vergis ook Maystraat?).


  Maak melding

 31. De naam van Eddy Jharap is nauw verbonden met Staatsolie..en
  Staatsolie staat model voor een moderne industriële onder¬neming die in 25 jaar is uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven van Suriname met een aanzienlijke bijdrage aan de economie en de overheid


  Maak melding

 32. Jharap betekent Staat. Ik heb nooit geweten dat Jharap destijd zoveel geld bezat om Staatsolie zelf op te starten. Het is nieuws voor mij. Een kennelijk “bezopen” Jharap dacht, ik ben geo-loog: liegen, (geo)loog, gelogen, maaakt ook onderdeel uit van mijn functie. Die combinatie moet kunnen. Jharap moet beter weten. We wensen Jharap-olie desondanks suc6. Binnenkort komt Jharap met de uitleg dat Jharap in het Nederlands, Staat betekent.


  Maak melding

 33. 1 van de redenen waarom ik bijna nooit hier aan de voorkant reageert op berichten is het feit dat er nogal wat onnozelen hier een tijdverdrijf hebben gevonden. Voor interessante en leerzame discussies post ik daarom in het besloten gedeelte van wkn.

  Neem bijvoorbeeld de bijdrage van midete. Deze heldere licht zegt dat Bouterse in december 1980 in de problemen kwam en daarom getekend heeft. Iedereen weet dat vooral 1980 en 1981 gouden jaren waren voor de militairen. Ze werden op handen gedragen.

  Zo kan ik meer onzin uit de diverse bijdragen filteren. Maar dat is tijdverspilling. Als iemand vindt dat de aarde plat is heeft het geen zin om met dit soort figuren in discussie te gaan. Of zoals Julian W dat zegt. Met domme mensen moet je niet discussieren.

  Het ga jullie goed.


  Maak melding

 34. @Naturel

  Maar volgens jouw kan bouta het wel opgestart hebben met zijn eigen drugsgelden?
  Whahahaaaaaa…nooit hebben wij gehoord dat bouta de moordenaar een ambtenaar is geweest ergens, nooit. Hoe komt hij dan aan zoveel geld?Zijn relaties met de Farc en de drugs en porno wereld moeten hem naar het schijnt een fortuin opgeleverd hebben.Heeft deze crimineel ooit belasting betaald , betaald zijn even crimineel zoontje ook belasting?Heeft papa lief de ctu wapens met zijn eigen drugsverdiende geld gefinancierd?


  Maak melding

 35. Hallo mensen de heer Jharap is allang met pensioen.We moeten trots zijn dat hij als deskundige staatsolie gebracht heeft waar het nu is.
  En by the way we hebben het allemaal gedaan dus niet Bouterse of Jharap, want Staatsolie is van Suriname.
  Dus van ons.


  Maak melding

 36. Waaldijk heeft zich aangepast aan de ndp cultuur,veel praten en weinig presteren.
  Hij zegt dat ze een voorraad van 10 jaar hebben,dus als ze niets vinden dan kunnen we staatsolie over 10 jaren sluiten.
  Dus dat is de reden waarom die ptata’s zich niet druk hebben gemaakt met deze plas olie.

  @Milton
  Je blijft een grappig ventje he,misschien kan jij ze aanwijzen waar ze moeten boren.Jij lijkt mij zoveel te weten.


  Maak melding

 37. @Tedje
  Bedankt voor je bijdrage,nu weten ze dat het niet door boutje tot stand is gekomen.

  @midete
  Mooie uit leg heb je gegeven.

  Dit stuk moet vele dromers, laten inzien dat het niet door boutje komt.

  Zoals die brug van uitkijk hebben ze ook geclaimed,door een groot bord daar te plaatsen,van DIT IS HET VERSCHIL.
  Over vijf jaar gaan sommige echt geloven dat MC deze brug heeft gebouwd.


  Maak melding

 38. inderdaad schandalig dat je je eigen geschiedenis niet kent..

  je kunt je slavernij verleden vieren,maar de moorden van december 1982 weet je niks van te herinneren..

  wat voor verstand heb je dan..


  Maak melding

 39. Als Jharap in die periode bezig is Staatsolie te tillen naar grotere hoogten, is in die zelfde periode Dada ELKE DAG bezig een veilige plek te zoeken om zijn nacht door te brengen!!

  Bijkans een decennialang heeft hij een “zwervers” nachtrust gekend,..elke dag een andere plek,…toen elke dag stijf van de coca, en deze man zou de motor moeten zijn achter het succes van Staatsolie….whahahaaaahaaaaaaaaaaaaaaa 🙂 🙂


  Maak melding

 40. 1 van de redenen waarom ik bijna nooit hier aan de voorkant reageert op berichten is het feit dat er nogal wat onnozelen hier een tijdverdrijf hebben gevonden. Voor interessante en leerzame discussies post ik daarom in het besloten gedeelte van wkn.

  “”Neem bijvoorbeeld de bijdrage van midete. Deze heldere licht zegt dat Bouterse in december 1980 in de problemen kwam en daarom getekend heeft.””

  Als je niet weet dat na de coup onder leiding van Bouterse en Horb het Sital en Mijnals e.a. waren die de politieke leiding hadden (want politiek actief) en dat dat tot ruzies leidde omdat Bouterse en Horb vonden dat zei hun nek hadden uitgestoken, da kan je inderdaad stoppen. Als je naar foto’s en filmpjes uit die tijd kijkt, zal je zien dat Bouterse en anderen STONDEN achter de tafel waar Sital en Mijnals aan ZATEN. Wie gevoel heeft voor nonverbale comunicatie, kan zich ook de smerige blikken herinneren die Bouterse TOEN REEDS wierp naar Sital, Mijnals en Joemman.

  “”Iedereen weet dat vooral 1980 en 1981 gouden jaren waren voor de militairen. Ze werden op handen gedragen””

  De eerste ruzies waren er al na enkele maanden. Als alles koek en ei was, waarom heeft Hawker dan reeds in MAART 1981 een tegencoup gepleegd? Precies MIDDEN in die “gouden jaren” van JOU (en niet van HUN). Was hij pas in februari boos geworden en had hij een kort lontje dat hij een maand later die tegencoup pleegde?

  Luister no, Pongosaqoui. Als je weet dat je uit je nek lult en niets weet, geef het dan gewoon toe, maar doe niet alsof je je niet wil discussiëren omdat ik mijn feiten niet op een rijtje heb.

  “”Zo kan ik meer onzin uit de diverse bijdragen filteren.””

  Kom nò?Ik daag je uit!!

  “”Maar dat is tijdverspilling. Als iemand vindt dat de aarde plat is heeft het geen zin om met dit soort figuren in discussie te gaan. Of zoals Julian W dat zegt. Met domme mensen moet je niet discussieren.””

  Ik heb je laten zien dat JOUW aarde plat is en niet de mijne. Je KAN niet discussiëren, want je zit FOUT!! Julian W is trouwens meerdere malen publiekelijk als een gieter afgegaan. Hij houdt daarom nu zijn ‘go dicht. Hij discussieert niet met domme mensen en daarom zwijgt hij. In zijn optiek is hij de enige niet-domme op aarde.

  Dat je Julian W aanhaalt zegt trouwens iets over je. Wie wil je nog meer aanhalen? Osama Bin Laden? Brada, mie a no soso bana!!


  Maak melding

 41. Pres DDB had Staats olie opgericht en is aan hem te danken. Nog meerdere ontwikkelingen zoals:
  Nickerie Henar brug gebouwd
  Chinezen naar SU gebracht voor het asfalteren van wegen.
  Coppename brug gebouwd(grote brug)
  Meerzorg brug gebouwd(grote brug)
  In de toekomst: Staats Goud, Ureum Fabriek, Kartonnen dozen Fabriek etc etc.
  Dus heel binnen kort Diesel, gasoline, kook gas, asfalt enz enz
  Wi wan Pres DDB Wi wan Pres DDB Wi wan Pres DDB


  Maak melding

 42. Allereerst wil ik Moederaarde bedanken voor al haar natuurlijke rijkdommen die zij bezit.Moge ook het volk van suriname op een verantwoordelijke en zuinige manier gebruik maken van haar BEZIT.Echter ben ik bang dat er straks niemand de verantwoording op zich zal nemen voor de schade die aan Moederaarde wordt toegebracht.
  Naarmate we het leven makkelijker proberen te maken, wordt het alleen maar ingewikkelder.


  Maak melding

 43. @midete

  Jij kan ook niet discussiëren. je wilt alleen maar gelijk hebben en met echte feiten kom je niet. Je houdt een emotioneel betoog en beschrijft een eigen werkelijkheid. Wat je doet lijkt absoluut niet op een discussie en zelfs niet op een poging daartoe. Evengoed RESPECT!

  Ik was je nick vergeten.


  Maak melding

 44. Staatsolie, de trots van Suriname. Dank zijn onze meest vooruitstrevende president aller tijden.

  Mijn reactie moet natuurlijk nog worden gemodereerd maar dat vind ik helemaal niet erg. U heeft de klok en ik heb de tijd. 😉


  Maak melding

 45. ai boy suriname vooruit en daar ben deze pero trots op .ik woon op boxel en zie de vooruitgang wat betreft staats olie .ze zijn volop bezig met palen te heien .als ik koos dejong en suri patriot hoor moet en e kan ik niets anders dan deze redimusus uitlachen .volgens mij zijn deze redimusus nooit in suriname geweest maar wel van horen praten .ze lullen dom als die pedo rozenthal en die rutte .ze denken dat ze alles weten maar weten geen moer ,behalve dom lullen .die mensen weten niets van suriname maar hebben het hoogste woordt op deze site .suri patriot ,koos dejong en andere redimusus zijn jullie je voetsel paket al gaan ophalen !!!!!.ik heb hier bomtaier casave en tajawirie ,kom ik ga je leren hoe je aan landbouw je eigen kan onder houden zonder een ander lastig te vallen zoals jullie die hollanders lastig vallen hihihihihhihii


  Maak melding

 46. Kwestieuze “acte de présence” Jharap. Jharap is gewoon een smiecht, op subtiele oftewel geraffineerde wijze. Hij laat de onnozelen in een waan. En dat zijn er heel veel. Met zijn betoog omtrent Staatsolie denkt hij een ieder aan zijn kant te krijgen. Zijn betoog is een zelfingenomen aangevoerde stelling maar geen feit. Wanneer het fout gaat dan is het de zittende regering, wanneer het goed gaat is het ook de regering die op dat moment aanzit. Je hebt ook medewerkers in een bedrijven, die goed en minder goed prestreren. Jharap was ongetwijfeld een die buitengewoon goed geprestreerd heeft kennelijk. Maar dat mag geen alibi zijn om daarna mensen in de maling te gaan nemen. Jharap moet coûte que coûte zaken op naam van de Hindoestaan zetten en niet van de Surinamers als geheel, waar ook de dezelfde Hindoestaan deel van uit maakt. Jharap voedt op listige wijze de VHP-enclave. Alles wat met de creool, waaronder i.h.b. de Militaire periode moet worden genegeerd, worden ontkracht en worden ontkend alsof hun bijdrage nooit heeft bestaan. Derhalve vind ik dat de zittende regering van dat moment in dit geval de “Militaire Raad” Staatsolie mag en zelfs moet claimen, dit om precedenten – voorbeelden waarop men zich kan beroepen – in de toekomst uit te sluiten. Staatsolie is van de Surinamers. Na de coup van 1980 stonden de mensen massaal achter de militairen. Het was eerder uitzondering als men niet achter stond. Des te meer om deze redenen is het noodzakelijk Staatsolie duidelijk geclaimd moet worden door de Surinaamse regering van destijds en de Surinaamse regering in het algemeen. Het is een Surinaamse investering geweest. De naam Staatsolie spreekt voor zich. Dus deze Jharap ROMANCE moeten we niet op naïeve blijven voeden en onderhouden. Een goede medewerker, van Kirpalani, Kersten, Fernandes, Suralco, noem maar op, kan niet opeens met het succes van het bedrijf aan de haal gaan. Evenzo niet bij Staatsolie die de Surinaamse Staat toebehoort. Niet omdat Jharap geen – zeven even -persoon was, denkt hij Staatsolie te mogen claimen. Het is gewoon arrogant gedrag, naast z’n schoenen lopen, list, leugen, voor de gek houderij, vieze streek, sluwheid, truc, misleiding om de creoolse gemeenschap te miskennen en hen alleen maar als criminelen neer te zetten. De Staat Suriname claimt Staatsolie en geen enkele individu. De Surinaamse Staat heft het geld neergeteld voor de start en niet een particulier. Elk bedrijf en ook de Surinaamse Staat zijn gebaat bij goede medewerkers. Maar dat is geen reden of alibi om wat dan ook te mogen claimen, wat van een bedrijf, maar in het bijzonder in dit geval van de Staat is. Jharap behoort zijn eigen hooghartig, hoogmoedig,arrogant en verwaand gedrag zelf te corrigeren. Dat kan niemand voor hem doen. Ik ben het roerend eens met een persoon die als volgt reageerde: Staatsolie is van Suriname. Dus van ons. Jharap behoort simpelweg een reëlere en feitelijkere acte de présence te formuleren en te geven. Dergelijke (schijn)gevechten passen niet binnen een een bedrijf, helemaal niet binnen een Staatsbedrijf.

  Ik hoop niet dat men na deze reactie weer op hetzelfde aambeeld gaat slaan – steeds weer op een bepaald onderwerp terugkomt -. U weet beter.

  Als men in de contramine wil zijn/blijven – tegen alles in gaan of altijd iets anders willen dan anderen – is jammerlijk weliswaar realiteit op dit forum.

  Het betreft simpelweg de “omstreden/kwestieuze” acte de présence van Jharap.


  Maak melding

 47. Kwestieuze “acte de présence” Jharap. Jharap is gewoon een smiecht, op subtiele oftewel geraffineerde wijze. Hij laat de onnozelen in een waan. En dat zijn er heel veel. Met zijn betoog omtrent Staatsolie denkt hij een ieder aan zijn kant te krijgen. Zijn betoog is een zelfingenomen aangevoerde stelling maar geen feit. Wanneer het fout gaat dan is het de zittende regering, wanneer het goed gaat is het ook de regering die op dat moment aanzit. Je hebt ook medewerkers in bedrijven, die goed en minder goed prestreren. Jharap was ongetwijfeld een die buitengewoon goed geprestreerd heeft kennelijk. Maar dat mag geen alibi zijn om daarna mensen in de maling te gaan nemen. Jharap moet coûte que coûte zaken op naam van de Hindoestaan zetten en niet van de Surinamers als geheel, waar ook dezelfde Hindoestaan deel van uit maakt. Jharap voedt op listige wijze de VHP-enclave. Alles wat met de creool, waaronder i.h.b. de Militaire periode moet worden genegeerd, worden ontkracht en worden ontkend alsof hun bijdrage nooit heeft bestaan. Derhalve vind ik dat de zittende regering van dat moment in dit geval de “Militaire Raad” Staatsolie mag en zelfs moet claimen, dit om precedenten – voorbeelden waarop men zich kan beroepen – in de toekomst uit te sluiten. Staatsolie is van de Surinamers. Na de coup van 1980 stonden de mensen massaal achter de militairen. Het was eerder uitzondering als men niet achter stond. Des te meer om deze redenen is het noodzakelijk dat Staatsolie duidelijk geclaimd moet worden door de Surinaamse regering van destijds en de Surinaamse regering in het algemeen. Het is een Surinaamse investering geweest. De naam Staatsolie spreekt voor zich. Dus deze Jharap ROMANCE moeten we niet op naïeve wijze blijven voeden en onderhouden. Een goede medewerker van Kirpalani, Kersten, Fernandes, Suralco, noem maar op, kan niet opeens met het succes van het bedrijf aan de haal gaan. Evenzo niet bij Staatsolie die de Surinaamse Staat toebehoort. Niet omdat Jharap geen – zeven even -persoon was, denkt hij Staatsolie te mogen claimen. Het betreft in deze gewoon arrogant gedrag, naast z’n schoenen lopen, list, leugen, voor de gek houderij, vieze streek, sluwheid, truc, misleiding om de creoolse gemeenschap te miskennen en hen alleen maar als criminelen neer te zetten. De Staat Suriname claimt Staatsolie en geen enkele individu. De Surinaamse Staat heft het geld neergeteld voor de start en niet een particulier. Elk bedrijf en ook de Surinaamse Staat zijn gebaat bij goede medewerkers. Maar dat is geen reden of alibi om wat dan ook te mogen claimen, wat van een bedrijf, maar in het bijzonder in dit geval, van de Staat is. Jharap behoort zijn eigen hooghartig, hoogmoedig, arrogant en verwaand gedrag zelf te corrigeren. Dat kan niemand voor hem doen. Ik ben het roerend eens met een persoon die als volgt reageerde: “Staatsolie is van Suriname. Dus van ons”. Jharap behoort simpelweg een reëlere en feitelijkere acte de présence te formuleren en te geven. Dergelijke (schijn)gevechten passen niet binnen een bedrijf, helemaal niet binnen een Staatsbedrijf.

  Ik hoop niet dat men na deze reactie weer op hetzelfde aambeeld gaat slaan – steeds weer op een bepaald onderwerp terugkomt -. U weet beter.

  Als men in de contramine wil zijn/blijven – tegen alles in gaan of altijd iets anders willen dan anderen – is jammerlijk weliswaar realiteit en een gegeven op dit forum.

  Het betreft simpelweg de “omstreden/kwestieuze” acte de présence van Jharap.


  Maak melding

 48. @ Tritonius:

  Ik ga punt voor punt in op de inhoud en citeer zelfs. Ga je gang, doe hetzelfde bij mij. IK DAAG JE UIT.

  Ik zit heel simpel in elkaar.

  ALS IK IETS NIET WEET, HOU IK MIJN BEK DICHT.

  ALS IK FOUT ZIT GEEF IK HET TOE.

  Spreek me punt voor punt tegen waar je kan. Ik wacht.

  Ik merk trouwens dezelfde reacties hier als bij de bruggen toentertijd. Als je kritiek levert op de manier van aanpak of het tot stand komen, of de plaats van de bruggen, reageert het stemvee met: “zie je, je wil niet dat Suriname vooruit komt” en dat soort onzinnige opmerkingen. Nu wordt de indruk gewekt dat sommigen tegen Staatsolie zijn of niet trots op de onderneming. STEMMINGMAKERIJ VOOR HET DOMME STEMVEE.

  Niemand is tegen Staatsolie of de ontwikkeling ervan. Ik ben wel tegen de leugens en tegen mensen die willen pronken met andermans veren. Staatsolie is opgericht ONDANKS de politiek (ook de oude) en niet DANKZIJ. Jarap is GEEN exponent van de “revolutie”, noch van de “oude politiek”. Alle bedrijven die door “revolutionairen zijn opgericht zijn stelselmatig door hun leeggeroofd. Er is geen enkele over.

  Venetiaan heeft destijds geweigerd om geld te steken in Para Industries toen hij ontdekte dat al hun winsten die bedoeld waren voor onderhoud en uitbreiding en afbetaling van de leningen voor opzetten van de bedrijven waren gestolen door NDP-ers (o.a. de man van Jenny Simons). de spullen waren geproduceerd, maar er was in al die jaren GEEN CENT afgelost aan Brazilië voor de lening en levering van de fabriek (die een kopie was van de Braziliaanse fabriek, zelfs de mallen net de designs waren dezelfde). de oven van Para Industries moest vernieuwd worden (speciale vuurvaste stenen). Er was niet eens geld om die steen te kopen.

  NDP-ers zijn mek-slag figuren. geen principes, geen moraal, geen fatsoen, geen beschaving, corrupt tot en met.

  Jharap noemt terecht ImExPar (Duisburg) waar het Centraal Roofkantoor stond. Para Industries moest de producten verplicht met verlies verkopen aan ImExPar, die het doorverkocht met grote wisten. Dat geld ging verdween grotendeels in de zakken van de bazen en naar de NDP. Waarmee denken jullie dat OCER is gebouwd? Wie waren de medewerkers bij ImExPar? ALLEEN NDP-ers. Ik ken ze bij naam!!

  De NDP kennende is het plein bij Zeelandia alleen maar aangepakt om geld te kunnen stelen. De NDP voert projecten uit OM TE KUNNEN STELEN. Je gaat mij nooit horen zeggen dat het front geweldig is, maar de schaamteloze manier waarop NDP-ers te keer gaan, slaat alles. Heeft ooit een fronter zijn kamer voor en dergelijk bedrag laten verbouwen door zijn dochter en schoonzoon voor een bedrag dat ook maar in de buurt komt?

  Het front steelt ’s nachts, als niemand kijkt, een beetje. De NDP steelt OVERDAG, ALS IEDEREEN KIJKT, ALLES.


  Maak melding

 49. @midete

  Ik gaf slechts aan dat je aan emotionele statements niet het label discussie op mag plakken. Jij komt niet met werkelijke feiten maar harkt wat informatie uit bedenkelijke bronnen bij elkaar en presenteert die als feiten. Dat is de reden waarom ik schreef dat datgene wat je doet geen discussie is. Je spreekt vanuit een positie vol vooroordelen over de NDP en ook dat presenteer je als ware feiten. Een echte discussie is pas mogelijk als je vooroordelen overboord gooit en bereid bent verifierbare gegevens als uitgangspunt te nemen. Het feit dat je zegt “ik daag je uit” geeft al aan dat je van je verheven gelijk overtuigt bent. Je houdt dus een emotioneel betoog en beschrijft een eigen werkelijkheid maar niet DE WERKELIJKHEID.


  Maak melding

 50. @ TR Sleur:

  Je zegt o.a.: “”Het betreft simpelweg de “omstreden/kwestieuze” acte de présence van Jharap.””

  HAHAHA!!

  Je zegt in je post op twintig manieren hetzelfde. Er is geen enkel feit bij. Je zwamt maar in de ruimte en gaat nooit inhoudelijk op wie dan ook in. Je gebruikt woorden die niet kloppen in de context, dat geeft dus aan dat je niet weet wat ze betekenen.

  Je betoog slaat dus alleen daarom al als een tang om een varken.

  Nogmaals “” “omstreden/kwestieuze” acte de présence van Jharap.”” HAHAHA? Weet je wel wat acte de presence betekent?

  je zegt: “Jharap moet coûte que coûte zaken op naam van de Hindoestaan zetten”.

  Ik heb Jharap vaak gevolgd. Ik heb hem nooit op een impliciete of expliciete uitspraak in die richting kunnen betrappen. Sterker nog Jharap vertelde dat hij soms in ernstige problemen zat die de sluiting van Staatsolie zouden kunnen betekenen en dat hij op die momenten door stom geluk uit de problemen kwam. Zijn stelling is: ‘als je hard werkt en eerlijk bent, is er altijd wel iemand die dat ziet en je wil helpen”.

  Blijf maar lullen en om posts van anderen heen draaien. We weten allemaal dat jij slechts wat roept en dan vertrekt. We weten ook waarom: JE WEET GEEN MOER, maar doet alsof. Jouw gebouw heeft slechts een voorgevel. Als je de deur open doet zie je braak terrein daarachter. Je bent een uitermate HOL VAT.

  Waarom hebben we het niet over die afgesneden penis van je peetoom?


  Maak melding

 51. @ tritonius:

  Ga in op wat ik zeg, haal het onderuit. Dat is discussiëren. Dat doe je ook nu niet. Ik ken veel NDP-ers. Ik ken geen enkele, van hoog tot laag, met een goede ethos. geschoold of niet. Dat zegt toch iets? Las ik met ze praat sluiten ze hun ogen voor morele zaken en zeggen ze: “ja, maar toen er schaarste was, kreeg ik suiker en zo van ze” of “ik heb al drie percelen van ze gehad (ECHT WAAR)”. In ruil daarvoor sluiten ze de ogen en weigeren ze zelfs over de slechte dingen te praten. Die discussie voeren ze niet. Ook hier niet!

  Voor mij zijn NDP-ers mensen die zijn weggelopen bij andere partijen omdat ze geen dingen “kregen” (a la Pengel in de jaren zestig). Bouterse is moreel ergere uitvoering van Pengel, nota bene met een geweer. dat is dodelijk voor Suriname. Suriname heeft onafhankelijke, zelfstandig denkende burgers nodig. geen joelend publiek dat niet nadenkt of slechts uit is op materie in ruil voor niets doen.

  Ik ging ooit eens langs bij een NDP vergadering in Nickerie. Soso rastaman mé sjie, soso marwana mé smerie.

  Figuren als Bouva, Winston Wirth, die boef die op economische zaken zat (naam vergeten) zijn kenmerkend voor de NDP. Elke partij heeft er enkele (ook in het buitenland). De NDP heeft (nagenoeg) alleen dat soort figuren. Ze zijn zo corrupt als de pest. Degenen die zichzelf niet materieel bevoordelen kunnen nooit uitleggen waarom ze van mening zijn veranderd, nooit uitleggen waarom ze ergens achter staan of niet. Zijn blind voor alles wat hun eigen partij betreft. Er heerst daar een soort kadaverdiscipline die je ook in het leger ziet (ook in het buitenland). Een mentaliteit van alles bedekken, come what may.

  Hoe vaak heeft het front een eigen lid opgesloten? (ja, ik weet, veel te weinig).

  Hoe vaak is dat gebeurd bij de NDP?? NOOIT!!

  Dat zijn geen vooroordelen. Dat zijn feiten. Bewijs me het tegendeel.

  Mijn NDP”vrienden” zeggen me steeds twee dingen:

  1 ik durf niet weg te gaan
  2 als je ze helpt, laten ze je nooit vallen, wat je ook gedaan hebt.

  Ik ben geen fronter, maar alles is beter dan de huidige NDP.

  Suriname moet op zoek naar moreel leiderschap.


  Maak melding

 52. @midete

  Ja! NDP’ers zijn net mensen. Ik merk dat jij niet echt wilt discussiëren maar je persoonlijke mening over NDP’ers wilt ventileren. Je bent duidelijk bevooroordeeld en je tactiek om onmiddellijk te demoniseren zal altijd elke normale discussie in de weg zitten. Je zou schrikken als je eens wist hoeveel politici drugs gebruiken en dan heb ik het niet over marihuana. Men heeft weleens urinetests gedaan op urine opgevangen in WC’s en het riool van het gebouw van de Nederlandse tweede kamer en men is toen erg geschrokken van de resultaten. Er wereden sporen van cocaine gevonden. Ook op de deurenknoppen werden veel sporen van cocaine gevonden. Men constateerde dat er nogal wat cocaine door kamerleden werd gebruikt. Je argumenten zijn dan ook geen echte argumenten maar ordinair gedemoniseer. Je probeert je gelijk te halen door eerst de NDP te demoniseren en er daarna nog een schepje bovenop te doen. Jij maakt elke discussie tot een clownsact.


  Maak melding

 53. Dat verhaal van de tweede kamer is niet zo erg als jij het vertelt, waarmee ik het niet wil bagatelliseren. Van mij mogen ze ze ter dood veroordelen als het bewijs overtuigend is. Het toont wel aan dat jij de boel verdraait, baron von Munchhaussen.

  http://www.nu.nl/algemeen/903899/cocaine-gevonden-in-tweede-kamer.html

  Ik nodig iedereen uit om artikelen te vinden die een sluitend bewijs leveren dat het om politici gaat. Ik vind het zeer aannemelijk dat politici daar drugs gebruiken. Maar wat jij zegt klopt niet. Kom met het tegendeel (dat zal je wel niet doen met als argument dat argumenteren met mij zinloos is, terwijl je weet dat je WEER fout zit)

  Je gaat niet op mijn argumenten in. Vroeger niet, en nu ook niet.

  Lul niet, ontkracht mijn argumenten.


  Maak melding

 54. Moet je uitleg hebben over dingen die jij niet zou begrijpen? Kwestieuze “acte de présence – aanvechtbaar, bedenkelijk, bestrijdbaar, betwist, betwistbaar, dubieus, omstreden, twijfelachtig, verdacht, hoe Jharap zichzelf uitgeeft. Op z’n Sranang gezegd: lek na ing of ing pa ab’Staatsolie. Gesnopen?

  Staatsolie is van Suriname maar niet van een of andere listige individu/egoist als Jharap.

  Wat Jharap doet, zou hij zelfs voor kunnen worden vervolgd.

  Maar jij bent zo emotioneel dat jij denkt omdat je Jharap kent, dat hij alles mag en niets verkeerds doet.

  Men zei vaak vroeger ook toen Pengel Minister President was in Suriname: mie nanga Pengel go na wan scoro. Hetzelfde doe jij in geval van Jharap. Ik ken Jharap. Mie sab’Jharap. Daar gaat het trouwens niet om.

  Waar het over gaat: mag hij zich op een dergelijke wijze presenteren? Nee, het is kwestieus oftewel omstreden. En lees bovenstaand wat het nog allemaal meer betekent. Het slaat allemaal op Jharap.

  Jij bent een naïeveling pur sang – op en top. Weet niet dat de Hindoestaan doorgaans vele maten geslepener is dan die Creool. De Creool is doorgaans extraverter.

  De eer van Staatsolie valt te beurt aan de Surinaamse Staat en niet aan een naast zijn schoenen lopende Jharap. Voor zijn werk kreeg hij dik en dik betaald bij Staatsolie. Jharap was klaarblijkelijk een van de vele goede werknemers.

  Jou vraag: “Waarom hebben we het niet over die afgesneden penis van je peetoom?”

  Antwoord: dodenverering is niet mijn terrein.
  Laat die man met rust, zijn ziel ruste in VREDE. Jij mag je hart ophalen, ordinair schepsel.

  Vraag aan jou “verwaande Jharap” of hij z’n penis nog heeft. Wie weet ligt het op sterk water, wat ik voor alle duidelijkheid niet hoop.

  Hebben ze jou trouwens ook amnestie verleend? Je gedrag is niet verre van “crimineel”.

  Kies een woord in jou eigen tekst, die bij je past. Het begint met een v, schrijf met hoofdletter en liefst vetgedrukt graag.


  Maak melding

 55. @midete

  Een discussie met jou lijkt me echt onmogelijk omdat je alleen maar persoonlijke statements maakt. als jij mensen boeven noemt kan ik daar helemaal niets mee. Je moet kunnen aantonen dat de mensen die je beschuldigd inderdaad boeven zijn. Jij maakt emotionele statements en daar kan ik helemaal niets mee.

  Een frase uit jouw schrijven:

  “Ik ken veel NDP-ers. Ik ken geen enkele, van hoog tot laag, met een goede ethos. geschoold of niet. Dat zegt toch iets? Las ik met ze praat sluiten ze hun ogen voor morele zaken en zeggen ze: “ja, maar toen er schaarste was, kreeg ik suiker en zo van ze” of “ik heb al drie percelen van ze gehad (ECHT WAAR)”. In ruil daarvoor sluiten ze de ogen en weigeren ze zelfs over de slechte dingen te praten. Die discussie voeren ze niet. Ook hier niet!”

  Als ik NDP vervang door NPS:

  “Ik ken veel NPS-ers. Ik ken geen enkele, van hoog tot laag, met een goede ethos. geschoold of niet. Dat zegt toch iets? Las ik met ze praat sluiten ze hun ogen voor morele zaken en zeggen ze: “ja, maar toen er schaarste was, kreeg ik suiker en zo van ze” of “ik heb al drie percelen van ze gehad (ECHT WAAR)”. In ruil daarvoor sluiten ze de ogen en weigeren ze zelfs over de slechte dingen te praten. Die discussie voeren ze niet. Ook hier niet!”

  Of door VHP:

  “Ik ken veel VHP-ers. Ik ken geen enkele, van hoog tot laag, met een goede ethos. geschoold of niet. Dat zegt toch iets? Las ik met ze praat sluiten ze hun ogen voor morele zaken en zeggen ze: “ja, maar toen er schaarste was, kreeg ik suiker en zo van ze” of “ik heb al drie percelen van ze gehad (ECHT WAAR)”. In ruil daarvoor sluiten ze de ogen en weigeren ze zelfs over de slechte dingen te praten. Die discussie voeren ze niet. Ook hier niet!”

  Dit zijn allemaal statements en deze statements lenen zich niet voor welke discussie dan ook. Het spijt me maar ik kan er helemaal niets mee en je bent te emotioneel bezig.

  Onder Venetiaan was volgens mij het gesjoemel met gronden het grootst.


  Maak melding

 56. DAT zijn statements, mee eens. Daar kan JIJ inderdaad niets mee, ik wel. Dat zijn mijn persoonlijke ervaringen. Het is gen statistisch onderzoek, toch kan ik conclusies trekken. je kan NDP inderdaad vervangen door wat dan ook. MIJN ERVARING is echter dat het geboefte onder de NDP-ers verreweg het grootst is. Zo opvallend, dat het geen toeval kan zijn.

  Overigens weet ik echt niet of het zo is dat onder het Front het gesjoemel met grond het grootst was. Al sinds de jaren zestig is er gedonder. Tijdens de NPK-regeringen hadden ook alle partijtoppers en veel partijgenoten gronden gekregen in het westen langs wegen die nog niet eens bestonden, behalve dan op papier. Ook de militairen hebben zich flink wat toegeëigend in de jaren ’80. Vraag Bouta maar. Waarom denk je dat niemand het GLIS wil hebben?

  Bovendien, als het onder het Front het grootst zou zijn, so what. Onderzoeken en opsluiten. Ik ben geen Fronter, ik vind het echt niet erg. Sterker nog ik zou het zeer toejuichen, OOK ALS IK FRONTER WAS.

  Ik heb nog nooit twee keer op dezelfde partij gestemd en heb dus nergens een abonnement. Ik hoef “mijn mensen” niet te verdedigen, want ze bestaan niet. Fout is fout.

  Je richt je alleen op dat soort uitspraken. Niet op de keiharde feiten die onderuithalen dat Bouterse de grote man achter Staatsolie is. DAAR gaat het topic over.


  Maak melding

 57. @ T R Sleur. Het is niet dat ik niet snap wat daar staat. ER KLOPT GEEN MOER VAN WAT JE ZEGT.

  Die woorden die je gebruikt voor acte de presence zijn alleen in jouw woordenboek synoniemen. Schrijf dus eerst een nieuw woordenboek voor je hier post, dan kunnen we je volgen.

  “” Kwestieuze “acte de présence – aanvechtbaar, bedenkelijk, bestrijdbaar, betwist, betwistbaar, dubieus, omstreden, twijfelachtig, verdacht, hoe Jharap zichzelf uitgeeft. Op z’n Sranang gezegd: lek na ing of ing pa ab’Staatsolie. Gesnopen?””

  acte de présence = de acte de présence zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [ɑkt(ə)dəprezɑ̃s] Verbuigingen: acte|s de présence (meerv.) acte de présence geven (actief aanwezig zijn)

  kwestieus = onzeker, twijfelachtig

  Dus volgens jou was er een twijfelachtige, onzekere, dubieuze aanwezigheid? En dat is hetzelfde als doen alsof iets van jou is?

  Wanneer hebben ze je los gelaten?

  “”Staatsolie is van Suriname maar niet van een of andere listige individu/egoist als Jharap.””

  Wie heeft dat beweerd?

  “”Wat Jharap doet, zou hij zelfs voor kunnen worden vervolgd.””

  Laten ze hem vervolgen laat me lachen.

  “”Maar jij bent zo emotioneel dat jij denkt omdat je Jharap kent, dat hij alles mag en niets verkeerds doet.””

  Wie is emotioneel? Heb ik dat gezegd?

  “”Men zei vaak vroeger ook toen Pengel Minister President was in Suriname: mie nanga Pengel go na wan scoro. Hetzelfde doe jij in geval van Jharap. Ik ken Jharap. Mie sab’Jharap. Daar gaat het trouwens niet om.””

  Ik gaf daarmee aan dat ik de beginsituatie ken. Ik ben een paar keer bij hem geweest. Dat is niet hetzelfde als dat we vrienden zijn, wat overigens niet juist is.

  “”Waar het over gaat: mag hij zich op een dergelijke wijze presenteren? Nee, het is kwestieus oftewel omstreden. En lees bovenstaand wat het nog allemaal meer betekent. Het slaat allemaal op Jharap.””

  Hij heeft het zelfs opgeschreven en niemand die het gelezen heeft, heeft het ooit tegengesproken. Zelfs die penissnijder niet.

  “”Jij bent een naïeveling pur sang – op en top. Weet niet dat de Hindoestaan doorgaans vele maten geslepener is dan die Creool. De Creool is doorgaans extraverter.””

  Ruik ik racisme?

  “”De eer van Staatsolie valt te beurt aan de Surinaamse Staat en niet aan een naast zijn schoenen lopende Jharap. Voor zijn werk kreeg hij dik en dik betaald bij Staatsolie. Jharap was klaarblijkelijk een van de vele goede werknemers.””

  Jharap is een klootzak om als baas te hebben, maar is wel een goede manager. JUIST DOOR HEM werden werknemers beter. Hij gaf je niet de gelegenheid om niet goed te zijn. Waren daar maar meer van.

  “”Jou vraag: “Waarom hebben we het niet over die afgesneden penis van je peetoom?”

  Antwoord: dodenverering is niet mijn terrein.
  Laat die man met rust, zijn ziel ruste in VREDE. Jij mag je hart ophalen, ordinair schepsel.””

  Jij vond je oom een grote Surinamer. ik niet. Dus wie vereerd de doden? Hij was een boef net als elke andere vakbondsleider. Toch heeft niemand het recht om anderen zo te behandelen zoals die “grote” peetoom van je.

  “”Vraag aan jou “verwaande Jharap” of hij z’n penis nog heeft. Wie weet ligt het op sterk water, wat ik voor alle duidelijkheid niet hoop.””

  Waar heb je het over? ben je dom of ben je weer high?

  “”Hebben ze jou trouwens ook amnestie verleend? Je gedrag is niet verre van “crimineel”.””

  Ik crimineel? HAHAHA! Zullen we het over die “koffieshop” van je hebben en wat daar gebeurde?

  “”Kies een woord in jou eigen tekst, die bij je past. Het begint met een v, schrijf met hoofdletter en liefst vetgedrukt graag.””

  Ga je gang, doe jij het. PLEASE??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.