Grondbeleid Suriname slachtoffert Tamanredjo

43

PARAMARIBO, 29 jun – Bijna honderd gezinnen te Tamanredjo, in Commewijne, dreigen dakloos te worden. Een particulier eist de grond op, waar ze al generaties wonen. Volgens de gezinnen hebben ze er hun huizen gebouwd met ‘bloed, zweet en tranen.’ Toch hebben de meesten geen stuk papier als bewijs dat de grond ook echt van hun is.

Het tragische is dat hen herhaaldelijk beloofd is dat ‘het in orde komt.’ Het wonen op hun geboorteplek zou geformaliseerd worden. de beloftes werden geloofd, er werd gestemd op politici. Die kregen ministeries onder hun beheer waar aanspraken op grond geformaliseerd worden. Er is van alles gedaan, behalve het behartigen van de belangen van de aanhang te Tamanredjo. “Maar enkele mensen hebben formele documenten”, zegt Ann Sadi, woordvoerder van het comité Tamanredjo.

Het comité vindt het tijd voor de regering om op te treden. Sadi wil zo gauw mogelijk een regeling voor Tamanredjo. De man die de grond opeist, Ben Olmberg, heeft intussen een rechtszaak aangespannen. Hij wil de bewoners binnen twee weken zien vertrekken. Volgens Olmberg hoort de grond bij zijn bezit, de oude plantage Ma Retraite. Hoe dit kan na zoveel generaties bewonen en zoveel grondbeleid, zou alleen de politiek kunnen verklaren. De oplossing ligt ook daar.


43 REACTIES

 1. In veel landen zijn de rechten van de eigenaar verjaard

  Nederland heeft dat meen ik van het franse recht overgenomen.

  Na 20 jaar is de grond eigendom van de gebruiker/bewoner.


  Maak melding

 2. =als het een oude plantage is vraag ik mij af of meneer Olmberg alleen in aanmerking komt.

  =Ik vind het vreselijk dat men een op de ander dag moet verhuizen. laat meneer Olmberg maar de papieren overhandigen om na te gaan of er ook geen fraude is gepleegd.

  =Er moet nu echt een eind aankomen dat mensen ergens wonen waar niet van hen is. De overheid moet er ook voor zorgen zijn huiswerk ook op orde te hebben en te krijgen.

  =Dit krijg je van gesjoemel en fraude.


  Maak melding

 3. Ik vind dat wanneer de regering occupenten regaliseert moet zij ook voor de bewoners van Tamanredjo opkomen en de eigenaar een goede vergoeding geven om daarna de percelen door te verkopen aan de bewoners.Het kan toch niet zo zijn dat een regering onderdanen zo in de kou laat staan?Waar is miss Sociale Zaken en waar is de koning van Moengo-Tapoe? Kunnen ze nu niets doen of komen ze alleen in actie voor een bepaalde groep?


  Maak melding

 4. Of deze aasgier olmberg denkt wannneer hij dood gaat de grond meeneemt naar zijn graf. Deze gierige moet je levend vellen. Bij politiek speelt het al jaren de enige hebzucht van grondonteigenen. Voer maar de grondbelasting in met woon en econimische gebruik, dan zie je hoeveel mensen hun percelen willen afstaan.


  Maak melding

 5. Het zou toch ook best kunnen dat mensen gewoon jaren geleden de grond hebben geoccupeerd (GESTOLEN) en nu komen jammeren? je weet toch dat als je bouwt op andermans grond dat alles wat op die grond staat van de grondeigenaar is en niet van jou?

  De zaak moet rustig uitgezocht worden, maar als de grond volgens de wet echt van Olmberg is, dan moet hij het ook krijgen, of hij moet schadeloos gesteld worden. Als hij een aaneengesloten lap grond noidg heeft en hij kan dat aantonen hebben ze pech. Ik zou mijn terrein ook niet laten stelen.

  We moeten stoppen met die tjé potie. Recht is recht, voor iedereen. Wij hebben ook zelf voor onze grond betaald, NIETS van lantie of wie dan ook gekregen.


  Maak melding

 6. Volgens mij zegt de wet na 30 jaren in gebruik als goedertrouw, kan eigendom worden. Stlzwijgend ben je de eigenaar!! en wat de papieren betreft, moet de eiser of die Ben Olmberg aantonen dat het van hem in eigendom is of was. De vraag is waarom na zolang aan belletje gaan trekken.

  Hardhandig moet de regering de bewoners toekennen en op papier zetten van wie wat is!!

  Ik kan ook zeggen, dat het van mij is!! Maar ik vraag mij af, wie hierachter zit?? SOMO die pedo??

  Wat gaat Olmberg met zo’n groot stuk land doen? Boerderij, Rijst, koffie, cacao, tabakplantage?? neen??

  Ik geloof 1 mtr bij 2 is genoeg voor hem en 6 voet diep!!


  Maak melding

 7. Wie zei eerder ook alweer dat elke Su recht heeft op een stukje land?? Nou hiermee verder gaan! Opnaam registreren van elke bewoner daarginds.

  Waar woont die Olmberg? precies, dat bedoel ik juist. Hij heeft al wat, waar hij woont! Niet meer zeuren jij zakkenvuller!!


  Maak melding

 8. @ Wiep-Ding:

  sranangmang no wan pai gie neks. Ze nemen een stukje grond denkende: “het is toch van Lanti”, dan krijgen we het kado. Wanneer blijkt dat het niet van Lanti is, komen er problemen.

  De overheid is hierin de hoofdschuldige. Door mensen geen lap grond te GEVEN, NEMEN ze het zelf. Ze moeten het dan wel van Lantie stelen en niet van een particulier. Jammer is dat iemand die er niets mee te maken heeft benadeeld wordt. Laat de zaak rustig onderzocht worden.


  Maak melding

 9. @ Midete die zelfde Lanti, de machthebbers hebben toegezegd, dat elke Su recht hebben op een stukje! Ik denk niet dat ik mij zich daarin vergis. Kun je mij helpen herinneren, wie dat zei enige tijd geleden svp??


  Maak melding

 10. Schaamteloos:
  1. Omverwerpen wettig gezag onder de noemer van Revolutie
  2. Vermoorden, zonder vorm van proces of op de vlucht doodgeschoten “gevangenen” wordt straffeloos gemaakt: AMNESTIE.
  3. Astronomische salarissen voor partijloyalisten en de rest mag verzuipen
  4. Grondbeleid = verrijkingspot voor Somo en de zijnen
  5. Brownsberg id doofpot beland
  6. Olmberg wordt vergruisd: wat als eigendom blijkt uit de registers.
  7. Volgens info heeft de Overheid plantage gezien als domeinland en flink uitgegeven aan burgers.
  8. Wie draait ervoor op: de tjoekoemang die betaald heeft. Haal het terug bij Somo.
  9. Eenmaal een huurder voor altijd een huurder: komt niet niet in aanmerking voor verjaring.
  10.Stommelingen ga voor je eigen bezit werken. Parasiteer niet.
  11. etc.


  Maak melding

 11. Die Olmberg is wellicht een erfgenaam van de planter/beheerder, dus dan is de plantage van hem. De mensen die daar wonen, zouden afstammelingen van slaven of contractanten kunnen zijn. Dat zou best een reden kunnen zijn dat ze daar al generaties wonen. Als dit wat ik schrijft zo is, dan zou een oplossing zou kunnen zijn dat Olmberg de mensen een gedeelte van de plantage waarop zij wonen geeft. Dit als schadeloos stelling dat hun voorouders als slaven of contractant voor zijn voorvaders op de plantagen gratis of een heel lage loon hebben gewerkt. Hierdoor hebben beide partijen na zoveel jaren er baat bij en kunnen ze samen leven en de plantage weer tot ontwikkeling brengen.


  Maak melding

 12. TRIEST,TRIEST

  IK ZOU NOOIT MIJN BLOED EN ZWEET ZETTEN OP ANDERMANS grond(EIGENDOM)-grondhuur/prive’ eigendom.

  kraken heet dat.
  ik heb ook een stuk open schoon ,bouwrijp perceel,gehad van moeke.
  komen jullie daar maar je bloed en zweet zetten.(huizen opzetten).Einde van de rit verhuur ik alles,en bedank jullie voor jullie trouwe ,harde inzet!

  Dat is mijn uitnodiging aan alle krakers in suriname!

  kom op jongens ,ik heb woningen ,appartementen nodig.een jaar kan je blijven….rechtsorde bepaaldt.(IK)

  ik heb al keiharde bewijzen,ga jij kraker valse bewijzen creee”ren.

  juliie zij welkom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 13. Dit zijn voornamelijk javanen. “BEK en Nek” zal voor ze opkomen. Zal me niet verwonderen als de rechtmatige eigenaar alsnog zijn grond verliest.


  Maak melding

 14. hoop dat het toch goed komt met deze mensen.
  Heel veel mensen wonen generaties op kavels wat later blijkt toch van iemand anders (eigenaar) te zijn.ik zou zeggen mensen zoek of laat uitzoeken indien je wel de rechtmatige eigenaar bent zo voorkom je problemen.


  Maak melding

 15. Intrekken dat gedeelte waarop gebouwd is en aan de mensen die daar wonen als nog toekennen.Als de krakers van Sunny Point gelegaliseerd worden dan hebben deze mensen ook rechten op de grond.En enkelen beschikken over documenten dat het grond van hun is.Ze hebben niet zomaar hun huizen daar gezet.Als is het mondeling toch moeten ze van iemand toestemming hebben gehad.Laat paal en palu van de gronden afblijven.

  Cobie.


  Maak melding

 16. Begin bij het begin. Waaraan ontleend Olmberg zich het recht tot de grond Mariënburg of delen daarvan? Tot de sluiting was Mariënburg een overheidsbedrijf en wettelijk zijn de ex-arbeiders nooit ontslagen. Zij leven onder armoedige omstandigheden in de voormalige arbeiderswoningen. Het is na de sluiting nooit duidelijk geworden wie de rechtmatige eigenaar is van Mariënburg. Er hangt een waas van geheimzinnigheid hier omheen. Vanaf de verkoop van de meeste aandelen van SAB aan Angustura Trinidad en Tobaco stinkt het op Mariënburg. Laat de regering uitleggen en met juridich onderbouwde stukken aantonen wie de rechtmatige eigenaar is van de grond onder Mariënburg.


  Maak melding

 17. Jullie zijn te licht gelovig daarom gebeuren deze dingen daar in Surimaribo,eentje beloofd ze duizenden huizen , driebaanswegen diepzee haven en hij wordt president.


  Maak melding

 18. ik die geboren is,in het opzichter huis te marienburg
  weet wat er leeft onder de javanen
  de eerste kontrakt arbeiders werden gedropt in
  commewijne,om daar grond en suikerriet te verbouwen er
  was alleen bos en ourwoud,en de javanen hebben het
  gemaakt,wat het nu is.
  wie is die olmberg,die de grond opeist die beweert dat
  hij de eigenaar is?
  heeft hij via via land gekocht,zonder de bewoners,het
  te vermelden
  hier krijg ik echt verdriet van


  Maak melding

 19. (@Wiep-Ding, Sabaku & brunno) Er is wel een oplossing in deze.
  Wij brengen een aantal Labaria’s en Mangoesten in de woning van dhr. Ben Olmberg en de bewoners houden de wacht buiten.
  Dan is het probleem met Ben Olmberg voorgoed opgelost.


  Maak melding

 20. Grondroof is gelegaliseerd door deze regering omdat en het probleem van Sunny point niet goed heeft opgelost. Ik ben pertinent tegen het uitdelen van grond….en zeker niet aan mensen die de grond hebben geoccupeerd.

  Want waar trek je de grens? Straks besluit iemand op mijn perceel te gaan bouwen en “krijgt” ie de grondbeschikkingen van het ministerie ongeacht het feit dat ik keiharde pegels heb betaald.

  Suriname moet NU stoppen met het uitdelen van grond. In deze tijdgeest past dit niet meer. Het is economisch onverantwoord.


  Maak melding

 21. De javanen van Tamanredjo voeren jarenlang blind op het kompas van Pertjajah Luhur, die de gronduitgifte(RGB) in haar portefeuille had. Ook zij zullen nu inzien, dat stemmen op Somo gelijk staat aan het geloof in fabeltjes. Wat zal Somo nu voor hen kunnen betekenen? Niets!!! Hij wil namelijk zijn periodieke reisjes naar Indonesie op kosten van de belastingbetaler niet verliezen. De surinaamse belastingbetaler komt door Somo er bekaaid vanaf, want als zijn vrouw met hem in de asmbtswoning het bed induikt, wordt zij gewoon doorbetaald. 😉

  Leerles voor de Javanen van Tamanredjo: Stem nooit op iemand die op jou lijkt!!!


  Maak melding

 22. (@Labaria) Niet bang worden voor die Mangoesten!!!
  Deze worden daarna ingezet tegen ‘Somo’ en vervolgens
  tegen de ‘Occupanten’ in Sonny Point (Texas).


  Maak melding

 23. Ik vindt dat er een oplossing gezocht moet worden, maar dan niet alleen voor deze Javanen maar voor elke occupant..
  Maar ze moeten niet vergeten dat dit het resultaat is van het beleid wat hun leider (Abangie)Somo de grondrover heeft gevoerd samen met zijn handlanger jong tji fa..

  Op deze plantage hebben duizenden Creolen het land opgebouwd met hun leven zweet en bloed..
  Dus deze Javanen hebben hier geen recht van spreken eigenlijk.


  Maak melding

 24. @ONZIN Die javanen wonen er wel 90 jaar dus ze hebben wel recht van spreken. de enige die hier verantwoordelijk voor is ,is de Surinaamse overheid, die nog nooit van behoorlijk bestuur gehoord heeft….


  Maak melding

 25. En onzin die Javanen zitten er, omdat de creolen waar jij het over hebt, die met bloed zweet en tranen daar gewerkt hebben,( wat ik niet in twijfel trek), na de afschaffing van de slavernij de wijk genomen hebben naar Paramaribo.


  Maak melding

 26. 30 juni 2012

  Dit verhaal krijgt nog een heel lang staartje en kan het begin zijn van politieke en sociale onrust in Suriname.

  Ik ben bezig een profiel van deze Ben Olmberg te maken om zo objectief te reageren op dit onderwerp.
  Veel gegevens heb ik niet.

  Wel weet ik, dat Ben Olmberg in 2006 eigenaar werd van bedoeld plantage, ongeveer 136 ha groot.

  Wie kan mij snel helpen aan informatie van deze Ben Olmberg?

  Is hij lid van de familie Olmberg die in de jaren 1960-1970 gewoond heeft aan de 1ste rijweg/ Kwattaweg/ Piet Echesielstraat?
  Is Ben Olmberg die jongen die in de jaren 1960 leerling was van de Sint Aloyisius school aan de Gravenstraat.

  Is hij die Olmberg die in de jaren 90 ergens achter Tamaredjo, met een Javaanse vrouw woonde?

  Of is hij een totaal andere Ben Olmberg?

  Pas wanneer ik deze gegevens heb, kan ik juist objectief reageren.

  Wie helpt?
  Srika


  Maak melding

 27. Zaterdag 30 juni 2012 om 14:05 uur, door Srika

  Hij is een perceelverkavelaar/ handelaar.
  In 2006 is hij eigenaar geworden.

  Het hele artikel staat in de waretijd.

  Ik heb hem een keer ontmoet bij Bombay.
  Daar had hij ook percelen te koop.

  Gedeelte Tamanredjo privéterrein
  ‘De overheid doet alsof haar neus bloedt’
  Paramaribo – Een groot deel van Tamanredjo, waaronder meer dan 200 woningen en een deel van de Oost-Westverbinding (1.300 m), blijkt eigendom te zijn van perceelverkaverlaar Ben Olmberg. Hij is op 6 juli 2006 eigenaar geworden van de plantage Ma Ratraite die 136 hectare groot is. Eenenvijftig hectare van Tamanredjo valt in de plantage. Dit weet de overheid volgens Olmberg sinds de jaren zestig en heeft die toch grondbeschikkingen uitgeven in het gebied. Het gevolg is dat niet alleen woonhuizen zijn opgezet, maar ook onder meer supermarkten en warungs.

  Het artikel is niet te openen.


  Maak melding

 28. # Pasew ik ben al weg!!! Miep, miep! woemmmmmmmm.
  Ik ben tenminste eerlijk! ik pak 1 keer alleen als iemand mijn pad verkeert kruist, maar Somo een ieder keer op keer! en dat is heel erg gemeen!


  Maak melding

 29. Laat Somo het maar voor ze oplossen.
  Hij is toch de Javaanse leider !!
  En ze stemmen ook massaal etnisch, dus hoeven ze niet naar de media te komen, ga maar naar Somo..


  Maak melding

 30. zo één grooot probleem in commewijne en je hoort niks nada notie van el somo..

  heeft hij soms koroe dresie gedronken en in slaap gevallen..

  wat een hufter een boe… die zwijgt in alle talen..

  maar straks als de verkiezingen naderen,dan schreeuwd hij weer als een losgelaten dagoe..,en die arme javanen remmen als een gek achter hem aan..

  tipies sranang mang..


  Maak melding

 31. Ik denk dat de politie meer rovers gaat pakken(ik bedoel neerknallen)verkavelaar nu op dit moment zijn rovers dieven oplichters….fajablo kom op!…there is job…ruim op!


  Maak melding

 32. Als de gronden werkelijk van Ben Olmberg is moet bewezen worden en vanaf wanneer is hij eigenaar.Is hij recent eigenaar geworden dan is het van generlei waard .ik ga deze strijd aan voor de mensen die generaties daar wonen en mocht de rechter anders beslissen dan is de hek van de dam . Dan word met recht onrecht gedaan aan hard werkende en vredelievende mensen . Dan moeten de mensen bundelen en ga ik de mensen ondersteunen in deze strijd al moet dat met geweld . Als met recht onrecht wordt gedaan moet dat worden bestreden door recht in eigen handen te nemen . ik sta achter de mensen die generaties daar hebben gewoond Ben Olmberg moet weten dat OP deze manier mensen op straat zetten niet loont .En als de overheid geen antwoord heeft op wat de overheid zelf gecrieerd heeft met zijn instituten dan blijft er niet anders dan bundelen van de benadeelden en vechten desnoods met geweld tot de dood.


  Maak melding

 33. Merkwaardig dat de grond pas nu wordt opgeëist, terwijl de mensen er al generatieslang wonen (als de berichtgeving juist is). Hoe dan ook, de zaak zal juridisch goed moeten worden uitgezocht en dan zal blijken wie het recht aan zijn/haar zijde heeft.


  Maak melding

 34. Wie heeft land hier gebracht of meegebracht
  en wie gaat met land weer weg wanneer het tijd wordt genoeg van dat geroddel
  en zitten ouwehoeren over grond en land!!!!!
  wat doet Don King lol so furu land in sranang toch lullen jullie over land lavaaaaaa gi deng ALA.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.