Verrekeningssysteem zorgsector Suriname overboord

0

PARAMARIBO, 28 jun – De regering breekt definitief met het oude verrekeningssysteem voor de zorgsector. De ligdagtarieven, kern bij het doorberekenen van ziekenhuisopnamen, worden afgeschaft. Dit zegt minister Michael Blokland van Volksgezondheid. Met de afschaffing moet ook een eind komen aan het oeroude gekibbel over subsidies.

De subsidies beslaan grotendeels de verrekende ligdagtarieven. Over de hoogte en de hoeveelheid is er altijd weer gedoe tussen de overheid en de ziekenhuizen. Daar wordt nu mee gebroken. “Ligdagtarieven zullen dus opgeheven worden. Met de ziekenhuissector zijn reeds de eerste stappen gezet om alle diensten te laten opgaan in diverse categorieën van pakketten, waarvoor betaald zal worden”, zegt Blokland. Hij belichtte het systeem tijdens een presentatie over zijn beleid.

Dit beleid wijkt ietwat af van dat van zijn voorganger, Celsius Waterberg. Blokland is wel nog voorstander van een algemene zorgverzekering, AZV. Maar de vorm moet anders. Ook zal de termijn voor invoering wat langer lopen. Eerst moet er een fusie plaatsvinden van het ambtenarenfonds SZF en het cliëntenbestand van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting. Dan zal ongeveer tachtig procent van de samenleving verzekerd zijn. De kunst wordt de rest ook te voorzien.

Bekijk ook:


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.