Surinaamse verzekeraar berispt om krenterigheid

7

PARAMARIBO, 28 jun – Verzekeringsmaatschappij Self Reliance is op de vingers getikt voor zijn al te ruime prudentie. Het bedrijf wilde maar een miniem deel van de winst uitkeren aan de aandeelhouders. De rest, ruim negentig procent, was voor de bedrijfsreserves. Vicepresident Robert Ameerali stak er een stokje voor.

De overheid heeft veertig procent aan aandelen en daar maakte Ameerali gebruik van. Tijdens een rumoerige aandeelhoudersvergadering gaf hij op gegeven moment opdracht het dividend te verdubbelen. “Het bedrijf heeft zoveel geld gemaakt, ruim honderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijfentwintig miljoen euro) aan premie-inkomsten, en ze wilden te weinig uitkeren aan de aandeelhouders”, zegt een aandeelhouder tegenover de Ware Tijd.

Het bedrijf bevestigt de ‘winstaanpassing’ in een persbericht. Details worden weliswaar niet gegeven. De winst over 2011 bedroeg ruim dertien miljoen Surinaamse dollar (ongeveer drie miljoen euro). De aandeelhouders reageerden verontwaardigd bij het aanhoren van het voornemen van de directie. “Het was een hele discussie, waarbij de vergadering ruim een halfuur werd geschorst, nadat de vicepresident zijn ontevredenheid had uitgesproken”, zegt de aandeelhouder.

Bekijk ook:


7 REACTIES

 1. Het is de normaalste zaak van en in Su. gewoon overlopen! Er zijn meerdere wegen die naar Surimaribo leiden!!!

  Stelletje boeven bijelkaar!! OEFFFFFF!!!!!!!


  Maak melding

 2. Ik vind dat de verzekeraar minimaal 40% van de nettowinst moet uitkeren en de rest aan de algemene reserves kan toevoegen.Wat de VP gedaan heeft is nog steeds niet genoeg.Is men ook nagegaan hoeveel bonus het management heeft opgestreken?


  Maak melding

 3. Wat een kortzichtig- en inhaligheid van de aandeelhouders! Blijkbaar vindt de directie, dat de bedrijfreserves onvoldoende zijn om de solvabiliteit van het bedrijf op de lange termijn te garanderen. Als de bedrijfreserves aangevuld zouden worden tot het niveau, dat de directie wenst, dan is Selfreliance meer waard. Dus de waarde van het aandeel Selfreliance stijgt door het voornemen van de directie.

  Het populistische gedrag van ‘aandeelhouder’ Ameerali is stuitend te noemen. In Nederland zou de directie staande de aandeelhoudersvergadering de hulp van de sterke arm inroepen om de onbeschofte aandeelhouder te verwijderen. Als de aandeelhouders vinden, dat de directie faalt of in gebreke blijft, dan moet dit op de aandeelhoudersvergadering te berde gebracht worden. Als het wantrouwen tegen de zittende directie zo overweldigend is, dan zal deze gedwongen worden af te treden. Het is de directie die Selfreliance bestuurt en niet de Surinaamse vice-president, die zelf de grootste moeite heeft om aan zijn bestuurlijke verplichtingen te voldoen.


  Maak melding

 4. Verzekeringsmaatschappijen kunnen geen 40 % van de winst aan de investeerder geven.
  Het is allemaal wat kort door de bocht.
  Wat zijn de reserve van deze maatschappij?
  Wat is de winst over de laatste jaren?

  Het dividendrendement op Nederlandse aandelen op jaarbasis is ongeveer 1,8 tot 3,9 %
  Een bedrijf moet wel met de winst investeren en een buffer vormen.
  De volgende keer zal dit bedrijf natuurlijk geen winst maken maar gaan investeren en afschrijven.

  Dus eerst de jaarstukken zien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.