Geen rechtvaardig Suriname zonder waardering vrouw

39

PARAMARIBO, 28 jun – Van rechtvaardigheid in de samenleving kan geen sprake zijn zonder een betere waardering van vrouwen. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Het gaat dan niet om het voortrekken van de ene groep ten koste van de andere. Maar Suriname kan niet vooruitkomen als mensen niet gewaardeerd worden op wat ze kunnen bijdragen.

En zoals de omstandigheden zich nu voordoen heeft het er veel van dat er oneerlijk gespeeld wordt. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de mensen die de regering adviseren, zie je daar een heleboel vrouwen bij. Dat komt vanwege hun expertise”, zegt Simons. Maar verdere groei en ontwikkeling zijn niet te merken. Binnen de regering, in het parlement en ook op andere maatschappelijke plekken is het aantal vrouwen te min. Dit ondanks de sprong die deze groep nu doormaakt.

Vrouwen nemen steeds meer over in de meeste disciplines van beroep en onderwijs. Samen met VN ontwikkelingsorganisatie UNDP wil Simons bekijken hoe meer rechtvaardigheid te bereiken. Het parlement zal dan het voortouw moeten nemen. Daar zitten nu iets meer dan een handvol vrouwen. Het moet richting evenwicht. Politieke partijen zouden gedwongen kunnen worden meer kandidaat te stellen. Dat kan dan via het vaststellen van een quotum.

Bekijk ook:


39 REACTIES

 1. Hebben deze hufters ooit waardering en of respect voor vrouwen gehad? Nooit in mijn ogen! het zijn een stukje vuil, zo zien de idioten volgens mij!! Weet men ook, dat ons zusjes, moeders, oma, tantes allemaal vrouwen zijn?

  Waar en wat zouden deze wezens zijn zonder de vrouwen?
  Ruk….. zijn dat!!!


  Maak melding

 2. “Van rechtvaardigheid in de samenleving kan geen sprake zijn zonder een betere waardering van vrouwen.”

  Maar mevrouw Simons, is een samenleving rechtvaardig als plegers van misdaden tegen de menselijkheid in Suriname op vrije voeten zijn? Heeft u niet met uw laakbare handelen als parlementsvoorzitter meegewerkt aan het grote onrecht waar Suriname nu internationaal voor veroordeeld is? Ga toch genieten van de gestolen zilverlingen van uw corrupte echtgenoot, maar loop niet als het ‘Geweten van Suriname’ te bazelen.


  Maak melding

 3. Gelukkig hebben we in ons land een moslimgemeenschap die goed geëmacipeerd is en niet zo achterlijk als in landen als Iran,Pakistan enz.
  Wij kunnen ons land niet optimaal ontwikkelen zonder volledige participatie van ook de vrouwen.


  Maak melding

 4. Hai baja Reus Simons,
  ben je vergeten dat op 8 dec 1982 ,15 echtgenoten van 15 vermoorde mannen zomaar opeens tot weduwen gemaakt werden?Wat heb jij gedaan voor deze weduwen dan?Je hebt ze verraden door hun moordenaars te helpen amnestie te verkrijgen en vrijuit te gaan. Hoeveel bloedgeld heb je hiervoor ontvangen?Je bent gewoon een medeplichtige voor het helpen vrijgaan van de moordenaars en dus daarom ook een crimineel.
  Die huichelarij van je ,daarmee moet je ophouden want je maakt jezelve alleen maar belachelijk,potverdorie mang.


  Maak melding

 5. simons is de laatste persoon die het over een rechtvaardig suriname moet praten.deze gasten denken dat alle Surinamers water in hun hoofd hebben net als die paarse sekte.


  Maak melding

 6. Vandaag heeft Simons gelijk.
  En Roy ziet het perfect.

  Suriname is toe aan een vrouwelijke presidente.
  Al die jaren hebben de mannen er niets van gebakken.
  Brazilië en Duitsland hebben twee topvrouwen als President.
  Beide landen draaien goed!


  Maak melding

 7. Ooh, blijkbaar kan deze regering de mannen niet aan, dus zoeken zij vrouwelijke slachtoffers, vrouwelijke jaknikkers. Of BAAS wil meer vrouwelijk schoon om zich heen hebben. Tuurlijk, vrouwen hebben hun kwaliteiten, maar op dit moment is het een gevaar voor hun om in de regering te participeren.


  Maak melding

 8. Vrouwelijke president
  Sirleaf (73) is de allereerste democratisch verkozen vrouwelijke president van Afrika. Sinds haar aantreden in 2006 zet zij zich in voor de bewaring van de vrede in het Afrikaanse land, en voor verbetering van de positie van de vrouw.

  ‘Ik accepteer de prijs namens de bevolking van Liberia, dus de eer gaat naar hen’, reageert Sirleaf tegenover CNN. ‘De afgelopen acht jaar hebben we vrede gekend, en ieder individu in Liberia heeft aan die vrede bijgedragen.’

  Dat is een vrouw waar je trots op kan zijn.
  Die heeft vrede in haar land gebracht.

  ==
  Ellen Johnson-Sirleaf
  De bekendste onder de laureaten is de 72-jarige Liberiaanse presidente Ellen Johnson-Sirleaf, de eerste democratisch gekozen vrouwelijke president van Afrika. Ze zei dat de prijs voor alle Liberianen is en een ‘erkenning voor de vele jaren van strijd voor rechtvaardigheid’.Sinds haar inauguratie in 2006 heeft ze zich ingezet voor de bestendiging van de vrede in Liberia, voor het bevorderen van economische en sociale ontwikkeling en voor het verstevigen van de positie van vrouwen, aldus het comité.In tegenstelling tot wat ze eerder zei ambieert ze een tweede termijn als presidente, om haar werk af te maken en te consolideren zoals ze zelf zegt. Ze wil ook voorkomen dat Afrika weer ‘in de mannenclub verzeilt’. Want dat andere Afrikaanse vrouwen naar haar voorbeeld de politiek van hun land in handen zullen nemen, daarvan is Sirleaf ook overtuigd. Als dat ergens een verschil zou uitmaken, dan wel in Afrika waar verkrachting een oorlogswapen is en oorlog niet zelden ‘tot het dagelijks leven’ behoort

  Leymah Gbowee
  Ook haar landgenote Leymah Gbowee behoort tot de laureaten. Zij is uitvoerend directeur van het in Accra, Ghana, gevestigde Women Peace and Security Network en voorzitster van ‘Women of Liberia Mass Action for Peace’. Als jonge moeder was ze slachtoffer van huiselijk geweld en gebroken door de Libanese burgeroorlog. Ze besefte dat het vooral vrouwen waren die het slachtoffer zijn van burgeroorlogen en conflicten. Gbowee becommentarieerde haar verdienste aldus: ,,Als je campagne voert in Liberia loop je gevaar, als je niets doet ben je ook bedreigd, we kunnen ons dus maar beter verzetten, zelfs als daarbij het risico bestaat het leven te laten.’

  Gbowee droeg bij aan het beëindigen van de oorlog in Liberia door het mobiliseren en organiseren van vrouwen die voorheen op etnische en religieuze gronden van elkaar gescheiden bleven. Nog in 2003 leidde ze een protestdemonstratie tegen verkrachting in de hoofdstad Monrovia. Daarvoor werkte ze met getraumatiseerde kindsoldaten van dictator Charles Taylor en organiseerde ze gebedswakes voor vrede. De vrouwenbeweging gaf het vredesproces een stevige duw voorwaarts, de vrouwen weigerden seks tot wanneer dictator Taylor deelnam aan de vredesonderhandelingen die een einde aan de burgeroorlog zouden maken.


  Maak melding

 9. @Esmerald
  * Ik ken nog meer landen die vrouwelijke presidenten hadden en die het uitermate slecht deden.
  Maar die hoor ik je niet noemen.
  *Ik ken ook landen waar mannelijke presidenten het goed hebben gedaan, maar die hoor ik je ook niet noemen.
  *Dus Esmerald jouw reactie noemt men met een vreemd woord “selectieve perceptie” dus een van “lik mijn vessie”!
  De succes verhalen van de een en aan de andere kant mislukkingen van de andere om aan te tonen waarom de een zo goed is en de andere zo zlecht.Wat infantiel!!!


  Maak melding

 10. @Medusa,

  Doe mij een lol en sla mijn reacties voorlopig over oké.
  Ik heb ergens een gevoelige snaar geraakt, dus nu zal ik het weten ook.

  Je bent veel te serieus bezig.
  Het is 25gr, drink een biertje of wijntje en laat (je) gaan.

  Een grap een grol, moet kunnen,

  btw is Tedje ook infantiel, omdat hij nu enkele voorbeelden van vrouwelijke Presidenten beschrijft?


  Maak melding

 11. @Esmerald
  Alweer een brutaliteit van jouw kant.
  Je kan mij niet dwingen jouw reacties over te slaan.
  Wat je wel kan doen; zijn 2 dingen.
  1.Niet op mij te reageren of
  2.helemaal niet meer op/met dit forum mee doen.
  Ik zal wel zodra ik dat wil op jou reageren.Die vrijheid heb ik en dat kan je mij niet ontnemen.Dit is de grootste grap en grol die ik nu meemaak!
  En hoe moet ik btw aanvoelen dat het een grap of grol van jou kant is ?????
  Laat je maar liever informeren, hoe je dat dan laten merken!


  Maak melding

 12. @Esmerald
  De bijdragen van Tedje en van jou zijn in geen enkel opzicht met elkaar te vergelijken.In geen velden of wegen !!!!Van Tedje’s bijdrage heb ik nog wat kunnen opsteken en van jouw blinkt uit in feministische nonsense!!!


  Maak melding

 13. @Medusa,

  Feministische nonsense, whahahahahahahaha
  Duidelijk op je pik getrapt.
  Onvolwassen,Ouderwets,niet voor rede vatbaar.

  Feministisch, ohh Lord, bespaar me.
  Je zal zo’n vader hebben, my God.
  Blijven steken in het verleden.
  Zelfs mijn opa is ‘hipper’ dan je, whahahahahaha

  Waarschijnlijk doe ik je aan iemand denken,
  Je uit je woede tegen de verkeerde persoon.
  Ik ben haar niet…..
  Maar ik begrijp haar best wel…..

  Zoooo.. en nu ga ik koken, op naar het aanrecht, want daar hoor ik thuis volgens jou toch…Whahahahahahahaa.
  Vanavond, urdi-daal met eleng, poi en groene mango en basmati rijst.

  Fijne avond zuurpruim.


  Maak melding

 14. Ik bemerk dat Switie anna zich hier nog niet heeft gemeld, derhalve waag ik mijn kans en richt ik mij tot Esmerald;

  Mag ik mee-eten, als dan na een glaasje wijn wil ik diep in de ogen kijken en uitleggen dat Medusa jou aan het belagen is, maar zowaar beloof ik trouw aan mijn wederhelft 🙂


  Maak melding

 15. @Esmerald
  Goed idee.Ga maar doen waar je goed in bent.
  Want zelfs jouw algemene ontwikkeling over het feminisme verkeert in deplorabele toestand.Veel plezier bij het aanrecht (jouw eninge recht)!Slot!


  Maak melding

 16. 29 juni 2012

  Hallo @Medusa en @Esmerald,

  Houden jullie dit Forum toch wat op niveau. Het lijkt mij een ‘Mmjo’ verschijning te worden.

  Dat in Suriname een vrouw ook de kans moet krijgen voor het presidentschap, daar ben ik het met Esmerald eens. Vrouwen kunnen het even goed doen als mannen, en in sommige gevallen veel beter.
  Srika


  Maak melding

 17. @Srika,

  Dit soort gedrag, zoals hierboven, is de reden, waarom Su nooit vooruit zal gaan.
  Ze willen innovatie maar vergeten effe voor het gemak dat bij innovatie ook een bepaald soort gedrag hoort.

  Het is de ‘oude lullen’ club en aanhang die het verpesten voor su.
  Blijven steken in het verleden, niet vooruit te branden, vastgeroest, erger dan cetabever.
  Niets nemen ze aan, jongeren zijn dom, zij zijn superieur.
  Niet open staan voor kritiek en absoluut niet van een vrouw.

  De glorie-tijden van de ‘old skool boys club’ zijn voorbij.
  Uitzonderingen natuurlijk, die gedragen zich zoals het hoort in de 21e eeuw!


  Maak melding

 18. Simons vrouwen hebben meer waardering nodig maar geen manvrouwen zoals jij er eentje van bent die met kilo,s boter op je hoofd loopt,en het beoogt, wanneer jou het beste uit komt.


  Maak melding

 19. @surinam patriot
  Jij bent ervan op de hoogte dat ik in het bezit ben van filmpjes?(over het mamio roddel-gehalte gesproken!!!).
  O.K.,maar mijn beste collega Martijn comparant,hoe weet jij dat zó stellig?Interesse?
  Hoe kom je aan deze wetenschap?
  Was jij er misschien ook bij?

  @Srika
  Twee dingen.
  1.Je bemoeit je met zaken die jou niet aangaan.
  Is jou om hulp gevraagd?Ik i.i.g. niet!
  2.En wat de zaak nog erger maakt,jouw reactie stinkt van de eenzijdigheid.Daar kan ik niets mee.Sorry!

  Donderdag 28 juni 2012 om 16:22 uur, door Esmerald
  Lees en huiver wat iemand hier onder uitkraamt en tegelijkertijd vindt dat bij innovatie ook een bepaald soort gedrag hoort.
  Indien dit het gedrag is waarover wordt gereclameerd,zak ik mijn broek voor af!

  Lees maar.
  -“Suriname is toe aan een vrouwelijke presidente”.
  (noot:hier ben ik het tot nu toe mee eens,maar nu vervolg ik met plaatsvervangende schaamte de enorme blunder van de reactie, die zijn weerga niet kent).
  “Al die jaren hebben de mannen er niets van gebakken.
  Brazilië en Duitsland hebben twee topvrouwen als President”.
  Beide landen draaien goed!

  Alweer een reactie van “lik mijn vessie”!
  Alsof de Braziliaanse presidente de economische groei plotseling binnen 2 jaar(haar zittingsperiode) voor mekaar heeft gekregen.Oef, is Brazilië niet mede haar mannelijke voorgangers o.a. Lula (een man)daar dankbaar voor?

  Economisch inzicht 0,0!Ik hoor ook tot de jongere generatie,maar het zou mij niet verbazen indien ouderen dit soort jongeren op hun oeverloze “domheid” aanspraken.


  Maak melding

 20. Ook ik stem Esmerald!
  En dan moet ze er samen met Jenny voor gaan zorgen dat al die “oude zakken” in de regering worden vervangen. Succes!


  Maak melding

 21. Enkele voorbeelden voor onze zwarte vrouwen die gehersenspoeld zijn door westese waardes.

  Anne Nzinga: Deze koningin (huidige Angola)hield de Portugezen buiten de poort tot aan haar dood.

  Tatu Betul: Deze Keizerin was een groot leider en had een groot aandeel in de vernerderende nederlaag van de Italianen bij hun poging zich Etiopië in te lijven!

  queen of Sheba: Hield oa. de Romeinen staande. Zij durfe niet verder zuidwaarts te gaan bij het aanschouwen van het immense leger van deze vrouw.

  Nana Yaa Asantewa: leider in de rebellie tegen de Britse overheersing(1900).

  Majaji, leider van de Lovedu stam bevocht de Romeinen.

  Deze vrouwen hebben nooit gebogen voor de westerse overheersing, sterker nog, zij bevochten deze!

  Hulde voor de (zwarte)vrouw die trots is op zichzelf zoals ze geschapen is….


  Maak melding

 22. En Medusa is werkeloos!!! Medusa neem lekker een glas Djogo, wat Esmerald al eerder zei! Ik weet zeker dat het goed zal doen!! alleen niet door drinken Medusa, anders gaat het verkeerd!!

  Drink veel en geniet met mate! of is het andersom??? nee toch?? Parbo birie- dat na birie


  Maak melding

 23. @Ché Gudu
  1.Ik zou nu graag van je willen weten (speciaal om evenwicht in jouw reactie te brengen en eenzijdigheid te voorkomen, want daar gaat het mij in elke discussie om) welke zwarte vrouwen door westerse waarden zijn gehersenspoeld.
  Geef ook ’s een paar voorbeelden (incl. wapenfeit(en)).
  Bij voorbaat hartelijk dank!
  2.wanneer spreek je van westerse waarden?Geef voorbeelden.
  (Wat versta je daaronder)?


  Maak melding

 24. @Wiep-Ding
  Ik zal zeker, niet één glas maar djogo’s pakken.
  Binnenkort zoek ik de tropen op!Werkloos,zoals jij alweer bevooroordeeld denkt, ben ik niet;ik geniet nu van mijn zuurverdiende maar wel dankbare rust.En verschijn weer 27 augustus van dit jaar ten tonele!Heb net 97% van onze examenkandidaten aan de maatschappij helpen afleveren.
  De abituriënten worden vandaag plechtig gehuldigd.


  Maak melding

 25. @MEDUSA, Dank voor de kans om mijzelf nader te verklaren. Ik kom niet zo gelukkig uit de hoek wanneer ik zeg waardes, omdat die overal zo’n beetje gelijk zijn. Beter zou zijn te zeggen de normen die ermee gepaard gaan.
  Mijn betoog gaat (schijnbaar) over uiterlijkheden, maar er liggen diepere redenen aan ten grondslag…

  1, Bijna allemaal 80% tot90% misschien(kijk om je heen, tv)
  2, Ik wil daarmee (in deze context)zeggen waardering voor schoonheid(lees zelfbewustzijn).
  De normen die hiermee gepaard gaan zijn; bleke huid, gladde haren, rode lippen, blauwe oogschaduw, roze wangen en ronde ogen(denk aan chinese vrouwen).

  Kijk naar de (vooral europese)tv advertenties. Moet het elegant zijn dan zag/zie je weinig tot bijna nooit een zwarte vrouw. Maar als het ridicul of wild en ontembaar moet zijn dan kom je wel zwarte vrouwen tegen….


  Maak melding

 26. @Ché Gudu
  Ik kom er ‘niet helemaal’ uit;sterker nog ‘helemaal niet’ uit, wat je bedoelt te zeggen.
  Ik zal je even opweg helpen.
  Velen gooien de begrippen ‘normen’ en ‘waarden’ door elkaar of sommigen denken zelf dat ze synoniemen van elkaar zijn.
  Populair gezegd:-
  Normen hebben te maken met grenzen stellen aan jezelf.
  Bijvoorbeeld met jezelf afspreken te groeten als je ergens komt, je hand voor je mond houden indien je niest of hoest, op tijd op een afspraak verschijnen, vrouwen voor laten gaan, je kinderen op tijd naar bed sturen, de anderen laten uitpraten, jouw mobieltje uit tijdens de vergadering en ga zo maar door.
  (Dus kortom geboden en verboden die jij jezelf oplegt om o.a. de samenleving geen overlast te bezorgen)!
  Waarden daarentegen zijn verworvenheden in het intermenselijk verkeer, dus t.a.v. je gedrag en opstelling t.o.v. van je naaste. Bijvoorbeeld:beleefdheid, gastvrijheid, eerlijkheid, respect, eerbied, hygiëne, goedhartigheid, onbaatzuchtigheid,goedertierigdheid etc.

  Dus wil/kan je mijn vraag 2 nogmaals beantwoorden svp?
  Dan kunnen we verder!


  Maak melding

 27. Zijn we helemaal gek geworden?
  Meer vrouwen die recht krijgen. Ze mogen van mij voldoende recht krijgen aan het aanrecht!

  Grapje sorry voor de feministen hier. Boeien haha…

  Maar zoals je het weet de vrouw is altijd de echte baas.
  De man kan wel het hoofd van het gezin zijn maar de vrouw is de nek.
  En waar de nek naar toe draait gaat het hoofd standaard ……

  Maar effe zonder gekheid. Ik vind dat vrouwen betere regeerders zijn dan mannen. En zeker die nu zogenaamd het beste met het volk voor hebben.
  Een moeder zal niet haar eigen kinderen gebruiken voor een zeepsop handel….
  Moet ik doorgaan?

  Ik ben voor eerlijke dames en moeders die het landbesturen.

  Alleen de echte losers snappen en pikken dit niet.
  Zal wel met trestoron te maken hebben.

  Ik nu geil en stagaire pakken haha……

  Excuses voor geen enig samenhang in mijn stukje.

  O ja en die dame die nu heeft geklaagd over te weinig dames in de politiek, ga effe bij de baas desiree de witte poeder indiaan aan zijn secundaire arbeidsvoorwaarden infuus hangen!
  Dit hoef ik toch niet te nuanceren hoop ik.


  Maak melding

 28. WERKLOOS OF WERKELOOS maakt taalkundig in dit geval niets uit!

  Even gratis college.
  WERKLOOS zijn = zonder werk komen te zitten.
  WERKELOOS zijn = zonder iets te ondernemen of te doen = een zekere passieviteit aan de dag leggen.

  Voor het gebruik van het woord WERKLOOS is in plaats daarvan ook het woord WERKELOOS toegestaan, maar niet omgekeerd.
  Een voorbeeld:
  – Die man is al tien jaar WERKLOOS(WERKELOOS mag ook).
  Maar… Die man zag dat de vrouw in nood was, maar keek WERKELOOS (passief,lijdelijk) toe (in dit geval is het gebruik van WERKLOOS niet toegestaan).
  Dus WERKLOOS impliceert WERKELOOS, maar niet omgekeerd.
  Ik dacht dat je dit al wist,maar gezien jouw reactie daarnet ben ik er eenparig versneld van mijn mening afgestapt!


  Maak melding

 29. Vrijdag 29 juni 2012 om 15:27 uur, door MEDUSA

  Wat hè ik wist niet dat ze een wisselingsprogramma hadden voor het uitzetten van apen uit apenheul in Suriname!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.