Suriname leert waarde eigen natuur berekenen

15

PARAMARIBO, 27 jun – Suriname moet in staat zijn de materiële waarde te berekenen van zijn omvangrijke natuur. Dit is het doel van een training Van Tropenbos Internationaal voor deskundigen van de overheid. Die leren methoden aan om uiteindelijk weer verder over te dragen. Uiteindelijk moet er genoeg kwaliteit in huis zijn om ‘geld voor natuur’ waar te maken.

Suriname heeft vaker aangegeven graag gecompenseerd te willen worden. Ruim negentig procent van het eigen grondgebied is nog bedekt met regenwoud. “De meeste Surinaamse ecosystemen zijn nog intact. Dit betekent dat we er ontwikkeling mee kunnen brengen”, zegt Henna Uiterlo, topfunctionaris voor milieuzaken. Om die ontwikkeling te brengen moet wel eerst geld in het laatje komen.

En dat kan alleen als de juiste prijs berekend en gevraagd kan worden. Suriname heeft zich sinds 2009 verbonden aan REDD. Dit internationale streven naar minder ontbossing kan uitmonden in ‘geld voor natuur’, de zogenaamde carbonaandelen. Eer het zover is, moet nog een lange weg worden afgelegd. Volgens Uiterlo kan het geen kwaad als nu al het eigen huiswerk wordt gemaakt.

Bekijk ook:

15 REACTIES

 1. Wel een beetje laat, wat hierboven staat over de natuur in Suriname, maar men moet daar zaken goed in gaten houden vanaf nu, alvorens eea kapot gaat in de binnenlanden. En als er hulp is met name vanuit Ned ja, aannemen en hopen dat alles goed gaat. Het is toch zonde als het fout zou gaan met de mooie natuur in Suriname.


  Maak melding

 2. Tedje was even naar de moestuin.
  De paprika,s, tomaten, komkommers en meloenen moesten water hebben.

  Nog een Surinamer van het oude stempel.
  Een eigen kostgrondje

  Het goud wordt de ondergang van Suriname.
  Dat geld moet Suriname voor de natuur gebruiken.

  Maar dat maakt baas en zijn domme aanhang niks uit.
  Die zetten het geld op de bank in Zwitserland.

  Het wordt in het binnenland steeds gevaarlijker voor vakantiegangers.

  Bloedgoud.


  Maak melding

 3. Als je jouw eigen tropisch regenwoud ontbost a.g.v. goudkoorts, dan komt het zeer hebberig over, om buitenlanders geld te vragen voor het in stand houden van jouw tropisch regenwoud. Is Brazilie niet de grootste boosdoener, die uit economisch gewin – denk maar eens aan de kaalslag van grote stukken amazone regenwoud, die nu voor de produktie van biobrandstof gebruikt worden – de ontbossing van het grootste regenwond van de wereld onverdroten voortzet? Zolang de Amazone-landen geen structurele aanpak voor doelmatig beheer van hun regenwouden hebben, is hen hiervoor geld toezeggen, niet meer dan dit in een bodemloze put laten verdwijnen.


  Maak melding

 4. 27 juni 2012

  @Anne,

  Door jouw eenzijdige kijk heb je de zin niet afgemaakt.

  Vervolg van de zin: (….) en doet Nederland ook niet zo moeilijk met Suriname.

  Let op: Money speaks!
  Srika


  Maak melding

 5. Suriname verbind zich zogenaamd aan allerlei Internationale verdragen, maar houden zich daar toch niet aan, vandaar ze telkens weer teruggefloten worden en op hun plaats gezet worden, neem alleen maar het voorbeeld van die omstreden amnestiewet, die Interbnationaal op alle fronten veroordeeld word.


  Maak melding

 6. waardeloze landgenoten,
  geld voor welk ongerept stukje bos? geen patakka in masala maar met kwik, bedankt landgenoten.

  lees onderstaand stukje uit dwt vandaag

  Paramaribo – Studies hebben uitgewezen, dat het kwikgehalte in rivieren, kreken en fauna in Surinames ongerept binnenland, boven de internationaal aanvaarde norm ligt. De vervuiling is veel erger dan in de goudvelden zelf, waar het kwik door kleinschalige gouddelvers in de natuur wordt gebracht.

  Zo staat in een recente publicatie van wetenschappers van de Anton de Kom Universiteit in Ambio, een wetenschappelijk tijdschrift van de Royal Swedisch Academy of Science. De publicatie is de afgelopen dagen door de Nationale Zoölogische Collectie van Suriname (NZCS) opgestuurd naar beleidsmakers, overheidsfunctionarissen en anderen. Locaties Op 53 locaties in het land, is tussen 2002 en 2010 het kwikgehalte in sediment en roofvissen gemeten. In totaal zijn 228 bodemmonsters geanalyseerd en werden 885 zoetwatervissen van 55 soorten onderzocht. “Het gemiddelde kwikgehalte in bodemsediment overstijgt de Canadese standaard voor sedimenten op de meeste locaties, met uitzondering van de kustvlakte”, stellen Paul Ouboter, Gwendolyn Landburg, Jan Quik, Frank van der Lugt en Jan Mol. Van de onderzochte roofvissen bleek 41 procent een kwikgehalte te hebben dat hoger is dan de door de Europese Unie (EU) toegestane standaard voor menselijke consumptie. Het kwikgehalte in de vissen bedroeg 0.5μg. Volgens het rapport wordt kwik in kreken en rivieren in ongestoorde gebieden, in sterkere mate door het planten- en dierenleven opgenomen dan in de goudwinningsgebieden. Hoogste “De hoogste kwikwaarden zijn aangetroffen in vis van het Brokopondo Reservoir en van de Boven- Coppenamerivier. Hoge gehalten aan kwik in vis in ongerepte gebieden komen door transport van kwik via de atmosfeer door de noordoost-passaat gevolgd door regenval”, stellen de onderzoekers. Zij concluderen dat de kwikdampen uit de goudvelden met de wind worden meegevoerd en neergezet in gebieden in het zuidwesten waar geen goudwinningsactiviteiten plaatsvinden. Tot dusver is de impact van kwikvervuiling op visetende reptielen, vogels en zoogdieren onbekend, maar volgens de wetenschappers zal dat zeer waarschijnlijk ook negatief zijn. In Brokopondo lag het kwikgehalte in vis zes tot zeven keer hoger dan de Europese toegestane norm voor menselijke consumptie. Onder meer in anjoemara, patakka en pireng zijn hoge kwikgehalten aangetroffen.

  VHP-assembleelid Sheilendra Girjasing vindt dat opnieuw aan de bel getrokken moet worden. Volgens hem wordt de situatie met de dag erger. De politicus zegt de ordening van de goudsector te hebben toegejuicht. Hij heeft echter de indruk dat de ordening niet zo zeer bedoeld was om positieve resultaten voor het land, het milieu en de staatskas te realiseren. “Ik krijg steeds meer het gevoel dat de ordening meer te maken heeft met ordening van belangen in die sector”, zegt Girjasing. Volgens het assembleelid maakt niemand zich druk, dat een vervuild land voor het nageslacht wordt achtergelaten en men is slechts uit op rijkdom via goudwinning. De politicus zegt de kwestie rond kwikvervuiling weer onder de aandacht van de regering te zullen brengen, omdat hij geen concrete resultaten ziet van overheidsacties om het kwikgebruik te ontmoedigen.-.

  bron dwt


  Maak melding

 7. Simpele feiten.

  Mocht van de èèn op de andere dag,nederland van de aardbodem verdwijnen,dan zou dat voor het ecologisch systeem v/d gehele aarde geen noemenswaardige
  gevolgen hebben,het tegendeel lijkt eerder waar.
  Aan de andere kant,mocht het zelfde Suriname overkomen,dan zijn de (eco)gevolgen niet te overzien.

  Conclusie ;Nederland is voor de aarde als een pijnlijke kies,maar
  Suriname kan niet gemist worden.


  Maak melding

 8. Er is geen ander volk in deze wereld dan de eurs.die de natuur en levende wezens zoveel schade heeft toe gebracht en vandaag de dag spelen ze de leermeester van de zwarten.Wat staat in hun boeken over in harmonie te leven met je omgeving.De Joden god zegt overheers over deze wereld.

  Dat er een studiegroep op gericht wordt is om aan te bevelen want kennis moeten wij hebben.Alleen dat het moet dienen om het te verkopen en geld aan te verdienen spreekt voorzich hoe wij zijn.[geen eigenwaarde] Zulke studie groepen heeft Sur. heel hard nodig op verschillende diciplines.Wij moeten in staat zijn om veel zelfs te kunnen uitvoeren.Zie wat er gebeurt op openbarewerken en de staatsbedrijven.Ontwikkelingshulp van de blanken is op gericht het eigen initiatief de grond in te boren.Lokale bedrijven de kans niet te geven tot ontwikkeling.Vraag jullie leiders daar het eigen volk de mogelijkheid te geven tot ontwikkeling en niet elkander alleen maar trachten onder uit te halen en stelen van het land.Wacht niet op een socialewoning en levenmiddelen er wordt heel veel geld verkeerd besteed in het land.Met deze gelden zou de werkgelegenheid behoorlijk gestimuleerd kunnen worden.Tracht het in tezien wat ergebeurt.Tijdens een politieke bijeenkomst van een politieke partij in Wanhatie werdt er eten en drinken uit gedeeld.De gesprekken gingen niet om het belang van het land maar alleen maar over Hindoestanen.Ik dacht kijk hoe ze ons verdelen en heersen.Voorbeeld is bruma die zulke praatjes verkondigde maar toen hij de kans kreeg was hij veranderd.Surinamers moeten inzien dat het land niet aan deze mensen toebehoren maar aan het volk.Wij zijn broeders van elkander en niemand van ons is beter dan het andere dat is wat ik tracht te vertellen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.