vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit Suriname‘Kartel’ Surinaamse leraren forceert bijles

‘Kartel’ Surinaamse leraren forceert bijles

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 jun – Een ‘kartel’ van leerkrachten op middelbare scholen heeft een slimme manier van bijklussen bedacht. Volgens parlementariër Amzad Abdoel worden studenten met zachte drang bewogen tot het volgen van extra lessen. Dat is dan bij de leerkracht thuis. Het wordt zodanig gespeeld, dat de leerling op school zo weinig mogelijk snapt.

De lessen op school hebben zo min mogelijk inhoud. Wie er toch wat meer van wil snappen, moet maar op ‘bijles.’ “Leerkrachten houden zich bezig met bijlessen in de middaguren en dan ook nog aan hun eigen leerlingen”, zegt Abdoel tegenover de Times of Suriname. Per lesmiddag kan wel honderd en vijftig Surinaamse dollar (ongeveer dertig euro) worden gevraagd. Dat komt dus bovenop het salaris. Het melken gebeurt vooral bij leerlingen in de examenklassen.

Die kiezen vaak eieren voor hun geld . Het moeten volgens van extra lessen betekent uiteraard een aanslag op hun vrije en studeertijd. Het manipuleren geschiedt vooral bij de vakken wiskunde, natuurkunde en economie. Volgens Abdoel, zelf ook leerkracht, zijn er thuis bij de collega’s halve scholen te vinden. “Er worden tientallen studenten per dag ontvangen en grof geld verdiend.” Aardig wat stof voor een debat in het parlement, zou je denken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
  1. O ja dan, dus deze gasten willen extra verdienen!!! En wie worden de dupe??? De kinderen uit gezinnen met weinig geld. Tegenhouden deze actie!!!!!! Shirley ingrijpen!!!!!!!!!


    Maak melding
  2. Ik geloof er geen moer van. Relatief leerlingen zitten op bijles voor de exacte vakken. Dat is in elk land zo. Ik weet ook dat een aantal “exacte leraren” bijles geven, maar lang niet allemaal, procentueel zeer weinig. Leraren zitten niet zo in elkaar om slecht les te geven uit winstbejag.

    quote:”Het wordt zodanig gespeeld, dat leerling op school zo weinig mogelijk snapt”. Hoe doe je dat? Dat is net zoiets als beweren dat een voetballer met opzet op de buitenkant van de paal of lat schoot, of dat een tennisser met opzet de bal via het net over liet gaan.

    Als het waar is trouwens, dan is Amzad Abdoel aan het verkeerde adres. De zaak hoort dan bij de politie of de onderwijsinspectie en niet in de assemblee. Wat moet ik met zulke Geert Wilders uitspraken? Hit and run strategie.

    Bovendien staat het iedereen vrij wáár bijles te volgen. Ik zeg altijd: als je het ’s morgens niet begrijpt bij een leraar, zal je het ’s middags daar ook niet begrijpen. of dat nou aan jou ligt of aan hem.

    Als ik me niet vergis is er trouwens een regel dat je geen bijles mag geven aan je eigen leerlingen.

    Ik vermoed jaloezie. Laat me raden: Amzad Abdoel geeft zelf geschiedenis of zo?


    Maak melding
  3. Heel goed het IQ van de gemiddelde Surinaamse leerling is meestal zo laag dat bijscholing dringend noodzakelijk is,neem als voorbeeld maar DDB.


    Maak melding
  4. Deze Abdoel verdient als DNA-lid SRD 8000/mnd en als leraar SRD 3000/mnd ;dat in totaal SRD 11000/mnd voor iemand die niet veel presteert.Hij verdient ongeveer 4 maal het salaris van een leerkracht.Ik denk niet dat hij 4 maal zo goed is als een normale leerkracht.Vindt hij dat terecht? Moeten de leraren niet fatsoenlijk betaald worden,waardoor zij niet gedwongen worden om op allerlei manieren bij te verdienen? Laat Abdoel met zijn krabben-mentaliteit daarvoor zorgen.Degene die teveel bijverdient is hijzelf.


    Maak melding
  5. Uit eigen ervaring weet ik dat deze weg enige tijd gelden al zelfs op de lagere school is ingeslagen. Kun je je voorstellen??? Kinderen van de lager school die naar bijles gaan bij hun eigen juf????? Ik ben benieuwd of er nog meer reacties komen met eigen ervaringen op dit gebied. Ik zou Abdoel dus niet zo snel afkatten!


    Maak melding
  6. Beste heer Amzad Abdoel ,

    Bijlessen is niet van deze tijd.
    Ik ben in Suriname naar school gegaan en toen ik in de vijfde en zesde klas van de sint franciscusschool zat op livorno , kregen wij al bijlessen van meneer Sadiek, Mevr. Sanichar, en Meester Sweet, meester Jubitana ….en vele anderen.

    (Ze waren streng maar rechtvaardige leerkrachten, ik mis ze nu nog steeds.)

    Toen was het geen uitbuiten. Daardoor zijn zovelen van ons wat geworden in de maatschappij, vooral kinderen die geen rijke ouders hadden maar het moesten hebben van hun koppie, dus leren dus.

    Wat u kan doen dat leerkrachten de kinderen niet misbruiken of uitbuiten en overbodig geld verdienen, is wet en regelgeving.

    De belastingdienst moet gaan onderzoeken wat de neven inkomsten van iedereen is in Suriname, vooral het overheidspersoneel.

    Ik was laatst in suriname, en wie rijdt een taxi naast zijn baan, nou dat was een politie agent die inspecteur is. Ik zal geen naam noemen, maar zo zijn velen die op een andere manier proberen om rond te komen.

    Het leven is duur genoeg en als je niet in de drug en criminele circuit wilt komen dan zal je deze accessen moeten accepteren binnen de Surinaamse gemeenschap.

    Uw president heeft ook neven functies, want wat doet hij met de inkomsten van zijn landgoed, tuinbouw etc.

    Een andere voordeel van het volgen van extra lessen is dat deze kinderen van de straat blijven en hun tijd nuttig besteden.

    Uw taak als parlementslid is om ze te accomoderen, de middelen beschikbaar stellen om zo hun kansen te pakken. Immers de jeugd van tegenwoordig is de toekomst van morgen.

    Alfa


    Maak melding
  7. Heyy Jako,

    Is het wel mogelijk dan om 3000 SRD te kunnen
    verdienen als docent in Paramaribo?

    Zoja, in welk soort onderwijs dan want ik vind
    andere info wat lager is.
    Ik hoor het graag van je.

    Gr. D


    Maak melding
  8. @djako
    wanneer je mensen wil bespreken doe het goed. men abdoel krijgt tussen de 14.000 en 15.000 srd per maand aan schadeloostelling voor het feit dat hij parlemantier is. hoeveel docent verdient weet ik niet.


    Maak melding
  9. Ik denk dat die meneer Abdoel het onderwijs niveau moet aanpakken, en gekwalificeerde krachten moet aantrekken. Hij moet niet gaan zeuren over die bijlessen, want men heeft niet eens lesmateriaal op de scholen enz enz. Ze moeten de leerkrachten ook beter gaan betalen en niet alleen hn eigen zakken vullen. Hij moet zijn handen in eigen boezem steken………


    Maak melding
  10. 26 juni 2012

    Een leerkracht in Suriname legt een eed of belofte af om het onderwijs en het kind zo goed mogelijk te dienen. En na te laten datgene dat in strijd is met de algemene onderwijsprincipes.

    Een onderwijsprincipe is dat jij aan jouw eigen leerlingen, tegen betaling, geen bijles mag geven.

    Uit eigen ervaring gebeurde dit vroeger niet in Suriname. Of je kreeg gratis bijles van je eigen vakleerkracht of je kon op bijles, tegen betaling, bij een onbekende leerkracht, van een andere school.

    Al enkele jaren zien wij, en @Koosje heeft hierin gelijk,dat leerkrachten van de lager school secundaire beroepen op na houden, vermoeid voor de klas staan, leerlingen niet optimaal de leerstof uitleggen en ook nog tegen betaling hun eigen leerlingen bijles willen geven.
    Dit verschijnsel is ook al enkele jaren duidelijk merkbaar in het voortgezet onderwijs in Suriname.

    150 euro per maand voor bijles wiskunde blijkt normaal te zijn in Suriname. Vaak zitten in zo een bijlesgroep ook enkele van de eigen leerlingen. En na het geven van de bijles rijdt dezelfde docent(e) nog taxi of werkt nog extra in een casino, tot diep in de nacht.De inzet op school is dus makkelijk te voorspellen.

    Het is de taak van de minister van onderwijs om haar werkarm, de onderwijsinspectie, duidelijke richtlijnen te geven, hoe met dit verschijnsel om te gaan.En tegelijkertijd is het de taak van de Surinaamse regering te zorgen dat dit verschijnsel afneemt door de leerkrachten een goed salaris aan te bieden.

    Maar als zelf ministers en parlementariërs een tweede, derde of een vierde job op na houden, wie zal dan in Suriname deze kat de bel aanbinden?

    En dan kan jij als regering, naar mijn mening terecht, nieuwe methoden aanschaffen voor het moderniseren van het Surinaams onderwijs en toch ontdekken dat het bijklussen met bijlessen alleen maar zal toenemen.
    Srika


    Maak melding
  11. @wijna 1

    “Heel goed het IQ van de gemiddelde Surinaamse leerling is meestal zo laag dat bijscholing dringend noodzakelijk is,neem als voorbeeld maar DDB.”

    Maar nog altijd hoger dan de jouwe. Dat bewijs je keer op keer met je debiele reacties.


    Maak melding
  12. Wijna 1 heeft gelijk en daarmee basta, DDB en zijn trawanten zijn niet alleen delinquenten, maar ook ongeschoold, moreel corrupt, die het klootjesvolk voortdurend belazeren voor eigen voordeel.punt uit…….


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES