Looneis vakbeweging Suriname niet helemaal terecht

4

PARAMARIBO, 23 jun – De claim van de vakbeweging om compensatie van inflatie is niet helemaal terecht. Dit stelt de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB. De loontrekkers zijn in elk geval deels reeds gecompenseerd. In 2010 kregen de arbeiders al meer dan het verlies aan koopkracht toen. Het verschil zou nu verrekend moeten worden bij het willen compenseren van de inflatie.

Het gaat nu dus om de inflatie van het afgelopen jaar. Maar vakbonden bij onder meer het bankwezen eisen volledige compensatie. “Aangezien vele werkgevers van oordeel zijn dat de inflatie over 2011 deels reeds is opgevangen door de in 2010 toegekende looncorrecties voor het jaar 2011 pleiten zij voor een correctie die het gemiddeld inflatiecijfer over 2011 tot heden niet te boven gaat”, stelt de VSB. Bovendien zijn er wat positieve ontwikkelingen.

Dalende prijzen voor brandstof en een dalende eurokoers leiden tot lagere prijzen bij de pompstations en in de winkels. Er zijn ook gewone economische argumenten voor het afzien van onredelijke looneisen. “Het aantrekken van duurzame en productieve investeringen moet alle prioriteit genieten en potentiële investeerders moeten kunnen rekenen op een investeringsklimaat dat voorspelbaarheid uitstraalt, maar evenzeer rust op het vlak van arbeidsverhoudingen.”

Bekijk ook:


4 REACTIES

 1. De vakbeweging in Suriname is net een kankergezwel. Het zijn leden van deze groepering die de vooruitgang van de natie meer dan eens zwaar frustreren. Wat dat betreft had de oude vos het goed gezien met die elementen in 1980 en 1982.


  Maak melding

 2. Dat de inflatie gecompenseerd MOET worden lijkt mij een zeer redelijke eis… maar mensen die gewoon goed uitkomen laten die ook rekening houden dat er van een kale kip niet te plukken valt. En dat er mensen zijn die de compensatie vééél harder nodig hebben…


  Maak melding

 3. “Het aantrekken van duurzame en productieve investeringen moet alle prioriteit genieten

  ‘en potentiële investeerders moeten kunnen rekenen op een investeringsklimaat dat voorspelbaarheid uitstraalt’

  , maar evenzeer rust op het vlak van arbeidsverhoudingen.”

  Het eerste stukje is goed maar het tweede niet over het derde maar bijna te zwijgen.
  Eerste is goed.

  Tweede is; een investeerder krijgt als eerste zijn geld terug, is dan ook meestal aandeelhouder en wordt ook hier uitbetaald.
  Drukt zo het loon van de werknemer binnen het bedrijf. Hierdoor is het inflatie cijfer nooit het inflatie getal, zal rijk rijker worden en zij die zwoegen niet.

  Derde….. tja, dit smaakt naar een zweep. Dan wel op het inkomen nu.

  Als het om loon gaat kan dit niet in % worden berekent dit kan beter in de vaste waarden gebeuren.
  Wordt het leven een 10,00srd duurder dan krijgt men er 10,00srd bij, zo blijft het een ‘trap’ en wordt het geen ‘ladder’.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.