VU brengt slaveneigenaren uit 1863 in beeld

84

Nooit eerder was er onderzoek gedaan naar de slaveneigenaren die in Nederland woonden ten tijde van de afschaffing van de slavernij in 1863. Docent geschiedenis van de Vrije Universiteit Amsterdam Dienke Hondius heeft samen met haar studenten en onderzoekers van het Nationaal Archief en het Stadsarchief Amsterdam het initiatief genomen dit wèl te doen.

Veel slaveneigenaren woonden niet op dezelfde plek als hun slaven in Suriname en de Antillen, maar lieten hun zaken regelen door vertegenwoordigers. Die afwezige eigenaren vormen een heel interessante groep: zij brengen de slavernijgeschiedenis, meestal gezien als iets dat ver weg en lang geleden heeft plaatsgevonden, terug in het hart van de Europese steden.

Het onderzoeksteam onder leiding van Dienke Hondius geeft inzicht in de Amsterdamse connecties met de slavernij door middel van een kaart, die zij op basis van hun onderzoek ontwikkelden. Dinsdag 26 juni presenteren de studenten de eerste kaart en overhandigen deze aan prominente spelers op het gebied van slavernijverleden, Amsterdamse historie en erfenis.

Bekijk ook:


84 REACTIES

 1. Heel veel informatie uit deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis wordt angstvallig geheim gehouden. Het is een goede zaak alle relevante gegevens openbaar te maken. Grote Nederlandse bedrijven hebben meegewerkt aan het financieren van de slavernij en de winsten waren enorm. Door het bekend maken van de namen van de opdrachtgevers kan Suriname de aankomende claim met meer precisie formuleren. Dat de claim er komt is zeker. Calimerostan, maak je borst maar nat!


  Maak melding

 2. Anna Z

  Calimerostan gaat niets geen claim meer betalen, daar het verjaard is… er valt niets meer te halen ivm de slavenij….. wel vind ik het goed dat men de dingen niet verdoezelt, doen we met de 2e WO immers ook niet… dus waarom niet gedetailleerd de slavernij belichten… dan zeg ik er wel bij dat Zowel Nedelandes als Suinamers zich beschaamd voelen omtrent deze periode…wat ni vreemd is natuurlijk. Nedetland is erg groot geworden door het BLOED van de Surinaamse slaven dat is 1 ding dat zeker is… Amsterdam gebouwd met bloedgeld van de slaven ja…


  Maak melding

 3. @anna_z:::
  Als er geld uit betaald mag worden vraag ik mij af hoe het dan verdeeld moet worden.
  Zie Berlijn, Coronie en nog vele plaatsen waar heden ten dage de mensen niets hebben gedaan om het gebied te ontwikkelen.

  Nog steeds is er geen eenheid over familie boedel???


  Maak melding

 4. @Ira

  Het is geen kwestie van verdelen. De herstelbetalingen komen de staat Suriname toe. Niet alleen de afstammelingen van Afrikanen maar ook de Hindustanen en de Javanen hebben recht daarop. Ook tegen hen zijn misdaden tegen de menselijkheid gepleegd. Het is gewoon een kwestie van beschaving dat de uitbuitende landen eens gaan dokken voor de gepleegde misdaden tegen de menselijkheid. Alleen maar onze kop in het zand steken en domweg vergeten is geen optie.

  @Henk Molenaar

  Wees niet bang, jij hoeft niks te betalen. Je hebt toch niets en van een kale kip kun je niet plukken. Je mag wel kijken naar de betalingsopdrachten. 😉


  Maak melding

 5. Laat deze Criminelen eerst betalen , voordat zij over mensen rechten in Suriname komen ouwehoeren !!! Dieven , rovers , moordenaars en slavendrijvers mogen hun onrechtmatig verkregen winsten nimmer behouden . Wanneer een volk niet haar verleden wil opschonen , zal het altijd een laag volk blijven , dat geen enkel recht van Spreken heeft in de wereld .


  Maak melding

 6. @ANNABEL: Als je maar weet dat als er ooit herstelbetalingen komen, jij niets krijgt. Je bent volgens eigen zeggen indiaans bloed, en het gedeelte van jou dat afstamt van de slaven heb je de afgelopen 40 jaar al uitgekeerd gekregen, en onderwijs genoten op kosten van de Ned. staat( alhoewel…). je krijgt van mij een bosje bloemen. Faja lobi…


  Maak melding

 7. PFFFFF. Suriname heeft nooit iets opgeleverd.
  Zelfs de eigenaren van de plantages wilde er niet wonen.

  De WIC nam de benen en de plantage eigenaren al eind 1700.
  De 2e WIC moest het vooral van de goudhandel hebben.
  Weer ging het mis.

  Nee dan Indonesië. De VOC. Daar werd Amsterdam rijk van.

  Nootmuscaat, peper, foeli, rubber, suiker, rijst, palmolie
  Je ziet in Hoorn, Amsterdam en aan de Vecht de grote huizen van de handelaren.

  Het rekensommetje Suriname is al lang geleden gemaakt.
  je Joden smeerde hem.
  De Engelsen gaven het aan de Nederlanders omdat ze er niks mee konden.

  Uiteindelijk stuurden na alle mislukkingen de Nederlanders een groep arme boeren naar Suriname.
  Nou daar was 75% snel van overleden.
  Zou dat het hoge sterfte cijfer kunen verklaren??

  Nee natuurlijk niet. Slaaf op het menu 🙂
  Waarom de Hugenoten allemaal snel uit Suriname wilde snappen we wel.

  Uiteindelijk mogen we Joop den Uil dankbaar zijn.
  Wat Colijn niet durfde flikte den Uil.
  Maak ze zelfstandig. Geef een zak met geld. Wie wil komt naar Nederland.

  Dat deed snel de helft van de bevolking.
  En Europa is zo fijn dat de Afrikanen nog steed met hordes en met gevaar voor eigen leven naar Nederland proberen te komen.

  Daar komen ze????
  Somalië (1,1 miljoen), Sudan (500.000) en de Democratische Republiek Congo (491.000).
  Dit jaar naar Europa.


  Maak melding

 8. Suriname versus Nederland aangaande herstelbetaling;

  ,,Sur: …Edelachtbare, er is veel onrecht aangedaan aan onze voorouderen en dus eisen wij 1200 mld!!

  ,,Rechter:..dan wil ik een paar getuigen horen in deze!!

  ,,Sur. 😳 die leven niet meer..

  ,,Rechter:..Ok….case closed 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 9. De Antilliaanse historicus James Schril vindt de claim van Zunder niet geloofwaardig: “Ik vind het als historicus belachelijk dat soort claims te leggen. Je kunt dit bedrag op geen enkele wetenschappelijke wijze hard maken. Ik voel me totaal niet verantwoordelijk voor wat mijn over-over-overgrootvader ooit heeft gedaan. Dit is een puur emotionele discussie, die met de ratio niets te maken heeft. De Surinaamse en de Antilliaanse regeringen zouden een emancipatieproces moeten beginnen om zich los te rukken uit dat slavernijverleden”, vindt Schrils. “Dat zijn zinvolle discussies, waaraan Nederland dan eventueel een geldelijke bijdrage kan leveren.”

  Er zijn nog wel een paar verstandige mensen.


  Maak melding

 10. Het plaatje bij dit artikel is trouwens fout…

  Dit is het origineel;

  http://www.pyepimanla.com/dec_jan_07/accueil/aout/images_des_antilles/traite%20negriere2.jpg

  Zoals je ziet zijn het Afrikaanse slaven die door de negers van een andere stam worden afgeslacht…

  Niet om alles goed te praten, maar slavernij was niet zwart/wit – het was wellicht de beste samenwerking tussen de blanken en de negers ooit…

  Voor sommige(n) een win/win situatie (de Europeaan en de negers van een bepaalde stam), voor anderen een eeuwige verlies/verlies situatie (als je de pech had om van een zwakkere stam afkomstig te zijn).

  Laten we niet vergeten dat bv. zelfs onze eigen Saramaccaners ooit de Aukaners hebben gevangen en teruggebracht naar hun slaven-eigenaar (op voorwaarde dat de gevluchtte Saramaccaners in het oerwoud mochten blijven wonen)…


  Maak melding

 11. …en voor mensen die meer willen weten over onze geschiedenis… lees dit boek;

  http://www.amazon.com/chaines-goree-Paul-Ohl/dp/225805835X

  Het gaat over de negers in Senegal die als slaven hadden voordat de eerste blanke voet aan wal zette…

  Juist doordat de Europeanen toen zagen dat de stammen elkaar onderling (in Senegal – bij het eilandje Goré) – letterlijk – tot slaaf maakten, zijn ze een handeltje begonnen daarin.

  Het waren de Europeanen die er geld aan verdienden, maar het waren de Afrikanen die het concept hadden bedacht…

  Zoals ik al zei; slavernij is niet zwart/wit.


  Maak melding

 12. Ach, in de tijd van de bijbel hadden ze al slaven, en het was algemeen goedgekeurd…..neemt niet weg dat ik het heel erg vind dat iemand als slaaf behandeld wordt, maar tegenwoordig is het nog precies hetzelfde,loonslaaf, enz enz…..


  Maak melding

 13. En, Anna_Z, wat dacht je hiervan, een stukje uit de Ware Tijd..
  Slachtoffers

  In Suriname zouden zowel eigen burgers als buitenlanders onder wie kinderen, mannen en vrouwen worden uitgebuit in de seksindustrie. Vrouwen en meisjes uit Suriname, Guyana, Brazilië en de Dominicaanse Republiek zouden onder valse voorwendselen worden gelokt om uiteindelijk in de prostitutie te belanden. Ook kinderen die werken in de informele sector in urbane gebieden en in de goudvelden zouden het slachtoffer worden van dwangarbeid.

  Wat ook nadelig was voor Surinames beoordeling is, dat het afgelopen jaar hulp werd geboden aan twee slachtoffers van mensenhandel, maar de autoriteiten hebben gefaald om daders te vervolgen en te berechten. Ook werden geen alternatieven geboden voor buitenlandse slachtoffers van mensenhandel. Ze werden zonder pardon gedeporteerd. Voorts zijn in 2011 heel weinig trainingen of bewustwordingsactiviteiten ontplooid op het stuk van mensenhandel


  Maak melding

 14. @ANNE

  Als je jezelf een loonslaaf voelt, ben je daar toch echt zelf verantwoordelijk voor… neem ontslag, en leef je leven! (je bent geen slaaf – en hebt de vrije wil en keuze om te doen wat je wil)…


  Maak melding

 15. Nee joh Bakra, ik ben geen loonslaaf, mijn man is ook mijn werkgever dus ik weet waarvoor ik werk, bedoelde alleen maar dat er tegenwoordig ook slavernij is, op velerlei gebieden.


  Maak melding

 16. Als je mensen wil informeren over zaken, doe dit dan goed en portretteer geen halve zaken.

  Slavernij is iets dat in alle culturen voorkomt en al eeuwenoud is. Er bestaan echter verschillende vormen van slavernij en dat maakt een groot verschil.

  De Europeaan noemde het horigheid ten tijde van de feodale toestanden in Europa. Mensen waren ook letterlijk eigendom van de elite die kon wikken en beschikken over leven en dood.

  In Afrika had de slavernij een andere vorm want men kon vrijwillig slaaf worden ( voor een bepaalde periode om een schuld af te lossen bijvoorbeeld) maar een slaaf had rechten en kon zelfs erven van de ‘eigenaar’ en of hoge posities verkrijgen in de nieuwe structuur waar hij/zij in terecht kwam.

  De chattelled slavernij is iets dat men niet kende en puur een Europees concept is. Er zijn ook stromingen die zeggen dat er in India een zelfde concept was maar daar zal ik niet op ingaan nu.

  ‘het was misschien de beste samenwerking tussen zwart en wit”. Dit is een uitspraak die getuigd van weinig tot geen inzicht in de materie. De hele situatie in West Afrika waar Mali rond 1200 tot zeker 1400 tot de rijkste landen van de wereld behoorde was er een van oorlog gecreëerd door de Europeanen. Gecreëerd voor de handel.

  Hoe kun je de Afrikaan verantwoordelijk houden voor wat de Europeaan deed in de Amerika’s? Collaboratie is iets van alle tijden, Afrika niet uitgezonderd. Voor, tijdens de tweede wereldoorlog hebben rijke joden nazie Duitsland gefinancierd, opa Bush was een van de financiers van Adolf Hitler!

  Toch worden de joden als slachtoffer gezien in tegenstelling tot de Afrikanen, waarvan ook een marginaal deel beter werd van de handel. Daar komt nog bovenop dat de Afrikaan een heel ander concept/idee had van slavernij. Nee de Europeaan is verantwoordelijk en moet worden aangesproken op zijn eigen daden en geen excuses zoeken die geen hout snijden.

  Waarom refereer je naar de mensen in Afrika als stammen. Het zijn volken die op het moment dat de eerste Europeaan voet zette aan de wal, zijn mond open viel van verbazing. De beschaving was vele malen hoger dan die in West Europa in die tijd Boulevard, ommuurde steden en een rijkdom waar de gemiddelde Europeaan niet aan gewend was.

  Het zijn beelden die opgetekend zijn door de Europeaan zelf en die vastgelegd zijn in boeken die de Afrikanen moesten verbergen toen die Europeaan verder het binnenland introk. De Europeaan verbrand en vernietigd namelijk alles wat niet in zijn straatje te pas komt.

  De laatste jaren komen vooral in de omgeving van Timbuktu duizenden boeken uit de grond die waren verborgen voor de Europese stammen. Kennis van duizenden jaren. Raar dat de algemene opinie in het westen is dat Afrikanen alleen maar een orale traditie hebben. Alsof Egypte niet in Afrika ligt.

  De grootste bibliotheek ooit stond in Alexandrië en getuige de volumes die men in west Afrika uit de grond haalt, kunnen we bepaalde kennis en informatie nu in een ander perspectief plaatsen.

  Sterke en zwakke landen? Waar heb je het over? De zout en goudhandel was een grote inkomsten bron maar ook een bron en aanleiding voor oorlogen. Je kunt niet spreken over de landen zoals in het westerse concept.

  Er leefden verschillende volken in Afrika die heel anders met grond omgingen dan de Europeaan. De huidige grenzen in Afrika zijn bepaald op de Berlijnse conferentie tussen Europese staatshoofden die een continent hebben verdeeld en sommige delen ( bijvoorbeeld Congo) persoonlijk bezit van individuen hebben gemaakt/verklaard)

  Van bijvoorbeeld de Akan leeft de ene helft in Ivoorkust en de andere helft in Ghana. (over verdeel en heers politiek gesproken en aanleiding voor conflicten) die verschillen in cultuur en volk zijn door de koloniale mogendheden constant gebruikt ( tot nu toe)

  Even terzijde; waarom noemt men de Welshmen een volk terwijl ze maar uit maximaal 300.000 mensen bestaat en de Yoruba die met 60 miljoen zijn een stam? Laten we vooral letten op hoe we geschiedenis schrijven. Taal is een instrument om een bepaald idee en gevoel mee te geven. Stam klinkt minderwaardig.

  Als laatste, Negers bestaan niet. Het zijn Afrikanen en als je specifieker wilt zijn noem je ze bij hun naam. Yoruba, Akan, Luangu, Ashanti, Wolof, etc. het gebruik van het woord neger geeft aan dat de gebruiker niet weet waar hij/zij het over heeft.

  Het zou zijn en of is alsof wanneer we de Europeaan consequent beest zouden noemen en daarover zouden zeggen dat het niet negatief bedoelt is en dat hij het langs zich heen zou moeten laten glijden.

  Al met al baasje, stel je de zaken te simpel voor.


  Maak melding

 17. @Ik vraag me af,
  Bedankt voor de heldere uitleg, alleen denk ik dat er weinig antwoorden van de tegenstanders zullen komen. Zij zullen het gaan NEGERen om dan een volgende keer, bij een soortgelijke discussie dezelfde onzin te verkondigen(eigen schuld van de Afrikaan, Suriname leverde niets op voor Ned, de bijdrage van Afrika aan de wereld enz.)

  Ik hoop dat ik het fout heb!


  Maak melding

 18. Om het gemakkelijk te maken zullen we beginnen met het neerleggen van een claim op de niet betaalde arbeid van onze voorouders. Dit is niet moeilijk uit te rekenen en daar behoeft dus geen discussie over te bestaan.Over verdeling van deze na-betaling van niet betaald loon is er ook geen discussie; want dit komt toe aan de in leven zijnde nakomelingen/erfgenamen van onze Afrikaanse grootouders!!


  Maak melding

 19. Che gudu,

  Dat collaboratie verhaal is een excuus. Het wordt selectief gebruikt.

  Waarom hoor je nooit dat de nazies door o.a. rijke joden zijn gefinancierd? en niet alleen voor de oorlog ook tijdens. De Joodse raad heeft meegewerkt aan deportaties van joden naar concentratiekampen.

  Mensen zullen in gevallen altijd voor zichzelf kiezen. dat is geen monopolie van de Afrikaan.

  Karzai (in Afghanistan) laat zijn land en volk platbombarderen en is duidelijk een collaborateur. Omdat hij een westerse pion is, staat de massa media achter hem.

  Zaak is de situatie goed te omschrijven en daarna je eigen conclusies trekken.

  Ik vraag me soms af; Hoe zou Afrika er zonder de Europese interventies voor hebben gestaan.

  Wat zou Europa nu zijn zonder de ontwikkelingshulp van de Afrikanen (Moren, Egypte, Mali, Songhai, Ghana) en de individuele kennis die Afrikanen tot op de dag van vandaag leveren.

  Dankzij de kennis van o.a. de Moren is er zoiets als een renaissance ontstaan in Europa.

  In Moors Spanje had je meer scholen en universiteiten dan in de hele rest van Europa bij elkaar. Zelfs koningen waren analfabeet in Europa, terwijl de gemiddelde bewoner in het Moorse land geletterd was en naar school ging!

  Che Gudu, zo kan ik nog uren en bladzijdes doorgaan.

  Het gaat me dan ook niet om voor en tegenstanders. het gaat me om feiten. Aan meningen hebben we niets anders dan voor wat vermaak.

  Er zijn figuren hier die zullen reageren met een mening ( meestal niet geremd door enige kennis)


  Maak melding

 20. Waar blijven nou toch de reacties van de “brownnoses”, “bounty’s” en “redimusus” nav. hetgeen gesteld is door @ik vraag me af?


  Maak melding

 21. @ik vraag me af

  Je geeft een mooie uiteenzetting. Ik merk dat er met bepaalde lieden totaal geen discussie mogelijk is waar het de slavernij betreft, om het simpele feit dat men graag de witte man nakakelt in een poging de waarheid te verdoezelen. Natuurlijk zal de witte man de waarheid verdraaien omdat men als de dood is voor claims. De slavernij bedreven door Europese landen was een uitgedacht economisch concept met het oogmerk mensen uit te buiten en enorme winsten te maken. Dit concept alleen al kun je uiterst crimineel noemen. Om mensen op zulke grote schaal te misbruiken moest er namelijk eerst een proces van dehumanisatie plaatsvinden. Dat de Afrikanen hun eigen mensen verkochten is waar maar dat verschilt niet van andere landen in die tijd toen slavernij overal een geaccepteerd verschijnsel was. Wat de slavernij bedreven door Europeanen zo schandelijk crimineel maakt is de bedrijfsmatige aanpak en de massale uitvoering daarvan.
  En wat sommige figuren hier ook zeggen: neem het ze niet kwalijk. Koloniale conditionering is hardnekkig onder Surinamers.


  Maak melding

 22. @Ché Gudu

  De brownnoses, bounty’s en redimusus zul je niet horen. Met dit soort figuren is een discussie niet mogelijk. Ze zullen altijd hun witte meester napraten. De mentale slavernij bestaat namelijk nog steeds. Velen kennen de geschiedenis van Afrika niet en blijven de witte man als superieur beschouwen en zichzelf als inferieur. Elke trots ontbreekt en dit soort lieden voelt zich alleen gelukkig met een schouderklopje van de witte man. Ze lachen het breedst als ze van de witte man te horen krijgen: eigenlijk houden we niet van zwarten maar jij bent wel okee: jij bent ons zwartje met het witte hartje. Black face, white mask, zoals je al eerder aanhaalde.


  Maak melding

 23. @Anna_z, van mijn (vermeende)gelijk wil ik niets weten. Ik wil argumenten, gestaafd met feiten, die mij en andere forumleden meer inzicht geven om een goede mening te vormen.
  Dus….@andersdenkenden ik sta open voor jullie!


  Maak melding

 24. @Tedje

  Koloniale conditionering komt ook voor bij Hindustanen. Jij bent een voorbeeld van zo’n koloniaal geconditioneerde Hindustaan. In India bevind zich de grootste markt van middelen voor het bleken van de huid. In India wordt vreselijk opgekeken tegen witte mensen en donkere Bollywoodsterren bestaan er nauwelijks. In Nederland stemmen heel veel Hindustanen PVV en als ik jou reacties lees dan zou die net zo goed van een PVV-er kunnen komen. Jij staat dus altijd op de eerste rij om jouw witte meester na te knorren. Derhalve is elke discussie met jou onmogelijk. Gelukkig zijn er Hindustanen die verstandig zijn en niet de weg volgen die jij zo graag volgt. Gebruik je ook bleekmiddelen?


  Maak melding

 25. @Ché Gudu

  Als je op argumenten gestaafd met feiten wacht, houd dan rekening met lange wachttijden. Je zult ongetwijfeld getrakteerd worden op oneliners en herhalende onzin en kletskoek. Ik bewonder je geloof in ieder forumlid en ik wens je heel veel succes bij het wachten. Soso lobi mi gudu! 😉


  Maak melding

 26. ..CHORO KAL KI BATEIN KAL KI BAAT PURANE….

  Laat het verleden voor wat het is, het is immers verleden tijd

  …..NAYE DAUR MEIN LIKHEN GE MIL KAR NAYI KAHANI…

  Er is aangebroken een nieuwe era, laat ons grijpen deze kans om te schrijven onzer eigen geschiedenis gestoeld op VOORUITGANG

  …CHAAND KE DAR DJA PAUCHA HE AAJ SAMANA..NAYE DJAGAT SE HAM BHI NATA JOOR TJUKE HAI…

  Onze ouderen keken naar de hemel,..wij echter hebben voet gezet op de maan…en hebben ook omarmt onze NIEUWE WERELD……..SURINAME OF SOMS ELDERS

  ,,,,,,,,,Dit lied uit 1960 gezongen door MUKESH was na de onafhankelijkheid een nationale bundeling van eenheid in India en is ook heden een krachtbron voor velen in strijd naar PROGRESSIE!!!

  IK VRAAG ME AF,


  Maak melding

 27. Beste Anna_Zeepbel:

  Ik zal tegen mijn dochter zeggen dat ze omdat ze ook 1/2 Surinaams is dat in de nabije toekomst nog een deel van de paar miljard schadevergoeding kan verwachten.

  In de tussentijd raad ik haar aan om te studeren en een baan te zoeken, zou jij ook eens moeten doen……


  Maak melding

 28. Psssssssstttt,….Switie anna..deze “@ik vraag mij af”

  doet precies hetgeen waar jij een hekel aan hebt;

  !!!!!!!!!!! copy-paste !!!!!!!!!!

  🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 29. @ik vraag me af,

  ,,,Dankzij de kennis van o.a. de Moren is er zoiets als een renaissance ontstaan in Europa.

  … 🙂 🙂 ga niet verder spitten in de geschiedenis, anders komen wij terecht bij “LUCY” en haar ouders liepen nog op 4 poten 🙂

  DE hedendaagse Moren (MAROKKANEN) zijn een ware plaag in europa 🙂

  Wil jij “plofkippen”, ga dan lekker naar landen waar deze idioten huizen en bezoek een BAZAAR, en als je ontploft, dan wacht er 14 MAAGDEN JOU in het HIERNAMAALS 🙂 🙂 🙂

  IK VRAAG ME AF,…ga niet knippen en plakken, ga lekker wandelen in albert cuyp 😉


  Maak melding

 30. @Henk Mol,
  Steek je hoofd uit die donkere aarde en misschien zul je het licht zien. Dan zal je zien dat vele(zoniet alle) mensen van gemengd bloed zijn. Het is dan ook niet de bedoeling dat als er gelden zouden moeten worden vrijgemaakt, deze naar individuen moeten gaan. maar het kan bijvoorbeeld worden geïnvesteerd in het veranderen/aanpassen van schoolboeken, het financïeren van scholen


  Maak melding

 31. vervolg,
  en faciliteiten, kleine projecten bedacht en aangevoerd door moeders in achterstands wijken(ghetto’s), instituten die werken aan DNA onderzoek tbv, de afkomst van mensen om er maar enkele op te noemen.
  In de tussentijd is inderdaad scholing één van de manieren om ongelijkheid weg te werken, alleen wanneer daar niet een gedegen identiteit mee gepaard gaat, dan klopt het ook niet.


  Maak melding

 32. Ik vraag mij af – hoe men erbij komt dat het woord “ne’ger”(= mens met kroeshaar en zwarte huidkleur) en het woord “nege’ren”(= doen alsof iemand niet bestaat) behalve qua gedeeltelijke spellingsovereenkomst ook iets anders met elkaar te gemeen hebben.Er bestaan twee werkwoorden met gelijke spelling maar met verschillende accenten en betekenissen nl.: ne’geren( = treiteren,mishandelen) en nege’ren( = ontkennen,doen alsof iemand niet bestaat).Het één is m.i. niet van het andere afgeleid!Het zelfstandig naamwoord neger is niet afgeleid van het werkwoord negeren,zoals een forumlid ons duidelijk wil maken.
  En indien ik het mis heb,hoor ik het dan graag!
  Be’delen en bede’len,bete’ren en be’teren,betover en bet’over hebben toch ook niets en dan ook niets met elkaar te maken??
  Oef mensen,doe je toch een beetje intelligent voor!


  Maak melding

 33. @Henk Molenaar

  Ik heb niet de indruk dat je echt begrijpt waarover ik het heb. Zoals gewoonlijk eigenlijk. Ik verwijs je naar de reactie van @Ché Gudu aan jou gericht. Als je mee wilt discussiëren, lees dan eerst goed wat er staat. Doe je dat niet dan acht ik een reactie zinloos. Veel succes.

  @pasew

  Hoezo zijn de Marokkanen een plaag? Wat mij betreft zijn de Europeanen de grootste plaag ooit. Bekijk de geschiedenis er maar op na. De bankencrises veroorzaakt door rijke witte mannen met stropdas en het eeuwenlange geplunder vanuit Europa: dat noem ik pas een plaag. Ook de arme Europeanen zijn daar de dupe van dus hun valt niets te verwijten. Maar het staat je vrij er een alternatieve mening op na te houden. Ons hangmatplezier zal er niet door veranderen. 😉


  Maak melding

 34. @ANNABEL: Als ik me hard voor maak dat je uitkering uit Calimerostan levenslang met 10% verhoogd wordt,minus belasting natuurlijk, zul je dan beloven dat je stopt met zeuren over de slavernij? En jezelf weer plaats in 2012? @PASEW: Denk je dat je boodschap van 15.22u over is gekomen bij bepaalde nazaten van het slavernijverleden?


  Maak melding

 35. @ik vraag me af,

  Wat zou Europa nu zijn zonder de ontwikkelingshulp van de Afrikanen (Moren, Egypte, Mali, Songhai, Ghana) en de individuele kennis die Afrikanen tot op de dag van vandaag leveren.

  !!!!!!!!!!!!! K I J K M A A R !!!!!!!!!!!!!

  Hedendaagse dictators

  Hassanal Bolkiah van Brunei sinds 1967
  Qaboes bin Said Al Said van Oman sinds 1970
  Teodoro Obiang Nguema Mbasogo van Equatoriaal-Guinea sinds 1979
  José Eduardo dos Santos van Angola sinds 1979
  Robert Mugabe van Zimbabwe sinds 1980
  Paul Biya van Kameroen sinds 1982
  Blaise Compaoré van Burkina Faso sinds 1987

  Idriss Déby van Tsjaad sinds 1990
  Omar al-Bashir van Soedan sinds 1993
  Yahya Jammeh van Gambia sinds 1994

  Paul Kagame van Rwanda sinds 2000
  Joseph Kabila van Democratische Republiek Congo sinds 2001

  ,,,,Gelukkig zijn een aantal ratten overleden..snik snik 🙂 🙂


  Maak melding

 36. Beste Ché Gudu: Keep on dreaming.

  leg eens uit naar welke landen, steden etc deze gelden moeten gaan en of daar dan alleen maar afstammelingen van slaven terecht kunnen….

  Aanpassen van geschiedenisboeken zoals in Suriname…..Bouterse is GEEN moordenaar….

  Je leeft in fantasie wereld….


  Maak melding

 37. @Medusa(brrr),

  Wat mij betreft kan hier ook het een en ander worden gerepareerd en daarbij doel ik op de definities van woorden.
  Kijk de dikke van Dalen is gemaakt door de witteman en met zijn goede recht laat daar geen twijfel over bestaan.
  Zij(de Europeanen)zijn de overwinaars op vele andere volkeren. Zij gaven hun eigen betekenis aan nieuwe woorden dmv een gevoel, gedachte of gebruik van het onderwerp.

  Op een gegeven moment werd het racisme geïnstitutioneerd oa. door stellingnames al dan niet onderbouwd met wetenschappelijke bewijzen(!)
  Zo ook met woorden, waarbij de zwarteman werd, en hier komt het, ZWART gemaakt.
  Natuurlijk Neger komt van négro(zwart). Alleen is het schrijnend om te zien dat er een woord is voor een volk welks afstand moest nemen van land en cultuur(dus identiteit),dus waarvan de eigenheid werd genegeerd.

  Dan is het toch op zijn minst merkwaardig dat die 2 woorden die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben toch alles gemeen hebben!


  Maak melding

 38. >>>>>AWO MAHNET KO APNA IMAAM BANAYE<<<>>>APNE HATHON SE APNA BAGHWAN BANAYE<<<<<<<

  met deze handen creëren wij onze eigen HOF VAN EDEN

  ,,,dit is vervolg van het lied van MUKESH

  @Zucht….wie weet,..wie weet!!!


  Maak melding

 39. @ik vraag mij af,,,,

  jij sluit af met,….

  En wat sommige figuren hier ook zeggen: neem het ze niet kwalijk. Koloniale conditionering is hardnekkig onder Surinamers.

  ………..BEZINT EER GIJ STRIJDEN WILT………..


  Maak melding

 40. @ Henk (de)Mol,Net zoals Afrika en een groot gedeelte van zijn bevolking heeft bij gedragen aan het welzijn van de de totale mensheid, zo ook zullen deze gelden moeten worden gebruikt tbv. de gehele mensheid.

  Verder lijkt het erop dat jullie(Zucht en crew) deze topic in het ridicule willen brengen, succes(maar niet heus)


  Maak melding

 41. @anne

  Handel in sexslaven is toch het allerergste in Europa waaronder Nederland. Deze praktijken komen echter overal ter wereld voor en zijn net zo schandelijk als de slavernij in de koloniale tijd. Maar onderschat de rol van Nederland niet in zaken zoals de seks-industrie. Ook in pedofiele netwerken eist Nederland vaak de hoofdrol op. Zou het in de genen zitten?


  Maak melding

 42. @Ché Gudu

  Zoals ik je had voorspeld:

  “Als je op argumenten gestaafd met feiten wacht, houd dan rekening met lange wachttijden. Je zult ongetwijfeld getrakteerd worden op oneliners en herhalende onzin en kletskoek.”

  Onze extreemrechtse stormfronter Zucht heeft zich nu ook aangemeld. De zwakzinnigheid doet nu haar intrede. Tactiek: NEGEER (Met dank aan MEDUSA)


  Maak melding

 43. @Ché Gudu.
  Ik ben bang dat vandaag of morgen ook een of andere afro-Engelse dwaas opstaat die het verband zal zoeken tussen negro(neger) en ignore(negeren).
  Ik denk dat wij zwarten van ellende niet meer precies weten wat er zich werkelijk heeft voorgedaan.Achter elke ramp die de zwarte overkomt is er wel een witte man die er diep en diep over heeft nagedacht die zwarte betaald te zetten.Weet je “Ché Gudu’ deze minderwaardige houding houdt ons als zwarte op in ons verdere ontwikkeling.
  En de witte man??Die lacht zich rot en vindt het goed dat wij geen stap verder komen dan alleen maar klagen,klagen,klagen.Terwijl hij alle ruimte heeft zich verder te ontwikkelen.
  Rome,Spanje,Frankrijk,Duitsland hebben Nederland ook decennia onderdrukt,Japan heeft de Chinezen ook jaren lang onderdrukt,maar ik hoor geen enkele Nederlander of Chinees daarover nog klagen.
  Is dat bij ons ‘zwarten’ misschien een mentaliteitskwestie?


  Maak melding

 44. Dat men mijn bijdrage ziet als copy paste lijkt een compliment omdat het aangeeft dat de inhoud op een manier is geschreven waarvan de azijnpissers denken dat zulks boven mijn vermogen ligt.

  Het geeft echter aan in welke geestestoestand deze mensen verkeren en dat zij in principe op anderen neer kijken.

  Inhoudelijk is er geen enkele bijdrage te verwachten en zal ik dan ook niet op die bagger van deze clowns reageren.

  Ik zie het als vermaak en in ieder geval bevestigd het mijn vermoedens over het paradigma van enkele bezoekers hier.

  De bijdragen zijn bedoeld voor mensen die open staan voor informatie en aan die mensen wil ik zeggen. Neem nooit aan wat anderen zeggen, ook mijn bijdragen niet, zoek het op, zoek het uit!

  Laat je grijze massa het werk doen. Er zijn genoeg bronnen en nu vooral op Internet waar je goede informatie vandaan kunt halen. Vroeger moest je lopen naar de bibliotheek, tegenwoordig is er een wereld van bibliotheken in een muisklik voor handen. gebruik dat.

  Voor de mensen die niet willen lezen, die kunnen op youtube ook terecht. Sommigen van ons zijn visueel ingesteld. Niemand kan meer zeggen dat ze het niet hebben geweten. dat ligt dan echt aan jou.

  En ja, pure racisten zullen er altijd zijn. Sommige informatie komt gewoon hard aan bij anderen, het verstoort hun wereldbeeld. Therapie is daar de beste remedie tegen.

  Che, het woord neger is irrelevant. Net zoals alle volken refereren aan hun nationaliteit en of etniciteit hebben de Afrikanen dat recht ook.


  Maak melding

 45. @ik vraag me af.
  Wat bedoel je met “goede informatie”?
  Val je nu al niet erg door de mand?
  Wanneer is informatie in dit geval “goed” te noemen?
  Dit klinkt wel ZWAAR subjectief!


  Maak melding

 46. @Anna_z, Waarvan akte.

  @ik vraag me af,
  ik heb de relevantie willen aantonen door de gedachte achter het woord negeren en de behandeling van de tot slaaf gemaakten.

  Tot laterz..


  Maak melding

 47. Switie anna,

  Er is geen paard dat ons “onthangmatten” kan,..maar v.w.b. de witte afrikanen…tja,..een sprinkhanenplaag 🙂 🙂


  Maak melding

 48. @ANNABEL: Ik denk dat je een beetje terughoudend moet zijn met het woord NEGEER, vooral met hoofdletters, want velen zullen een direct verband kunnen leggen met het woord NEGER , vooral de minder geschoolden en lui die last hebben van dyslextie . groet Zucht…


  Maak melding

 49. voor de goede orde; goede informatie is voor mij in ieder geval geen eenzijdige informatie.

  Ik lees graag alle stromingen, voor en tegens en trek dan mijn eigen conclusie.

  Niet goede informatie is voor mij bijvoorbeeld 1 enkele bron. Ik ga liever af op minimaal zes bronnen over een onderwerp, zo ben ik gevormd. Als er niet genoeg bronnen zijn probeer ik altijd de context te zien en lees dan liever bronnen uit die tijd en of over situaties in dat en over dat gebied in de betreffende tijdsvlakken.

  Zo is het bijvoorbeeld interessant te lezen dat rond het jaar 0 de grootste godheid in de regio waar Jezus zou hebben geleefd, de moeder Godin de belangrijkste godheid was en Jahwe niets minder dan een etnische oorlogsgod.

  Dat soort zaken zet voor mij anderen in perspectief. het gaat er dan bij mij om hoe die evolutie tot wereldwijde godsdienst tot stand is gekomen.

  Maar evenzo de essentie van de leer van de eerste groepen christenen en ook Moslims.

  Met Afrika is het niet anders. ik lees graag en doe onderzoek, denk na.

  Afrikaanse geschiedenis begint niet op een slavenblok. In Afrika is de mensheid begonnen, de eerste concepten waar wij als moderne mensen op voortborduren. Astrologie, astronomie, wetenschap, natievorming, godsdienst, alles eigenlijk.

  Dat is dus heel interessant. Het verleden maakt het heden, het heden maakt de toekomst. Als je niet weet waar je vandaan komt, waar ga je dan in vredesnaam naartoe?


  Maak melding

 50. @ik vraag me af
  Je schrijft:”Er zijn genoeg bronnen en nu vooral op Internet waar je goede informatie vandaan kunt halen”.

  Nogmaals is mijn vraag(want die heb je na een hoop koeterwaals en bla bla nog steeds niet beantwoord).
  a.Wanneer is informatie “goed” te noemen?
  b.Wat versta je onder “goede informatie”?
  c.Hoe weet je nou of ik goede of slechte informatie tot me neem?
  d.Hoe weet jij dat de informatie die jij tot je neemt de “goede” informatie is?


  Maak melding

 51. Ach waar maken we ons druk om.
  Niet zo lang geleden heb ik hier op waterkant gelezen dat wanneer men het over ene meneer “B” had, men vooruit moet kijken en niet wat in het verleden gebeurd is.
  Maar is het onderwerp slavernij dan moet men wel in het verleden kijken


  Maak melding

 52. hé medusa,

  Laat mij het maar bij koeterwaals en bla bla houden. Doe jij jouw ding mi brada. Ik heb geen tijd voor grappenmakers als jij.

  Toedeledoki.


  Maak melding

 53. @MEDUSA

  “a.Wanneer is informatie “goed” te noemen?
  b.Wat versta je onder “goede informatie”?
  c.Hoe weet je nou of ik goede of slechte informatie tot me neem?
  d.Hoe weet jij dat de informatie die jij tot je neemt de “goede” informatie is?”

  Weet je zelf het antwoord op je eigen vragen?

  a: Goede informatie is voor velen informatie die in hun straatje past. Je stelt een vraag die met subjectieve antwoorden ingevuld kan worden.

  b: Goede informatie is voor elk individu anders. Wat men onder goede informatie verstyaat is dus ook weer subjectief.

  c: Niemand kan voor jou bepalen of de informatie die je tot je neemt goed of slecht is. Ook weer zeer subjectief allemaal.

  d: Informatie die in iemands straatje past kan door de persoon goed worden gevonden. Ook weer zeer subjectief.

  Eigenlijk stel je non-vragen.


  Maak melding

 54. @anna_z
  Goed zo anna_z!Je hebt me dus uit de brand geholpen.
  Lees maar een van de laatste reacties van het forumlid “ik vraag me af”.
  Dan begrijp je beter waarom ik deze vragen heb gesteld.
  Want nu los je door onwetendheid een schot in het duister!


  Maak melding

 55. @anna_z
  Het ging erom dat “ik vraag me af” mij aanraadde om GOEDE INFORMATIE tot mij te nemen.
  Ik had liever dat het lid “ik vraag me af” deze vragen zelf had beantwoord.Het is meer retorisch bedoeld.
  Nu zwijgt hij in alle talen.
  Maar enfin,geen man overboord.
  Zo leert ie het ook!


  Maak melding

 56. Subsidie voor digitalisering archief over slavenhandel
  Het Zeeuws Archief krijgt ruim €300.000,- subsidie om het eerste deel van een internationaal belangrijk archief over de trans-Atlantische slavenhandel te digitaliseren. Dat heeft Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, een samenwerkingsverband van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, vandaag 13 juni 2012, bekend gemaakt. De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) specialiseerde zich in de achttiende eeuw in de handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen. De UNESCO verklaarde het MCC-archief in 2011 tot werelderfgoed.

  Met de subsidie gaat het Zeeuws Archief het eerste deel van het archief van de MCC digitaliseren en online publiceren. Dit eerste deel heeft een omvang van 52 meter of 225.000 scans. De totale omvang is 100 meter.

  Uiterste zeldzame bron over slavenhandel
  Het archief van de MCC is uniek omdat hierin de administratie over de slavenhandel vrijwel volledig en intact aanwezig is. Dat maakt dit archief wereldwijd tot een uiterst zeldzame bron van gedetailleerde, administratieve gegevens over de handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen.

  Handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen
  De Middelburgse Commercie Compagnie werd in 1720 opgericht en bleef tot 1889 bestaan. De onderneming richtte zich op handel tussen havens aan de Oostzee, Frankrijk, het Iberisch schiereiland, de Middellandse Zee, West-Indië en Afrika. Na 1730 kwam de driehoekshandel Afrika – West-Indië – Europa tot stand. De eerste driehoeksreis reedde de MCC uit in 1732. Vanaf het midden van de achttiende eeuw nam het aantal slavenreizen van de MCC sterk toe. In 1807 werd de laatste slavenreis ondernomen. Van de in totaal circa 300 uitredingen van schepen door de MCC ging het in 113 gevallen om een slavenreis.

  Gedetailleerde gegevens over slavenreizen
  Van de slavenreizen werd schip voor schip en reis voor reis een afzonderlijke, gedetailleerde administratie bijgehouden: de inkoop van goederen zoals textiel en buskruit die aan boord meegingen naar de kust van Afrika, de ruil van deze goederen tegen slaven, de verkoop van de slaven aan plantage-eigenaren en handelaren in West-Indië, de inkoop van suiker, cacao en tabak en de verkoop of veiling ervan in Middelburg. Verder zijn de logboeken van de kapiteins aanwezig en in enkele gevallen zelfs de journalen van de scheepschirurgijns die aan boord bemanningsleden en slaven behandelden. Ook zijn de gegevens over de bouw en de uitrusting van de schepen bewaard gebleven.

  Archief MCC benoemd tot Werelderfgoed
  De UNESCO heeft het MCC-archief in mei 2011 op de werelderfgoedlijst voor documentaire werken geplaatst, in het ‘Memory of the World’-Register. Hiermee wil de VN-organisatie de wereld ervan bewust maken dat het documentaire erfgoed toebehoort aan iedereen, dat het volledig moet worden geconserveerd en beschermd en dat het voor iedereen permanent toegankelijk moet zijn. Ook bevordert UNESCO de digitalisering van de documenten. Voorbeelden van andere documentaire werken op de lijst zijn het dagboek van Anne Frank, het tapijt van Bayeux en de negende symfonie van Beethoven.

  Pagina uit het journaal van de reis van het schip Geertruyda en Christina naar Guinee en Suriname (1783-1785). Donderdag 26 augustus 1784 overleed matroos Willem van Heumen uit Rotterdam. In de kantlijn is zijn overlijden in een tekeningetje te zien. Naast zijn hoofd lijken twee vleugeltjes te zijn getekend, onder twee beenderen en zijn naam. Twee dagen later overleed een slaaf. Ook zijn heengaan is aangegeven in de kantlijn. Het getekende hoofdje heeft nu kroeshaar, de vleugeltjes en zijn naam ontbreken; zaterdag 28 augustus 1784 overleed een ‘manslaaf’, nummero 3. Zeeuws Archief, Archief MCC, toegang 20, inv.nr 429.

  De inventaris van het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie is online te raadplegen.

  Dat is één van de honderden archieven


  Maak melding

 57. http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/1.05.01.01

  http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/1.05.01.02

  http://www.nationaalarchief.nl/actueel/nieuws/archief-west-indische-compagnie-is-werelderfgoed

  ======
  Nederland en slavenhandel
  Slavenhandel door de Nederlanders gebeurt voornamelijk door de West-Indische Compagnie (WIC). Ook particulieren nemen deel aan deze handel. Soms gebruikt men een handelscompagnie als verenigingsvorm.
  Nederlanders zijn al eerder met slavenhandel in aanraking gekomen. In het begin van de 17e eeuw vindt zo af en toe een transport van slaven door Nederlanders plaats. Men had toen echter nog niet in de gaten dat er met slavenhandel veel geld te verdienen was.
  De WIC weet het alleenrecht op de scheepvaart en handel met Afrika, Amerika en West-Indië te verwerven. Ook krijgt de WIC het beheer van de Nederlandse forten in Afrika. Handel in met name goud en ivoor is de voornaamste bron van inkomsten.
  Zie ook…

  Wat is slavernij?
  De West-Indische Compagnie (WIC)

  Monogram WIC
  De West-Indische Compagnie wordt opgericht in 1621. De WIC is een echt landelijk bedrijf en heeft vijf zogenaamde Kamers ofwel kantoren. Deze zijn te vinden in Amsterdam, Middelburg, Rotterdam, Hoorn en Groningen.
  De WIC drijft handel op de ‘West’. Dit zijn de gebieden die grenzen aan de Atlantische Oceaan: West-Afrika en Amerika.
  West-Indië is de naam voor Berbice , Essequebo en Demerary (nu gelegen in Guyana), alsmede Brazilië, Suriname en de Antillen in Zuid-Amerika.

  De compagnie verdient geld met:
  Goederenhandel (vooral textiel, geweren en buskruit, kaurieschelpen, alcohol, ijzeren staven, goud, ivoor, suiker, koffie en cacao).
  Kaapvaart (het in oorlogstijd veroveren van vijandelijke schepen door particulieren met toestemming van de overheid).
  Slavenhandel (mensen kopen in Afrika en verkopen in West-Indië).
  Na de verovering van Brazilië in 1630 blijkt daar een tekort aan slaven te bestaan op de suikerplantages. Vanaf die tijd komt de slavenhandel door de WIC goed op gang.
  Meer in de collecties over…

  West-Indische Compagnie

  De West-Indische Kamer of het West-Indische Huis aan de Lange Delft te Middelburg, 18e eeuw. (Zeeuws Archief, KZGW Zelandia Illustrata II-463)
  De Tweede West-Indische Compagnie

  De WIC komt in het midden van de 17e eeuw in de problemen door:
  – groeiende concurrentie van Engeland, Denemarken en Zweden;
  – het verlies van Brazilië aan de Portugezen in 1654;
  – toenemende financiële problemen;
  – het grote aantal smokkelschepen;
  – de vele onafhankelijk, particuliere rederijen.

  In 1674 wordt daarom de oude West-Indische Compagnie ontbonden en een nieuwe compagnie opgericht met dezelfde naam. Deze wordt de ‘Tweede WIC’ genoemd.
  Tussen 1674 en 1740 onderneemt deze Tweede WIC 383 driehoeksreizen.
  In 1792 houdt de WIC op te bestaan.

  Bron

  http://www.geschiedeniszeeland.nl/tab_themas/themas/slavernij/nederland/

  Kortom. De gehele boekhouding

  Maar blijf liever brullen en janken i.p.v. e geschriften en boekhouding van de plantages lezen.

  Sprookjes zijn veel leuker dan de waarheid.
  Toedeledoe.


  Maak melding

 58. http://aqua.geschiedeniszeeland.nl/?q=gallandat

  Niet lezen maar dom blijven trollen. 🙂
  Makkelijk vanit je hangmat.

  Maar jouw vriend en moordenaar Bouterse heeft bij zijn aantreden gezegd dat hij de geschiedenis zal herschrijven.
  Hij begon met het vertonen van de film Roots aan de boslandcreolen.
  Gelukkig waren de kapitiens zo slim om hem te vragen wat hij nu eigenlijk kwam doen.

  Wha.


  Maak melding

 59. Tedje ,
  Nemen jullie ook de ” historische Dossiers Suriname ” die betrekking hebbende met de ” georkestreerde Ollandse Staatsgreep van 1980 ” ook mee in jullie geschiedschrijvingen .
  Waarom moet het nu met 20 lange koude jaren verlengd worden ???
  Het is toch ook een stukje Ollandse geschiedenis ?!!??
  RECHT ER WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 60. Tedje ,
  Natuurlijk hebben wij de intentie’s om de geschiedenis te herschrijven .
  Zo zal het ongeveer gaan : De indianen ,oorspronkelijke bewoners van de Republiek Suriname waren niet zwak of lui om voor de blanke bezetters ( piraten en kolonisten )te dienen en het slaven-arbeid te verrichten , zoals in de Ollandse geschiedenis boeken werden beschreven .
  De indianen waren trots en verzetten heftig tegen alle mensonwaardige handelingen van de bezetters en lieten zich ook niet onderwerpen .
  Jullie geschiedenis boeken werden geschreven enkel met het doel om de surinaamse volk te indoctrineren en het blanke ras de status van ” God op Aarde ” te geven !!!
  Elk niet-blanke mens moet voor een blanke-mens buigen !!!
  Ja , wij gaan en zullen de geschiedenis van de Republiek Suriname herschrijven en dat is een must !!!

  FF een geschiedenis-verhaal ;
  Op een christelijke missie-post in een indianen-dorp , waar de priester de dorps-bewoners dwangmatig bekeerden tot christenen had een indiaanse jongen bij toeval de bijbel van de priester weten te bemachtigen .
  Hij begon in de bijbel door te bladeren en plots stuitte hij op een regel in de regel bijbel waarim staat geschreven dat de Almachtige ,GOD dus , de mens naar zijn even-beeld had geschapen en dat iedereen gelijk is .
  Tijdens het lezen werd hij op heterdaad betrapt door de priester en deze vroeg hem of hij in de bijbel had gelezen en welke bladzijde .
  De indiaanse jongen vertelde de priester de waarheid en vroeg tevens aan de priester waarom de blanke bezetters de indianen onmenselijk bejegend .
  De priester gaf geen antwoord op de vraag maar sommeerde een paar indianen om water te koken en liet de arme indiaanse jongen levend koken !!!
  Komt dat ook in jullie geschiedschrijvingen ???
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 61. Vandaag zijn wij binnen ons sterrenstelsel als daar buiten op zoek naar een alien-beschaving, maar sommigen houden het liever op indianenverhalen 🙂


  Maak melding

 62. Het christendom in de Amerika’s, Afrika is in feite niets anders dan genocide!

  Als je de mens zijn cultuur en taal afneemt en hem dwingt jouw cultuur, taal en religie aan te nemen, is die een levende dode.

  Het koloniale bewind heeft via de kerk onderwijs gebracht. Beiden waren en zijn instrumenten voor onderwerping. Als er geen interventie plaatsvind zie je dat het generaties duurt voordat de mensen vrij zullen zijn.

  Sterker nog, die mensen die door dit instrument zijn aangeraakt, worden de grootste advocaten van dat systeem. ze ontlenen er zelfs hun trots aan.

  Het bewijs kun je op dit forum duidelijk zien.


  Maak melding

 63. @Tedje

  IK snap nog steeds niet wat je punt is. Wauwelen over hangmatten, Bouterse en trollen. Is dat je punt? Kijk beste Tedje, copy & pasten kan elke boerenlul. Maar jij doet het zonder enige logica en dat is weer mijn punt. Comprendo?


  Maak melding

 64. Sempa was persoonlijk aanwezig om het verhaal van de indianenjongen en de priester te bevestigen. Levend koken maakt het wat spannender …..

  Een indianenverhaal dus….Uit het geschiedenisboek van Sempa persoonlijk.


  Maak melding

 65. @Raoul TLS

  En wat als de afstammelingen van die slavenhouders nu zelf bij de voedselbank moeten aan kloppen? Er zijn soms maar weinig generaties nodig om een familienaam in andere kringen te doen belanden.


  Maak melding

 66. Harvard en het onderzoekinstituut IISG gaan de geschiedenis herschrijven dwz de Europese overbelichting(eurocentrisme) indammen.

  Reden hiervoor is, dat de Europeaan of door ontwetendheid of door moedwilligheid, onjuiste info als waarheid de wereld heeft ingezonden!

  Het doel is oa. de schoolboeken te corrigeren.

  Dus iedereen die zo vastklamt aan “het perfecte verhaal” van de witteman en ze met man en macht verdedigt, zal noodgedwongen ook zijn Eurocompas moeten bijstellen.

  You can fool some people sometimes, but you can’t…..


  Maak melding

 67. Wat mij betreft is 99% van de reparations het corrigeren van de geschiedenis. De schade die de vervalsing van de geschiedenis heeft opgeleverd is gigantisch!

  Het herschrijven van de geschiedenis zal echter heel wat voeten in de aarde hebben. Dat alleen al zal de kijk die mensen hebben op de wereld veranderen en dus de wereld ingrijpend veranderen.

  Als verder de handelsbarrières voor derdewereldlanden worden afgebroken, die landen de mogelijkheid hebben eigen productiefabrieken op te bouwen en zij dus eindproducten kunnen leveren zonder hindernissen, is stap twee gezet.

  Als laatste zie ik graag een Afrikaanse/zuid Amerikaanse munteenheid die de basis is voor alle grondstoffen die uit die landen komen. Verder een centrale bank voor Afrika en zuid Amerika.

  Als dat zou gebeuren is 99% van de reparations al voldaan. Het smartengeld dat eveneens zal moeten komen zal niet naar individuen moeten gaan. dat geld zal naar mijn mening in een fonds moeten komen om bijvoorbeeld het onderwijs te vernieuwen, research te doen naar de traumatisering en empowerment programma’s voor zwarten en niet zwarten.

  Niet zwarten, omdat de impact die de valse geschiedenis heeft gehad op de psyche van niet zwarten ook enorm is. Het is verschrikkelijk als je eeuwenlang met een superioriteitsgevoel wordt opgevoed dat werkelijk nergens op gebaseerd is.

  Niet alleen hier op dit forum is die gekte duidelijk zichtbaar maar overal om ons heen is het evident.

  Die misplaatste superioriteit heeft de inheemse bevolking van de Amerika’s gedecimeerd, die van Australië ook. Kortom ze hebben van de hele wereld een puinhoop gemaakt. Daar is reparatie geld voor nodig!


  Maak melding

 68. Wat een heerlijk kletsverhalen.

  Alle landen van de wereld hebben zich in het verleden met slavernij bezig gehouden.

  Tegenwoordig is er in de meeste landen van de wereld nog slavernij.
  Ook in Suriname die daarvoor nog maar kort geleden is aangeklaagd.

  Afrika maar ook Zuid Amerika is nogsteeds een bolwerk van slavernij.

  De slavernij eindelijk onwettig verklaard !

  RECHTEN VAN DE MENS: De volksvertegenwoordigers van NIGER
  hebben een strenge wetgeving aangenomen
  die de dwangarbeid veroordeelt.
  Dit betreft ongeveer 900.000 personen.

  “Voor mijn meester was ik niet meer dan een voorwerp zoals de stamper, de stoel of de vijzel”, verklaart de vroegere slavin Tumajet Ghousmane.

  Vandaag is ze vrij, deze vrouw van 40 jaar; ze was van haar familie weggehaald op de leeftijd van 5 jaar om als huwelijks geschenk aangeboden te worden aan de jonge echtgenote van een plaatselijke veldwachter in het dorp Inatès.

  Haar gevaarvolle nachtelijke ontsnapping in Juni 2000 stond haar toe de weg naar de vrijheid terug te vinden:
  “Altijd moest ik als eerste ’s morgens vroeg opstaan, en ging ik ver van het dorp water halen”, herinnert ze zich vandaag. “Dan kwam ik tegen de middag pas terug. Daarna moest ik de gierst stampen voor de dagelijkse maaltijd, het eten klaarmaken en weer vertrekken om voor de twede keer water te gaan halen.

  Bij m’n terugkomst, moest ik de af was doen, en hout gaan zoeken.”
  Geslagen om het minste voorwendsel en nooit betaald voor haar werk, voegt ze er aan toe: “Ik zal nooit vergeten wat ik doorstaan heb bij mijn meester en zijn vrouw; zozeer hebben ze me doen lijden. Maar ik eis niets op als genoegdoening, ik wil ze alleen maar nooit meer terug zien!”

  De slavernij, een praktijk die nog veelvuldig voorkomt in de Sahel-landen, laat zulke diepe sporen na in het gemoed van de slachtoffers dat ze na ontvlucht te zijn, meestal niets meer opeisen.
  Ze zijn getekend voor de rest van hun leven. De schrik bevangt ze dikwijls bij het idee de meester, waaraan ze ontsnapt zijn opnieuw te moeten tegenkomen.

  En ook is er nog dit: waarvoor dient het een klacht in te dienen wanneer men weet dat het gerecht geen gevolg zal geven? Een voorbeeld:

  In Juli 2000,heeft een welgestelde nigérien een van zijn jonge slavinnen verkocht aan een rijke handelaar uit Nigeria. De actiegroep uit Niger “Timidria” (in het Touaregs betekent dit “broederschap”) is als reactie daarop het jonge meisje gaan zoeken, dat vervolgens een klacht heeft ingediend. De twee mannen werden onmiddelijk vrij gelaten door de rechter die “in de transaktie slechts een een simpele vorm van huwelijkssluiting zag” zoals de voorzitter van Timidria moest konstateren !

  Deze actiegroep, opgericht in 1991, heeft vier jaar geleden de strijd aangebonden tegen de slavenhandelaren. In 2000, na grondig de teksten van de het wetboek van strafrecht van Niger bestudeerd te hebben, deed zij voorstellen aan het ministerie van Justitie om de rechterlijke lacunes met betrekking tot schaamteloze en ongestrafte praktijken van slavernij te corrigeren. Op het ogenblik bereidt de regering, die vóór de hervorming is, een wetsvoorstel voor, dat zich laat ginspireren door de voorstellen van Timidria.

  Maar de volksvertegenwoordigers verzetten zich uit alle macht daartegen, en de tekst, reeds vele malen voorgesteld, wordt alsmaar op de lange baan geschoven. “Veel volksvertegenwoordigers, voortkomend uit de traditionele hogere kringen van Niger bedienden zich altijd nog van slaven, en bekeken die nieuwe wet met grote argwaan”, legt Ilguila Weila uit.

  Intussen levert Timidria uitzonderlijke prestaties door b.v.b. te lobbyen bij de buitenlandse ambassades die in Niamey gevestigd zijn; bij de gewone burgers (vooral via de Moslim-verenigingen); of bij de leiders van de politieke partijen, en zelfs de oud ministers van de regering.

  Ieder lid van de gedeputeerde Staten werd opnieuw “bewerkt” door de actieve leden van Timidria, die er uiteindelijk in slaagden dat onneembaar geachte bolwerk te doen vallen : de tekst voor de wetgeving werd tenslotte goedgekeurd op 5 Mei 2003 !

  De nieuwe strafwet voorziet gevangenisstraffen van vijf tot dertig jaar voor de “eigenaren van mensen” en stelt de aanhangers van het zgn “droit de cuissage” bloot aan vervolging wegens verkrachting. (n.b.: het “droit de cuissage” geeft de eigenaar van een slaaf die gaat trouwen, het recht om de eerste nacht met diens vrouw door te brengen…!)

  Dit nieuwe juridische wapen stelt “de personen die gedwongen worden te werken (al of niet gratis) en te leven onder het juk van iemand anders”, in staat een aanklacht in te dienen tegen hun uitbuiters.

  Volgens een onderzoek dat in augustus 2002 gedaan werd door Timidria, zouden ongeveer 870 000 slaven zich tegen hun meesters kunnen keren. Deze laatsten schat men op 580 000 . Evenwel, de nieuwe tekst van de wet was begin januari 2004 nog niet gepubliceerd in de Staatskrant, en dus konden de aanklagers zich nog steeds niet tot het gerechtshof wenden !

  “Met die wet verwerpen wij de ingewortelde gewoonten en gebruiken” zegt de algemeen secretaris van de regering, Lawal Kader Mahamadou. ” Het is natuurlijk zéér zeker dat er veel tegenstand zal komen ! En het zal er onvermijdelijk gaan spannen!”

  Maar sinds 5 Mei gaan al duizenden slachtoffers dóór zich te laten inschrijven bij Timidria; en sommige slavenbezitters hebben vrijwillig hun slaven de vrijheid gegeven; en hen in het gunstigste geval het gebruik latend van de velden die ze bewerkten; of in het ergste geval door ze weg te jagen als waren het loslopende honden.

  In ieder geval zal er nog heel wat werk te verzetten zijn voor de vereniging Timidria, die zich voortaan bij het gerechtshof kan presenteren als aanklager, “de nieuwe wet staat dit toe, zelfs zonder toestemming van het slachtoffer – en dit in geval van duidelijk delict van slavernij”.

  Ze zullen ook waken over de toepassing van de wet in de rechtbanken; en de honderd duizenden vrijgelatenen helpen zich weer aan te passen in de samenleving.

  Weten jullie trouwens dat de Marrons slaven hielden nadat de slavernij in Suriname wa afgeschaft en dat de kolonialeoverheid daar met militairen een eind aan heeft gemaakt.

  Op dit moment werken er slaven in de goudindustrie van Suriname.


  Maak melding

 69. Tedje bagataliseerd. Hij gebruikt de zelfde argumenten als emmer en consorten maar mist het punt.

  Is er tijd en energie om uit te leggen dat alles waar hij het nu over heeft totaal verschilt van de trans-Atlantische slavernij?

  Was de holocaust net zo erg als de vernietiging van de inheemse volken in de Amerika’s, net zo erg als de genocide op de Aboriginals?

  Net zo erg als de genocide die nu plaatsvind door het christendom ten opzichte van Afrikanen in Afrika en ook in de diaspora

  Wat is je punt?

  Dat alles relatief is? Dat het allemaal niets uitmaakt en we niets hoeven te gedenken, herdenken, bespreken omdat er nog steeds shit in de wereld is?

  Iedereen, elk volk, gedenkt haar geschiedenis, eert haar tradities. Zodra Afro Surinamers, Afrikanen, Afrikanen in de diaspora dat doen, heb je halve garen die allerlei non argumenten opvoeren om dat te stoppen.

  Pasen is een feest dat gedenk dat de joden de slavernij hebben overleefd in Egypte ( iets dat wetenschappelijk bewezen is trouwens dat niet klopt, maar dat is weer een ander verhaal)

  De christenen die hebben er een ander feest van gemaakt maar nog steeds elk jaar wordt Pasen door de joden gevierd als herinnering aan slavernij.

  Opdat men niet vergeet! zeggen ze er nog steeds bij. Zwarte mensen wordt opgedragen alles wat van hun is te vergeten, te minachten. iedereen weet dat je jouw geschiedenis MOET kennen, alleen voor zwarte mensen geldt dat niet noh?

  Iedereens leed is erg, alleen die van zwarte mensen niet, wij moeten niet zeuren. We worden verplicht te leren over iedereens leed, wanneer we de onze op de agenda willen zetten, komen er allerlei bezwaren.

  het is toch triest.


  Maak melding

 70. Op de Antillen zijn geen slaven geweest. Daar hebben ze mensen die slaven zouden worden gedumpt omdat er geen recht spoor mee te ploegen was. Dus zijn Antilianen nooit slaaf geweest. Verder vind ik het hele onderzoek nergens op slaan. Nde daders zijn al 100 dood het enige wat het opleverd is trammelant en gezeik voor mensen die nu leven met dezelfde achternaam als een oude slaveneigenaar. Joden hoor je niet terwijl dat veel korter geleden is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.