Suriname mag meer natuurgeweld verwachten

13

PARAMARIBO, 22 jun – Suriname mag nog meer natuurgeweld verwachten de komende tijd. dit meldt de Meteorologische Dienst. “De gemeenschap moet alert zijn, vooral omdat de komende tijd zich nog meer sterke rukwinden en regenbuien kunnen voordoen”, zegt meteoroloog Roël Oehlers. De Surinaamse weerdienst doet er alles aan zelf ook alert te blijven. Dat kost heel wat voeten in de aarde.

Apparatuur is veelal sterk verouderd of werkt gebrekkig. De dienst zit te springen om nieuw materiaal. “Waardoor we vroegtijdig de gemeenschap kunnen waarschuwen over eventueel drastisch veranderde weersomstandigheden”, zegt Oehlers tegenover de Times of Suriname. Toch heeft de dienst deze keer redelijk vroeg van tevoren gewaarschuwd. Alleen is er niet echt acht op geslagen.

Kennelijk schort het nog aan voldoende communicatie met de samenleving. Berichten van de dienst zijn nu meer een aangelegenheid voor wie die opzoekt. In het parlement is voorgesteld communicatielijnen aan te leggen. Het zou ook helpen om burgers meer ‘weerbewuster’ te maken. Vicepresident Robert Ameerali heeft intussen beloofd dat de dienst voorzien zal worden. Ook rampenteam NCCR krijgt meer geld.


13 REACTIES

 1. beste surinamers
  bij rukwinden of storm,is het beste de ramen en deuren
  dicht te doen,ook de shutters.
  de harde wind geeft van binnen uit een opwaardse druk
  tegen het plafon,waardoor het dak los komt te zitten
  en er af waait
  ook bij brand is het aan te raden,waardoor er minder
  zuurstof de brand aanwakerd
  dit zijn middelen om erger te voorkomen


  Maak melding

 2. Dit zijn geen goede berichten, voor het land, en ook waarbij apparatuur wel of niet goed is. Maar zulke zaken als ze er zijn, dan hoop je maar dat de schade beperkt blijft.En nog wat, wat er in de binnenlanden gebeurt met al het gedoe met die goudwinning, ontbossing etc, na verloop van jaren, gaat dit zijn tol eisen. En je weet nooit wanner zulk een geweld eraan komt, ja misschien wel, maar stel het is een orkaan dan kan Suriname het vergeten.


  Maak melding

 3. zij die niet verzekerd zijn wens ik heel veel sterkte….
  zij die wel verzekerd zijn hoop ik dat de verzekering zijn plichten ook nakomt….


  Maak melding

 4. vroeger bleef ons dit alles bespaard maar het weer is verandert.misschien is het toch de opwarming van de aarde.ik hoop dat Su goeie maatregelen gaat nemen.


  Maak melding

 5. Ik leef heel erg mee met de mensen die getroffen zijn door de harde rukwinden in Suriname. Naar ik verneem is het niet de laatste keer, want er worden nog meer harde winden voorspeld. Toch ben ik niet van plan gevolg te geven aan de oproep op Facebook om mee te werken aan een geldinzameling voor getroffenen. Jaren geleden heb ik dat gedaan voor de watersnoodramp in het binnenland, maar ik doe dat bewust niet meer. Surinamers in Suriname moeten hun toon matigen ten aanzien van de groep in Nederland. Wij worden niet goed bejegend en als de nood aan de man is, dan wordt wel in de richting van Nederland gekeken. Wat mij betreft is het afgelopen. Ik help directe familieleden en vrienden die weten welke houding zij moeten aannemen tegenover landgenoten in Nederland.


  Maak melding

 6. meneer Willem je moet doen wat je denk goed is te doen maar je hoeft je niet zo uit te laten want het is een natuurramp en mensen die geholpen moeten worden moeten geholpen worden en wat je met je geld doet is jou probleem,je bent echt een egoistische persoon,dat heb je laten merken en ik hoop dat je je familie kan helpen als ze schade hebben geleden en dat anderen het niet voor je familie hoeft te doen als ze in de pinarie zitten sterkte mensen in suriname en hoop dat het niet zoveel leed heeft gebracht in suriname ,oenoe moes lobie oen sranang want daar zijn veel van jullie oudjes daar geboren,denk niet dat je in paradijs Holland woont mensen het gaat straks anders zijn hier dan zullen jullie je handjes oplaten om een goed leven nog te kunnen leiden hier,want het wordt slechter hier no forgietie,voor je familieleden wordt het spannende tijden in Nederland in de komende jaren,hou je goed en denk goed na meneer Willem,denk je dat de bakras van je houden je bent en blijf een zwarte voor ze,na mie takie datie


  Maak melding

 7. Bruno ik snap niet dat jij met zo’n achterhaalde TIP punten scoort, wat is dit voor BULL SHIT, denk jij nu heus dat ze achterlijk zijn in Suriname ? Je tip kan nog zo goed bedoeld zijn maar bij niemand en dan ook niemand is het dak ervan afgewaaid omdat ze nog ramen of shutters open hadden, dit kan geen eens want je interieur waait dan al weg…. dus come on… men moet hun daken nakijken en verstevigen DUS DAT, ja sorry mensen maar geen achterhaalde tips geven waardoor ik indirect toch het idee krijg dat Surinamers vet onderschat worden in hun intelligentie… ja geef maar een min I don’t CARE !!!!


  Maak melding

 8. @Willem, hmm. Welke toon/houding moet dat dan zijn volgens jou?
  Verder is het je goed recht om familie en vrienden te steunen. Volgens mij was/ is dit altijd al zo geweest.


  Maak melding

 9. Neen! Neen!! Neen! Niet meer, echt niet! Men heeft genoeg geleden!! GOD bespaar ons en ons land aub!!

  Laat maar de natuurramp en geweld komen bij de schurken, boeven der boeven zoals Bouta, Somo, Brunie, de verkarchters, rovers etc.etc. en zijnen!!

  GOD bespaar hen aub niet!!!


  Maak melding

 10. ik hoop niet dat gaat vallen door de harde wint die waait vooral niet in het binnenland b.v. in galibi vlak bij de zee..

  hij valt elke keer in huis ook al klimt hij naar boven om te gaan slapen ..

  zijn spieren zij al slap geworden door die drank en gesnuif,maar de tijd zal het leren..


  Maak melding

 11. he mensen we moeten duimen dat alles goed gaat en dan zijn jullie online aan het debatten??
  lees goed,de komende maanden krijgen we meer van deze rukwinden,we moeten ons bundelen om het ergste te voorkome en dan zie ik hier apartheid???
  enwillem als jy 1 deur sliut voor hulp gaat een ander open.e bruno dank je 4 j advies.aales is meegenomen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.