Suriname maakt schade op: vooral schrik en lessen

10

PARAMARIBO, 22 jun – Suriname is nog eens opgeschrikt door het natuurgeweld. De rukwinden lieten een spoor van terreur en een ravage achter. Met als prijs veel schade aan woningen langs de hele kust en buurten zonder energie. En een danig geschrokken samenleving. “Het gebeurt ook voor het eerst op zo’n grote schaal”, zegt Jerry Slijngaard, leider van rampenteam NCCR. Volgens de voorlopige inventaris zijn ongeveer honderd en vijftig woningen getroffen.

Van de meeste zijn de daken er eenvoudigweg afgewaaid. “We leren steeds meer”, zegt Slijngaard. Ook dus van de recente andere aanslagen van de natuur. Suriname gaat meer en meer op de rest van het Caribisch gebied lijken. En niet meer die ‘zalige uitzondering’ waar menigeen zo prat op ging. De rampzalige beelden van ooit zijn niet langer een ver van mijn bed show. Het NCCR wil daarom gebruik maken van de ervaringen, ook die in de regio.

Suriname moet leren van de buren. Zoals de manier waarop huizen worden gebouwd. “In het Caribisch gebied is men al lang op het bouwen overgegaan van stevigere woningen”, aldus Slijngaard. Meer met staal werken en stevigere dakconstructies dus . Nu zijn nog te veel huizen gebouwd in een stijl uit de tijden van zorgeloosheid. NCCR wil ook de voorlichting opvoeren over wat te doen als de natuur onrustig wordt. En sneller inspelen, vanaf de weerdienst tot aan de stroomtoevoer toe.


10 REACTIES

 1. Suriname wens ik alle,alle goeds toe !Veel wijsheid allemaal!Krachtie,krachtie………aan een ieder.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 2. Mensen bij natuurampen vind ik het een beetje vaag om te stellen dat Moedernatuur boos zou zijn op Suriname, mijn ervaring is dat met natuurrampen de mensen dichter bijelkaar komen, ze zitten allen dan immers in het zelfde schuitje, Moedernatuur maakt geen onderscheid ! Dus ik zou zeggen we moeten de handen in één slaan elkaar helpen en dankzij moeder Natuur hebben wij een zer goede reden om ons te verbrroederen met elkaar….

  Zo wie zo stikt het in Su idd van de zorgeloze in elkaar gezetten daken van zink… dus met zoiets blijven dit soort daken niet zitten -logisch-

  Nou 150 woningen is veel…. voor de gene die vond dat de inventarisatie zo láng duurde 😉


  Maak melding

 3. Okee,grote woorden van deze man,maar na een paar maanden zijn ze het vergeten,dan zijn ze weer bezig met het kwebbelen wie waar het meeste geld kan vergaren.Praten als brugman,ja,dat kunnen ze en heel goed ook.Wien,s huizen zijn beschadigd en of het dak eraf gerukt,alleen maar van de armen,en de minder bedeelden.Jongen geen groot praats maar begin daadwerkelijk deze mensen te helpen.HOEveel ex-militairen,en burgers lopen rond met nog steeds een trauma van al die gevechten ,worden zij wel geholpen,nee,die zijn gewoon aan hun lot overgelaten.


  Maak melding

 4. P.s. meneer slijngaard u kunt met staal gaan bouwen en of de beste betonsoort,zolang jullie die vergunningen,klakkeloos,en zonder nadenken afgeven aan al die hout-concessie,s,goud,en weet ik veel,en het natuur verkracht,zul je straks ondergronds gaan bouwen,sukkel.Ik ben geboren in de jaren 50,maar heb nog nooit een dergelijk soort ramp meegemaakt,en ook geen overstroming,dit komt allemaal door jullie hebzucht.


  Maak melding

 5. @Wiep-Ding

  Hoezo is moeder natuur boos op Suriname? De natuur is toch geen persoon. Straks ga je nog verkondigen dat het de straf van God is. Volstrekt belachelijk!


  Maak melding

 6. @ anna_z:

  Inderdaad belachelijk. Zo zijn er ook een aantal die beweren da DiDiBrie door god gezonden is. Even belachelijk. dan hoor ik je echter niet.

  Mijn medeleven is met de getroffenen, wie het ook zijn.

  De bouwstijl zal aangepast moeten worden, maar ook verhuizen naar het achterland zou een oplossing kunnen zijn. Ik ben erg voorstander van een nieuwe hoofdstad in het binnenland. Ik ben van mening dat het kustgebied voor de zee moet zijn. Wel daar planten, maar niet daar bouwen. Als de zeespiegel stijgt, verlies je dan niet veel. Wie Samual Kroonenberg’s “De menselijke Maat” heeft gelezen, zal begrijpen wat ik bedoel.

  Degenen die denken dat je daar een dijk tegen kan bouwen: Bij Bakoe is de verandering van de zeespiegel de afgelopen 700 jaar zo rond de DERTIG meter geweest. WIE gaat daar een dijk tegen bouwen?

  Tegen de natuur kan je nauwelijks vechten. Meestal is het een oneerlijk gevecht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.