Nederlands schoolboek voor Suriname ’tijdwinst’

19

PARAMARIBO, 21 jun – Suriname kiest uit pure tijdnood voor het gebruik van oer-Nederlandse schoolboeken. Volgens Eddy Jozefzoon, topfunctionaris voor onderwijs zal het importeren van Nederlandse schoolboeken tijd besparen. Het gaat wel zo’n vijfentwintig miljoen euro kosten. Weliswaar kon ook gekozen worden voor zelf boeken schrijven.

Dat is ook wat critici vinden. Er is genoeg kader in huis en voor Surinaamse kinderen moet Suriname-gericht curriculum beschikbaar zijn. Toch zal de keus nu op het Nederlandse boek vallen. “We kunnen wachten tot we eigen leermiddelen ontwikkelen, maar dat duurt jaren. Of we kunnen in Nederlands sprekende landen boeken en leermethoden gebruiken die we Surinamiseren onder bepaalde voorwaarden”, zegt Jozefzoon tegenover de Times of Suriname.

De boeken zullen dus aangepast worden aan de lokale kleur. “Ik heb een aantal uitgevers in Nederland zover weten te krijgen, dat ze bereid zijn een contract aan te gaan met Suriname. Wij kopen de boeken, maar hebben ook het recht die aan te passen”, aldus Jozefzoon. Het gaat om Noordhoff Uitgevers, Thieme Meulenhof en Malmberg. De boeken moeten al in het nieuwe schooljaar in Suriname zijn. Dan begint het echte werk pas goed, het aanpassen van leerkrachten én leerlingen.


19 REACTIES

 1. Deze Eddy heeft hoogstwaarschijnlijk stront in zijn kop zitten.Het is al langer dan 30 jaren en de eigen surinaamse geschiedenis wat betreft de illegale coup in 1980-,de decembermoorden 1982,moiwana tragedie en de onnodige binnenlandse oorlogen die zich plaatsgevonden hebben op eigen bodem zijn nergens in de geschiedenis boeken te vinden in de eeuwen oude boeken die nooit vervangen zullen worden nog aangepast zullen worden ooit aan de moderne tijd.
  Hopenlijk zullen de aangepaste boeken aan de surinaamse situatie ,die we straks krijgen uit nederland een heleboel geheimen prijsgeven over deze gebeurtenissen die bouta en co voor altijd verborgen willen houden voor de surinaamse bevolking.De geschiedenis vanaf 1980 tot heden gaan wij dan leren uit de aangepaste boeken uit nederland.Punt uit.


  Maak melding

 2. Dus na 37 jaren zogenaamde onafhankelijkheid is nog niets veranderd op de scholen. Zo zie je blaka basie na wang lazy basie, sang spa, meester à dagoe jang mie huiswerk.


  Maak melding

 3. Gefeliciteerd dr.drs. Eddie Jozefzoon en onderwijs Suriname met de genomen stap.Ik hoop hierbij dat alle obstakels hierdoor overwonnen worden.
  Wat hebben al die nationalisten in de achter ons liggende 35 jaar zitten uitvreten?Alleen maar schelden op Nederland heeft dus geen zoden aan de dijk gelegd.Nu moeten we noodgedwongen terug keren in de schoot van ons moederland, de verguisde kolonisator.Oef!!!
  dit is voor de zoveelste maal het bewijs dat wij het niet alleen kunnen.


  Maak melding

 4. Er is niets veranderd.
  De boeken uit mijn jeugd (meer dan een halve eeuw geleden) liggen nog op de planken.
  Wij leerden op school. Waar de blanke top der duinen.
  Of nog mooier;

  Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
  Van vreemde smetten vrij,
  Wiens hart voor land en koning gloeit,
  Verheff’ den zang als wij:
  Hij stell’ met ons, vereend van zin,
  Met onbeklemde borst,
  Het godgevallig feestlied in
  Voor vaderland en vorst.

  Nou dan kwam er nog de geschiedenis bij en de jaartallen.
  Slag bij Heiligerlee en de Hoekse en Cabeljouwse twisten.

  Dus een beetjes Surinaamser mag echt wel.


  Maak melding

 5. Beste stuurlui staan aan wal, maar m.i. is dit het beste besluit dat men kon nemen nadat de plusjes en minnetjes waren afgestreept tegen elkaar.
  Goed besluit geen op of aanmerkingen van mijn kant.


  Maak melding

 6. Ik hoop niet dat er ook geschiedenis boeken uit Nederland geimporteerd worden, dat is gewoon belachelijk! Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde boeken kunnen gewoon geimpoteerd worden, dat hoef niet gesurinamiseerd te worden. Het heel project fronst mijn wekbrouwen! Hopelijk laten de onderwijsbonden hun stem in deze ook laten horen!!!!


  Maak melding

 7. Suriname-Nederland, Nederland- Suriname?? 1-1

  De ene kan niet zonder de andere?? Bouterse hou je smoel dicht!!

  De kinderen zijn de toekomst van SU!!!! En hopen dat er geen hufters en klungelingen zoals jij tussen zitten!!!


  Maak melding

 8. Forummers: Ik kom gewoon niet meer bij van het lachen.
  Dit n.a.v. jullie reacties.
  Maar een ieder heeft een + (plusje) verdiend hoor.

  En wie kan zich deze nog herinneren?
  -Ronald aan het stuur. Ronald zegt dat hij kan sturen…..

  Het ‘project’ Jozefzoon gaat de Surinaamse staat ongeveer 25 miljoen euro kosten. Geen SRD.
  Dat hebben ze nu al bekend gemaakt via de pers.
  Misschien is het 25 miljoen euro – 5 miljoen euro.
  En dat is 20 miljoen euro.
  Dus blijft er 5 miljoen euro aan de strijkstok hangen bij ……..


  Maak melding

 9. Als ze Ping Ping pé joe dé niet begrepen hebben,hoe gaan ze doen met Wim en Lies?Die leven nog verder van huis dan de binnenlanders.Dus is dit maar een grapje van de bejaarde grappenmaker.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Wat een hemeltergende onzin!!!

  Bij het vak Sexuele Voorlichting legt de meester of juffrouw van groep acht het begrip condoom uit: Voorbehoedsmiddel, die zwangerschappen en sexueel overdraagbare ziekten voorkomt. Hun surinaamse collegae zullen het de jeugd van Suriname alsvolgt uitleggen: Voorbehoedsmiddel, die voorkomt, dat men van sex kan genieten. 😆 😆 😆


  Maak melding

 11. Aanvulling @Koelie en @Zucht
  Weer b(r)oekoe, poer b(r)oekoe en priet b(r)oekoe 😉
  En wanneer het laatste is gebeurd dan komt pas de voorlichting van @Lasede_Bouta 😉


  Maak melding

 12. ik heb zelf van Surinaams onderwijs genoten lagere en de mulo school hebt nooit een boek gemist van holland en heb heel veel mogen leren en voor mijn part is het niet nodig om boeken te laten halen van uit holland.is deze minister nooit naar school geweest?ken hij de geschiedenis van onze lieve Suriname niet?is hij na 1975 geboren????????


  Maak melding

 13. je blijft je af vragen waarom de zoon van josef niet deze affaire telefonisch had kunnen afhandelen of via een e-maaille met die bakras.

  waarom moet de belasting betaler meer dan veertig duizend US$ betalen voor een groep niets nittigen die voor nik een reis moeten maken naar blanda..

  dat geld konden ze beter gebruiken voor de rampen die heerst in su..


  Maak melding

 14. Voor de meeste boeken zoals rekenen, wiskunde, taal, etc kunnen heel goed NL boeken gebruikt worden. We zouden gewoon aan onnodige geldverspilling doen als we die boeken zelf willen maken.
  Als ik het goed begrijp dan wordt voor boeken als geschiedenis en aardrijkskunde gewerkt aan een soort samenwerking waarbij een verSurinaamste versie gemaakt kan worden. Ook hierbij geld dat dit de beste oplossing is. Het scheelt SME vele miljoenen als deze werkwijze gevolgd wordt en de boeken zullen kwalitatief beter zijn dan wanneer we zelf het wiel opnieuw gaan uitvinden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.