Hevige winden in hoofdstad en andere delen Suriname

44

PARAMARIBO, 21 jun – In verschillende delen langs de kust, waaronder Paramaribo, gaan hevige winden tekeer. Windvlagen zorgen voor aardig wat ongemak. Hele wijken in het noordelijk deel van de hoofdstad zitten zonder elektriciteit, kort nadat het stevig begon te waaien.

Ook in het oosten, waaronder Moengo en Albina, wordt natuurgeweld gemeld. Onder meer zijn van verschillende woningen de daken afgewaaid. Bomen en elektriciteitsmasten knakten als luficershoutjes en liggen overal verspreid.

Hoewel het natuurgeweld is geluwd, zijn mensen angstig om hun woning uit te komen. Hier en daar wordt voorzichtig de schade opgenomen.

Een gesprek met NOS correspondent Harmen Boerboom in Paramaribo:


44 REACTIES

 1. Sterkte.
  Dit schijnt de toekomst te zijn.

  Volgens meteoroloog Truus Warsodikromo moet Suriname er rekening mee houden dat er de komende maanden vaker van deze rukwinden kunnen voorkomen.

  Waarop ze dat basseert is niemand duidelijk.

  Suriname ligt op de evenaar en daar zijn weinig stormen.
  Hou het dus maar op dikke pech.


  Maak melding

 2. Dit klinkt niet goed, jammer voor de mensen die schade hebben geleden. Gelukkig wat ik begrepen heb, geen doden
  en of mensen die gewond zijn geraakt. In de toekomst zal je wel vaker van dit soort hevige winden hebben in dat gebied. Maar nogmaals heel vervelend


  Maak melding

 3. Dit heb te maken met het uitmoorden van ons volk..!! Kijk naar Japen.. En nog meer plaatsen waar natuurgeweld geweest is.. heb niks met natuur te maken maar met manipulatie van het weersklimaat.. De Amerikanen(again) zijn hier schuldig aan.. Toen het duidelijk werd dat ze ons dood willen hebben wilden niemand gehoor geven aan het finale gevecht.. nu de komende 10 jaren zal dit ons lot zijn..


  Maak melding

 4. Het is wel erg wat er gebeurde, zo’n naatuurgeweld.
  Het wordt wel tijd dat de huizen in de toekomst anders gebouwd moeten worden. Wel duur maar veilig.


  Maak melding

 5. De regering heeft nu een excuus gevonden waarom de beloofde huizen, bruggen en wegen niet gebouwd zullen worden of althans flinke vertraging heeft opgelopen in de uitvoer van haar plannen. Laat Didibrie z’n hand maar ophouden bij Cuba of China. Het is heel erg wat daar allemaal gebeurt is, maar geen cent nederlandse belastinggeld naar Suriname !!


  Maak melding

 6. @Veerr, lijkt mij dat de president verantwoordelijk is voor de wederopbouw van Suriname. Aangezien Suriname hulp verslaafd is, is het legitiem om de staatshoofd in deze kwestie te betrekken. Wie gaat gaat Suriname helpen, wie zijn onze werkelijke vrienden in deze tijden .. Bouta pronkt met Cuba en China. Waar zijn deze landen nu ? Sterker nog, waar is el presidente nu ? Je hoort en ziet niets van hem. Voert hij nu zijn houdini act op ? Wie zal het zeggen.


  Maak melding

 7. Volgens mij gaat het over het weer.

  Waarom er nu stormen woeden is niet even eenvoudig te verklaren.

  ===

  Gevolgen van het broeikaseffect voor stormen
  Doordat de polen, door het albedo effect (zie verder lezen Zeeijs), sterker zullen opwarmen dan de evenaar neemt het temperatuurverschil tussen pool en evenaar af. Hieruit zou men kunnen concluderen dat de intensiteit en frequentie van stormen zullen afnemen. Aan de andere kant zijn er ook argumenten voor een toename daarvan. Zo zal hoger in de atmosfeer het temperatuurverschil tussen pool en evenaar juist toenemen ten gevolge van afkoeling op grotere hoogten bij de polen. Bovendien zal in een warmere atmosfeer het harder gaan regenen bij stormen. De (latente) warmte die daarbij vrijkomt kan de stormen intenser maken. In dat geval zullen er misschien minder maar wel zwaardere stormen ontstaan. Ook de oceaanstromingen kunnen veranderen waardoor de verdeling van het totale warmte transport over de atmosfeer en oceaan verandert.

  De resultaten van de klimaatmodellen laten geen grote veranderingen in sterkte en frequentie van de stormen zien. Hierbij moet worden aangetekend dat klimaatmodellen grote moeite hebben om de vorming en ontwikkeling van stormen, waarbij processen op kleine tijd en ruimteschaal, zoals buien, en grootschalige stromingen met elkaar wisselwerken, goed te simuleren. De waarnemingen over de afgelopen 40 jaar wijzen niet op een grote verandering in de frequentie en intensiteit van de stormen.

  Bron KNMI


  Maak melding

 8. Ik wist niet Bouterse een voorstander was van Cuba en China. Beide communistisch, zal Suriname ook communistisch worden, alle macht ligt dan bij Bouterse right?
  Anyway gelukkig zijn er geen gewonden!


  Maak melding

 9. die naam pas bij jou hoor met je onzin echte onzin kraam je uit hier er is nootweer dan is het de schuld van bouta.en wat ik heb gemerkt is dat veele antie hier straks last gaat ondervinden om die bouta deze man wordt sterker door jullie echt hoor let op 2015,,


  Maak melding

 10. Eindelijk wordt Suriname schoongemaakt van alle zwerfvuil en vooral pet flessen. In Holland gebruikt men blad blazers om het vuil te verplaatsen. In Suriname wervelstormen 🙂


  Maak melding

 11. Tedje,..het is de toorn van de Lieve Heer,

  Als Dada Pater Choenni & Bekker het land uit knikkert dan wordt HIJ boos 🙂

  Als Steve Meye accepteert Srd 6000, dan wordt HIJ boos 🙂

  Als Steve eist een tiende van de goedgelovigen en vervolgens zegt: jullie zijn de vijanden,…dan wordt hij boos 🙂

  Als DADA zegt: het kwaad heeft het gewonnen van het goede,..dan wordt HIJ boos 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 12. Echt zielig mang. Toen dit in Nickerie gebeurde is basja met de helikopter als held de mensen daar gaan troosten en is er direct hulp geboden om de boel op te knappen. Maar dat is omdat basja de stemmen van de nickerianen hard nodig heeft!!!! Met welke helikopter gaat hij nu iedereen bezoeken en hulp aanbieden????
  Hoe ver gaat hij nu deze keer? Maar ja, meneer is oververmoeid, dus hij kan niets doen momenteel!
  Sari, sari, sari dat Sur nu dus naast alle rampen nu ook met natuurrampen te kampen heeft. Onvoorstelbaar. Ons gezegend land, wat is daar nu van over???? Waar is alle zegen gebleven??????


  Maak melding

 13. klimaatsveranderingen zijn al eeuwen een probleem, daar kan geen enkele leider van welk land dan ook iets aan doen.
  Het klimaat veranderd niet alleen door het toedoen van de mens, al spelen wij mensen natuurlijk wel een rol, denk aan ontbossing van het regenwoud!
  Als wij doorgaan met het ontbossen van grote stukken regenwoud, of het nu in Suriname is of in Brasil, zullen wij meer en meer met dit soort natuurgeweld te maken krijgen.
  Maar vergeet ook zeker niet dat de natuur zijn eigen biologische klok heeft, en daar valt niets tegen te doen.
  Ik wens alle getroffen huishoudens heel veel sterkte en ik hoop dat ze snel alles weer op orde hebben.


  Maak melding

 14. @Tedje, je hebt gelijk als het gaat over het opwarmen van de aarde.
  =Een paar jaar geleden heb ik een documentaire kunnen volgen waar men duidelijk had aangegeven dat dit soort situaties plaats zouden vinden.

  =Toen was het ook al voospeld dat het binnenland van Su onderwater zou komen te liggen.
  Ik vind dat de overheid stappen moet ondernemen om de dijken te verstevigen en andere noodmaatregelen die nodig zijn.


  Maak melding

 15. @ onzin daar ben ik weer na goed denken!

  De storm had eigenlijk moeten komen op de slechterikken, boeven, criminelen, rovers, verkrachters, huichelaars, Aasgieren, hufters, pinderaars, de slechte leiders van Su, de oplichters ect. etc. te veel om alles op te noemen.

  De onschuldige burgers moest bespaard blijven.
  Ik leef met ze mee! hen wens ik alle sterkte en als de mogelijkheid voor is, ga ik hun helpen in welk vorm dan ook!! hetzij persoonlijk, hetzij financieel!!

  en inderdaad GOD ZIJ MET HEN!!! Tje potie ding potie sma’s!!!


  Maak melding

 16. Ja ,heel triest en erg,voor degenen die hun spullen kwijt zijn.Maar is dit geen voorteken,dat suriname nu zijn ogen moet openen.Wij praten of schrijven hier op deze site over suriname maar ,man ga toch eens met je eigen ogen aanschouwen hoe de natuur wordt verkracht,stukken grond die op maanlanschappen lijken,niet horen via mofo-korantie of de media,maar ga en zie.EN niemand die zich er erg om bekommerd.Nee,men vecht alleen maar om zoveel mogelijk dollars,en srd,s euro,s binnen te halen voor zichzelf.Suriname heeft heel veel experts,maar deze zitten allemaal op kantoor,zeven-even-noemen ze dat in suriname.Degenen die met vakantie terug komen en lopen te kraaien dat suriname vooruit gaat,ja dat klopt met drugs,berovingen,inbraken,en alle casino,s en grote winkelketens zijn van of chinezen of criminelen,suriname importeerd bijna 95 % van alles wat de surinamer nodig heeft.


  Maak melding

 17. 21 juni 2012

  @Tedje

  Zulke verschijnselen hebben in het verleden vaker plaatsgevonden, in Suriname. Alleen de frequentie en de kracht hiervan lijken te zijn toegenomen.

  Ik heb nu geen tijd om diepgaand hierop in te gaan. Wel wil ik verwijzen naar het verschijnsel van La Nina(Atlantische Oceaan), het gedrag van de ITCZ(Inter tropische Convergentie Zone), verschuiving van het warme zeewater met daarbij het ontstaan van verschillen in isobarische luchtdrukgebieden.

  Wel heb ik een ernstige opmerking naar Suriname toe.

  Vanuit mijn vakgebied bekijk ik dagelijks de meteo site van de NASA. Twee dagen terug zag je al een ontwikkeling van een depressie noordoostelijk op de Atlantische Oceaan,richting het vaste land van Zuid Amerika.

  Iedere meteoroloog weet dan dat de depressie zich verder kan ontwikkelen en een verschuiving in de baan kan ontstaan. Ook is hier belangrijk dat hoe dichter de depressie het vaste land van Zuid Amerika nadert, hoe meer warm water ter beschikking komt en dus hoe sneller de beweging van de depressie wordt.

  Ik denk, dat de meteorologen in Suriname zich hierop hebben verkeken en niet op tijd alarm hebben geslagen.
  De schade aan persoonlijk bezit zou dan waarschijnlijk minder zijn geweest.

  Wanneer ik wat tijd heb, zal ik de verschijnselen van El Nino(Grote Oceaan) en La Nina op het weer van Suriname proberen uit te leggen.
  Srika


  Maak melding

 18. Volgens sommige randdebielen is de storm ook de schuld van Bouta. Al jaren geleden is voorspeld dat Suriname steeds meer met stormen te maken zal krijgen. De route die de stormen in het Caraibisch gebied volgen zullen Suriname steeds dichterbij naderen. Hopelijk anticipeert Suriname hierop. Ik voel mee met de mensen die schade hebben geleden. Gelukkig zijn er geen doden gevallen.


  Maak melding

 19. Hallo C.T anne_z het grootste schuld is van de adie adie abrie want hij heeft zwietie sranang zooooooooooo dieb in de put gebracht vandaar dat de meeste suri zo ARM zijn cut wijf zedert 80 is SURI nooit meer goed gekomen kijk wat de zoon nu rijd terwijl ze het volk zo hebben gedupeert waar was je tijdens de coup of was jij of een fam;LURS


  Maak melding

 20. Donderdag 21 juni 2012 om 12:15 uur, door Ira

  Die stappen hadden ze allang geleden moeten nemen.
  Paramaribo-Noord had nooit zo gebouwd mogen worden.

  Het zal dan ook verstandig zijn om een nieuwe hoofdstad te bouwen.
  B.V. in de buurt van berg en dal.

  Daar is ooit al over gesproken.
  Het alternatief is de rivier kanaliseren.
  Maar daar heb je weer witte mensen voor nodig.

  Dat wil Baas niet. Misschien kunen de nieuwe dienstplichtige militairen iets betekenen.
  Hebben ze toch nog wat nuttigs te doen.


  Maak melding

 21. Ik vind het een beetje belachelijk dat sommigen zeggen dat het de schuld van de “zonden’zijn vsn die of gene, kom op hee, als wij allemaal “gestraft “zouden worden naar onze “zonden” dan zou er niemand meer leven.


  Maak melding

 22. Het ontbreken van een z.g. Doppler-radar bij de meteorologische dienst laat zich nu voelen. Men wist dat er vanaf de oceaan en Frans-Guyana “iets” op komst was, maar men heeft geen waarschuwing doen uitgaan, omdat men de ernst van de situatie niet kon overzien. Vooral de snelheid waarmee de storm zich bewoog heeft de dienst verrast. Investering: 1 miljoen dollar. Als ik naar het weerbericht kijk via het NOS Journaal dan zijn ze in staat om een wolkje boven Saoedi-Arabie te traceren. Hier kunnen ze nog niet verder kijken dan de Marowijne-rivier.


  Maak melding

 23. Overigens ben ik zeer begaan met het lot van de mensen in Galibi en Albina en omgeving. Voor sommigen is hun totale broodwinning letterlijk naar de bodem verdwenen. El Presidente was per helikopter vanmorgen (21/6) om 10 uur al in Galibi. Oververmoeid, dat wel.


  Maak melding

 24. Sterkte aan alle kondremangs in Suriname. Als jullie hulp nodig hebben we zijn er klaar voor. Surineds of geen Surineds we zijn er voor elkaar!!We hebben het al bewezen in de jaren 80 hebben voor miljoenen aan dozen gepost. We kunnen het nu ook!!Ik roep alle Surinamers ter wereld om te helpen!!


  Maak melding

 25. Vanuit nederland wens ik een ieder sterkte met de schade in suriname, jammer dat dit mooie land getroffen wordt door een natuurramp. Tip van mij help elkaar zoveel mogelijk.

  Sterkte


  Maak melding

 26. A no spotoe, na grap we mekie noh??? BAAS heeft echt niet zulke magische krachten om een dergelijke natuurramp te veroorzaken! Nee, niet hij, maar WIJ allen op de aarde veroorzaken dit. We zijn niet leif voor de natuur. Uit hebzucht vernietigen we de o-zonlaag, blijven wij de aardbodem pijnigen door het boren naar olie, we blijven dieken naar goud, alle bossen worden gekapt! Laten we eerlijk zijn, dit kan niet meer. A moes foe stop now, a hebzucht diesie!!!!


  Maak melding

 27. Dit is een gevolg van de klimaatsverandering en zal zeker vaker voorkomen.
  Men doet er goed aan hiermee rekening te houden en zich voor te bereiden.
  Het zou zeker geen slecht idee zijn om een geheel nieuwe stad te bouwen verder landinwaarts.


  Maak melding

 28. De zoveelste rukwind / storm sinds die Ellendeling onze rechtsstaat aan het verkrachten is. En o o wat een toeval dat van al de 20 of 30 radiostations precies de mast van de SRS getroffen wordt.

  A sori kaba..


  Maak melding

 29. AI BAJA, STRAF VAN GOD, NOU IN ZO,N WREDE GOD HEB IK GEEN VERTROUWEN, HIJ IS ALMACHTIG TOCH? DAN IS HET EEN KOUD KUNSTJE voor hem om het kaf van het koren te scheiden denk ik zo, dus die vlieger gaat niet op.

  en dan bouta…mi gado…hoe kan een natuur fenomeen zijn schuld zijn… baja!! mensen ff redelijk blijven..

  wederopbouw … ja …hulp …ja moet bouta regelen ja.
  maar het is nog geen 48 uur geleden man jezus… dat jij zijn plannen nog niet weet… duh!
  mijn surinaamde mede mensen zijn veeeel te negatief ingesteld… echt jammer… want zo kom je geen stap verder.
  ik ben meer voor kill negativity with positivity…
  dus stop met haten en vingertje wijzen..
  heb jij de gouden oplossing
  schreeuw het dan van de daken , maar ga niet naggen en zeuren over bruggen en wegen en andere dingen die niets met deze ramp te maken hebben , sterker nog het lost geen ene… probleem op.pfffff
  kreeg gewoon kromme tenen
  beste stuurlui staan altijd aan wal.
  ga zelf hulp bieden dan?! ben ik tenminste wel van plan.
  actions are speaking louder than words.


  Maak melding

 30. ik wens iedereen sterkte in su vanuit ned..
  kga mijn steentje bij dragen..
  en ja idd het klimaat is aan het veranderen
  suriname heeft een wake up call gekregen.
  nee niet van god… die hardvochtige wrede gelovigen onder ons wil graag de mond snoeren ..
  THIS AINT YOUR CHURCH!!
  Maar een site waar mensen hun medeleven kunnen tonen.
  vreselijk die zogenaamde heiligen onder ons.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.