Werkgevers: looneisen gevaar Surinaamse economie

11

PARAMARIBO, 20 jun – De looneisen van de vakbeweging zetten de economie onder druk. Dit stelt de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB. De waarschuwingen van onder meer het IMF lijken gericht aan dovemans oren. Vooral de particuliere sector dreigt nu het slachtoffer te worden van een waar dominoeffect.

De eisen bij onder meer het bankwezen zullen ongetwijfeld worden nagebootst. Dat kan nooit goed aflopen. “We zeggen niet dat de arbeidersklasse geen loonsverhoging toekomt. Maar die mag niet buitensporig zijn. De gunstige situatie die we hebben gehad de afgelopen jaren, kan over een jaar of twee weer anders zijn”, zegt VSB-directeur Ferdinand Welzijn tegenover de Ware Tijd. De looneisen liggen ruim boven de tien procent. Voor de banken is dit onacceptabel.

Het is juist het bankwezen dat steeds waarschuwt tegen ongebreideld loonbeleid. “Het is keer op keer bewezen dat buitensporige loonsverhogingen, die niet stroken met de realiteit, alweer een negatieve impact hebben, met stijgende kosten van levensonderhoud”, aldus Welzijn. Ook werknemers zijn dan terug bij af. De vakbeweging wil er niet van horen. De inflatie van vorig jaar moet koste wat kost gecompenseerd worden. Ook mogen arbeiders best delen in de winst.

11 REACTIES

 1. Inflatiecorrectie van de lonen is hard nodig. Nu al kunnen werkende gezinnen niet rond komen van het schamele loon die zijn ontvangen. Het bedrijfsleven heeft makkelijk praten. Ze houden ook geen rekening met slechte secundaire arbeidsvoorwaarden. Die zijn vaak ronduit slecht te noemen.


  Maak melding

 2. We gaan een goede toekomst tegemoet in Su , waarbij de Regering naar mijn mening langzaam alle prijzen gaat verlagen zoals brandstof en de eerste levens behoeften.
  Er zal AZV ingevoerd worden.
  Er zal APF ingevoerd worden.
  Dus kort gezegd dat er veel ontwikkelingen plaats zullen vinden, waarbij een ieder goed gaat hebben.
  Ik vind hardhorend en eigenwijs van de Vakbonden die alleen maar Salaris verhogingen eisen alsof ze geen andere taken hebben.
  Ze hebben al in het verleden met de Fiso bij de overheid al uit gehaald dat deze Regering moet oplossen en nu beginnen ze bij het bedrijfsleven/Particuliere sector.
  Ik denk dat er een wet moet komen die de Vakbonden moeten verzwakken of ondergeschikt/gelijk niveau moet maken.
  Salaris verhoging is geen oplossing, mensen moeten in hun eigen vrije tijd extra gaan hosselen met een bij job(ook leren om te planten).


  Maak melding

 3. arnold kruisland had in 2000 something beweerd dat wij(surinaamse bevolking) brood met brug zouden eten(niets van techt gekomen), dat onze kindskinderen de twee bruggen zouden aflossen(binnen drie jaar afbetaald) ook dit zullen wij( de bevolking) overleven. ook ik ben geen voorstander van buitensporige looneisen. C-47 is typisch wijlen derby. terwijl hij zitteing had in de nieuwfront regeing liet hij billiton staken en het land werd verstoken van miljoenen amerikaanse dollars. je weet het soms niet met mensen. de mens is onredelijk, onlogisch en egocentrisch.


  Maak melding

 4. Die volk moete niet zeure.
  Wij hebben altijd Baas beschermt.
  En wij zijn altijd trouw geweest aan Baas.
  Wij zijn nou aan de beurt om te geniete.
  Reizen, autoos, goud, ptjieng meid.
  Die volk moet eeve dimme.
  Mense moet weete dat ze ook offers moet kunne brenge.
  Mense moet weete om te buige voor hogere macht.


  Maak melding

 5. Huh volgens mij ligt de nadruk nog bij lange na niet op :

  Reizen, autoos, goud, ptjieng meid.

  Betaalbare boodschappen,benzineprijs zo laag mogelijk houden, stabiele koers, eenheid onder de Surinaamse bevolking…

  Met dit zullen wij zeker genieten !!!


  Maak melding

 6. 10% is veel mang.

  tjek a tori…dan wordt geld lenen ook duurder, nu blijft de debiteur weg, de bank gaat saneren dus ontslag voor “10% v/h personeel”

  Vakbeweging AUB 🙂


  Maak melding

 7. Als het zo goed gaat met SU, waarom dan de looneisen negeren? 30.000 kg Goud, Miljoenen aan winst op de olie etc.etc. banken maken winst! dus het is heel simpel! Elke Surinamer heeft recht op een stukje van de winsten!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.