Surinaams parlement eist uitleg politiegeweld

48

PARAMARIBO, 20 jun – Het parlement wil uitleg over het recente politiegeweld dat vier mannen het leven kostte. De dames en heren zijn blij dat er ‘eindelijk’ schot komt in de aanpak van de misdaad. Daar is veel te lang om geroepen. “Aan de andere kant willen dat er een onderzoek komt als er een gevoel is dat zaken niet juist zijn verlopen.”

Dit zei Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP). Er is nogal wat ruis over mogelijk machtsmisbruik. Het mag weer niet de andere kant uitslaan. Toch is er kamerbreed ook vreugde over wat lijkt op een hardere aanpak. “We hebben in het parlement vaker de oproep gedaan, de juiste acties te ondernemen om de veiligheid binnen samenleving terug te brengen. We zien dat de regering die kant op gaat”, zei Panka. Ook andere parlementariërs waren blij.

Het zou er vooral om gaan het veiligheidsgevoel in de samenleving op te krikken. “DE aanpak van de politie valt te waarderen. Maar er zijn ook geluiden dat er vraagtekens geplaatst moeten worden bij het optreden”, zei Carl Breeveld (Doe). “Alle burgers zijn mensen. De criminaliteit moet inderdaad hard worden aangepakt, zeker als de veiligheid van politieambtenaren in gevaar is, Zei Guno Castelen (Nieuw Front/SPA). De politie is intussen met een onderzoek begonnen.

Bekijk ook:

48 REACTIES

 1. De enige reden waarom het lijk van de vierde verdachte niet is vrijgegeven, is omdat hij nog leefde nadat de politie de auto had doorzeefd.

  Men was echter bang voor een belastende verklaring (ze bleken o.a. ongewapend en zonder enige vorm van waarschuwing alle vier te zijn doorkliefd met kogels).

  Om die reden hebben ze het vierde slachtoffers van dichtbij standrechtelijk geëxecuteerd.

  Een lijkschouw zou dit eenvoudig naar buiten kunnen brengen (men heeft er ervaring mee gehad rondom de Decembermaand van een bepaald jaar…) – en dus weigeren ze het overschot ter inspectie te openbaren.


  Maak melding

 2. “Zero tolerance” beleid
  Eindelijk doet de politie wat, shoot first than ask question.

  Dit moet een waarschuwing zijn voor alle criminelen!


  Maak melding

 3. Vreemd !!!!! dat er geen consternatie was toen enkele jaren terug weerloze zwervers levend werden verbrand( de daders zijn bekend bij de toenmalige minister van Justitie-Santhoki, ) ,maar werd niets ondernomen.

  Nu de Overheid keihard optreedt tegen criminelen( ik laat de schuldvraag buiten beschouwing), roept men moord en brand.
  Allerlei zogenaamde wetenchappers geven nu thuis en komen met onzin-analyses: totdat zij zelf of een familielid fysiek slchtoffer worden van dit soort lui.
  Dan praat men anders.

  De samenenleving vindt dat de criminaliteit aan het verharden is , toch? Wel, de Overheid( die het zwaard niet voor niets draagt!), treedt nu op om diezelfde samenleving te beschermen. En nu kan dat niet.

  Wat mij betreft mag deze regering ook de doodstraf invoeren voor drugshandel: let wel: HANDEL!!!!!!!.
  Wij zullen dan zien wie dan de daders zijn(…).
  Want deze gasten in hun dure paleizen en dure lexus auto’s met zware bewaking thuis zijn erger dan losse criminelen die zo nu en dan worden betrapt.

  Opknopen deze gasten!!!!!


  Maak melding

 4. Als het parlement een onderzoek vraagt, neem ik aan dat men bedoelt een Parlementaire Enquete. Dat is een zwaar middel tegen de minister van Justitie. Alsdan zal er een onafhankelijke Cie moeten worden benoemd die de proportionaliteit van het politie optreden zal moeten beoordelen. Een dergelijk onderzoek hoeft niet meteen te betekenen dat de politie haar werkwijze moet aanpassen. We moeten niet vergeten dat de criminaliteit is verhard en de gemeenschap recht heeft op een optimale bescherming en gevoel van rechtshandhaving.


  Maak melding

 5. PEDRO Castello: De Sur overheid zou eerst moeten beginnen met de massamoordenaars veroordeelde drugsbaronnen fraudeurs en verkrachters in hun eigen gelederen te arresteren en het schavot in te gooien, zodat het land geleid word door lui met een zonder strafblad, dan volgt het gewone volk vanzelf. Maar dat zal waarschijnlijk niet gauw gebeuren want de pres. is zelf een veroordeelde drugscrimineel en massamoordverdachte…..


  Maak melding

 6. @Bakra Basi
  Ik huiver van jouw verhaal. Als dat werkelijk het geval is, dan moet dat toch echt wel boven tafel komen. Echt waar, ik weet niet wat ik in deze tijd en in deze zaak wel of niet moet geloven????? 🙁


  Maak melding

 7. Meneer molenaar with all my respect zit u in Suriname..bij het leveren van al gespierde critieken of zit je op afstand te drrrrrr. ?indien je in Nederland zit gaaarne 1 advies :kijk aub eerst naar wat die liberaaltjes je lappen met hun bevolkings uithonerendebeslissingen voordat jejouw gefrusrtreerde kritiek spuit op de Surinaamse president! welbedankt


  Maak melding

 8. Iene miene mutte Tien pond grutten Tien pond kaas Iene miene mutte is de baas. Wie is nou schuldig, wie de slachtoffer, wie de dader en wie de machtsmisbruiker??

  Het mag toch geen speld in een hooiberg zoekgeraakt zijn???


  Maak melding

 9. @KOOSJE

  Het is niet mijn verhaal – ik heb het van horen zeggen (bron dichtbij KPS).

  Feit is wel dat er iets goed mis is gegaan die avond; de politie was feitelijk een doodseskader met maar één opdracht; shoot to kill.

  Recht, hoor en wederhoor waren even niet van belang op dat moment.

  Nu waren het vier boeven – wat als het de volgende keer vier mensen zijn die toevallig op ze leken?


  Maak melding

 10. Ik snap het parlement wel dat ze om uitleg vragen, maar het zal niets opleveren, want het politie optreden moet gewoon strak blijven. Draai je bepaalde zaken terug qua optreden etc dan sta je weer onderaan die trap, dus doorgaan op deze manier en geen gedoe er omheen.


  Maak melding

 11. Het begrip kamerbreed is op de Nederlandse situatie van toepassing, want daar kennen zij de Eerste en de Tweede Kamer. Suriname heeft een Nationale Assemblee. Dus mijnheer de redacteur gebruik in het vervolg niet meer het woord kamerbreed als je daarmee de totale volksvertegenwoordiging bedoelt, maar schrijf dan de parlementaire meerderheid.
  Dit advies krijgt u gratis.
  Ik deel wel de mening dat er een diepgaand onderzoek naar de schietpartij moet worden ingesteld. Het kan niet zo zijn dat we allemaal vogelvrij worden verklaard. Het einde is zoek.


  Maak melding

 12. ,,,Tjin Liep Shie,,,

  Hij merkt op dat thuis bij Harryson een Toyota Mark X is aangetroffen. Mevrouw de Weduwe zei niet te weten aan wie de auto toebehoort 🙂 🙂 🙂

  Als sommigen de waarheid (s)preken dan valt hun broek naar beneden 😳 en begint de neus te groeien 😉


  Maak melding

 13. BakraBasi zegt;

  >>>>>>Nu waren het vier boeven<<<<<< – wat als het de volgende keer vier mensen zijn die toevallig op ze leken?

  ,,,,,,,,,ZE LIJKEN OP ELKAAR TOG,,,,,,,,,

  1 vader maakt teveel zwaluwen in Zuriname 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 14. Als het parlement uitleg verlangt zou deze Minister Belfor in het parlement de vragen moeten beantwoorden. Maar zoals gebruikelijk zijn de MC ministers niet bekwaam en niet deskundig genoeg om dergelijke vragen adequaat te beantwoorden. Ze doen het gewoon niet!


  Maak melding

 15. ‘ President Desi Bouterse wil niet alleen ongestraft blijven, maar hij wil ook de waarheid rond de Decembermoorden verdoezelen. Zonder waarheid komt er geen verzoening. Wie de naakte waarheid verdonkeremaant, zal in deze wereld niet tot verzoening kunnen komen. Vergeving en verzoening zijn diep verbonden met waarheid’ aldus professor Elian.

  Het complete verhaal kunt u nalezen op www. starnieuws.com


  Maak melding

 16. “SME-Parlement eist uitleg politie geweld”

  Wat uitleg.
  Deze misdadigers zijn toch op de vlucht neergemaaid.

  De 8-december helden werden door gewapende misdadigers
  van hun bed gelicht en in hun onderbroek naar naar het slacht-huis Fort-Zeelandia over gebracht en aan hun handen en voeten geboeid en daarna “op de vlucht neergeschoten” met zicht bare kogel gaten op hun borst en gezicht.Een enkeling verloor “op de vlucht” zelfs zijn geslachts-deel,
  Hiervoor vraagt de meerderheid van het parlement geen
  uitleg integendeel wordt hen “een orde van verdienst opgespeld” door de mede dader en thans de moord-president.
  Voor deze kleingheid hebben de parlementsleden van de MC geen oog.
  Hebben deze parlements leden ook tijd op opheldering te vragen over de op zanderij onderschepte 130 kg goud
  die via illegale wegen het land uitgevoerd zou worden.
  Een conclusie kan je en mag je wel trekken.
  SME= A failed-state
  Landgenoten wordt wakker.
  Jagte-Raho.


  Maak melding

 17. Dat het parlement om uitleg vraagt is een prima zaak. Dit is volgens de geldende democratische regels en zo hoort dat ook. De te volgen weg is politie > parlement > Minister van justitie > rechter. Suriname zal hiermee aantonen een democratie te zijn. Alle andere irrelevante clowneske grappenmakers als GMAP, stichting poedermelk, stichting pindakaas en whatever moeten gewoon in hun mandje blijven liggen. Geen gestook in ons geliefde Suriname.


  Maak melding

 18. nu moord en brand schreeuwen??? waar was het parlement bij het aannemen van de amnestiewet, of is het alleen maar een poppenkast Dat zal in een later stadium wel blijken wanneer deze groep ook onder de amnestiewet valt.


  Maak melding

 19. @Henk Molenaar

  “Geef eens één reden waarom deze agenten als ze worden veroordeeld geen recht zouden hebben op amnestie”

  Als ze na twintig jaar zitten amnestie krijgen vind ik alles best.


  Maak melding

 20. De zaak van de vier verdachten moet grondig worden onderzocht. Het gebeurde komt op mij over als een executie door doodsescaders. Ik ben dus niet tegen een gedegen onderzoek. Integendeel! Maar wel op een onderzoek volgens de democratische richtlijnen.


  Maak melding

 21. Wat de KPS moet doen is deze 4 verdachten goed doorlichten op financieel gebied, dan komt de aap zelf uit de mouw!!!

  Wedden dat er een weelde teveel aanwezig is daar in huize van deze “kleine hosselaars”!!!


  Maak melding

 22. Als het zo doorgaat moet de samenleving straks niet alleen bang zijn voor de cirminelen maar ook voor de politie. Het is dan: van de regen in de drup, ‘from the frying pan into the fire’, ‘yu frede dji dagu (de criminelen) ma na agu (de politie) bet yu’.


  Maak melding

 23. oensdag 20 juni 2012 om 13:41 uur, door anna_z
  De zaak van de vier verdachten moet grondig worden onderzocht. Het gebeurde komt op mij over als een executie door doodsescaders. Ik ben dus niet tegen een gedegen onderzoek. Integendeel! Maar wel op een onderzoek volgens de democratische richtlijnen.

  Ai boi anna_z eindelijk ben ik het een keer met je eens.
  Ik heb lang op deze dag gewacht,maar nu zie ik dat je af en toe toch een helder moment hebt.
  Odi


  Maak melding

 24. Gaan stelen en roven is eerst nadenken wie niet wil horen moet voelen.
  In amerika en mexico wordt per seconden een crimineel dood geschoten waar maken jullie druk over.
  Een landbouwer werd in Henar Polder in koele bloede dood geschoten,waar waren jullie toen,gaan jullie touwtje springen.

  Groetjes


  Maak melding

 25. Maakt mij niets uit wat er allemaal wordt geschreven. Ik vind het de verdiende loon voor personen van zulk pluimvee. Als je als slachtoffer ook eens in de loop van een vuurwapen hebtbgekeken dan piep je anders. Machteloos voel je je. De geestelijke schade die je oploot.
  Het niet meer durven de deur uit te gaan.
  Alles wat negroïde is daar loop je voor om.
  Je mag niet alle negroïde personen over 1 kam scheren maar toch het is je overkomen.

  Verdiend is verdiend en dus ba soekoe ba finie ba tjarie


  Maak melding

 26. @KOLO KOLO:’ Als je als slachtoffer ook een in de loop van een vuurwapen hebtbgekeken dan piep je anders.Machteloos voel je je.De geestelijke schade die je oploot” . Aldus Kolo kolo. Hoe moeten de 15 slachtoffers van 8 dec. 82 zich niet gevoeld hebben. Ze kunnen het helaas niet navertellen, en de daders die lopen nog steeds vrij rond……


  Maak melding

 27. ik wil niemand het natrappen doen, maar men harryson was controleur bij O&w en taxichauffeur. hoe koop je een auto, sieraden en andere spullen voor een vrouw met dit salaris??? en volgens buurtbewoners van cupoido woonde deze man met vader en een broer in die buurt dus cupido? hoe komt het toch dat men kan vertellen dat hij aan de tout lui fautweg was op die avond? ik snap sommige zaken niet. let op er was eens een sprookjes verteller die bij luckystore werkte. hij verdiende SRD 1000, kocht een harrier met een aflossing van SRD 800,- per mnd. hoe leeft een gezin(man, vrouw eventueel een kind van 800,- dan moet je nog tanken, want die harrier die zuipt benzine als ik weet niet wat.) ma goed dat was van storybook. ik hoop niet dat harryson ook een zijtak is/was van storybook/


  Maak melding

 28. laat de Surnaamse Parlement eerst opheldering vragen over de corrupie en de uitverkoop van het land Suriname en over de bedel praktijken die de regering dagelijks uitvoerd met de goedkeuring van het Parlement. en vooral de bank rovers die in het Parlement werken als Parlementarier.
  met andere woorden, de bankrover gaat opheldering vragen over de politie optreden die over roven gaat.


  Maak melding

 29. Heee houden jullie je monde over december.alle crime moet neer geknald worden.de volk moet beschermd worden de rovers hebben zoveel aan de burger gedan wie praat over de slacht offers niemand deel de leed met slachtoffers. Allen negers moeten dood gescgoten worden kloot zaken zijn ze varken een dier is beter dan deze apen


  Maak melding

 30. Waterkant,

  Reacties moeten inhoudelijk zijn en iets toevoegen aan het bericht, persoonlijke aanvallen (moeten)worden verwijderd.

  Reacties met scheldwoorden en/of beledigingen (moeten)worden verwijderd.


  Maak melding

 31. Een goed begin vind ik dit, er zullen nu een paar minder roofovervallen, verkrachtingen en moorden plaatsvinden.

  Goed zo, een mooi gebaar naar alle criminelen die weten wat hun te wachten staat, als ze zich niets aantrekken van andermans leed.

  Soms lijkt het me dat er in Suriname meer getreurd word om het leed van deze criminelen dan het leed van de slachtoffers en hun nabestaanden incl. mensen die verkracht en vermoord zijn door deze beesten.


  Maak melding

 32. Wat mij opgevallen is, is na deze daad van de politie geen roofovervallen meer hebben plaatsgevonden in Suriname tot nu toe. Volg elke dag het nieuw van Suriname.


  Maak melding

 33. 21 Jun, 15:00
  Inbrekers hebben vandaag bruut geweld toegepast tegen een gezin. Vader, moeder en dochter zijn door twee inbrekers overrompeld in hun woning aan de Martin Luther Kingweg. Dit meldt de politievoorlichting.

  De inbrekers waren gewapend met een mes, een breekijzer en vermoedelijk een ‘stun gun’ (apparaat waarmee stroomschok kan worden toegediend). Het gezin is mishandeld door de criminelen. De moeder en dochter zijn zodanig op hun hoofd geslagen dat zij barstverwondingen hebben opgelopen, terwijl de vader bloot gesteld werd aan de ‘stun gun’.

  Het gezin is opgenomen in een ziekenhuis. Buit gemaakt zijn Euro’s, SRD’s en een computerkast. Starnieuws verneemt dat de daders nog voortvluchtig zijn..

  ,,,,ze lijken alleen maar op mensen en is zelfs een kogel te min voor deze ratten!


  Maak melding

 34. Tedje,
  Wat Dada verdient daar ben ik duidelijk in geweest,v.w.b. deze boeven…vraag het maar aan het gezin dat vandaag Mishandeld & Beroofd in het ziekenhuis ligt!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.