Investeerders immer happig op Surinaams goud

25

PARAMARIBO, 20 jun – Het blijft investeringen regenen in de Surinaamse goudindustrie. Volgens minister Jim Hok hebben zich onlangs weer twee bedrijven aangemeld. Het gaat om ‘middelgrote’ bedrijven. Anders dan de multinationals waar nu mee onderhandeld wordt, zijn er ook Surinamers bij.

“Het gaat om joint ventures tussen Surinaamse en buitenlandse investeerders. Binnenkort zal een middelgroot bedrijf in productie gaan in het district Sipaliwini”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. Erg mededeelzaam is hij verder niet. Toch heeft de regering zich vaker op de borst geslagen als het op de investeringsdrang aankomt. Vooral de goudwinning trekt en dat zou de economische welvaart van het moment alleen maar accentueren.

De afgelopen drie is gemiddeld ruim dertigduizend kilogram goud gewonnen per jaar. De regering wil deze hoeveelheid opvoeren. Het Canadese Iamgold onderhandelt momenteel over het uitbreiden van zijn productie. Het bedrijf wil de komende jaren bijna een miljard stoppen in de uitbreiding. Suriname wil daar een groter aandeel in dan eerder was bedongen. Ook Surgold, een joint venture van Alcoa en Newmont zit in de wachtkamer van Eldorado.

Bekijk ook:


25 REACTIES

 1. geluk dat de goudprijs super gunstig is zodat SU veel geld aan verdient echter is het heel erg jammer dat de merendeels van de bevolking niet mee kan profiteren van de welvaart dat in feite de goudhandel oplevert…
  merendeels vd opbrengst verdwijnt toch in de grote broekzakken van de profiteurs of gaat teniet aan mismanagement, buitenvrouwen etc etc…


  Maak melding

 2. Zijn de Surinamers van deze twee middelgrote bedrijven parlementsleden of mensen van twijfelachtig allooi?
  De regering moet openheid van zaken bieden?


  Maak melding

 3. Roy.
  onder het mom van ordenen is die hele goud handel nu in handen van vader en zoon.
  De Beetjes.Eerlijk verdelen betekend in hun ogen 9 voor hun en 1 voor jou, in dit geval de samenleving.


  Maak melding

 4. Dit zijn nou van die dingen waar Suriname op kapot zal gaan, twee van die kkkkkkk bedrijven, krijgen groen licht, kruipen die rimboe in, zetten iets op, verpesten alles eromheen,natuur na de klote en nog meer, en dit heb je al jaren. En er zijn mensen die zeggen dat dit nu gebeurt, no brada nanga sa, ook ten tijde van bigi lip ging het al fout, maar goed, wij kunnen er niets aan doen, hun daar overzee moeten er een stokje voor steken!!!!!1


  Maak melding

 5. =Vreemd genoeg heeft de vorige regering nl Venetiaan ervan langs gekregen het land te verkopen aan de buitenlanders.

  =Wat doet deze regering dan wel niet??


  Maak melding

 6. het is nooit goed hier op waterkant voor die mensen die beter weten echt zielig met deze gasten hier op deze side.ze weten allemaal beter ,,, nou nou nou


  Maak melding

 7. Sranangrong tron gotu noya, sranangrong tron gotu noya,
  tanananaaaa, whoooooooyyyyyyyy.
  Djarusu no habi dresi Hatsjééééééé’!!!!!!!
  Tjé poti djie ding Redimusu’s….;)


  Maak melding

 8. ja je heb gelijk naaipaal ze zijn super jaloers en straks zullen ze weer op de tafel bonken voorzitterrrrrrrrrrrr ,,het gaat goed met suriname.ik kan me wel best voorstellen dat het pijn doet wanneer je vol hoop zit wachten dat het slecht zal gaan met su en je ziet duidelijk dat je fout zit is niets anders dan hopen dat het niet goed gaat hahahahah ik kom niet bij hier van die ractie van een paar gasten hier naaipaal power ,,sweet sranang ,,


  Maak melding

 9. Weinig mensen denken nú aan moederAarde in Suriname. Sranang grong é Kree troe troe ! Fafoe datie torie hé…..!

  Wanneer gaan jullie, ogen daadwerkelijk open op dit gebied ?????? Wat laten jullie opdeze manier achter, daar in de binnen landen van Su.? Alles wat blink is géén goud !!!

  Wie durft iets tegenin te brengen ???

  Groet,Ram Ram,Goed Hafies ( Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 10. Ira
  =Vreemd genoeg heeft de vorige regering nl Venetiaan ervan langs gekregen het land te verkopen aan de buitenlanders.

  =Wat doet deze regering dan wel niet??

  onderzoek eerst wanneer de exploratiebeschikking(onderzoeken of er inderdaad veel winbaregoud in de bodem zit) is afgegeven, want dat krijg je eerst dan mag je exploiteren(als de winbare hoeveelheid is aangetoond dan pas besluit je of je inderdaad zal investeren)
  @ door naaipaal
  Sranangrong tron gotu noya, sranangrong tron gotu noya,
  tanananaaaa, whoooooooyyyyyyyy.
  Djarusu no habi dresi Hatsjééééééé’!!!!!!!
  Tjé poti djie ding Redimusu’s….;) ik vind dat die stelling van jou nergens opslaat. wanneer deze bedrijven al het goud reeds uit de grond hebben gezogen, zitten de surinamers met de milieuproblemen. dus get a life


  Maak melding

 11. Moeder Aarde gaat het Goud niet voor zich zelve houden, maar geeft aan het volk van Su om het beter van te hebben, omdat ze Religieus zijn en ook God serieus aanbidden. Dus te danken aan geloof in God hebben.
  Het aller belangrijkste is om een heel goede deals/contracten te sluiten in het voordeel van Suriname.(Ik wil nooit een deal van 5 % meer horen)
  Aub geen kwik gebruiken, dat schadelijk is voor de milieu(gezonheid)
  Zo ie zo komen er meer arbeid plaatsten.
  Ook het belangrijkste is dat geld wat binnen komt om zuinig er mee te zijn en voor dringende zaken te gebruiken, zoals voor de productie sector dat Su nodig heeft om ook het geinvesteerde geld wederom terug te verdienen, waardoor dat geld in een rolatie blijft draaien en nooit op raakt.
  Ten slotte wil ik zeggen dat het een grote kans/voor keur is voor de Surinamers om te investeren, omdat er hier geen sprake is van verlies, maar alleen maar grote winsten.


  Maak melding

 12. Joint-Venture!

  Als gemiddelde Surinamer zonder spaarrekening kom je niet in aanmerking voor een joint-venture. Leden van het Parlement en hun stroo-mannetjes zijn degene die kunnen venturen met een joint.
  Straks krioelt het van de Pondo’s op het stuwmeer en is Rio2012 even zinloos gebleken net als de vorige bijeenkomsten.
  AVATAR!
  Ziet u, de speelfilm Avatar is niets anders dan het verhaal vertellen dat eeuwen geleden bij de Amerikaanse Indianen heeft gespeeld en zich nu weer voor de zoveelste keer gaat herhalen.
  Door hebzucht en greedy worden de oorspronkelijke bewoners uitgeroeid en het oerwoud verkapt.
  En de makers van Avatar worden op hun beurt steenrijk door het op doek zetten van een van de gruwelijkste daden van de Europese mens.
  Vandaag de dag zijn het SU Parlementariers die een Joint gaan Venturen met rijk geworden Europeanen, zodat de schuld verdeeld wordt en niet alleen op de Europeaan wordt geschoven. Het wordt misschien tijd voor een GOUDkoorts boek.


  Maak melding

 13. kan de goede dingen die in su wordt vericht ook hier geplaats worden?want wij gaan in 2014 op surinaamse benzine auto gaan rijden leuk hoor,,galibie,,iamgol,,lamgold,,staadsolie,,atjonie,,kijk naar de weg naar albina dat is asfalteren niet de weg naar afobakka,, nee die is niet goed te smal;;waterkant wordt heel mooi,,love su yes,,


  Maak melding

 14. Beleid moet zijn alle consessies aan Surinamers te geven. Dit is in het belang van Suriname.Wij moeten stoppen elkander iets te misgunnen.Wij geven het liever aan een witte dan aan ons eigen volk.Lamsgold gaat investeren staar je niet blind deze mensen halen het tien voudige weer te terug.Alcoa staat ook in de rij.Wat heeft Suriname aan dit bedrijf gehad.Onze leiders zijn voor een dubbelje te koop dat weten alle witte/chinese mannen maar zij hadden niets over voor Suriname alle bauxite mee genomen en gaten voor ons achter gelaten.Als dit bedrijf donatie doet dan is Europa in zicht .Wees niet jaloers op je eigen volk geef hun de rechten.Niet te vergeten Telesur te privatiseren die zuigt zijn eigen volk leeg.


  Maak melding

 15. Ja precies! 30.000 kg wat geregistreerd is. Hoeveel hebben de Chinezen in het binnenland niet weggemokkeld. In het binnenland wordt niet met contanten betaald maar in Goud!!

  Hoeveel is dan niet geregistreed??


  Maak melding

 16. Beste Sranan mangs

  Ik ben net terug van een week binnenland,ik heb situaties gezien in het achterland van suriname die menig surinamers niet of willen weten. De goldrush is compleet,overal zijn er kleine en grote multinationals bezig dit edel metaal weg tehalen ,ze leggen wegen aan in het onaangetast oerwoud ect ect. Ik voorspel dat ik over minimaal 5 tot 10 jaar een ticket moeten kopen als ik in een schone kreek wil zwemen. No joke dit loopt mis voor mama sranan


  Maak melding

 17. Ik geloof dat er een ieder een graantje mee wilt pikken! zo makkelijk gaat het in Sme! de ene boef is erger dan de andere! BOEF BOVEN BOEF DUS!!!


  Maak melding

 18. @ savioen
  Wie denk je dat de exploratie rechten verkocht hebben aan deze 2 mickey mouse bedrijven? Surinamers die rechten gekregen of geregeld hebben en die ze zo snel mogelijk op een wijze die de mijnbouwwet niet toestaat doorverkopen aan bedrijfjes met onvoldoende middelen. Zodra deze kunnen aantonen dat er succesvol gemijnd kan gaan worden leveren zij hun rechten weer door aan hun oud werkgevers (de bedrijven waar de CEO’s vandaan komen)zoals Ivanhoe of Rio Tinto (o.a Biliton) etc. Lukt het niet jammer voor de aandeelhouders, hebben ze succes dan valt de grote winst in Vancouver en London en niet in Suriname.
  De Surinamers hebben hun kraaltjes al gekregen.
  Dit gebeurt telkens weer als je iets geeft, dan kent men de waarde niet en verpatst men het kostbare bezit voor kraaltjes en spiegeltjes.


  Maak melding

 19. Weer Kan Sur niet genieten van zijn eigen bronnen.
  Sur heeft nog steeds super veel natuurlijke voorraden.
  Echter deze worden voor een habbekrats weggegeven.
  Huidige politici vullen hun zakken.
  Ze zieniets meer dan hun eigen belang.

  Hun kostje is gekocht en zeer waarschiinlijk die van hun kinderen ook.

  maar u en uw kinderen zullen pinaren…
  Zal de politici een worst wezen..

  Waar is de vooruitgang voortkomend uit al deze rijkdommen te zien…

  Juist ja.. bij die politici en de hoge piefen… het klootjes volk krijgt hier niets van te zien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.