do 21 sep 2017 12:25

Oudste Surinaamse plantencollectie één dag in museum te zien

2
post thumbnail

Zondag 24 juni om 14.00 uur geeft etnobotanicus Tinde van Andel een lezing over het zeer oude Surinaamse Hermann herbarium, dat alleen deze dag tentoongesteld wordt. Wetenschappelijk illustrator Anita Sachs geeft gelijktijdig een demonstratie botanisch tekenen.

Tijdens de verhuizing van het Utrechtse Herbarium naar NCB Naturalis kwam ook het ‘vergeten Hermann Herbarium’ mee naar Leiden. De Leidse hoogleraar botanie Paul Hermann stelde het omstreeks 1689 samen. Dit boek met 49 plantencollecties, verzameld in Suriname rond 1687 door de mysterieuze Hendrik Meyer, was eigenlijk nooit goed onderzocht.

Onlangs is gebleken dat dit herbarium de oudste bewaard gebleven natuurhistorische collectie uit Suriname is en daarmee van groot wetenschappelijk belang. Behalve Indiaanse gebruiksplanten bevat het boek ook de eerste Afrikaanse slavengewassen.

Bezoekadres NCB Naturalis
Darwinweg 2, Leiden
071 568 76 00

<- klik hier om te reageren op dit bericht
22 Reacties | Plaats Reactie

  1. Heel mooi dit goed bewaarde collectie.Wat zou de wereld zonder deze mensen moeten.Alles wordt gedocumenteerd onderbouwd en door een derde geleerde bevestigd wat moet je nog meer. En als wij advies willen kunnen wij hun naslagwerken raadplegen, heel mooi.Bewaard gebleven 1 dollar verkocht US aan EU wat mooi.

    zaterdag 16 juni 2012 om 12:22 uur.
  2. De hele geschiedenis van Suriname is heel goed gedocumenteerd en onderbouwd.

    Helaas willen Surinamers er niets van weten engeloven in sprookjes uit overlevering verteld.
    Jammer want we weten dat die nooit deugen.

    zondag 17 juni 2012 om 08:16 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com