Staking dreigt bij drie grootste banken Suriname

9

PARAMARIBO, 15 jun – Het personeel bij de drie grootste banken dreigt het werk neer te leggen. Aanleiding vormen de stroeve onderhandelingen over loonsverhogingen. DSB Bank, Hakrinbank en RBC vinden de looneisen onverantwoord. De vakbonden willen minimaal vijftien procent.

Dat staat ongeveer gelijk met het inflatiecijfer van vorig jaar. De directies willen niet meer dan zeven tot acht procent geven. De vakbonden vinden dit onredelijk. “Dit jaar zien dat sommige werkgevers zich anders opstellen. Men weigert zelfs de minimale koopkrachtvermindering te dekken”, stelt de vakcentrale C 47. Deze houding wordt als een aanslag ervaren op de economische positie van de werkende klasse. Mensen kunnen al minder kopen.

Het verschil tussen de inflatie en het aangeboden loon wordt immers groter. “Je hebt vanwege de inflatie nu duidelijk minder koopkracht dan een jaar geleden. En de werkgevers vragen de arbeiders om armer te worden door te weigeren de inflatie te dekken”, aldus C 47. Beide partijen houden vast aan hun standpunten. De vakbonden kijken nog even de kat uit de boom. Bij DSB Bank is enkele uren het werk neergelegd. De druk zal geleidelijk aan worden opgevoerd.

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Tja dit is idd een probleem voor elke burger in Su, prijzen stijgen maar het inkomen niet, met kan niet jaar in jaar uit het voor zoete koek slikken… ik merk het ook, 2009/2010 kon ik voor 400 srd per maand als veggie zijnde mijn maandboodschappen doen, NU is dat minimaal 500 srd per maand wat ik kwijt ben voor de zelfde boodschappen, huh sommige mensen komen elke maand tekort laatstaan dat je 100 srd meer kan uitgeven… de aangepaste prijzen ivm boodschappen bereikt veel klanten niet want zij wonen tever van Supermarkten die eraan meedoen… tja als je winst + 5 srd erbij voor de taxi is… houdt het op.


  Maak melding

 2. In de tekst staat::Mensen kunnen al minder kopen.

  =Haast in alle landen is de koopkracht achteruit gegaan. In Europa zijn banken zelfs minder gewaardeerd door Moody’s.(Credit beoordelaars van banken en toezicht houder op het financieel gebied)

  =Ik hoop dat men goed erover gaat nadenken om dit probleem aan te pakken. Dit omdat als deze regering niet meer aan de macht is en de crisis toe zal nemen men gaat moeten inleveren. Dit betekent ook ontslag voor velen die nu loonsverhoging eisen.

  =Ik zou zeggen oppassen allemaal.


  Maak melding

 3. Allemaal gejank in het kwadraat. Ze moeten maar meer vakantiedagen en feestdagen inleveren. Belachelijk zoveel vrije tijd. Komt te goede aan de economie, minder zeuren en harder werken.


  Maak melding

 4. Ach, banken hebben genoeg geld! Ze zien en weten exact waar zij aan toe zijn, dus je personeelsleden ermee blij maken kan geen kwaad! zij lopen ook een bepaalde risico!! om overvallen te worden oa zoals recentelijk gebeurd is! Maar… 15% lijkt mij wel een beetje aan de hoge kant en wie weet over aantal jaren willen zij wederom om verhoging van 20%.

  Goede personeelsleden zou ik wel in bloemetjes willen leggen!!

  Nietsnutters opkrassen!!!


  Maak melding

 5. Een stukje info van Starnieuws::

  Het personeel van de Royal Bank of Canada (RBC), voorheen RBTT, vreest dat binnenkort een groot deel van de medewerkers eenzijdig zal worden ontslagen. Uit gesprekken met de leiding van de bank en de bond blijkt dat met een ophanden reorganisatie van de bankinstelling er geen behoefte meer is aan een groot deel van het personeel.


  Maak melding

 6. Het bankpersoneel moet weten dat doordat staaeds meer geautomatiseerd wordt er steeds minder mensen nodig zijn. De vakbonden moeten zich voorbereiden op gedwongen ontslagen.Zij moeten nu goede afvloeingsregelingen proberen te realiseren,waarbij zij ervan uit moeten gaan dat zij niet meer veel pressie op de banken kunnen uitoefenen.


  Maak melding

 7. Goed zo!!! De werknemers in het bankwezen zijn niet verantwoordelijk voor de inflatie van vijftien procent. Daar is de regering Bouterse in hoge mate verantwoordelijk voor. Als de werknemers van het bankwezen gaan staken voor hun inflatie-correctie, dan zal dit navolging in andere sectoren van de economie en bij de overheid vinden. Binnenkort kunnen wij van Bouterse een speech voor zijn bami-vretende en djogo-drinkende aanhang verwachten, waarbij de stakers als niet-vaderlandslievend door hem zullen worden gebrandmerkt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.