Surinaamse minister heeft alternatief voor boeven

45

PARAMARIBO, 14 jun – “Dit kan zo niet doorgaan.” Dit zegt minister Edward Belfort van Justitie & Politie van de keuzes van sommige jongelui. “Het zijn professionals geworden in het roven.” De recente piek aan roofovervallen drukt iedereen weer eens met de neus op de feiten. De trieste afloop met vier doden door politiekogels doet er alleen maar een schepje bovenop. Het is tijd voor alternatieven.

Die zitten in de pijplijn. “Als je goud wil hebben, meld je aan”, zegt Belfort. De regering begint binnenkort een project. Via subsidies kunnen jongelui graafmachines en ander zwaar materieel aanschaffen. Ook krijgen ze een stuk land aangewezen om er te mijnen. Het project moet ook eventueel ontspoorde lui terug helpen, af van het heilloze pad. “Ik had al bij mijn aantreden opgeroepen op te houden”, zegt Belfort.

Kennelijk is er meer nodig dan een oproep alleen. Ook had Belfort erop aangedrongen dat door de politie gezochte jongelui zich aanmeldden. Daar mag dan lacherig om worden gedaan, “er hebben zich tot nog toe twee aangemeld. De rest is doorgegaan. We betreuren het verlies van mensenlevens. Maar we pakken zaken serieus aan, zodanig dat de rust terugkeert in de samenleving. Zonder rust is het land niet tot ontwikkeling te brengen.”

Bekijk ook:


45 REACTIES

 1. In deze heeft de minister volkomen gelijk.Ik hoop dat de rest vab de bende en andere criminelen binnenkort ook onschadelijk gemaakt worden.


  Maak melding

 2. Serieus aanpakken betekend niet mensen doorzeven met kogels meneer de minister.De staat mag niet zover gaan dat mensen zonder pardon en berechting worden afgeslacht.


  Maak melding

 3. Het riekt weer bahbah
  En de gewone man dan!
  Heeft ie daar ook recht op om het land verder te ontginnen.
  Een andere braaf wat wil de staat hiervan terug zien?

  En dan nog subsidies geven dat is echt verschrikkelijk verdomme.

  Ik snap onze regering niet maar ik zal het toch niet begrijpen.


  Maak melding

 4. Voor de fundamentele aanpak van de criminaliteit kun je niet alleen volstaan met een eenvoudige ‘oproep aan jongeren’ of het neermaaien van bendeleden. Van belang is dat er geinventariseerd wordt uit welke hoek va onze samenleving de ernstigste criminelen voortkomen. Daar hoef je geen gedegen onderzoek naar te doen. Vervolgens moet geinvesteerd worden in het ontwikkelen en leefbaar maken van bepaalde buurten wwaarvan deze lieden opereren. Ik denk bijvoorbeeld aan het slopen van krottenwijken en in plaats daarvan moderne wooncentra neerzetten voorzien van sport en recreatieve voorzieningen. Centraal hierbij is het lanceren van een nieuwe onderwijsleerplan voor minder geschoolde jongeren. Dit is maar een begin….


  Maak melding

 5. Boeven horen in de gavangenis! Alle luxen moeten ook ontnomen worden! oneway ticket Santoboma jail!!

  Wel na 16 jaren of meer, de terugkeer in de maatschappij onder sterke controle!! Mag de 2e kans krijgen. Moet ook afhangen van de gepleegde delict!!


  Maak melding

 6. weet je hoeveel afgestudeerden er zijn in het land en ook nog anderen die wat willen en het niet kunnen die niet geholpen worden of willen worden .een groep boeven en zelf ongeschoolde boeven ook die de gelegenheid hadden om naar school te gaan geef je een een graafmachine je ben ze toch meer in de put aan het helpen ? als ze niks van ondernemen weten .


  Maak melding

 7. laat de politie gewoon zijn werk doen . inplaats van met die boeven mee te roken of te zuipen .koop meer fietsen voor ze laat zelf de militairen mee lopen in wijken in de stad inplaats van te niksen.ik kan ook thuis zitten en zeggen ik pak wat en laat mij dan die subsidies toe kennen .belfor moet wel weten dat subsidies aan mensen moet worden toegekend die wat willen maken van hun leven en het niet kunnen bereiken


  Maak melding

 8. Aan gmap,

  Zware misdadigers mogen zonder berechting doorzeefd worden met kogels dat is een goede zaak vergeet zelf niet leed dat ze veroorzaken. Opgeruimd staat netjes kost de staat ook geen belastinggeld om dit gespuis te onderhouden in een 5 sterren hotel te santaboma.


  Maak melding

 9. =Aan de minister zou ik zeggen::
  Geef alle draaideurcriminelen een enkel band na hun vrijlating voor ongeveer 5 jaar lang. Hopende dat zij op deze manier weer de waarde en normen van het leven leren kennen.

  Er moet echt iets gebeuren, omdat Suriname geen uitkerings -land is waardoor sommige opzoek zijn naar geld zonder te gaan werken.


  Maak melding

 10. Het probleem is makkelijk op te lossen,je moet gewoon de voorbeeld criminelen opsluiten.En die voorbeeld criminelen zitten op de hoogste posten in Suriname.
  Verder vind ik het opzettelijk neer maaien van mensen ook crimineel,als het gebeurt in een rechtstaat.
  Ik heb nergens kunnen lezen,dat de politie moeite heeft gedaan deze jongens gewoon te arresteren.


  Maak melding

 11. Er zijn genoeg voorbeelden in de wereld wat de gevolgen zijn bij de aanpak van crimminelen.
  Dat hoeft Suriname niet opnieuw uit te vinden.

  Criminoloog Van Dijk onderzoekt al twee decennia criminaliteit in de Westerse wereld: Overal sterke afname in voorbije 10 jaar

  De criminaliteit in de Westerse wereld is de afgelopen tien jaar sterk gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de criminoloog en hoogleraar victimologie Jan van Dijk. Toch hebben veel mensen het gevoel dat criminaliteit juist toeneemt. Dat komt volgens Van Dijk mede door berichtgeving in de media en politici die angsten aanwakkeren. De Volkskrant interviewde hem, omdat hij dit jaar de Stockholmprijs krijgt, de hoogste onderscheiding in zijn vak.

  In de EU worden mensen zelden door de politie beschoten.


  Maak melding

 12. De tjé potie mentaliteit geldt niet voor de samenleving in Suriname. De samenleving is door de vele misdaden murw gebeukt. Je kan niks en als je iets kan dan nog ben je aan de misdadigers overgeleverd tenzij je ze gelijk een enkeltje richting world of no return (begraafplaats)zodat je rustig verder kunt. Maar dan je niet in Suriname omdat je ontstoken blijft van een gereedschap die je enige veilighied zou kunnen geven (vuurwapen).
  De politie is er maar is niet bij machte dit onrecht (misdaden tegen het volk) in te dammen.
  het enige wat overblijft is om gezamenlijk de boeven te lijf te gaan en wel op zo’n wijze dat als de politie verschijnt hij zijn laatste blo heeft gehad.
  Er zit niets anders op dan de nest van zulke broeders uit te roeien..
  Dat doe je toch ook als je last hebt van mieren, muizen, oedoe loso etc. Je zoekt het nest op en probeert ze te verdelgen.
  De misdadigers in Suriname kennen geen genade dus waarom genade hebben voor deze lui????????????
  Als je niet stopt hoe moet je dan gesopt worden?
  Opruimen die troep en niet terugkijken. Het leed is veel groter dan het verlies (indien je van verlies kan spreken)


  Maak melding

 13. @Tedje, ik denk dat er toch een ander windt waait in Europa. Dit omdat de politie toch nu sneller naar de wapen grijpt. Genoeg voorbeelden.
  Ooit is er toen vanuit de politiekorps gezegd dat er harder opgetreden zal worden tegen de criminelen, omdat zij brutaler zijn geworden.

  =Ik denk dat deze trend van optreden de hele wereld betreft. Vooral landen waar men soepeler omging met criminelen.


  Maak melding

 14. Mw.Willaarh,
  Dit soort buitensporige middelen gaan niet werken zolang wij als samenleving niets doen aan de oorzaken van dit probleem zullen wij dweilen met de kraan open.hoe harder de politie toeslaat hoe keiharde de criminele wortden. ik denkt denkt dat deze actie is bedoeld om da sameleving het gevoel te geven dat er wat wordt gedaan, de bekende doekje voor het BLOEDEN.


  Maak melding

 15. Jonh.
  1) eerlijke verdeling van de welvaard.
  2) gelijke kansen voor iedereen.
  3)onderzoeken wat de gevolgen zijn de binnenlandse oorlog op bepaalde groepen in de maatschapij.
  4) belangrijk is ook dat degene die het voor het zeggen hebben in het land het goede voorbeeld geven.
  5) betere opleiding en uitrusting voor de politie zodat je met slimmere methode deze criminele kan pakken en opsluiten.


  Maak melding

 16. Dat had ik van een JenP Minister verwacht.
  Praten, action, alternatieven bekijken, de hele Sur schudden en door gaan met praten en motiveren.
  Vaker Uw stem laten horen, in nieuws komen en belangrijke zaken constant blijven herhalen moet U zien als Uw plicht
  Minister nogmaals bedankt en veel kracht en God zegen aan U toegewenst. U bent op een heel goede weg en het moet een grote waarschuwing zijn aan de mensen die nog denken om in het vervolg strafbare feiten te plegen.


  Maak melding

 17. Meneertje Belfort ,je heb zo juist oorlog verklaard aan de boevenbende. De volgende keer dat deze boeven hun slag zullen slaan zullen zij beter gewapend voor de dag komen dan de gehele politie korps tezamen.Met het praten van stoere taal bereikt men niks.Het neerknallen van de boeven de zogenaamde straat executies op klaarlichte dag,betekent heus niet het einde van de boeven wereld .ZO,maak van Suriname geen Mexico waar er op elke minuut van de dag een lijk in de straten aldaar gevonden wordt als resultaat van de oorlog tussen politie en de criminelen.


  Maak melding

 18. GMAP heeft volgens mij geen gewapende beroving meegemaakt, anders zouden ze anders piepen. GOED zo politie, gaat u gestadig door, want niet altijd heb je zoveel rugdekking.Weet GMAP dat meeste criminelen tot hun pensioen crimineel blijven en het gevang in en uit gaan. Welnu als ze doorzeefd worden, dan houd het op. De minister moet scherpe patronen van goede kwaliteit aanschaffen om het werk te vergemakkelijken. Mijn jachtgeweer patronen heb ik al in de zon gezet, dan schieten ze beter. Misschien kan ik mijn beste kameraden dan helpen.


  Maak melding

 19. Beste Ray als mexico het kan dan kunnen wij het ook. Laat ze komen het onrecht moet bestreden worden. De wetshandhavers hebben de blessing van de overgrote deel van de gemeenschap.Beste Ray de gemeenschap is niet meer bang voor dat soort bedreigingen.Die tijd is al voorbij.


  Maak melding

 20. Gmap,

  Stel; stel deze zware criminelen dringen jouw huis binnen, verkrachten en vermoorden jouw kind of vrouw. Jij bent ook thuis en je hebt een pistool.
  Zou je dan zeggen; ‘gaan jullie je gang maar want
  ik mag mensen niet zonder pardon neerschieten ‘?


  Maak melding

 21. Tedje,

  Ik wil je niet teleurstellen, maar volgens een ander
  onderzoek dat is gepubliceerd door De Telegraaf zeggen de cijfers wat anders.
  Dat onderzoek is gedaan door een aantal Europese onderzoeksbureau . Dat onderzoek heet ‘Burden of Crime in the EU’.
  Read it and weap;

  BRUSSEL – De criminaliteit in Nederland ligt ruim boven het gemiddelde in de Europese Unie. Geweldpleging ligt maar liefst 50 procent hoger dan het EU-gemiddelde en is het afgelopen decennium toegenomen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘The burden of crime in the EU’, uitgevoerd door een aantal onderzoeksbureaus. Slechts in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Estland hebben burgers meer last van criminaliteit dan de gemiddelde Nederlander. In de gehele EU loopt de criminaliteit in zijn algemeenheid terug, in vergelijking met tien jaar geleden. Alleen in België is de situatie slechter geworden. België is ook het land waar geweld tegen buitenlanders het meeste voorkomt. Grieken hebben het vaakst te maken met corruptie. Ook in Nederland is de criminaliteit (inclusief diefstal, inbreken, overvallen en (seksuele) geweldpleging) net als gemiddeld in de hele EU afgenomen. Maar Nederland kende het afgelopen decennium wel een toename van de geweldpleging die hoger ligt dan het EU-gemiddelde.


  Maak melding

 22. Weer valt het woord pijplijn, hoe lang zal deze pijp zijn baja. Edward B die roept wat en wil eea aanpakken, maar hij weet als geen ander dat het niet zomaar gaat. Die boys die dit soort van overvallen en nog meer doen, denken anno 2012 niet aan een normaal
  leven in de maatschappij, en probeer deze gasten maar op een goed spoor te krijgen.


  Maak melding

 23. Donderdag 14 juni 2012 om 12:29 uur, door Ray

  “Meneertje Belfort ,je heb zo juist oorlog verklaard aan de boevenbende. ”

  Helemaal mee eens Ray,

  Bij de volgende beroving, want die komt er zeker, wordt je eerst met een geluidsdemper afgeschoten, voordat de winkel etc wordt beroofd.
  Nu is het hard tegen hard.

  Belfort, hoe komen deze crimi’s aan die wapens?
  Als jij niet uitkijkt, komt er een 2e moiwana, ga zo door.
  Deze crimi’s hebben ook vrouwen en kinderen, vergeet niet suri is klein.

  Beetje stoerdoenerij over hoofden van, god alleen weet of ze echt schuldig zijn.
  Beetje scoren terwijl je opdrachtgever zelf de grootste crimineel en moordenaar is.

  Walgelijk!


  Maak melding

 24. @oplettende burger
  dan hebben wij de politie niet meer nodig. De politie mag dan een oproep plaatsen en iedere burger van een wapen voorzien waarmee wij ons zelf kunnen verdedigen.Dat is beter dan om op de politie te wachten.En dan schieten wij onze buurman en buurvrouw gewoon morsdood neer voor een eenvoudige gehaal en getrek.Wil jij zo een situatie hebben in Suriname?Het is de taak van de politie om de leden van de boevenbende op te sporen voor het gerecht te slepen en het oordeel te laten vellen door de rechter.Ga de berichten over Mexico even lezen op het internet,volgens mij heb jij geen idee hoe grimmig de situatie wel niet is in Mexico, gewoon omdat de politie en de criminelen mekaar de oorlog hebben verklaard.


  Maak melding

 25. @Mie takie
  Je hebt alle recht om een crimineel die zich op dat moment in je huis bevindt zonder dat je hem hebt uitgenodigd,zonder enige pardon neer te knallen.Deze handeling zal je niet kwalijk genomen worden door niemand. Wij begrijpen best wel dat jij op dat moment voor je leven en dat van je familieleden vechten moest.Zorg wel ervoor dat je een wapen thuis hebt die gedekt is met een geldige vergunning een wapen illigaal bezitten is ook een misdaad.


  Maak melding

 26. Risico van het vak, zeggen ze ook vaak. En als crimineel heb je altijd toch een keus, overgeven en je leven verbeteren of die hard.


  Maak melding

 27. @Mw Willaarh
  De meest vrezende crimineel zit hoog en droog op het presidentieel paleis met op zijn voorhoofd het woordje ‘Amnestie’gebrand.Hij tart de mannen van het wet dagelijks met de woorden’kom me halen,pak me als je het kan ‘,en geen enkel politieman die het durft,ook niet onze stoere Belfort.
  Da fa dang?


  Maak melding

 28. Beste Ray ik heb duidelijk gezegd “: de politie helpen” dus niet eigendunkelijk optreden maar waar nodig onder supervisi van de politie meehelpen. BV het afkammen van een bos samen met de politie op zoek naar rovers etc. Dat heb ik al te vaak meegemaakt, waarbij ik geen schot hoefde te lossen.Ook de crimineel vindt niet leuk om in een kaliber 12 loop te kijken denk ik.


  Maak melding

 29. Goed initiatief,minister!!!!Bravo!!!
  De staat moet zich naast de afgekondigde repressieve maatregelen bereidt tonen, die zelfde harde hand als helpende hand uit te steken,naar hoogstens hen die nog om te buigen zijn.Indien je als Jusitie daartoe in staat bent,ben je op de goede weg!


  Maak melding

 30. @oplettende burger

  Het is fout van de politie te denken dat zij op deze manier de criminelen in Suriname tracht uit te roeien.Als burger zal je bang zijn op straat te zijn omdat je op elk ogenblik een gewapende confrontatie tussen de politie en de boevenbende kan verwachten. De boeven achter slot en grendel plaatsen daar ben ik het helemaal mee eens.Geen enkele crimineel is goed te praten ze moeten zwaar gestrafd worden en dat moet de rechter doen. In een democratische land gaan wij toch geen street justice toepassen en voor eigen rechter spelen?De manier waarop Belfort te werk gaat ,gaat op zeker moment escaleren en voor de onschuldige burger voor veel ongerief zorgen.


  Maak melding

 31. Soms hebben we ook op alles kritiek zonder er bij na te denken.Wat is er nou weer verkeerd aan dit ministerieel initiatief?
  Iedere burger heeft recht op een plek in de samenleving.

  Ben je door ernstig wangedrag “uit de bocht geschoten” en je belooft serieus beterschap (door gedragsverandering te tonen),betaamt het iedere zichzelf respecterende Justitiele organisatie dat signaal op te pakken vervolgens dit voornemen te ondersteunen en adequaat te begeleiden met het doel het individu een eerlijke kans te verschaffen zijn herintrede in de maatschappij te verwezenlijken.

  Criminaliteit is nergens en nimmer uit te roeien,maar je moet ook weer niet op je lauweren gaan rusten en maar moorden indien het je uitkomt.
  Justie heeft twee taken in een.Hard toeslaan voor wie erom vragen en tegelijkertijd de spijtoptanten belonen door ze de helpende hand aan te bieden.


  Maak melding

 32. @ Ray
  Het is fout van de politie te denken dat zij op deze manier de criminelen in Suriname tracht uit te roeien. Geen enkele crimineel is goed te praten ze moeten zwaar gestrafd worden en dat moet de rechter doen.

  Dit is zeker een opmerking die plaats heeft gevonden onder de tamarinde boom.
  De zwaarste straf die er is is nog altijd de doodstraf. Iedere straf die uitzichtloos is geen straf maar meer een periode dat haat wordt aangewakkerd “waktie te mi vrij baka mi sa meki deng ka” en wat te denken van weer vrij zijn maar op een achterstand gezet omdat er niets is gedaan aan educatie en heropvoeding.
  Dus is het beste alternatief, vanuit menselijk oogpunt en medeburgersveiligheid en overheidsfinanciën alsook begroting technisch, is dus The Box en klaar is kees “gedane zaken nemen geen keer”


  Maak melding

 33. Surinaamse minister heeft alternatief voor boeven

  De ex boef gaat eerlijk mijnen, dan komt de nieuwe boef hem ondermijnen,—immers ze worden daar bij bosjes geboren—-wahahahaaaaaaaaaaaaaa

  Geef al die beesten een maandelijkse uitkering a la Steve Meye en eenmaal geregistreerd, bijelkaar harken en dan een SAMPIE BEHANDELING 🙂


  Maak melding

 34. Filiaal Kings Drankenpaleis te Albina. De twee rovers die de bestelwagen van een filiaal van King’s drankenpaleis te Papatam beroofden, hebben SRD 21.250 en twee mobiele telefoons buitgemaakt.
  Deze brute roofoverval vond dinsdagavond plaats.


  Maak melding

 35. Donderdag 14 juni 2012 om 12:29 uur, door Radjkoemar Rajaram

  Beste schijnheilige vind u ook niet dat er in Suriname met 2 maten wordt gemeten?

  Waarom worden kleine crimineeltjes geofferd terwijl de grote jongens dwz de georganiseerde misdadigers zelf in de regering zitten. Of anders met de regering gelinkt zijn.

  Of ben ik nu weer aan het raaskalen?
  Dino en papa hebben geen zeepsop handel?
  Let maar eens op wat voor bewijzen de mariniers hier in holland hebben.
  Maar iedereen houd nu wederom effe hun mond dicht want de bankrekening is goed afgevuld.
  Leg trouwens ook even uit hoe een stagebegeider in een paar jaar meer dan 20 miljoen dollar op een rekening kan hebben?
  Eerlijk verdiend als sportleraar? Instructeur opleiding georganiserrde misdaad!

  Trouwens u hoeft niet te antwoorden want god zal voor u wel antwoorden.


  Maak melding

 36. Ik wordt moe van sommige selectieve verontwaardiging.
  Oplettende Burger, volgens mij let jij niet goed op,ik heb bij in de branding geluisterd naar de uitleg van de korpschef hij weet nog steeds niet of die gasten gewapend waren.
  laat mij dit duidelijk zeggen, iedereen die zich niet houdt aan de wetten en regels van het land mogen voor mij keihard gestraft worden. Maar het moet geen vrij brief zijn voor de politie om een auto met vermeende daders te doorzeven met kogels, ik kan mij nog herinneren dat er ook zo iets is gebeurd met onschuldige jongeren die met vakantie waren in Suriname gelukkig is het goed afgelopen .Mie Taki, sterker nog ik heb een voorbeeld van iemand die opdracht gaf om mensen uit huis te halen om ze later koelbloedig te executeren zonder form van proces. Die iemand mag zich nu president noemen van een land.


  Maak melding

 37. ik ben voor hulp maar niet als ze volwassen zijn maar vanaf het begin. bijv die boeven krijgen kinderen die zullen het roven overnemen daar besteed niemand aandacht. als je weet dat er te veel wind opkomst is dan zou je voor dat de wind komt iets doen als de wind voor de deur staat dan is het te laat om maatregelen bijv nu met die schieten als er eerder aandacht zou zijn dan was dit niet nodig geweest mischien.


  Maak melding

 38. Door een crimineel als president te kiezen schep je als land een precedent.
  Amnestie afkondigen voor criminelen die misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan schep je als land ook een precedent.
  Zolang deze twee genoemde problemen niet op rechtvaardige manier worden opgelost wordt de criminaliteit alleen maar groter.
  Sinds Bouterse president is heeft ons land een psychisch traumatisch probleem.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.