Telesur strategisch portaal op ICT-pad Suriname

19

PARAMARIBO, 13 jun – Telecommunicatiebedrijf Telesur is zo goed als het portaal voor Suriname’s ontwikkeling op ICT-gebied. Volgens Telesur-directeur Currie is de voormalige monopolist nog lang niet uitgespeeld. De omzet is weer flink aan het stijgen, na een flinke afname de laatste jaren. De regering neemt genoegen met minder aandelenwinst.

Daar zit een strategische zet achter. “De regering maakte gebruik van de mogelijkheid om stimulerende impulsen te geven naar de samenleving toe”, zegt Currie. Dit vertaalt zich naar meer inspanningen om internet en andere ICT-instrumenten dichterbij te brengen. Als enige aandeelhouder heeft de overheid nu een strategie uitgezet. De winst die Telesur mag houden, moet dringend naar modernisering. Die moet in rap tempo worden doorgevoerd.

Het extra geld, ruim acht miljoen dollar, heeft dus al een bestemming. “De regering zegt meer van de winst in het bedrijf te laten voor een positieve stimulans in de samenleving”, aldus Currie. Toch is er nog een flinke hap voor de staatskas. Vijftig procent is voor de aandeelhouder. Dat is goed voor zo’n slordige twaalf miljoen dollar, Volgens Currie zijn de kosten aardig geklommen sinds de liberalisering. Er gaat nu meer geld naar onder meer marketing.

19 REACTIES

 1. De prijzen van de ADSL verbindingen mogen echt wel omlaag.

  Tele.i particuliere pakketten Tarief p/mnd in US$
  Bronze 512/128*Kb
  39,00
  Silver 1024/256*Kb
  69,00
  Gold 2048/512*Kb
  124,00

  Ik ken landen (uitgaand van het gold pakket) waar het MOBIELE INTERNET min. 5x zo snel is en 10 keer zo goedkoop.

  FIX THIS!


  Maak melding

 2. Ach ja, de prijzen in Suri… Geen idee waar de kosten op zijn gebaseerd.

  Kennissen van mij hebben gewoon onbeperkt internet met 3000kb/ps (30mb) per seconde voor 15 euro per maand…

  Krijgen ze nog gratis bellen en digitale televisie bij ook…


  Maak melding

 3. Telesur is een van de bedrijven dat als melkkoe dient voor de NPS.De winst wordt jaren lang systemaisch leeg geroofd.Voorbeelden met bewijs is aanwezig.Dat men geen schande heeft over ontwikkelingen te praten wat hun toe gefluisterd wordt door witte mensen.Zie ook met wie ze samenwerken.Er wordt geld in projecten gestopt waar de techniek zelfs bij de KPN nog niet vlledig is geintegreerd. Wat is de reden dat deze mensen dit doen, het arme volk wordt uitgekleed het meerendeel van het geld gaat naar witte mensen en er blijft wat smeer geld voor deze Surinamers achter.Dit bedrijf hebben ze honderd procent afhankelijk gemaakt aan buitenlanders.Er is geen hoogwaardige kennis binnen dit bedrijf aanwezig.Ze werken liever met Nederlanders want die praten niet.Wat de blanken hun adviseren dat vertellen ze je dat ze gaan doen. Surinaams volk kijk naar deze dingens inplaats je bezig tehouden met elkander.Ze hebben het recht niet om je centen te stelen.Het land behoort aan het volk en niet aan een paar racisten en boeven.


  Maak melding

 4. @SAVIOEN: Als je verhaal op waarheid berust, wie is het dan allemaal aan te rekenen en wie zijn dan dom en onnozel? de witten of de Suris?


  Maak melding

 5. Woensdag 13 juni 2012 om 09:40 uur, door BakraBasi

  BakraBasi,

  Heb je het over kennissen in Suri?
  Hoe heeft het bedrijf dan?

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 6. @Savioen: je schrijft::Telesur is een van de bedrijven dat als melkkoe dient voor de NPS.

  =In de tekst staat:::“De regering zegt meer van de winst in het bedrijf te laten voor een positieve stimulans in de samenleving”, aldus Currie.

  =Als ik het niet verkeerd heb hadden toen Venetiaan en Sjardjoe van de NPS alles gedaan voor de glasvezelkabels en gesprekken met het buitenland. Het een en ander was al betaald.

  =Bouterse was pas een week benoemd en tijdens de opening van Telesur (glasvezelkabels) staat zijn op het bord alsof hij het voor elkaar had gekregen zonder een cent te betalen.

  =Gezien de tekst nu, begrijp ik ook waarom Bouterse zijn naam nu op het bordje moest staan: Herhaal:::Men praat over de regering, Heeft Bouterse misschien hiermee te maken????


  Maak melding

 7. @DJAMOE

  Hi Djamoe,

  Nee – de kennissen wonen in Nederland. Ik wil absoluut niet wéér Suri met Nederland vergelijken – maar het was bedoeld om aan te geven dat het wel goedkoper kán…

  De snelheid van een single-line ADSL (128kb/ps) is echt iets van begin jaren ’90… En Telesur doet alsof dit nieuw en breedband is…

  Zelfs inbellen met een analoog modem tegen lokale tikken kan sneller zijn (64kb/ps kan je halen bij een normale koperlijn).

  Dus wellicht voor Suri begrippen dat Telesur trendsetter in ICT is, maar dit is meer bij gebrek aan concurrentie dan dat ze echt vooruitstrevend zijn en een bepaalde hoogstaande visie ten toon spreiden.

  Overigens heb je in Nederland veel aanbieders die voor 20 euro een all-in pakket bieden, Tele2 – Wanadoo – UPC, etc… dat is de kennis waar ik mij op baseerde.

  Laten we hopen dat een buitenlandse investeerder (Digicel?) serieus zaken maakt van internet / ICT in Suriname. En dan niet als ontwikkelingssteun, maar gewoon keihard commercieel – ik weet zeker dat hier behoefte aan is (en beter dan het handje ophouden).


  Maak melding

 8. Telecommunicatie wordt goedkoper als de monopolie-positie van telezuur wordt opgeheven.

  Dirk, Digicel doet het veel beter.
  Je zit daar met dramatisch veel, politiek getinte werknemers, die niet vooruit te branden zijn.

  De service van telezuur is soep met balletjes.
  Kun je daar niet wat jonge, frisse, vriendelijke dames plaatsen. De barracuda’s moeten naar het archief, op een enkele uitzondering na.


  Maak melding

 9. Telesur staat al jaren de economische ontwikkeling van Suriname in de weg met bar slechte en onbetrouwbare verbindingen, slechte helpdesk een veel te hoge kosten voor de klanten.


  Maak melding

 10. Saneer eerst je eigen organisatie. Niet iedereen hoeft in een bedrijfsauto te rijden op kosten van de klant, want dat is wat er nu gebeurt. De salarissen zijn veel te hoog en de meeste medewerkers hebben een lanti-man mentaliteit.


  Maak melding

 11. Telesur’s prijzen voor internet zijn way too expensive ik betaal duurder dan in Ned (met een snellere verbinding)… en ja ik heb Brons genomen, die vond ik al duur zat, maar de pijzen zijn belachelijk te hoog, terwijl de wereld niet meer zonder internet kan …. elke scholier zou internet moeten kunnen betalen, ook noodzakelijk voor hun studie om toegang tot internet te hebben, dus het stagneert ook de educatie, de hoge prijzen van telesur.


  Maak melding

 12. Woensdag 13 juni 2012 om 13:18 uur, door Esmerald.

  Ik val bijna om hier van het lachen. je hebt gelijk hoor.
  Ik was 10 jaar geleden in Suri. Bij Telesur in het centrum stond ik in de rij. Toen ik aan de beurt was vroeg ik aan de dame, van kunt u mij met wat helpen. Ze kwam er niet uit.

  Ik vroeg haar vriendelijk, kan ik dan je leidinggevende spreken. Ze zei, ik bepaal wanneer je mijn leidinggevende mag spreken.

  Ai mi boi. Telesur was te klein. Ik heb haar toen echt heel erg uitgescholden. En gevraagd wie ze dacht dat ze was. Ze dacht dat ik een Suri uit Suriname was want die houden (vaak) hun mond als ze zo worden aangesproken door iemand van een bedrijf.
  Ze zei niets meer en liep weg. Haar leidinggevende is naar mij toe gekomen. Ik heb haar verteld wat er aan de hand was. Normaal ben ik rustig maar ik zeg altijd: trap me niet op mijn staart. Een andere keer vertel ik wel wat ik heb meegemaakt met het gasbedrijf in Suri. Luie donders zijn het.

  Toen ik weer in Nederland was las ik een paar maanden later dat Telesur cursussen aan de medewerkers gaf over cliënt vriendelijkheid en hoe om te gaan met Clienten.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 13. Telesur wordt ingezet door de BVD. een aparte post is ingericht om telefoon en mobielgesprekken af te luisteren. Om maar te zwijgen van de mails die worden opgepikt en bewaard. Mensen wees voorzichtig want in Su weet je niet wie je matie of familie is. Je wordt verkocht voor een appel en een ei.


  Maak melding

 14. @Zucht: Je kan Nederlanmd niet de schuld geven van wat er gebeurt in Suriname.De nederlandse samenleving heeft een hoge beschavingen hiervan kunnen wij leren. Surinamers zijn de schuldigen ze gunnen elkander niets.
  Ze moeten stoppen met het leeg plunderen van Surinaamse samenleving. De rijkdom van Suriname is niet van een kleine groep mensen.Wij zijn een hechte volk maar worden verdeeld door onze leiders.Wij moeten geen sheik mentaliteit dulden in onze samenleving, alle rijkdom is van een debiel.

  Bouterse doet flink mee met het plunderen van de staatskas.Herrinner de tijd dat meneer de directeur Neede in de gevangenis zat!!!.Zijn ass. die daar zat met zijn titel hield goed huis.


  Maak melding

 15. @Kolokolo, de bvd bestaat al jaren niet meer. Ken je feiten, of zwijg anders. Beetje kip en het ei verhaal. Klanten die niet teveel willen betalen maar wel hoge eisen hebben. Mensen moeten begrijpen dat Suriname maar 492.829 inwoners heeft. Zelfs T mobile, KPN en Vodaphone hebben in nederland meer abonnementhouders. Een provider kan dus in nederland meer investeringen in haar netwerk dan in Suriname. Vb een 4G netwerk aanleggen in Suriname loont niet ! Het geld halen ze er nooit uit met zo weinig abonnementhouders. Mensen begrijp dat eens..


  Maak melding

 16. Ben het er niet geheel mee eens.
  je kan een investering op meerdere manieren terug verdienen. Vb
  Over 10 jaar met 100.000 users tegen een prijs van $10 per maand
  Of over 50 jaar met 10.000 users tegen een prijs van 100 per maand.
  De staat kan er deels aan mee betalen door bijvoorbeeld internet aan alle scholen te betalen.
  Of korting te geven aan mensen die nog op school zijn.
  Men moet niet op de korte termijn denken / hopen het terug te verdienen.
  Maar goed Telesur heeft het moeilijk teveel personeel.
  Te hoge kosten en zo die worden doorberekend naar de klant. Is geen socaale werkplaats.


  Maak melding

 17. @Raoul TLS, terugverdien modellen van 10 of 50 jaar is achterhaald. De ontwikkeling van telecom netwerken staat niet stil. Samenwerken met Guyana of Brazilië zou een oplossing kunnen zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.