In Suriname geen prijskaartje op mensenbloed

3

PARAMARIBO, 12 jun – In Suriname zal voorlopig nog niet voor bloeddonaties worden betaald. Volgens minister Michael Blokland van Volksgezondheid is het nergens voor nodig. Er gaan weliswaar stemmen in het parlement op van voorstanders. Het zou de bereidheid tot bloed afstaan alleen maar ten goede komen. Het huidige tekort zou in één klap zijn opgeheven. De praktijk spreekt dit tegen.

Wanneer het er echt op aankomt, zijn mensen wel te vinden voor het doneren. “In bepaalde gevallen is gebleken dat het Surinaamse volk in grote mate bereid is bloed te geven om zo de nood te helpen lenigen”, zei Blokland in het parlement. Het grote voorbeeld was de vliegramp in 1989. Toen werd het publiek gevraagd bloed te doneren voor de vele slachtoffers. De reacties waren overweldigend. Er is geen reden een andere reactie te verwachten in de toekomst.

Praktijken als het betalen voor bloed zouden het alleen maar bederven. “Men geeft spontaan gevolg aan oproepen. Het geven van bloed wordt gezien als een humane daad. Deze houding van de burger moet gekoesterd worden”, aldus Blokland. Van hem mag het wetsvoorstel Bloedvoorziening zijn huidige staat behouden. Voorstanders van betaling willen juist een aanpassing. Ziekenhuizen kampen al jaren met tekorten, wat menige patiënt al fataal werd.

Bekijk ook:


3 REACTIES

 1. Als voor bloeddonatie betaald gaat worden, dan zullen de zwervers en junken als eerste hun bloed komen aanbieden, met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien. Ook lok je aanbod van arme mensen uit, die als gevolg van hun slechte dieet aan bloedarmoede lijden. Misschien is men technisch instaat het aangeboden bloed te screenen, toch zullen de bovengenoemden uit geldnood naar de bloedtransfusiedienst gedreven worden. Dat is een slechte zaak.


  Maak melding

 2. Feit dat er weinig bloed wordt gedoneerd is al een bewijs dat de grote massa iets anders wil. Ik ben een van ze, zo ook vele vrienden en familie van mij met wie ik gesproken heb. Men moet betalen voor bloedaftap. Waarom worden junkies en criminelen geen politieman? Kortom er wordt geslecteerd. Kan de medische wereld niet selecteren wie in aanmerking komt als bloeddonateur? Indien men kan aangeven dat dat niet kan, dan zal ik mijn besluit in overweging nemen. Ik wil niet meedoen aan mooie reakties wat niet ten goede zal komen aan de samenleving. Elders werd aangehaald dat de VS ook gratis doet, maar zij hebben alleen een leger met meer dan een miljoen bloedige soldaten en dat hebben wij niet.Betaal mij voor bloed en ik zal gommawiri als een geit eten om de gemeenschap van bloed te voorzien. Stof tot nadenken.


  Maak melding

 3. In diverse artikelen op verschillende nieuwssites wordt maar niet duidelijk wie de DNA leden zijn die het eens zijn met de vercommercialisering van bloeddonatie.

  Het is een wanstaltig voorstel en vooral on-Surinaams.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.