Behandeling druiper ook in Suriname lastiger

14

PARAMARIBO, 12 jun – Voor de lui die het botvieren van hun viriliteit maar niet kunnen laten, nog een reden tot nadenken. Ook in Suriname groeit de weerstand van de gonorroebacterie tegen medicatie. In navolging van wereldgezondheidsorganisatie WHO trekt nu ook Lesley Resida, hoofd van gezondheidswaakhond BOG, aan de bel. De oorzaak, het onverantwoord gebruik van antibiotica, geldt ook voor Suriname.

Ook in Suriname gaan steeds meer besmette personen over tot zelfmedicatie. En niets dat hen belet. De medicamenten zijn als het ware zo bij de super te halen. De autoriteiten maken zich zorgen. “De wetgeving moet voorkomen dat men met name onder de toonbank over medicatie kan beschikken”, zegt Resida tegenover de Ware Tijd. Deze ‘democratisering’ is levensgevaarlijk. Mensen halen antibiotica binnen, zonder te weten of die wel geschikt zijn voor hun geval.

De dosering bepalen ze zelf, wat op zich een ander gevaar vormt. De gewoonte om halverwege het gebruik te stoppen, is in dit geval extra gevaarlijk. Een probleem bij de aanpak is dat de gezondheidsautoriteiten totaal geen greep hebben. De vergunning voor import van dit soort spul is de taak van het ministerie van Handel & Industrie. En zelfs als het om de publieke gezondheid gaat, hoeft de ene autoriteit de andere niet te zijn.


14 REACTIES

 1. De uitbraak van de bekende ‘ druiper’ werd vergeleken met de pest tijdens de middeleeuwen. Het schijnt dat vele mannen drager waren van de druiper maar door schaamte de gang naar de Dermatologische Dienst (lees: Derma) schuwden. De gevolgen waren niet te overzien. De druiper heeft veel slachtoffers gemaakt.


  Maak melding

 2. @Socrates

  “De druiper heeft veel slachtoffers gemaakt.”

  Helaas een waarheid als een koe. Na de komst van de Europeanen in Zuid Amerika begon de uitroeing van de Indianen. De druiper was mede één van de oorzaken hiervan. De Indianen die deze ziekte niet kenden en ook geen antistoffen daartegen konden ontwikkelen, stierven bij bosjes.


  Maak melding

 3. @Lasede_Bouta

  In Nederland lopen jaarlijks zo’n 6000 mensen gonorroe op. Blijkbaar heeft iedereen in Nederland van een condoom gehoord maar de condooms daar deugen vast niet. In Nederland is volgens jullie alles immer besser. Verlies je hoofd niet in een condoom. 😉


  Maak melding

 4. Misschien moeten ze olifanten condooms gebruiken.
  Denk dat dat het probleem is de normale maten zijn te klein voor suriname. Een goede remedie is om van druiper af te komen, heb ik persoonlijk gezien in het binnenland is dat indien de man besmet is met een druiper hij zijn leuter in ee geholde boomstam stopt alwaar een bijnest heeft gevormd met smakelijke honingbrei. Hij schreeuwde van de pijn em zei” is ik stop me leuter nooit meer in een gat”.
  Besparing op ziektekostenverzekering.


  Maak melding

 5. Dinsdag 12 juni 2012 om 16:07 uur, door Sardinio

  Dat zijn dus indianen verhalen.

  De indianen gingen dood aan virussen.
  Dat was trouwens in die tijd heel normaal.
  In de middeleeuwen en daarvoor stierf vaak zonder aanwijsbare rede de helft van de bevolking.
  Alleen in Suriname want daar maakt men elkaar wijs dat de Nederlanders iedereen vermoorden.
  ===
  Men zou kunnen zeggen dat de pokken de geschiedenis ingrijpend hebben beïnvloed. De Spanjaarden konden zich mede zo makkelijk meester maken van de Azteken- en Incarijken doordat de Spaanse veroveraars door de pokken werden vergezeld, waardoor de Indiaanse bevolking, die geen enkele weerstand had, werd gedecimeerd. Toen Hernán Cortés op de Mexicaanse kust landde bestreed hij een rivaliserend legertje conquistadores, waarin zich een besmette soldaat bevond. Deze soldaat besmette een van Cortés’ eigen soldaten. De soldaat overleed toen Cortés’ leger zich uit Tenochtitlan weg moest vechten, maar in de schermutselingen raakten de Azteken besmet. Toen de stad een jaar later viel had zich een enorme epidemie voorgedaan die het grootste deel van de bevolking had gedood. De overlevenden waren te verzwakt om zich te verdedigen.
  Na de val van Tenochtitlan in 1521 verplaatste het virus zich zuidwaarts, naar het Incarijk. De Incakeizer Huayna Capac raakte besmet en overleed aan de ziekte, waardoor een burgeroorlog tussen zijn zonen Atahualpa en Huascar uitbrak. Ondertussen verspreidden de pokken zich in een recordtempo via het geavanceerde wegennet. Door de pokken en de burgeroorlog werden de Inca’s verder verzwakt, zodat Pizarro de stunt van Cortés kon herhalen door in 1533 het Incarijk te veroveren met een piepklein legertje.
  Ook nadien bleven de opvolgende epidemieën van de pokken de inheemse bevolking teisteren. 60 tot 90% van de Incabevolking overleed aan de pokken en hele gebieden raakten ontvolkt. Door andere ziekten en secundaire oorzaken zoals hongersnood overleed een groot deel van de mensen die de pokken hadden overleefd. Ook verspreidde het virus zich naar Noord-Amerika waar eveneens enorme klappen vielen. Hierdoor konden de Europeanen zich ondanks hun kleinere aantallen goed handhaven, maar moesten ze wel slaven uit Afrika invoeren om op de plantages te werken. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat de huidige Amerikaanse bevolking voor het grootste deel ofwel van Europese, ofwel van Afrikaanse oorsprong is.
  [bewerken]
  ==
  Maar er is hoop.

  Bouterse gaat de geschiedenis herschrijven en iedereen precies uitleggen dat Nederland overal de schuld van heeft en dat jullie allemaal gered zijn dankzij zijn ingrijpen en revolutie.
  Dat verdient een monment. 🙁


  Maak melding

 6. @Tedje

  Neemt niet weg dat de Europeanen mede door meegebrachte ziekten, de Indianen in Zuid en Midden Amerika zowat compleet hebben uitgeroeid. En wat heeft Bouterse hiermee te maken? Ook al besmet met het Bouterse-syndroom?


  Maak melding

 7. Suriname is antibiotica zoiets als een alles genezende medicament. Vanaf kinds leeftijd wordt antibiotica voorgeschreven. Bij een ontstoken keel antibiotica, bij iedere ontsteking antibiotica etc.
  Geslachtsziekte kent men wel in Suriname maar in de samenleving is zoites als “ontkennende mentaliteit”. Sranang mang frede. Misschien heeft Brubsie een boesie dresie zoals indertijd de boei in a jungle oorlog.
  Onderkennen en onderdrukken van leiden tot uitbreiding van ziektes.


  Maak melding

 8. Anti biotica is onder de toonbank bij de Chinees te koop? Ook bij een apotheek op de Kwattaweg kun je zonder recept Amoxil kopen (dat spul gebruiken ze ook als ze een druiper hebben), ik heb het vaak zelf voor mijn honden gekocht, bij de dierenarts betaal je voor datzelfde medicijn een fortuin, daarom koop ik het voor een habbekrats bij de apotheek. Ik zei eens aan de apotheker dat dat eigenlijk niet mag, want de mensen weten niet dat ze de kuur moeten afmaken. Zijn antwoord was: MAAR ZE MOETEN DE KUUR WEL AFMAKEN!!! Zelf heeft hij me dat nooit gezegd, toevallig weet ik dat wel, maar het kan hem geen donder schelen als hij zijn geld maar krijgt. Eigenlijk moet je van de apotheker, die het, in tegenstelling tot Omu Snesi op de hoek, beter weet, meteen de vergunning intrekken en hem opsluiten in Santo Boma. Wat ik me afvraag is het volgende: ‘waarom weet ik het wel dat die apotheker zonder recept antibiotica verkoopt en weet Resida van het B.O.G. dat niet? Ooit belde ik B.O.G. op om een ander misstand door te geven, ze zouden maatregelen treffen en me terugbellen, die misstand is nooit gecorrigeerd en ik wacht nog steeds op hun telefoontje. Ook die Resida moeten ze opsluiten, want ook hij doet zijn werk niet goed.


  Maak melding

 9. Columbus & Co die gingen aan boord van de Santa Maria met de bedoeling Indianen te besmetten noh 🙂

  Wat triest/wreed is, is dat tijdens deze ontdekkingsreizen bijkans 17 miljoenen indianen het leven hebben gelaten,…maar dan aan de andere kant,…

  >>>Van In Den Beginne Tot Heden Zijn Wij Bezig Met Moorden En Uitmoorden En Stoppen Zal Het Pas Als Wij Zelf Zijn Uitgeroeid…door een virus misschien<<<


  Maak melding

 10. Wat de ouders moeten doen is als ze kinderen op de wereld zetten de verantwoording nemen om deze schepselen een menselijke opvoeding te geven.
  Leer de kunst het dierlijke in je te onderdrukken.


  Maak melding

 11. Lijkt mij een schone taak voor het ministerie van volksgezondheid om maatregelen te nemen. Voor degenenen die zijn besmet is het al erg genoeg maar het wordt erger als zij weer anderen besmetten ok al denken zij dat hun zelfmedicatie afdoende waarborg is voor genezing. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect waarvan de gevolgen zich laten raden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.