Regering Suriname overweegt import levensmiddelen

55

PARAMARIBO, 11 jun – De regering overweegt serieus zelf levensmiddelen te importeren. Dit zegt vicepresident Robert Ameerali. Het belangrijkste motief is producten zo goedkoop mogelijk aan de man brengen. De verlaging op bepaalde producten loopt al enkele maanden. Toch valt er hier en daar wat aan te merken.

Niet alle winkeliers en supermarkten doen mee. “Het is een vrijwillige aangelegenheid”, zei Ameerali tijdens een ontmoeting met consumenten in Commewijne. Dit betekent dat mensen maar zelf moeten uitkijken naar deelnemende winkels. Waar het wel gebeurt, liggen de prijzen van een geselecteerde groep artikelen relatief lager. Volgens Ameerali is het betaalbaar houden een hele toer. Subsidie van individuen is een mogelijkheid en die wordt bestudeerd.

Maar het is niet verwachtbaar dat een dergelijke maatregel binnenkort al wordt doorgevoerd. “Het is niet eenvoudig”, aldus Ameerali. Waar wel aan wordt gedacht is het importeren van levensmiddelen. Op die manier is de regering zelf in staat de prijzen te beïnvloeden. Het zou wel een hele omslag betekenen na het beleid van het vrije markt mechanisme onder Nieuw Front-vlag. De angst bij maatregelen als import en subsidie geldt merendeels de grote corruptiegevoeligheid.


55 REACTIES

 1. Ameerali, Lackin, Limburg en Bouterse misleiden de samenleving. Ze hadden een aantal weken geleden een hele mooie verhaal over de prijsdaling van basisgoederen, nu wil de staat zelf levensmiddelen gaan importeren, afgeleerd van China en Cuba.


  Maak melding

 2. Meneer Robert Ameerali, ik kan nu al voorspellen dat dit op langer termijn ook heel veel problemen met zich mee zullen brengen.

  =Heeft u gedacht aan de koers schommeling?? dit betekent dat als men gewend is een stukje zoutvlees voor 10 srd te kopen het met de koers plotseling naar 15 a 20 srd kan gaan. Je zult dan niet geloofwaardig overkomen.

  =Het enige wat u in de hand zult hebben zijn de verkoopprijzen in de supermarkten die hetzelfde moeten zijn.


  Maak melding

 3. Wat een zeer domme aktie van de overheid. Niet te beschrijven. Het lijkt een ingeving dat te zien is in de economie van Venezuela en Cuba. Hoe minachtig wordt er gedacht en gehandeld.
  Ingrijpen op zulks een niveau is vragen om problemen.
  Indien er geen goed fundament is zullen alle akties gedoemd zijn te mislukken (lees gevolgen hebben voor de locale economie).
  Begin eerst het het opvoeden van de Suri’s (belasting moraal)
  Vervolgens herziening van de grote groep werkenden in dienst van de overheid (saneren die hap)
  Hierna intern huiswerk verrichten (nieuw belasting systeem o.a. aanpassing, opleggen, inning)
  Aanpak van corruptie door betere interne maatregelen en sancties maar ook zeer zeker kwalitatief geschoold personeel binnenhalen en dito salaris betalen.
  Zo kan ik eindeloos doorgaan.

  Binnenlandse economie wordt kapot gemaakt door een aanbieder die de monopolie kan uitvaardigen, die nooit failliet gaat, die geen kennis heeft van zaken doen, die geen kostenbeheersing kent dus niet kan werken vanuit oogpunt kosten minimalisatie en winst maximalisatie.
  Heeft het personeel en kunde niet in huis om zelf als marktpärtij op te treden.
  Zie daar het vergaan van Sodoma en Gomora


  Maak melding

 4. Het idee van de regering om zelf goederen te importeren getuigt van een slecht inzicht in de macro – economie. Wie adviseert de Amereel Ali op dit gebied? Hebben ze geen goed geschoolde en ervaren macro -economen in dienst? Kunnen ze de gevolgen van hun plannen niet doorrekenen? Stelletje e…..s!


  Maak melding

 5. Snappen ze binnen die regering nog steeds niet dat Ameeralie niet de juiste man is op die positie om dergelijke beslissingen te nemen die het land niet ten goede koomen. Reguleer de de markt zodat alle winkeliers een prijs hanteren wat voor de gebruiker (bevolking) goedkoper is. Zorg dat het handels apparaat goed op orde is en dat daaraan door wetgeving gehoor aan wordt gegeven. Dit soort acties waar het op lijkt als of winkeliers vrijheid en blijheid kennen zelf de prijs kunnen bepalen waarbij de bevolking gedupeerd raakt werkt niet. Ameeralie was al niet de juiste man bij de Kamer van Koophandel en nu als tweede man ook niet. incapabel, onkundig en geen handels kennisinzicht om ten goede van de bevolking daadkrachtig op te kunnen treden. feit.


  Maak melding

 6. StaatsSuper of StaatsMall?

  Een supermarkt van de Staat Suriname heet SuSu. Met de opmerking om als regering zelf levensmiddelen te gaan importeren heeft Ameerali zijn onkundigheid kenbaar gemaakt. Een land besturen met dorpsgewoontes en zeer herkenbaar bakbawinkrie-gedrag kan vandaag aan de dag niet meer. Ameerali moet hier helemaal niet aan beginnen en het liefst zijn woorden intrekken.

  Een regering die als concurent van ingezeten handelaren gaat fungeren is gedoemd te mislukken en geeft het slechte voorbeeld. Dit doet men alleen maar om arme zieltjes te winnen en popie-jopie gedrag te tonen. Een StaatsSuper werkt alleen corruptie en een grote mate bevoordelingsstrategie met zich mee. Je kan bij voorbeeld zonder je NDP-lidmaatschapskaart te tonen niet kopen bij de SuSu.
  Hoe klein kan de gedachte van de VP zijn?


  Maak melding

 7. Import van levensmiddelen door de overheid? A sori kaba. We zijn met dit voornemen weer terug in de tijd. Het CIS (Centraal Import Bedrijf Suriname) uit de jaren 80-90 kan zo weer uit het vet gehaald worden. Wie had dat gedacht.

  Import vanuit de EU mag vanwege de afgezwakte Euro wel goedkoper zijn geworden. De import van levensmiddelen pleegt desalniettemin een onvoorziene aanslag op overheids vreemde valuta reserve.
  Indien dit plan doorgaat, dan is dat een goede reden om de ambassade posten in Parijs, Jakarta, Caracas en Havana, op te doeken. Hier voor in de plaats kun je heel veel haring en zoutvlees importeren, Robert.


  Maak melding

 8. Onbegonnen werk,wat een raar idee.
  Misschien een idee om meriba in de handel te krijgen,want dit is een heel erg corrupt id.
  Ik denk persoonlijk dat dit een idee is , om iemand van deze regering weer tevreden te stellen.
  Maar moeten ze ook nadenken,dat als ze de chinezen gaan tegenwerken, ze ook problemen kunnen krijgen met china.Weg luchtkastelen


  Maak melding

 9. Het wordt een ingie-bakba winkrie met aan het hoofd Glenn Geerlings,de echtgenoot van mevrouw de voorzitter.De RvC laat zich raden.[doeki,vd san,boerenveen,meriba,dino,de fl]

  Cobie.


  Maak melding

 10. CIS komt terug.

  Om het geheugen op te frissen en de jongeren te informeren.

  CIS: Centrale Inkoopbureau Suriname

  Weer lange rijen,voedselbonnen,willekeur,revo styling,money making, dieverij, etc.

  Geleide economie vanuit de top: Model CUBA, Venezuela

  Neks no fout.


  Maak melding

 11. Loop even binnen bij Chois, Tourtonne, Maretraite, hermitage malls ect.ect en geloof je ogen niet wat men daarginds niet heeft aan buitenlandse producten!!

  Wat mankeert deze Ameeralie! is hij soms blind of zo!!!

  Kom liever met andere idee!!!


  Maak melding

 12. Dit doet denken aan de jaren dat Bouterse levensmiddelen importeerde.De goederen werden door Nederlandse exporteurs voor de prijs van 3 maal de eigelijke waarde aan importeurs in Suriname verkocht.De meeste goederen werden zogenaamd geklaard in Suriname maar kwamen Suriname niet binnen die werden door verkocht.Nederlanders die ik gekend hebt zijn multimiljonair geworden.Er liep een Chinese handelaar hier rond om de geld transacties af te ronden.Wat ik denk dat nu weer aan het gebeuren is dat men de paar dollars overschot wilt afromen.Vergeet niet dat de corrupte bendes van de FRONT heel hard hier aan meedoen.Het stelen via de staats bedrijven gaan de heren te langzaam.Als je nou zwart/geel/oranje bent je wordt tegen elkaar op gezet en de heren boven gaan hun gang.De prins van Koeweit zijn neef zei tegen me geef ze dat boek ze maken elkander af en laten mij met rust.


  Maak melding

 13. Staatswinkel naar Cubaans model. lege schappen, en 95% van de import gaat voor een habbekrats naar de paarse delinquenten die het voor het veelvoudige doorverkopen…..


  Maak melding

 14. Back to basic à la chavez!

  Een staats-supermarkt is een kenmerk van een dictatuur.
  Behoor je niet tot de paarsen, dan krijg je geen bonnetjes.
  Wat een slinkse wijze om de mofinawangs te binden.

  Je krijgt een groter verschil tussen de armen en de ‘rijken’.
  De verwende ex-surineds geven de voorkeur aan ‘late hale’ producten en de mofinawangs zijn gedoemd om de overheidsproducten te nuttigen.

  Ik voorspel een verdubbeling van de ‘dozen’ handel.

  Dat wordt weer met dozen(voedsel) ‘sjouwen’ vakantiegangers, want je weet niet wat voor soort Q++ rating producten ze willen importeren, whahahahaa…


  Maak melding

 15. Hoi Zucht,

  Yep, een gat in de markt.
  Ik neem de vakantiegangers voor mijn rekening.

  “Gaat U op vakantie naar Suriname, geen gedoe, geen gesjouw, Tante Es regelt het wel gauw”, whahahahaha..
  U klikt en wij bezorgen…

  We tuigen een site op.
  De klant plaats zijn producten in het winkelmandje en na betaling(ideaal) worden de producten op het aangegeven vakantieadres bezorgd.
  Hier je idee.
  Businessplan volgt, effe een kopietje opzoeken, hihihihi..

  Hebben ze UPS in suri, wil jij dat effe regelen Zucht!
  Speciaal voor exclusieve producten, zoals bv ‘nieuwe haring’, aaai ik weet dat ze het missen, hahahaha.


  Maak melding

 16. Ik wil de Regering 100% aan raden om dat uit te voeren.
  Mijn iedeen en v/d Regering komen overeen.
  Wanneer praten niet meer helpen, dan moeten er naar andere oplossing modellen gezocht worden.
  Wanneer de Regering zelf serieus de levensmiddelen gaat importeren en goedkoop verkopen aan het arme volk, kunnen dan de handelaren/winkeliers het goede voorbeeld opvolgen
  Openingstijden moeten wel zijn 7/16 uur(7-3 en 3-11)
  Alle overbodige overheid ambtenaren kunnen over geplaatst worden naar deze Overheid Levensmiddelen Zaak.
  Einde politieke onderdrukking en einde v/d handelaren/winkeliers van veel winsten maken, waardoor de rijken nog rijker worden en de armen maar armer.


  Maak melding

 17. Paarse combinatie wilt achterban goedkoop voeren. CIS probeerde het ook. Mensen moesten dagenlang in de rij staan voor een liter spijs olie, een pond gele erwten en een pond suiker. Economies wanbeleid van de regering bouterse en zijn loophondje ameerali, maar de criminele mogelijkheden om de staatsimporteurs zichzelf te verrijken zijn oneindig.


  Maak melding

 18. Mocht het importplan van Ameerali doorgang vinden, dan raad ik de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven aan naar de rechter te stappen, vanwege valse en oneerlijke concurrentie. Immers, de staat kan d.m.v. een op partijsentimenten gebaseerd fiscaal beleid de prijzen van levensmiddelen drukken, terwijl de winkeliers niet onder de kostprijs kunnen verkopen, op straffe dat zij dan hun nering zullen moeten sluiten.


  Maak melding

 19. @ESMERALD:Ik ga een plan van aanpak samenstellen.Omdat het mijn idee is wordt de winst 60/40% in mijn voordeel.We moeten toch wat want met de jackpot van de staatsloterij wil het maar niet lukken……..


  Maak melding

 20. Ik vind het aller grootste nadeel van voordelige spullen de slechte kwaliteit. Je koopt bv een creme en nadat het geopend is kijgt het een vreemde geur, het is verouderd, ja zeker ook veel van dat soort spullen hebben een houdbaarheid…de SuSui’s zullen dit meteen herkennen. Spullen die voordelig zijn , zijn meestal ook ZWAK,, je gebruikt een trekker en het breekt meteen, je wringt je mopper uit en de emmer beekt egens hilarisch maar nee dit kan en mag niet joh… en idd geen Orgineze spullen aub ! Soms vind ik het net lijken als of wij alle afgekeurde spullen het land in krijgen, aan alles mankeet wat mensen serieus, je koopt een garderobe kast en de planken ontbreken …en men zegt gewoon dat de kast zo is… NOT… en zo heb ik wel 1000 voorbeelden.


  Maak melding

 21. Hahahaha Zucht.

  Echt hé, ik heb maar 7.50 eurie gewonnen(staats).

  Ahum, een ‘plan van aanpak’ is oldschool Zucht.

  Het was inderdaad jou idee, maar zoals je weet, zijn adviseurs duurder dan het project zelf, dus wordt het 55% voor mij en 45% voor jou omdat je een kondremang bent.
  Deal or no deal!


  Maak melding

 22. Suriname was altijd een exporteur van levensmiddelen.

  Suiker, koffie, cacao en katoen, citrusvruchten, rijst en bananen.
  Er waren volop verschillende soorten groenten.

  Alle plantage,s zijn omzeep geholpen.
  Zimbabwe in het klein.

  Mooi dat Suriname rijk is aan grondstoffen.
  Maar als die prijzen stijgen gaan de voedselprijzen in kwardraat omhoog.
  Dus armoe.

  Mariënburg moest in 1981 sluiten.
  Er werkten 6000 mensen.
  Waarom?
  Door corruptie en stelen.


  Maak melding

 23. Dit is geen sjtom besluit, maar een CORRUPT besluit. Wie denken ze hier voor de gek te houden?????? Alles wat BAAS doet en laat doen is in de lijn van DICTATUUR. Wie hier nog aan twijfelt moet gauw naar de oog- en oorarts. Slaapt het ministerie van HI????? Owh nee, die is ook een “meeloper” ;( Jongens van SBF, KKF, VSB, ASF, en anderen, WAKE UP, fos a lattie gie oenoe. Het begint met levensmiddelen en straks volgt de rest………….


  Maak melding

 24. Ik ben heel erg voorstander van dit idee.

  (bijna) Alles wat deze regering weg kan krijgen is een goed idee. Sancho “Robert” Pansa: snel uitvoeren.

  Ik hoop dat Don “DiDiBri” Quichote instemt.

  Ik weet nu al wat gaat gebeuren. Mijn goede vriend ******* ((ex) parlementariër en NDP topper, hij bestaat echt, het aantal sterretjes is gelijk aan de letters van zijn achternaam) gaat weer spullen zwart verkopen. Toen ik deze man – in een tijd dat er geen suiker te vinden was – vroeg of hij “zwarte” suiker had (hij had toentertijd alles wat niet te vinden was), was zijn antwoord: “Ala san schaars mi abi, san no de mi no abi. Toen ik weer vroeg: “ja, maar heb je suiker” antwoordde hij weer hetzelfde. M.A.W. Suiker is niet schaars, HET IS ER NIET.

  Deze kerels worden dus weer in stelling gebracht en rijk gemaakt. Vervolgens moeten ze als goed NDP-er een gedeelte in de partijkas storten.

  Ik sta achter je, Sancho “Robert” Pansa. Laat de jeugd zien wat we hebben meegemaakt in de jaren ’80.


  Maak melding

 25. Esmerald en Zucht :

  Jullie kan beter opzouten met dat chatten. door jullie wordt dit forum een vieze bananenforum. als jullie niets interressant gaan melden,hou jullie snavel dan dicht. Jullie kan beter wegblijven op deze manier.


  Maak melding

 26. Lieve Sita, tot mijn spijt moet ik je mededelen dat niet jij degene bent die op dit forum uitmaakt wie er moet opzouten en wie niet.En ook maak jij niet uit wie wel of niet zijn of haar snavel dicht moet houden. Voor censuur en dictatuur moet je bij DDB en zijn 40 struikrovers in Surimaribo zijn.Ik begrijp dat je rood ziet van jaloezie wat Esmerald en ik samen hebben, maar daar zal je mee moeten leven. dag Sita……..


  Maak melding

 27. Maandag 11 juni 2012 om 10:07 uur, door D.S.

  Beste D.S., spreek vrij uit.Laat het goed door dringen tot de mensen.

  Inderdaad, Dilip Sardjoe is al jaren dé beste én belangrijkste importeur van Suriname én stroman van baas Bouta.

  Dilip Sardjoe en Desie Delano Bouterse zijn twee handen op één buik op dit gebied.Bouterse verdient al jaren behoorlijk aan de goederen die zijn vriend Sardjoe binnen haald.

  Baas doet met zijn bevolking op verschillende manieren. Alleen heeft een groot deel van de bevolking dit helemaal niet door.Als baas een scheet laat roepen zij in één koor Na Wang Hiep Hiep Hoereee…………!

  Groet, Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 28. @Tjally Bakens, ik hoop niet dat het CIS gebeuren terug komt in Suriname. Zou het op hetzelfde manier gaan als in de jaren 80 kan ik jou nu vertellen dat het geen goed teken zal zijn.

  =Ik hoop daarom dat men goed geïnformeerd wordt waarom er producten geïmporteerd moeten worden en wie het gaat beheren.

  =In de jaren 80 was het onder leiding van de heer DDB en als je GEEN lid was van de NDP kwam je niet in aanmerking voor CIS producten. Je had een NDP pas nodig.

  =Hoop dat het nu anders wordt.


  Maak melding

 29. midete,

  Mijn goede vriend ******* ((ex) parlementariër en NDP topper, hij bestaat echt, het aantal sterretjes is gelijk aan de letters van zijn achternaam) gaat weer spullen zwart verkopen.

  ……….SARDJOE…… 😉


  Maak melding

 30. ja baya….binnenkort heb ik warme rijst met kakastong in de aanbieding hoor….
  we zijn veels te lui om zelf wat groenten te planten…dus gaan we ook groenten uit blik/fles importeren…

  Niet alles wat uit het buitenland komt is goed/gezond….


  Maak melding

 31. Esmerald en Zucht. Ik help jullie met de administratie.

  @Sita, Haarlem. Volgens mij moet jij je snavel houden, omdat je de NL taal nog niet goed beheerst. Tip: NT2 volgen!


  Maak melding

 32. Na het lezen van dit artikel heb ik het volgend commentaar. Ten eerste, waar zijn de mooie propagandabeloften van de NDP-leiding die het slecht beleid van het Front zou ombuigen in welzijn en welvaart voor Suriname? Wie herinnert zich nog de politieke discussie waarin Winston Caldeira schermde met een miljoenen sociaal-economish, agrarisch, en economisch pakket? Waar zijn de plannen en filosofieen van Richard Kalloe gebleven? Eerlijk gezegd had ik van Robert Ameerali meer verwacht als zijnde een voormalig kopstuk van de KKF. Tenslotte, wie houdt wie voor de gek, want Suriname staat op het punt woningen te exporteren, maar tegelijkertijd gaat men levensmiddelen importeren. Deze logica begrijp ik niet.


  Maak melding

 33. Hier is over nagedacht! Suriname heeft veel mensen
  die last hebben van obesitas! Met het wederom introduceren van de wondereconomie uit de jaren 80 van de vorige eeuw zullen de winkelschappen weer snel leeg zijn.

  Met als resultaat, een afname van het obesitas problemen
  bij een aanzienlijk deel van de bevolking!

  Geweldig!!!


  Maak melding

 34. Het moet u allen toch wel opvallen dat deze vereniging
  van criminelen meer praat dan doet!

  Voor de regering is met ingang 12 juni 00h00 het volgend
  van kracht:

  Make sure that mind is in gear before mouth comes in motion.


  Maak melding

 35. De Les!

  Ik vind het verschrikkelijk voor de achtergebleven, oudere Surinamers, die de jaren tachtig hebben meegemaakt.
  Deze mensen zal ik persoonlijk door dik en dun steunen.
  Deze mensen hebben anders gestemd.

  Maar…….. die verwende zeventigjarige kliek met nu volwassen kids, (ex-surineds), whahahahaha.
  nu is het jullie beurt.
  op zem suri’s tang tekie!
  de eighties will soon be back.

  Wie niet wil horen moet voelen.
  Nu zal je het life meemaken.
  (uitzonderingen daargelaten).

  Geluk kun je niet bouwen op een tranendal!


  Maak melding

 36. we gaan dus toch terug in de tijd, toen moest de regering onder deze mxpxxxpxxx didibrie cq moordenaar ook het hoognodige zoua.(zout,olie,uien en aardappelen)importeren
  sterkte alle ndp stemmers.Ba suku Ba fini Ba tjari


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.