Prestaties Surinaamse scholier worden gevolgd

13

PARAMARIBO, 10 jun – De leerprestaties van leerlingen zullen worden gevolgd. Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov, komt met een kwaliteitsmanagementsysteem. De leerlingen worden gevolgd vanaf het basisonderwijs tot de universiteit. Het systeem is samen met de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking opgezet.

De afgelopen jaren is hard getrokken aan de begeleiding van scholieren en studenten. Het managementsysteem moet de kroon vormen op het werk. Volgens minister Shirley Sitaldin moet er bij de basis worden begonnen. Het primaire onderwijs wordt een sleutelrol toebedacht bij het verbeteren. Uitgangspunt is dat bij een goede basis meer kans bestaat op goede prestaties hogerop. In een vroeg stadium al kunnen dan ‘probleemgevallen’ worden waargenomen.

Mindere presteerders kunnen zo worden opgespoord. Uiteindelijk moet het aantal drop-outs ook worden teruggebracht. Begeleiding kan dan zo vroeg mogelijk beginnen. Voor de leerkracht zelf ontstaat de mogelijkheid te meten hoeveel van de leerstof echt blijft hangen. Het ministerie kan de gezamenlijke prestaties van scholen en opleidingen ook volgen. In elk van de onderdelen kan makkelijker en sneller gecorrigeerd worden.


13 REACTIES

 1. Wat mij betreft goed, maar zo zoetjes aan bekruipt mij het gevoel dat in Suriname alleen aandacht is voor de “problemen” in het onderwijs. Er is bijvoorbeeld geen beleid voor de geniën, die kinderen die zo goed zijn dat ze een klas mogen verslaan. Met andere woorden, het alleen volgen van leerlingen die extra hulp nodig hebben is mi niet genoeg. Ook het volgen van de leerlingen met extra mogelijkheden moet daarbij niet uit het oog worden verloren.

  En dan mis ik ook nog een delta plan, voor het geheel Surinaams onderwijs waarbij tegelijkertijd de kleuter, lagere, mulo en technische, middelbare school worden verbeterd plus ook nog het hoger onderwijs (HBO en Universiteit). Want wat voor zin heeft het je alleen te focussen op de lagere scholen, die dan goede leerlingen beginnen af te leveren, die vervolgens op de mulo en middelbare scholen weer niks leren.


  Maak melding

 2. Hoe kan het onderwijs toch zo achteruit zijn gegaan?
  Het onderwijs in Suriname was beter dan in Nederland en België.
  Vraag iedereen met mij maar toen wij van het middelbaar onderwijs in Suriname overstapte op het vervolgonderwijs in Europa.

  De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is de organisatie verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit van de Nederlandse en Vlaamse hogeronderwijsopleidingen. De NVAO is in 2003 in het kader van het Bolognaproces bij verdrag tussen Nederland en Vlaanderen opgericht.

  Dit gaat de goede kant uit.


  Maak melding

 3. Het zijn goede bedoelingen! laten we hopen dat de uitvoeringen en de eind resultaat ervan uniek en vruchtbaar zal zijn!!

  Het zijn toch de kinderen van de toekomst! Daar moet je investeren!! Kinderen aangrijpen met alle twee handen!!! Jij bent de toekomst!!


  Maak melding

 4. Een paar dingen vallen mij op bij dit bericht.
  1)Belgie
  2)leer prestatie leerlingen zullen worden gevolgd.
  Volgens mijn is Belgie een Europees land Waar blanken wonen die in Afrika ook een Kolonie hadden, Belgisch Congo.
  De leiding van ons land Suriname is nu in handen van mulo school en ongeschoolde figuren, ik vraag mij zelf dan af hoe je leerlingen kan vertellen of motiveren om hun best op school te doen, terwijl ze om hun heen zien dat nepotisme hoogtij viert. Wie het weet mag mij dat uitleggen?? Zonder eerlijke verdeling van de welvaart in Suriname zullen al deze plannen niet werken, een druppel op een gloeiende plaat. kinderen die met een lege maag naar school gaan hebben concentratie problemen. schoolgeld afschaffen,gratis school bussen inzetten. Als je mij vraag waar je dat geld vandaan haalt heb ik ook een voorstel.
  1) kleinere leger.
  2) minder ambassade en consulaten.
  3) minder reizen van politici .
  4) de bewaking van alle politici in Suriname vindt ook overdreven en die geweldige dure bolides waar ze in rijden. Er moet ook bij wet vastgesteld worden hoeveel geld naar het onderwijs en medische voorzieningen verplicht is te gaan.mijn mening, met schrijffouten.


  Maak melding

 5. Tedje,

  ’82 heeft een ware krater geslagen ook in het onderwijs!!
  Deze donkere dagen was er alleen maar om te overleven,ouders hadden geen geld voor schoolattributen en dus secundair!

  Het effect heden is, dat sinsdien kinderen naar school gaan wiens (groot)ouders nog steeds bezig zijn met overleven en dus sprake is van des-interesse voor de schoolprestaties van hun kroost!!

  ………….BELFORT ZEGT…….

  In hotel Santo zijn veel analphabeten…deze groep is n.l. de kinderen van de donkere dagen!!

  ……………..IRONIE…………….

  Van Sypesteyn,

  Een van de belangrijkste verwezenlijkingen tijdens zijn bewind is de invoering per>>>> 8 DECEMBER 1876<<<< van een algemene leerplicht voor kinderen van zeven tot twaalf jaar.

  Suriname is daarmee het eerste gebied in het Koninkrijk waar een leerplicht geldt,

  !!!!!Nederland zelf volgt pas in 1901!!!!!


  Maak melding

 6. Zondag 10 juni 2012 om 11:18 uur, door Wiep-Ding

  “Het zijn goede bedoelingen! laten we hopen dat de uitvoeringen en de eind resultaat ervan uniek en vruchtbaar zal zijn”!!

  Beste Wiep-Ding,

  Inderdaad ,in Suriname hebben zij anno 2012 aan goeie bedoelingen absoluut géén gebrek. Maar de uitvoering en aan resultaat daar ontbreekt het aan.

  Kotom er ontbreekt behoorlijk aan de output(resultaten),niet alleen in het onderwijs,maar over de hele lienie ! Persoonlijk heb ik er een hard hoofd in.Waar blijft broeder Wiekileaks tegenwoordig.Ik begin hem hier te missen.Weet iemand iets over hem ?

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 7. @Zondag 10 juni 2012 om 10:26 uur, door Tedje
  Jij schrijft:”Het onderwijs in Suriname was beter dan in Nederland en België.
  Vraag iedereen met mij maar toen wij van het middelbaar onderwijs in Suriname overstapte op het vervolgonderwijs in Europa”.

  Meen je dat echt of zit jij jezelf voor de gek te houden?
  Dus
  * al die regeringen die miljarden aan het Nederlands onderwijs hebben uitgegeven-
  * al die professoren,onderzoekers,die dag en nacht, jaar in en jaar uit over het Nederlands onderwijs hebben zitten nadenken-
  hadden des ondanks t.o.v. Suriname het nakijken?

  In welk jaar ben je naar Nederland geemigreerd?
  Aan welke hengsels hang jij jouw beweringen op?
  Waarom neem jij het basisonderwijs niet mee in jouw conclusies?
  Hoe heb je dit allemaal gemeten?
  Waar kan ik jou bewering(en) ergens terug vinden?
  Graag een reactie hierop!


  Maak melding

 8. Het onderwijsniveau voorheen in Sur was inderdaad van hoger niveau dan in Ned. Ik heb het van dichtbij meegemaakt dan kinderen vanuit Sur naar Ned gingen en een klas hoger terecht kwamen. Voor mij is het resultaat van het kwaliteitssysteem/onderzoek al bekend: daar waar het politiek en economisch slecht gaat in een landa, neemt de motivatie om te presteren op school helemaal af. De jeugd heeft geen vertrouwen meer, gaat hosselen om wat geld te krijgen en de mobile/cell te kunnen kopen. Langere termijn planning is niet mogelijk!!!! Investeren in een studie lijkt nutteloos en hulpeloos. Ik zou zeggen tegen Sitaldin, bespaar ons het geld voor dit op te zetten onderzoek, en investeer in de leerlingen/studenten duidelijk de waarheid over BAAS tge vertellen, zodat zij in opstand komen en de regering opdonderen!!!! Alleen met een goed vooruitzicht zullen de ouderwijsprestaties toenemen. Ook de leerkrachten ontbreekt het aan motivatie om fors te investeren in hun studenten. Maar tja, Sitaldin heeft er ook bewust voor gekozen om maar een marionette van BAAS te zijn, dus hem opdonderen kan zij ook niet doen. Sterker nog, zij is hem al lang dankbaar dat zij minsiter mag spelen. Opzij alle principes, en gaan met die bananaan in de bananenrepubliek. Go go go Shirley, je hebt de volledige steun van DNA, omdat jij VROUW bent. Positieve discriminatie komt je nu ten goede.


  Maak melding

 9. “Het onderwijsniveau voorheen in Sur was inderdaad van hoger niveau dan in Ned”.
  WAT EEN ONZIN!!
  Ik heb niets aan dit soort loze kreten.Ik heb wat vragen gesteld in mijn voor laatste reactie maar niemand durft daarop in te gaan!


  Maak melding

 10. @Medusa
  Kunt u uw reactie onderbouwen met wetenschappelijke bewijzen? Durft u dat??? Ik ben benieuwd! Ik wil u nog het volgende meegeven: ervaring zegt vaak meer dan allerlei zgn “wetenschappelijk”onderzoek. Enfin, blijkbaar is al hetgene dat indruist tegen uw mening, ONZIN!


  Maak melding

 11. Medusa is waarschijnlijk jong. Wellicht jonger dan 40-tig ??

  Ik zat in de jaren 50-tig in o.a. Moengo op school.
  Toen ik in de jaren 60-tig voor het eerst in Nederland kwam sloeg niet alleen ik maar ook een aantal van mijn vrienden meteen een klas over.
  We kwamen er snel achter dat het onderwijs wat we in Suriname hadden genoten van uitstekende kwaliteit was geweest.
  Maar ook al die Surinamers, die voor de zelfstandigheid nog in Nederland gingen studeren, kunnen bevestigen dat de aansluiting die ze in het hogere en universtair-onderwijs hadden uitstekend was.

  Je kan je afvragen waarom het onderwijs zo is achteruit gegaan.
  Scholen kunnen op dit moment met particuliere steun uit Nederland net hun hoofd boven water kunnen houden.
  Kom ik vorig jaar in Paranam op een school voor moeilijk lerende kinderen.
  Die mogen petflessen sorteren voor Suralco.
  Dan verdient de school wat bij.
  Leermiddelen zijn er niet. Voor de kooklessen 🙁 Voor autotechniek 🙁 Voor timmeren 🙁
  Ik vraag aan de leerkrachten wat over de gebruikte leermethodes?
  Nou dat had ik beter niet kunen doen.

  Ik heb Leri for Life van zeer nabij mogen meemaken en een paar weken met ze opgetrokken.
  Met een paar Kapiteins en Basja,s wat doorgesproken.
  Tjonge vanuit het buitenland gebeurt nog wat.
  De scholen die ik bezocht hadden leerboeken uit mijn tijd.
  Ze vielen uit elkaar.

  http://www.barronschool.blogspot.nl/

  Dit heb ik van nabij bekeken.
  Was toevallig even in de buurt.
  Ook een jaar daarna 🙁

  Nu heeft Suralco oude computers gestuurd.
  Met de persoon gesproken die toen dit oor Suralco regelde.
  Die is met zijn gezin naar Australië vertrokken.
  Ook gevlucht?
  etc etc etc.


  Maak melding

 12. Sinds bout meye heeft aangetrokken als de geestelijke leider gebeuren er vreemde dingen op de scholen.De scholieren van Para krijgen winti’s en die van Nickerie neigen naar zelfverminking.Wordt tijd dat er wasi’s plaats vinden op de scholen.Anders gaat er een land blijven zonder scholen en leerlingen.

  Cobie.


  Maak melding

 13. Wat een chauvinistisch gezever alweer.
  Suriname schijnt volgens bepaalde forumleden voor de zoveelste keer Nederland te hebben overtroffen.En nu op onderwijs gebied.Ook op dit gebied blijken we alweer de beste ter wereld te zijn.Wat leven wij in een gezegend land!!!
  Oh,oh,oh,oh,oh!Dus als je in een ander land een klas hoger wordt geplaatst, is het onderwijs waar je vandaan komt op een hoger niveau gestoeld dan het onderwijs van het land waar je naar toe bent geemigreerd????Wat kort door de bocht,zeg!!!Of …. ligt het niet aan de capaciteiten van de leerling zelf?
  WAT EEN ONZIN ALWEER!

  Ik ben genoeg leerlingen uit Suriname tegengekomen,die in Nederland juist een klas terug werden gezet,of naar een andere vorm van onderwijs werden gedirigeerd, maar ….. die gevallen nemen we niet in ogenschouw hè?Nee!Dat was discriminatie!!Toch??
  Slecht succes verhalen mogen meegenomen worden.

  Ik ga verder mijn reactie hier niet met wetenschappelijke bewijzen onderbouwen zoals door Koelie gevraagd.En Koelie ik durf en ben daartoe zeker wel instaat,maar niet hier op dit forum.
  Laat liever de persoon die beweert dat het Surinaams onderwijs op een hoger niveau stond dat maar (wetenschappelijk) bewijzen.Ik wens hem/haar veel succes mee.
  Ik heb hierboven vragen gesteld,maar die worden niet beantwoord.

  En wie om dit”jan-boere-fluitjes”argument al wetenschap met mij wil bedrijven moet zich maar ergens anders begeven!Maar niet hier,ben je mal.Alles heeft m.i. zijn tijd en plaats!Sorry!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.