Weer Surinaamse jounalist met de dood bedreigd

50

PARAMARIBO, 7 jun – Voor de tweede keer in korte tijd is een journaliste met de dood bedreigd. Volgens de Times of Suriname was deze keer Joyce Abdoellakhan van Radio Sangeet Mala aan de beurt. Tijdens haar live opbelprogramma ging ene Dave verbaal tekeer. Er is intussen aangifte gedaan bij de politie. Die heeft om de bandopname gevraagd van het programma Op weg naar een Beter Suriname.

Daarin beloofde Dave onomwonden wat de journaliste te wachten staat: “Het gelul begint nu te veel te worden. Huurmoordenaars moeten op je afgestuurd worden om je neer te knallen.” Abdoellakhan laat zich niet afschrikken. Haar kritisch programma gaat gewoon door. Onlangs werd de uitzending opgeschort. De leiding van Sangeet Mala wilde het programma ‘evalueren.’ Er zou ‘te veel’ kritiek zijn op de regering. Abdoellakhan ontkent dit.

Op weg naar een Beter Suriname is immers een open programma. Ook journaliste Gail Eyk van Apintie Televisie moest het niet zo lang geleden ontgelden. Via haar cameraman kreeg ze de boodschap dat ze moest ’ophouden.’ Gebeurde dit niet dan wachtte haar de dood. “Het lijkt de spuigaten uit te lopen. Dit is gewoon te gek voor woorden en mag nooit goed gesproken of geaccepteerd worden”, zegt Wilgo Valies van het comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname.

Bekijk ook:

50 REACTIES

 1. Laten we bidden dat deze moedige journalisten niets overkomt.Wij moeten vooral niet van uitgaan dat bepaalde dingen in ons land niet kunnen gebeuren:de geschiedenis heeft one geleerd dat soms dingen in ons land gebeuren, die we nooit zouden kunnen voorspellen.Ik bewonder de moed van de journalisten; ik weet dat ik deze grote spanning niet zou kunnen verdragen.Het is een teken dat zij niet laf zijn en hun werk op een oprechte wijze willen doen.


  Maak melding

 2. Ik heb reeds eerder geschreven,dat er nergens ter wereld,een dictatuur of militaire bewindt een land tot bloei heeft gebracht.Dat er doodsbedreigingen worden ge-uit hoort erbij,en dit zal ook zo blijven.Vergeet niet het zijn allemaal ex-militairen of mensen die eerder voor ddb hebben gewerkt die nu aan de macht zijn.Kritiek is niet welkom.


  Maak melding

 3. Zo doe normaaaaaaal dit is te belachelijk voor woorden joh…. waar is ons RECHT van uitingen van een VRRIJE MENING 🙁 wááár ???? Wat ik ga ook journaliste worden en neem geen blad voor het mond. Bovendien zegt het heel veel dat men zo regaeert…wat is hun probleem eigenlijk? Als je journalisten met de dood bedreigt ben je ook wat mij betreft een vijand van het VOLK. Nee je bent een vijand van Suriname dan, want je tast ons RECHT aan ik wil nu zo gaag vloeken weetje, maar ja ik ben geen Brunsie(tje) ik kanme wel beheersen als gewone burger.


  Maak melding

 4. Het wordt toch volgens mij nou echt tijd dat de mensen nu massaal gaan opstaan en nu echt hun stem laten horen dat ze het NIET meer pikken dan dat ze steeds roepen van mie noh e bemoei nanga politiek…a noh mie zaak…
  Kom op wees niet passief….of gaan we weer op hulp zitten wachten……..


  Maak melding

 5. Tsja, overal ter wereld heb je gekken rondlopen. In ons kikkerlandje kunnen de PVV-aanhangers er ook wat van. Als men niet intelligent genoeg is gaat men eerst schelden en daarna dreigen. Gelukkig zijn dreigementen in Suriname incidenteel. Dat neemt niet weg dat dreigen echt niet kan.


  Maak melding

 6. Wat heb je eigenlijk aan “waardeloze” journalisten?

  Ok, vermoorden is een stap te ver, maar monddood maken is niet erg. Ik bedoel, onder het mom van vrije meningsuiting allerlei onzin de ether ingooien moet eigenlijk strafbaar worden gesteld…


  Maak melding

 7. Het wordt met de dag erger in Suriname.Hopenlijk zal de politie in staat zijn deze levensgevaarlijke gek op te sporen,en achter de tralies te stoppen.


  Maak melding

 8. Venezueka was zo,n mooi voorbeeld.
  Eerst de pers monddood.
  Toen de rechterlijkemacht verjaagd.
  Daar Chavez voor het leven benoemd.

  Maar Suriname breekt straks alle records.
  Wordt het toch nog gezellig.


  Maak melding

 9. Ik zat erop te wachten, who´s next, die bedreigd wordt.
  Dit gaat niet ophouden, het zijn keiharde feiten in die samenleving daar. En dan ik kom even terug op het politie apparaat, die gaan geen flikker doen. Misschien iets maar alles zal op niets uitdraaien. En na een tijdje is het weer raak, let maar op. Dit soort van zaken liggen behoorlijk op de helling in het land.
  En vindt je het gek dat heel, ja heel veel mensen een wapen thuis hebben, ik zeg dit niet zomaar, trouwens hier ook, maar aboeng kow lieb a torie now.


  Maak melding

 10. @ blakaboy:

  Monddood maken?? VERKLAAR JE NADER!!

  Ik vind Joyce een domme en racistische journaliste, maar monddood maken?

  Je zegt: “Ok, vermoorden is een stap te ver, maar monddood maken is niet erg. Ik bedoel, onder het mom van vrije meningsuiting allerlei onzin de ether ingooien moet eigenlijk strafbaar worden gesteld…””

  Volgens mij is wat jij aanhaalt al strafbaar.

  Zullen we Steve Meye, Limbo en DiDiBrie ook “monddood” maken. Diep in de nacht van huis halen en dan “monddood” maken in Zeelandia?

  Wanneer is iemand een “waardeloze” journalist? Als ie een andere mening heeft dan jij?


  Maak melding

 11. BLAKA BOY bevestigt nogmaals dat hij niet spoort en dat hij niets begrijpt van democratie. maar ja niet zo verwonderlijk dat is NDP eigen. dom geboren en tijdens het leven niets bijgeleerd….


  Maak melding

 12. Wel opvallend dat er vrouwelijke journalisten worden bedreigd, hmmmmmmmm. Misschien hebben deze bedreigers wel andere tekorten 😉


  Maak melding

 13. Weg met deze moordenaars.Schakel wereld mensen rechten in en laat hun weten dat de zelfde praktijken weer plaats vinden in Su.Geef ze aan bij de internationaal gerechtshof en die rekend af met deze tuig.


  Maak melding

 14. @ Ras Ta Fari:

  Ik snap ook niet waarom je de link met Bouterse legt.

  De mogelijkheden:

  1 je associeert Bouterse met de duivel

  2 Je hebt het vermoeden dat Bouterse ook graag mensen “(mond)dood” maakt en maakt daarom deze associatie?

  3 Je associeert dit met zijn uitspraken op het plein?

  Anders begrijp ik het ook niet.

  😉 😉 😉


  Maak melding

 15. De link met Bouterse lijkt me een logische, zijn verleden spreekt nou eenmaal niet in zijn voordeel met 5 moorden op journalisten, en angezien zijn aanhang hem als voorbeeld zien, is het niet zo gek dat journalisten bedreigd worden, het hoort bij die mentaliteit van de paarse bende, nl. de vrije meningsuiting en democratie dwarsbomen of wel intimideren van anders denkenden.


  Maak melding

 16. Het is zowieso iemand van de Deedeeb…riegiering. volgens mij is bij de vorige regering dit nooit gebeurd. Kun je nagaan wie erachter zit! en onze ‘intelligente’ pres doet alsof zijn neus bloed! Jap japies zijn altijd kinderachtig!


  Maak melding

 17. Twee jaren geleden mocht Clifton Limburg alias Limbo alles en iedereen met de grond gelijk maken bij bakana tori, toen heb nooit gehoord dat hij werd bedreigd. het kan verkeren daar in onze mooie land Suriname. Limbo ging zo ver dat hij president venetiaan belachelijk maakte op de radio.
  Met de bedreiging van de zoveelste journalist in Suriname kunnen wij zien wie aan de macht zijn en wie die figuren zijn die loyaal zijn aan deze regering, ze kruipen allemaal uit hun HOL.


  Maak melding

 18. Tjonge tjonge de nep-Ned.hebben wat geleerd hier in Holland,vrije meningsuiting.Toen Wilders Surinamers uitmaakte voor beesten,denk aan het geval in Almere,hebben ze dat voor zoete koek geslikt want het ging immers om hun slavenmeester die dat als vrije meningsuiting bestempelde . Die Wilders toch, ook zo een neppe blanke.

  Vraag me af als ze idd een afgestudeerde journaliste is ufffff.


  Maak melding

 19. aah…. ik begin er steeds meer in te geloven dat Su bevrijd zal worden door moedige jonge Surinaamse vrouwen.
  Ik sta volledig achter ze!


  Maak melding

 20. @Tedje, en nog vele anderen bedankt voor de info.

  =Zie maar als de “regeringsleiders” en de leider zelf geen goed voorbeeld kunnen geven.


  Maak melding

 21. Donderdag 7 juni 2012 om 20:09 uur, door ai bahya,

  heeft het hier afgelopen tijd zo hard gewaaid?
  want volgens mij ben je op je kokosnoot geland of niet? Ooit gehoord van vrijheid van journalistiek?
  waarom doe ik eigenlijk ook moeite een paarsling kunnen we toch niet overtuigen.

  ik zal het anders proberen stem op: P4PRES en je krijgt een roti kip en een lekkere bara elke dag jongens als ik jullie leider wordt.
  ik kan niet beloven dat ik jullie staatskas verder leeg plunder maar dat vinden jullie niet erg. Elke dag Roti kip. En ik regel nog wat vrijde dagen extra!
  maar ik beloof plechtig op mijn surinaamsbloed dat ik dat nooit zal doen euhuummmmmmmmm…..

  en nu serieus:

  zoals Surinam Patriot het meld: BLIJF MET JE POTEN VAN ONZE DAMES AF!


  Maak melding

 22. noemen dat wat joyce op de radio brengt journalistiek??? nou ik heb de studie journalistiek gedaan, aan de AHKCO. vraag vele die pretenderen “journalist te zijn of zij uberhaupt wten waar dat instituut staat en als ze ten meniste een docent van daar voor u kunnen opnoemen. waarom schrijven mensen als limbo, gail, steven(fedie) groenewoud, lindvel etc zich niet in op dat instituut?? wanneer men naar het kleine caraibisch gebied gaat dan komt men te staan tegen over mensen van nog geen 25 jaar met een MASTER degree in de journalistiek te staan en dan doe ze het in hun broek. scholing e taki geen je bent goed in schrijven en kan lekker praten, dat mek ivan cairo e kroiki den pot in en zaka. gegroet.


  Maak melding

 23. Ben je anti, dan ben jij de vijand aldus Dada!!

  Maar Dada is drukdoende handje schudden met ongure leiders en is Baby Dino belast met het geheime project ,,OP DE VLUCHT,,

  Deze Baby moeten wij in de gaten houden!!!!


  Maak melding

 24. Vrijdag 8 juni 2012 om 00:09 uur, door philip,,

  moet je gestudeerd hebben om een radio programma te hebben?

  het feit is gewoon simpel ga niet iemand bedreigen etc. daar gaat het om!
  En als ze zonder titel haar werk verricht zal mij boeien.

  Gewoon met je poten van onze ladies blijven!


  Maak melding

 25. Hoe serieus moeten we de kleine indiaanse jongen, zijn omhoog gevallen journalistje en zijn op het achterhoofd gevallen aanhang nemem(bedreigen van mevr. Joyce en het volk van Suriname)10-12 jaar geleden moest je maar je radio aanzetten of je werd door dat Journalistje omver geslagen met het breken van de vorige president Venetiaan.Alles maar dan ook alles wat hij deed was fout en niemand ,maar dan ook niemand die dear journalistje tot de orde riep.En dat mocht,dear journalistje werd toen niet bedreigd.Een groot deel van het volk deed ook gretig hieraan mee nml het beledigen van de vorige president,maar niemand werd bedreigd. Er werd alleen maar breed gelachen om die stomme dingen die er gezegd werden over de vorige president. Thans heeft men koudwatervrees je mag helemaal niets zeggen over de huidige president Bouterse.Wel meneer/mevrouw u mag “t weten een paar mensen zult u ondanks wat dan ook niet kunnen tegenhouden om wat fout is aan deze huidige president te zeggen,because if you cannot stand the heat go out of the kitchen.

  Terugkomend op die kleine indiaanse jongen uit Cassiwinica je wordt helemaal murf geslagen als je de televisie aanmaak door de oproep alle zaken die ons scheiden aan een kant te zetten en onze schouders onder het werk te zetten,om zo dit mooi land tot ontwikkeling te brengen. Zowaar een prijzenswaardig moet je zeggen. De grote vraag die hierbij rijst is:waar waren die schouders van dit indiaantje en dat opgezwollen journalistje en ook nog de ndpstemmers,de aanhang in de periode toen de paarse partij geen regeermacht had? Toen liep deze kleine indiaan zijn buiten verblijfjes in het achterland van Suriname af,om zo zijn schouders af te houden van het mooie werk. Zelf als gekozen parlementslid heeft hij het laten afweten. Toen was alles wat de klok sloeg afbreken en afkraken. Erger nog:In het zeedispuut tussen ons land en Guyana, bleek overduidelijk dat de schouders van die kleine indiaan uit Cassiwinica niet aan onze kant was. Ten tijden van andere regeringen, moest je maar een bepaald radiostation aanzetten of meneertje journalistje en zijn trawanten waren-ndpstemmers waren bezig met vuilsmijten,maar vooral hun schouders te ontrekken van het grote werk. Toen werd zelfs niet geschroomd de toenmalige president door het slijk van de berm te halen. Een gerespecteerde man,die op ale fronten in dit land zijn sporen heeft verdiend, door deze novaleurs besproken op een wijze om van te walgen. Toen was er niets aan de hand. Toen wezen hun neuzen de andere kant op. Jammer is het te moeten constateren dat de meeste vuilsmijters van toen en nu dezelfde kleur hebben alsde toenmalige president. Een bekende politicus zou zeggen:ze schelden op hem ondanks ze allemaal op hem lijken. Maar zo zijn sommigen onder ons;ze hebben niet geleerd,hun eigen mensen te waarderen. Vandaag de dag mag niemand iets zeggen van de kleine indiaanse jongen uit Cassiwinica of meneer de jounalistje staat in zijn niveauloze programma bakadina torie met zijn kornuiten klaar om in de bres te springen voor de man die meer met zijn eigen erkenning in de regio bezig is, dan met de daadwerkelijke vooruitgang van dit land. Hij heeft zo te zien het geluk dat hij nirt op Limbo en zijn trawanten lijkt. Dus op de kleine indiaantje en op Somo wordt niet gespuugd.

  Terugkomend op de kwestie van de schouders onder het werk zetten wil ik ze meegeven:nu zijn zij aan de beurt om hun schouders te laten zien, hun schouders hebben te langgenoeg gerust. Laten ze nu tonen dat ze werkelijk van Suriname houden en niet met weinig ontwikkeling op hoge posten zittenzoals Van der San, Clif Limbur/Limbo, Guno Ravenberg, Frits purperhart en ga zo maar door.Vandaar dat enkelen die hierboven genoemd zijn ons allerlei stomme verhalen en programmas voorhouden. Het zou beter zijn wanneer dat meneertje die kosbare zendtijd oa zou gebruiken,om vooral zijn donkere trawanten op te roepen nu eens eindelijk en werkelijk te gaan studeren en niet journalisten zoals vrouw Joyce en vrouw Gail te gaan bedreigen(Joyce radio San geet mala en Gail van radio apintie)want door te studeren kun je je schouders dan tenminste nuttig onder het werk inzetten ten voordele van dit mooi land Suriname.

  Voor het overige roep ik de correcte burgers, die altijd gewerkt hebben op het juiste voorbeeld te blijven geven en vooral geen aandacht te besteden aan deze ONGECERTIFICEERDE analfabeet.
  Perslot van rekening zit hij/zij daar een vors salaris op te strijken, dus moet hij/zij hun vuile werk doen, wil hij niet de zelfde weg op gaan als enkele ministers kortgeleden. Zo te zien zijn bepaalde schouders alleen bruikbaar onder het vuilewerk dusdat
  inplaats van te zitten wachten op giften van een baas die tot nog to, niets voor donkere mensen heeft gedaan, maar slechts oog heeft voor degenen uit deze samenleving die op hem lijken. Panka van Para en Paaltje van Coronie kunnen dat beamen. Zij die hieraan twijfelen moeten slechts kijken naar de tot nu toe benoemde distriktscommisarissen in voornoemde distrikten t o v de overige. A mang abie dengsma, die a lobi en a wani jepi en daar horen wij niet bij. Laat dat een keer gezegd zijn.
  En un stop werkelijk fu e bedreig sma. San psa nanga un democratie? Is er geen vrijemeningsuiting meer?


  Maak melding

 26. @Sandra

  Overal ter wereld worden journalisten door debielen bedreigt. Doe nu niet alsof Suriname voor deze shit model staat. Jullie maken overal iets politieks van. Jammer!


  Maak melding

 27. @ Sandra,
  Goed verwoordt.
  @ waakhond, omdat het overal in de wereld gebeurd moeten wij stil blijven zitten?
  We hebben het hier over recidivisten die in de jaren 80 journalisten hebben vermoord, media gebouwen in brand geschoten, juist daarom zijn wij als Surinamers verplicht om onze misnoegen uiten. Een echte leider van het volk en een goede president had in het openbaar stelling genomen tegen deze misselijke bedreigingen.


  Maak melding

 28. 10 jaar lang hadden we rust, nu in 2 jaren boutje hebben we al 2 bedreigingen aan journalisten.
  Zelfs Limbo kon gerust zijn grote bek opentrekken,tijdens vene.
  Vene was een echte democraat.


  Maak melding

 29. Ja ik denk dat Bouterse elke aflevering van deze Joyce volgt en vervolgens belt als ene Dave en zijn moordenaarshartje lucht???
  Don’t make me laugh. Dit is abit te ver gezocht mang dat het van Bouterse komt. Als ik al die verhaaltjes hier geloof zou ik echt moeten vluchten.
  Bouta heeft geen tijd voor dit soort onzin. Daar ben ik zeker van.
  Dat Dave probouterse is zal wel waar zijn, maar dat hij dit in opdracht doet van de regering is onzin.
  En by the way geen enkel journalist moet bedreigd worden nog mannelijk nog vrouwelijk.

  Laten we normaal blijven doen noh. Het gebeurt vaak dat wanneer men
  niets meer te zeggen heeft dat men bedreigd. Een buurman van ons had
  Me broers en ik (toen we nog tieners waren)
  bedreigd dat hij ons zou neerknallen, maar we namen het niet serieus. Want die kerel was gewoon boos.

  Maybe neem ik het niet te serieus, maar pro en anti’s wonen hier echt onde 1 dak.

  Mi ey teigi.


  Maak melding

 30. Ik was het niet van plan, maar opmerkingen die gemaakt worden door Philip e.a. nopen mij tot reageren. In zijn algemeenheid wil ik opmerken dat de kwaliteit van een groot deel van de journalisten in Suriname ver beneden niveau is. Ze hebben meestal een hele slechte vooropleiding met gebrekkige taalvaardigheid. Ze zijn verre van kritisch. Journalisten moeten je zien als het geweten van het volk, dus is een kritische houding een vereiste. Ondanks hun gebrekkige kwaliteiten ben ik geen voorstanders van dat deze werkers worden bedreigd. Ze moeten door de staat worden beschermd.


  Maak melding

 31. @Willem

  Heel veel journalisten in Suriname weten niet echt wat vrijheid van meningsuiting betekent. Ze interpreteren het op de PVV-manier: vrijheid van meningsuiting voor een ieder die het eens is met ons. Als iemand anders gebruik maakt van zijn recht op vrijheid van meningsuiting, dan noemen ze dat al gauw een bedreiging. Nogal lachwekkend.


  Maak melding

 32. VALERIE A : Het gaat hier over de bedreiging van een Sur. journaliste en niet over de PVV. dus bij de les blijven, want voor je het weet wordt jullie stokpaardje de slavernij en kolonialisme met de haren bijgesleept.en over vrije meningsuiting gesproken een paar minuten geleden was jij het die mij monddood probeerde te maken over een ander onderwerp door mij zwakzinnig te noemen. dus weg met je dubbele moraal en je awarie domrie mentaliteit……


  Maak melding

 33. @Zucht

  Kun je niet lezen man. “Valerie A” heeft het over de PVV manier en niet over de PVV. Ik ben het trouwens met Valerie eens.


  Maak melding

 34. @RIHANNE: Ben jij degen die het pleidooi voor Valerie A moet houden? kan ze het zelf niet af? En het staat je vrij om met wie dan ook eens of oneens te zijn, en dat geldt ook voor mij……….Dus ik blijf erbij het gaat hier over een Sur. journaliste die bedreigd wordt en daar heeft de pvv niets mee te maken. als de politiek er al mee te maken heeft dan komt het uit de paarse hoek….. dag rihanne……..


  Maak melding

 35. @Zucht

  Valerie schreef:

  “Ze interpreteren het op de PVV-manier: vrijheid van meningsuiting voor een ieder die het eens is met ons.”

  Valerie zegt dat sommigen vrijheid van meningsuiting op dezelfde manier als de PVV interpreteren. Het onderwerp is dus vrijheid van meningsuiting en niet de PVV.

  Hopelijk heb ik het goed uitgelegd. Nederlands is best wel een moeilijke taal hoor. Voel je dus niet aangesproken want je bent niet de enige die er moeite mee heeft. Het beste.


  Maak melding

 36. Als een president iedereen die het niet eens is met zijn waanzinnige beleid en mechalomane luchtkastelen die nooit gerealiseerd worden uit maakt voor volksvijanden dan is deze president het volk aan het ophitsen en zijn dergelijke reacties voorspelbaar en VOOR DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DIE PRESIDENT.

  DDB heeft opgeroepen tot een POGROM op alle anders denkenden en doet nu alsof zijn nues bloed. Het wachten is op een Surinaamse Kristalnacht. 🙁 🙁


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.