Grootste vliegramp Suriname 23 jaar geleden

19

PARAMARIBO, 7 jun – Vandaag is het 23 jaar geleden dat de grootste vliegramp uit de Surinaamse geschiedenis plaats vond. In de ochtend van 7 juni 1989 stortte vlucht PY 764, de Douglas DC8 Super 62 genaamd “Anthony Nesty”, van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) neer in Suriname.

Na de vierde mislukte poging om bij mist te landen op Johan Adolf Pengel International Airport, vielen er 176 veelal Surinaams Nederlandse slachtoffers waaronder veertien leden van het Kleurrijk Elftal uit Nederland. Er waren slechts elf overlevenden.

Het toestel was onderweg van Amsterdam naar Zanderij. Lees ook het dossier op Waterkant.Net.

19 REACTIES

 1. Ik kan me nog herinneren, dat toen het vliegtuig neer was gestort heel veel mensen uit de stad naar de plek des onheils gingen.

  Een soort van post-moderne ramp-toeristen… Er is toen heel veel geplunderd en gestolen uit de wrakstukken; de weken ná het ongeluk kwam er ook heel veel papiergeld op de markt, die letterlijk onder het bloed zaten en deels waren verbrand.

  Veel “hulpverleners” hebben toen Surinaamse Guldens gestolen / ontvreemd van de lijken rondom het wrak… bloedgeld – dus.

  Geen vrolijk verhaal, maar wel goed om bij stil te staan.


  Maak melding

 2. Beste BakraBasi,

  het werd nog erger.

  Ik heb toen mensen van de SLM gesproken in Nederland en er werd toen vreselijk misbruik gemaakt van het feit dat nabestaanden gratis naar Suriname mochten om de slachtoffers te indentificeren.

  Er waren toen plotseling duizenden nabestaanden die ook in aanmerking wilde komen voor het gratis ticket en SLM medewerkers werden ernstig bedreigd.

  ook iets om bij stil te staan…


  Maak melding

 3. Ben zelf diverse keren op de plek des heils geweest en het is een en al triest.

  GOD zij met hun ziel!!

  Ik kom zo nu en dan een paar getroffenen tegen! maar er zijn geen woorden voor! Edu Nandlall(speler Vitesse) is ook een van de slachtoffers maar als je hem ziet werken en bewegen ondanks zijn handicap, nou Top zeg ik! alleen niet allemaal is in die staat. Ik wens hen allen alle sterkte!!

  Het is hartverscheurend!!


  Maak melding

 4. @ BakraBasi Veel “hulpverleners” hebben toen Surinaamse Guldens gestolen / ontvreemd van de lijken rondom het wrak… bloedgeld – dus.

  Dit hoefde je eingelijk niet te vermeldden maar goed! Zoals je weet het zijn een en al een uitgehongerde Varkens en aasgieren die op de dood afkomen wier zo’n gruwelijke daad gepleegd hebben. Het zijn gewoon Parasieten!!


  Maak melding

 5. Ja.een dag om er bij stil te staan.Ook een dag dat ik dus nooit en te nimmer zal kunnen vergeten.Werd op die dag ontslagen,na 12 jaren dienst verband,omdat een collega van nederlandse afkomst een zeer verschrikkelijke opmerking maakte van ,,we zijn een paar apen kwijt,,zonder na te denken,reageerde ik als een briesende leeuw,en sloeg hem het ziekenhuis in.Werd toen op staande voet ontslagen.Dit wat gebeurd is,mag nooit en te nimmer meer gebeuren,een zuiplap achter de stuur-knuppel.cWat mij wel opvalt is dat ik per week meer dan normaal de surinaamse vliegtuig in de reparatie hangar zie op schiphol,ben van beroep chauffeur,en rij dagelijks op de a4,alsook de omgeving haarlemmermeer,en de cargo-afdeling van schiphol.Dat mensen misbruik hebben gemaakt van zo,n situatie,om in plaats hulp te bieden,te graaien,ja ,wat moet je daarover-zeggen.Suriname staat letterlijk in z,n kinderschoenen als het gaat om hulp,en begeleiding,zie maar al die drugsverslaafden,misbruikte kinderen,vrouwen die mishandeld worden,enz…meneer ddb zoekt hulp bij landen die juist een slechte reputatie hebben als het gaat om mensenrechten,drugs..enz…suriname…suriname,wat hebben die griezels met je gedaan.


  Maak melding

 6. Beste mensen,

  Wat bakrabasi verteld klopt niet.
  Ik werkte toen in AZ op de afdeling neurolgie.Toenmalige afdelingshoofd was Zuster Soechietram. President Chankar kwam toen om de de slachtoffer te zien, 1 van hen woont nu in Utrecht, de glazenwasser.

  Wij hebben helemaal geen geld gezien of gevonden en de regering heeft ons ook niets gegeven als blijk van waardering.
  Ook geen trauma-spychologische begeleiding gehad.

  Wij als verpleegkundigen waren mentaal heel sterk.


  Maak melding

 7. Zo zie je maar zelf als ik een minuut stilte op het forum hou ter nagedachte krijg ik van een anti Bouterse een min.

  Jammer dat je niet kan zien wie die pannenkoek is, te triest voor woorden.


  Maak melding

 8. Donderdag 7 juni 2012 om 14:35 uur, door Bouta82,

  Waren dat 60 puntjes? knap gedaan.
  ik deel je 60 minuten stilte.

  grtn Piet


  Maak melding

 9. Schemerdonker
  Die vertraging brak de bemanning op toen het toestel veel te laat Suriname naderde. In plaats van bij daglicht, moest de bemanning in het schemerdonker landen op het Johan Adolf Pengel International Airport.
  Te laag
  Tot drie keer toe moest de bemanning een landingspoging afbreken. Bij de vierde poging ging het mis. Gezagvoerder Will Rogers en zijn crew negeerden een signaal dat het vliegtuig te laag aanvloog. Het raakte twee bomen, draaide om zijn as en ging om 04:27 uur neer in de jungle, met het landingsgestel omhoog. Het vliegtuig was slechts een paar honderd meter verwijderd van de landingsbaan.
  Menselijk falen
  Niet alleen het weer en het toestel waren debet aan de ramp, maar ook menselijk falen. De navigatie-apparatuur op het vliegveld zou niet deugdelijk hebben gewerkt en gezagvoerder Will Rogers had een discutabele reputatie: eerder was hij in Miami in de problemen gekomen omdat hij op de verkeerde baan was geland.

  Niets meer en niets minder.


  Maak melding

 10. Wat me is bij gebleven, is dat iemand die in Suriname woont en daarna tegen me zei, Ferdinand, de vlucht was PY 764 en op 7 juni van de zesde maand, om 4 weer in de ochtend a kisie vadong, think about it!!!!!!!


  Maak melding

 11. @ tedje,
  Mag ik zo vrij zijn om jou de prijs te overhandigen voor de meest duidelijke en op feiten beruste reactie.
  Verder zeg ik niets.


  Maak melding

 12. Donderdag 7 juni 2012 om 13:15 uur, door alfa
  Beste mensen,

  Wat bakrabasi verteld klopt niet.
  Ik werkte toen in AZ op de afdeling neurolgie.Toenmalige afdelingshoofd was Zuster Soechietram. President Chankar kwam toen om de de slachtoffer te zien, 1 van hen woont nu in Utrecht, de glazenwasser.

  Wij hebben helemaal geen geld gezien of gevonden en de regering heeft ons ook niets gegeven als blijk van waardering.
  Ook geen trauma-spychologische begeleiding gehad.

  Wij als verpleegkundigen waren mentaal heel sterk.

  als u een geldelijke compensatie zoekt voor wat u toen heb gedaan vind ik dat dit echt bij u past: mensen zijn onredeijk,onlogisch en egocentrisch.


  Maak melding

 13. 23 jaar geleden…..
  Toen het vandaag zo hard regende, dacht ik natuurlijk weer terug aan die verschrikkelijke dag…7 juni 1989.
  Een dag die ik nooit van m’n leven zal vergeten.

  Aan de nabestaanden wil ik zeggen dat ik met ze meeleef en God smeek dat we zoiets nooit meer zullen meemaken.


  Maak melding

 14. Donderdag 7 juni 2012 om 13:03 uur, door vleermuis.

  Vleermuis.

  Heeft jou ex-collega toen ook een sanctie van het bedrijf gehad voor zijn woorden?

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 15. Volgens mensen die met dit kist hebben gevlogen zeggen dat er altijd wat met deze kist aan de hand was.Jammer voor de mensen die erin zaten.Onderhoud was de oorzaak.
  Niemand wilt met kisten uit Suriname vliegen.Ze zijn onbetrouwbaar.Laat die zakkenvullers in Suriname hier over nadenken.


  Maak melding

 16. mijn opa zat er in ik heb hem niet gekend maar het lijkt erop dat ik hem jaren enjaren door ken. mijn moeder en oom hebben hun vader vroeg moeten missen. maar ik ben blij dat ik me vader nog heb. 7-6-1989 niet wat ons scheidt, maar wat je bindt♥


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.