Conferentie Zelfdoding onder Surinaamse Nederlanders

8

Op zaterdag 9 juni vindt de Conferentie ‘Zelfdoding onder Surinaamse Nederlanders’ plaats. Het doel van deze conferentie is om te komen tot een plan voor ondersteuning van de nabestaanden van suïcide onder Surinaamse Nederlanders.

Uit ervaring van de Stichting Surinaamse Vrouwen Bijlmermeer (SVB) blijkt dat het verwerken van het verdriet bij nabestaanden van zelfdoding onder Surinamers een zeer moeizaam proces is. Een proces dat specifieke begeleiding en ondersteuning behoeft.

De organisatie is in handen van de SVB, in samenwerking met de Stichting Landelijke Organisatie van Surinaamse Vrouwen (LOSV), de Stichting Welzijn Amsterdam Zuidoost (SWAZOOM) en de GGD Amsterdam. De deelname is gratis. Meer info.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Lang is gedacht dat vooral hindoestaanse meisjes ten prooi vielen aan zelfdoding. Recent onderzoek toont aan dat het vooral creoolse en hindoestaanse mannen zijn die tot zelfdoding over gaan.

  M.J. Garssen, J. Hoogenboezem en A.J. Kerkhof verrichtten onderzoeken naar zelfdoding onder de Surinaamse groeperingen en kwamen tot bovenstaande opvallende conclusie. De drie wetenschappers onderzochten 339 zelfdodingen onder Surinamers in de periode 1996-2005. Daaruit blijkt dat 147 Creoolse en 166 hindoestaanse Surinamers zelfdoding pleegden. Onder de Javanen werden 11 en onder de Chinezen 15 zelfdodingen geteld.

  Bij uitsplitsing blijkt dat het sterftecijfer voor hindoestaanse vrouwen vrijwel op hetzelfde niveau ligt als die voor autochtone vrouwen. Terwijl creoolse vrouwen naar verhouding minder vaak zelfdoding plegen. De zelfdodingscijfers van hindoestaanse en creoolse mannen zijn ongeveer 3x zo hoog als die van de vrouwen in deze groepen.
  Wat het onderzoek verder aantoont is dat creoolse Surinamers vooral op relatief jonge leeftijd (tot circa 35 jaar) zichzelf doodden en hindoestaanse mannen vooral naarmate hun leeftijd vordert.


  Maak melding

 2. Lees hier het onderzoek:

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/1DD21AF7-DE09-43F5-91CF-E33DF8D2AEFC/0/200706tijdschriftvoorpsychiatrieart.pdf

  En ook deze samenvatting:
  http://www.dianavanbergen.nl/Samenvatting-Suicidaal-Gedrag-van-Jonge-Migranten-Vrouwen-in-Nederland.pdf

  Ja, jammergenoeg scoren de Hindoestaanse meisjes het hoogst, ik vind dat in en in triest. Waarom hiermee de spot drijven dan?????? Dat snap ik echt niet!!!
  Ze hebben hulp nodig ipv dat er de spot mee gedreven wordt en er racistische uitlatingen worden gedaan.

  Weet wanneeer iets grappig is en wanneer is seriues is. Ophouden met dat gespot en de racistische uitlatingen!


  Maak melding

 3. Het enige wat ik hierop kan zeggen is, dat dit een moeilijk te bespreken punt is. Een conferentie erover, goed idee, maar wat schiet je ermee op. De man of vrouw die op een bepaald moment iets beslist om er een eind te maken, is iets dat hij of zij maakt, vreselijk
  voor diegenen die achter blijven, absoluut, maar het is nou eenmaal zo. Twee weken geleden stapte iemand uit het leven die ik gekend heb, en dan vraag ik me af hoe en of wat,waarom,
  je zag niets aan de buitenkant, helemaal niets, maar de persoon droeg een masker en dat, dat kan je nooit merken. En in het verleden heb ik mensen gekend die van het een op het andere moment uit het leven stapte.
  Een moeilijk onderwerp, maar het zij zo.


  Maak melding

 4. Waarom doen geen hindoestaans organisaties mee in deze conferentie? Wat doen onze pandiets en mullahs, op geen enkele hindoestaanse forum durft men over suïcide te praten, behalve oppervlakkige rapportage. Als te doen dat een probleem niet bestaat gaat het echt niet weg. Mijn persoonlijke mening is dat elke pandiet en mulla of elke andere geestelijke, leraar, onnderwijzer, doctors, elke positieve rolmodel voor jongeren en ouderen aan serieuze suicide preventie actief moet gaan werken. Suïcide is besmettelijk, het door in families die met deze methode al hun problemen op willen lossen. Met ons allen moeten wij op onze familie en vrienden opletten dat ze niet onder teveel stress komen, actief helpen om hun problemen op te lossen, en vooral niet tot op het uiterste aan te jagen tot het te laat is.


  Maak melding

 5. Vrijdag 8 juni 2012 om 06:17 uur, door Ram Singh

  Omdat de Hindoestaanse Gemeenschap zo gesloten is en de vuile was niet naar buiten wil brengen.
  B.V. de behandeling van jonge vrouwen die niet luisteren naar de ouders en met een niet hindoestaanse man een verhouding hebben.
  Of ongehuwd zwanger zijn.

  enz enz.


  Maak melding

 6. het zijn ook in en in trieste zaken, en dat er geholpen moet worden is dadelijk, maar ik denk, dat de opslossing bij het probleem ligt, en dat weten de buitenstaanders vaak niet, omdat de persoon er niet over praat, maar de mensen die zeggen het te doen,vragen in de meesten gevallen om aandacht, en zullen het niet doen, maar de mensen die niets zeggen en zicht terug houdent gaan gedracht, die moet men in de gaten houden.
  schoerpioen


  Maak melding

 7. “The large variations we observed between states clearly point to the role of as yet poorly understood social factors in influencing the risk of suicide in India. We recorded a reduced risk of suicide versus other causes of death in women who were widowed, divorced or separated, compared with married women and men,” Prof Patel said.

  The study says, suicide claims twice as many lives in India as HIV-AIDS and almost as many as maternal deaths in young women. Suicide kills nearly as many Indian men aged 15-29 as transportation accidents. Studies have shown that the most common contributors to suicide are a combination of social problems, such as interpersonal and family problems and financial difficulties, and pre-existing mental illness.

  Times View

  A very large proportion of suicides in India can be attributed to the manner in which families and society at large deal with all forms of mental illness. Where something as common as depression is rarely recognised and when recognised is even more rarely treated because there is a stigma attached to ailments of the mind, there clearly is a problem. What can be easily treated with some medication and counselling more often than not goes untreated till it develops a more serious form. Both government and civil society need to act to change this. Above all awareness must be built that the mind is as liable to be affected as other bodily organs and there is nothing to be ashamed of in acknowledging this.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.