DOE: afvalprobleem Suriname grondig aanpakken

30

PARAMARIBO, 6 jun – Problemen met de verwerking van huis- en industrieel afval moeten grondig worden opgelost. Dit stelt de partij voor Democratie & Ontwikkeling in Eenheid, DOE. Zoals het er nu aan toe gaat is verre van ideaal. Bovendien is niet duidelijk welke richting het uit gaat. Aan het beleid valt weinig af te lezen.

Het ministerie van Openbare Werken, verantwoordelijk voor de vuilophaal, had nog zoveel beloofd. De betreffende dienst zou verzelfstandigd worden. Ook zouden de huishoudens en bedrijven zelf moeten betalen voor de vuilophaal. Het afval zelf zou gescheiden moeten worden. Ruim een jaar later is er nog niet veel te merken. DOE heeft niet bepaald de indruk dat er met voortvarendheid gewerkt wordt. Toch is het hoog tijd voor een stevige omslag.

De regering zou een milieupark moeten opzetten voor een “definitieve en structurele oplossing.” Een dergelijk park moet gescheiden afval opnemen, recyclen en de producten verkopen of hergebruiken. Milieutechnologie moet meer aandacht krijgen in het hoger onderwijs. “Dat zal ongetwijfeld ook leiden tot een beter beleid als het gaat om de goudwinning waar nog steeds van het moordende kwik gebruik wordt gemaakt.”

30 REACTIES

 1. Mensen Kijk of kom kijken hoe het in Europa gaat.
  Vuilverwerking is gewoon goed geld verdienen.
  Verwerking scheiding verbranding enzo.
  Kost een keer vlink wat geld maar is ook goed voor het milieu.
  En overheid burgers moeten er gewoon voor betalen.
  Gemeentelijke belastingen.


  Maak melding

 2. …naar ik weet betaal je in Nederland iets van 350 euro “afvalbelasting” per persoon per huishouden (het heeft een andere naam daar – afvalstoffenheffing, ofzo).

  Omgerekend naar Surinaamse begrippen (waar de lonen 10x lager liggen) zou dit dan wellicht 35 euro per persoon per huishouden zijn.

  Dat moet op te brengen zijn – en je krijgt er veel voor terug (zeker je nageslacht die je letterlijk en figuurlijk niet in jou eigen afval hoeft op te voeden).

  Niet dat je P’ta met Suri’ kan / moet vergelijken – maar dat er íets moet gebeuren, is wel duidelijk.


  Maak melding

 3. Suriname had veel van Nederland kunnen leren. Nu hoef je niet meer aan te kloppen. In Nederland recyclen ze 83 procent van het afval. Daarmee behoort Nederland tot de wereldtop. Bouta gelooft heilig in z’n Caricom en China projecten. Als of Caricom en China het vuil probleem van Suriname gaat oplossen. Het vuil wordt hooguit op de bootgezet naar China en als tegenprestatie moet Suriname afstand doen van haar bodenschatten. Wordt tijd dat de Megavuil Combinatie opstapt. Veel gepraat en 0,00 gerealiseerd.


  Maak melding

 4. Afval probleem? Is er hier sprake van?
  Jazeker is die er. De vraag is hoe pak je die aan?
  Voorafgaand aan het bedenken van een (stappen)plan moeten eerst enkele heikele vragen worden beantwoord die in de primaire fase eoten leiden tot het startsein.
  1) De opvoeding en resocialisatie van de bevolking (leven als een varken in je eigen vuil).
  2) Norm besef verhogen
  3) Nemen van verantwoordelijkheid
  4) Eerlijke verdeling van de lasten
  5) Regel en wetgeving, waaronder santie maatregelen, welke stringent moet worden toegepast.
  6) Overheid neemt verantwoordelijkheid voor de taken die hieraan (schoon milieu) zijn verbonden

  Als deze zaken zijn aangepakt dan pas wordt er overgegaan tot het aanpakken van dit groot inmens probleem in Suriname.

  Ma je zal, denk ik, 3 generaties verder zijn alvorens dit wordt opgelost omdat er in Suriname heel veel ministaatjes zijn met hun eigen leefgedrag en normen en waarden


  Maak melding

 5. Afval moet je zien als Produkt.
  Gewoon ophalen en verwerken en rijk van worden.
  Begin met het doen voor Paramaribo dan Surinameme dan de regio. Goed geld aan te verdienen.
  En levert heel veel geld op.
  Goed voor in en Export. En levert energie op voor Su Win win ..
  maar zeker zelf doen ipv naar China sturen en dara laten verwerken.
  Daar verdienen ze 2 keer zo veel aan.

  Zit gewoon geld in Afval. je moet het er alleen uit weten te halen.


  Maak melding

 6. Een nobel streven, maar eerst primaire zaken op orde hebben eer over te gaan naar Grotere Hoogten!!!

  Als kinderen met een lege maag naar school gaan, waar moeten de ouders dan halen de SRD voor milieu-tax??

  ………….SCHOONWATER…………

  Op een centraalpunt ergens staat er een kraan, en de hele wijk staat uren in de rij voor een paar gevulde emmers,….verloren arbeidsuren, dus geen SRD voor milieu-tax!!

  …………..HET VOLK………….

  Een Durex gaan ze wel spoelen voor hergebruik, maar plastic & petflessen belanden in de trens alsook oude koelkast etc!!

  …………..HET OCER……….

  Moet per direct naar een verbrandingsoven 🙂


  Maak melding

 7. Eindelijk komt een politieke partij DOE met een geweldig voorstel op het gebied van het afval in Suriname.
  Overal in Paramaribo en omgeving is er vuil op straat vooral lege frisdrankflessen.
  Ik weet er is genoeg deskundigheid in Suriname en Nederland om te helpen om het vuil te scheiden.
  Het geld ligt gewoon op straat. Ik hoop dat deze regering zal in zien dat overal ter wereld het vuil wordt gescheiden.
  Ik hoop van harte dat er daadwerkelijk iets aan wordt gedaan om dit mooi land Suriname schoon te houden van al het afval op straat en andere plaatsen.


  Maak melding

 8. Straks wordt Paramaribo nog één grote vuilnisbelt met alle mogelijke gevolgen van dien. Niemand die zich bekommert over dit probleem maar elke Surinamer schreeuwt van de daken dat hij/zij van Suriname houdt. Ik geloof daar geen BAL van als ik zie hoe Surinamers omspringen met hun mulieu. Internationaal worden wij gezien als een vies en smerig volkje die haar huishouding slecht op orde heeft. Foei!!!


  Maak melding

 9. @Raoul TLS, alles draait om kennis. Suriname heeft geen kennis om afval te verwerken. Suriname had met hulp van de nederlandse overheid een prachtige recyle systemen kunnen opzetten. Personeel had ook in nederland opgeleid kunnen worden. Zelfde geld ook voor de kwikdampen die boven Suriname hangt tezamen met sterk verontreinigde groentes die gegeten worden. TNO en TU Delft hebben die kennis wel in huis om Suriname te helpen. Sterker nog de Nerderlandse tuinbouwsector behoort tot de wereldtop.
  Kouseband, Antroewa, pepers, bitawirie..het had allemaal in kassen verbouwd kunnen worden. Weer een gemiste kans. Dit is vragen om kanker en andere verschrikkelijke ziektes. Zolang Bouta de baas is in Suriname, gaat er weinig gebeuren. Westerse landen staan niet te springen om zaken te doen met een megalomane dictator.


  Maak melding

 10. Probleem is al voor 90 procent opgelost als de Surinamers niet hun eigen vuil 30 meter op bij de buren ‘neerpleuren’.

  Ik heb er even geen ander net woord voor.

  En doe svp iets aan het vuilnis in de stad. Toeristen en bezoekers spreken er echt schande van. Het is smerig, het stinkt en het is funest voor de reputatie van Suriname


  Maak melding

 11. Suriname had veel van Nederland kunnen leren volgens een superintelligent forumlid.

  Wij hadden kunnen leren:

  Hoe buit ik mensen uit.

  Hoe steel ik.

  Hoe bagatelliseer ik.

  Hoe leid ik wereldwijd in pedofiele netwerken.

  Hoe kom ik van ongewenste mensen af.

  Hoe voer ik apartheid in.

  Hoe schoffeer ik Islamieten.

  Hoe verrijk ik mij ten koste van de bevolking.

  Vul de rest zelf maar in.


  Maak melding

 12. Dat het afvalprobleem Suriname grondig aangepakt dient te worden is waar. En dit zo snel mogelijk. Ik houd van Su maar mijn liefde zal zeker groter worden als de ontzettende afvalbende wordt opgeruimd. Ik geloof wel dat bij deze regering de wil aanwezig is om er wat aan te doen. Vorige regeringen hebben helemaal niets gedaan.


  Maak melding

 13. Woensdag 6 juni 2012 om 13:27 uur, door Henk Molenaar

  Ik ben het nooit eens met Hans Molenaar eens maar in dit geval wel. Helaas, moet ik eraan toevoegen. Iedereen draait hier om de hete vuil heen en kijkt zoals altijd naar de overheid terwijl de mensen zelf hun varkensmentaliteit moeten afleren.

  Sommige mensen geven hun afval aan een zwerver die het inderdaad 30 meter verder pleurt. Of als de vuilniswagen net weg is weer een zak met vuil op straat want meneertje was alweer te laat.


  Maak melding

 14. Zolang de mensen hun vuil gewoon op straat gooien is er geen beginnen aan. Het varieert van petflessen tot slachtafval. Hele karkassen worden gedumpt op straat of in de goot. Loop eens in de buitenwijken. Bijvoorbeeld de Kleinestraat langs de nieuwe Amerikaanse ambassade!! Sommige straten kun je vanwege de stank beter mijden. En wat denk je dat er nog allemaal in het hoge gras verscholen ligt.
  Conclusie: Bewoond Suriname is een grote vuilnisbelt…jammer!!


  Maak melding

 15. @BADDA ZEGT,
  Suriname had veel van Nederland kunnen leren volgens een superintelligent forumlid.

  Wij hadden kunnen leren,

  Hoe buit ik mensen uit…Sardien uitdelen 🙂

  Hoe steel ik…Dino Bentley, Somo, Goodluck Lonnie 🙂

  Hoe bagatelliseer ik…Dec.,82 🙂

  Hoe kom ik van ongewenste mensen af…op de vlucht 🙂

  Hoe voer ik apartheid in…op het plein,,,anti is staatsvijand 🙂

  Hoe verrijk ik mij ten koste van de bevolking…Dada is de zoon van een arme varkensboer rara 🙂

  Vul de rest zelf maar in..doe het lekker zelf 🙂


  Maak melding

 16. Zucht, het gaat niet om het leren maar om het te doen, kan zat doen, heb wel een beetje kennis en vaardigheden, maar toen ik 15 was wilde ik al naar Sur maar mocht niet van mijn ouders……nu en ik bijna 65 en gaan we toch nanananana.


  Maak melding

 17. @anne,

  Ondernemen hoeft niet altijd te zijn het zelf ondernemen!!

  Kom op met jou positieve instelling/idee, en straal het door in jou omgeving, en wie weet pakt een klein achterneef/nicht het op!!!

  Da nanana na soso progressie


  Maak melding

 18. Het zal allemaal wel over mijn weg komen, wil alleen nog heel veel leren over kruiden en geneeskrachtige planten. eerst uitrusten het eerste jaar en dan mensen helpen,komt allemaal goed hoor.


  Maak melding

 19. De afvalproblematiek waar Suriname zich in voor geplaatst ziet moet nu maar eens gepland worden aangepakt ben ik van mening . De binnen stad van ons Suriname is soms niet om aan te zien en niet te spreken over sommige volksbuurten . Daarom moet de Surinaamse regering zich nu gepland gaan buigen over een duurzame aanpak omtrent dit probleem . Ik stel daarom voor dat de Surinaamse regering met een nieuw afvalstoffenplan en beleid komt dat als gevolgd eruit moet komen te zien .

  Doelstelling afvalstoffenplan:

  -Invoer lage afvalbelasting per huishouden

  -Invoer afvalbelasting bedrijfsleven

  -Invoer vaste aanbiedplaatsen huisafval (straat gebonden)

  -Invoer vaste aanbiedplaatsen grofafval (straat gebonden)

  -Invoer ondergrondse afvalcontainers (aanbiedplaats)

  -Invoer Verplichtstelling bedrijfsafvalcontainers (winkels,bedrijven etc)

  -verplichtstelling aanbieden klein chemischafval voor bedrijven

  -Bewoners stimuleren om afval te verkomen

  -Bewoners inlichten over afvalscheiding

  -laagdrempelig inzamelsysteem

  -Lage hoeveelheid (rest)afval

  -Lage kosten

  -Het afvalstoffenplan is handhaafbaar en controleerbaar

  -Inzamelsysteem dmv recycling & dump station

  -verbod instellen tot zelfverbranding grof en huisvuil

  Netjes is het straatbeeld

  De huidige manier van afval inzamelen via bovengrondse verzamelcontainers, huisvuilzakken en in sommige gevallen minicontainers geeft problemen bij zowel bewoners als bij het inzamelen. De oplossing is in deze situaties gevonden in ondergrondse afvalcontainers.

  Er wordt gekozen voor ondergrondse afvalcontainers omdat minicontainers hierdoor uit het straatbeeld verdwijnen en opbergproblemen van bewoners zonder achterom worden opgelost. Daarnaast hoeven huisvuilzakken niet meer thuis te worden opgeslagen en op de inzameldag overal op straat liggen.

  Gebruiksvriendelijk en hygiënisch

  De ondergrondse afvalcontainer is continu te gebruiken, staat netter, voorkomt stank en ongedierte. Een mogelijkheid is er ook de container enkel voor bewoners toegankelijk te maken, wordt illegale storting, vandalisme en ongelukken voorkomen.

  Door het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers komt er uniformiteit in de afvalinzameling en hoeven de vuilniswagens niet meer door alle smalle straten. Voordeel hiervan is dat er minder verkeersbewegingen in de straten zijn en de verkeersveiligheid wordt vergroot.

  Grof huis & tuinafval

  Grof huishoudelijk afval is afval dat niet in de afvalcontainer of verzamelcontainer past, of hiervoor te zwaar is. Na het maken van een afspraak, haalt O.W dit op de afgesproken dag gratis bij u thuis op. Leest u goed de ‘aanbiedregels’ wat de voorwaarden zijn bij het laten ophalen.

  Grof tuinafval is afval dat niet in de ondergrondse container past. U kunt dit gratis op laten halen door O.W als u een afspraak heeft gemaakt bij de klantenservice. U kunt grof tuinafval gebundeld aanbeiden (zie hieronder bij ‘aanbiedregels’). U kunt ook gebruik maken van de Tuinzak.

  U kunt als inwoner afspraak maken om het grof tuin- en huishoudelijk afval of wit- en bruingoed op te laten halen. Dit kan telefonisch via de klantenservice Ministerie Openbare Werken

  Aanbiedspelregels Grofvuil

  Bewoners zetten tussen 6.00 uur en 8.00 uur op de afgesproken dag neer bij uw aanbiedplaats. Maken ze geen gebruik van minicontainers, zetten ze het afval dan op een plek aan de openbare weg neer waar het vrij staat van obstakels. Let op: grof afval dat op eigen terrein staat, is op eigen risico.

  -plaats geen afval naast of bij de ondergrondse container. Indien hier wel afval wordt geplaatst geeft dit problemen met het ledigen van de ondergrondse containers.

  -Zorg voor 3 meter vrije ruimte om het afval heen en 10 meter vrije ruimte boven het afval. Zorg dat er geen obstakels zoals bijvoorbeeld bomen, paaltjes, auto’s, heggen en lantaarnpalen in de buurt staan.

  -Het afval moet gebundeld aangeboden worden, mag niet langer zijn dan 1,5 meter en niet meer wegen dan 25 kilogram per bundel.

  -U mag per keer maximaal 1 kubieke meter afval aanbieden.

  -Afval dat in uw grijze container, de verzamelcontainer of in de huisvuilzak past, wordt niet meegenomen.

  -Puin, zand, kca, asbest en bouw- en sloopafval mogen niet worden aangeboden Afvalstroom

  Recycling

  Bij recycling wordt afval omgezet in een nieuw produkt. Dit kan een gelijk produkt zijn, bijvoorbeeld van glas naar glas. Er kan ook een ander product van gemaakt worden. Zo wordt er van GFT-afval groen gas gemaakt.

  Een voorwaarde voor recycling is vooraf goed sorteren. Betere afvalscheiding betekent meer recycling. Meer recycling betekent minder kosten.

  Kosten afvalstroom recycling en dumpstation

  Asbest (verpakt in folie)

  Tegen betaling

  Asbest (verpakt in folie) locatie Bovenveld

  Tegen betaling

  Banden auto’s (met of zonder velg)

  Gratis

  Banden vrachtauto’s/tractors

  Gratis

  Bedrijfsafval algemeen

  Tegen betaling

  Bouw- en sloopafval

  Tegen betaling

  Dakleer

  Tegen betaling

  Elektrische apparaten
  Gratis

  Folie (landbouw schoon)

  Tegen betaling

  Grof huishoudelijk afval

  Gratis

  Glas (flessen)

  Gratis

  Glas (vlak)

  Gratis

  Grond (schoon)

  Gratis

  Hout B kwaliteit

  Gratis

  Hout C kwaliteit

  Gratis

  Metalen

  Gratis

  Papier & Karton

  Gratis

  Piepschuim

  Gratis

  Grof tuinafval

  Gratis

  Puin schoon

  Gratis

  Puin schoon (delen > 70 x 70 cm)

  Gratis

  Met vriendelijke groet ,

  M.D


  Maak melding

 20. zo zo md, lijkt het bedrijfsplan van de roteb wel
  maar of het gaat lukken betwijfel ik
  mijn landgenoten kunnen niet eens hun eigen erf schoonhouden laat staan vuil dumpen in ondergrondse containers


  Maak melding

 21. Zonder een mentaliteitsverandering verandert er niets, en gaan ze weer over tot de orde van de dag. Over 1 jaar voeren ze weer dezelfde discussie.En de gemiddelde Suri is al te beroerd om marktconforme prijzen te betalen voor de nutsvoorzieningen, laat staan voor een afvalstoffenheffing.


  Maak melding

 22. Op dit moment wordt er op het ministerie van OW druk gepraat (!) over het afvalprobleem en de oplossing daarvan. Op de zender CLS (Cliffton Limburg Staatstelevisie) was te zien en te horen dat men bezig is het zwerfvuil in bepaalde wijken op te ruimen. Maar dat zal dweilen met de kraan open zijn. Mensen uit andere wijken gooien hun huisvuil gewoon langs de straat in een bepaalde wijk. Er wordt gesproken over boetes, maar de daders zijn niet te pakken, dus gebakken lucht. Tot vorige week werd er bij mij tweemaal per week keurig huisvuil opgehaald. Nu men praat over aanpak van het huisvuilprobleem blijkt dat er deze week nog geen vuilniswagen in de wijk is geweest. Er schijnen andere aannemers te zijn aangetrokken, maar die zitten blijkbaar nog op hun schema’s te studeren. Ik zou best een soort “huisvuilheffing” willen betalen, maar dan moet het ook zinvol zijn. En ik weet zeker dat er mensen zijn die dat niet kunnen of willen betalen. DOE trapt een open deur in, want dit probleem doet zich al voor zo lang Suriname bestaat. En als er een oplossing komt zijn we drie generaties verder.


  Maak melding

 23. Lijkt mij wel het proberen waard. Grote gesloten(Ondergrondse) afvalcontainers in de buurten die regelmatig geledigd worden.

  De vraag is wel of het onder de grond moet. Als dat lukt ben je niet meer afhankelijk van vuilophaal en dat zal minder kosten dan die rijdende pickups die zogenaamd vuil ophalen. Niet allemaal natuurlijk maar sommigen doen alsof ze vuil ophalen.


  Maak melding

 24. (@pasew) *BADDA ZEGT: Je hebt ze aardig in de tang m.b.t. het (Milieu) in Su.
  Ik kom gewoon niet meer bij van het (lachen).
  En t.a.v. het idee voor het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers in Su. kan men voorlopig gewoon vergeten.
  Kan men zich nog de problemen van onze Bijlmer-express bewoners uit de jaren ’70 van de vorige eeuw herineren?
  Let op mijn woorden: Niet een ieder maakte zich daaraan schuldig.
  Ze wisten niet met een (lift) om te gaan.
  Grote zakken vuil werd gewoon in die (kleine) opening van containers op diverse etages gestort.
  Dus kregen ze elke dag van die verstoppingen.
  En niet te spreken over die enorme stank en ongedierte.
  Soms kreeg je gewoon een oude (bankstel of witgoed) op je hoofd als je toevallig voorbij liep.
  Nu zijn de tijden ook veranderd.
  Maar het heeft gewoon te maken met MENTALITEIT.
  Dus het idee voor ondergrondse afvalcontainers in Su. kan men gewoon vergeten.
  Nu komt DOE vandaag in het nieuws over dit probleem dat zich decennia voordoet in Su.
  Misschien heeft Carl Breeveld van DOE, toevallig naar een recente uitzending zitten kijken op de TV of (internet) over de grootste vuilnisbelt van Latijns-Amerika gaat dicht. Dat is n.l. aan de rand van Rio in Brazilië.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.