Voorstel: 140 jaar Hindostaanse immigratie Suriname vrije dag

34

PARAMARIBO, 4 jun – Vijf juni 2013 moet een nationale vrije dag worden. Dit stelt de Culturele Unie Suriname, CUS. Het is dan honderd en veertig jaar geleden dat de eerste migranten uit India voet op Surinaamse bodem zetten. Geen dag om zomaar aan voorbij te gaan, is de redenering.

De bedoeling is deze dag groots te vieren. “Het is een jubileumjaar dat gepaard zal gaan met een grote manifestatie en het kan niet anders dan een vrije dag zijn”, zegt CUS-voorzitter Ashwin Adhin. Het laatste woord is bij de regering. Die wordt de laatste tijd nogal belaagd door voor- en tegenstanders van meer vrije dagen. De CUS laat er geen gras over groeien. Er ligt al een voorstel bij de commissie voor vrije dagen.

Volgens Adhin is de dag belangrijk genoeg voor een nationale viering. Honderd en veertig jaar immigratie is een aangelegenheid die iedere Surinamer moet aangaan. Een commissie en subsidie voor de vele activiteiten zijn nog het minste waar de staat mee mag inkomen. Adhin pleit voor meer waardering voor Surinaamse cultuuruitingen. Die dreigen verloren te gaan te midden van het lawaai van nieuwe invloeden.

Bekijk ook:

34 REACTIES

 1. Waarom moeten we weeerrrrr een vrije dag? Waarom moeten we een HELE dag feesten??? Kunnen Surinamers niet in hun einge vrije tijd feesten????? Laat je als volwaardige Hindoestaanse immigrant op meerdere dagen en op meerdere plekken zien!!! Met een hele dag feesten bereik je niet de plek die je beoogt te willen hebben. Waar waren de Hindoestanen bij de avond vierdaagse???? Nog steeds kan ik mij erover opwinden dat toen een groep vrouwen van creoolse afkomst in de stoet zongen: koelie mang koelie mang peh oeng deh! Belachelijk gewoon. Tuurlijk, geef uiting aan je cultuur, maar niet alleen op één dag in het jaar.


  Maak melding

 2. …alweer een vrije dag erbij?

  Als dit zo doorgaat, neemt men het begrip “een vrij Suriname” wel heel erg letterlijk 🙂


  Maak melding

 3. Ach, ja! Waarom niet? Het zijn toch mede de Hindoestanen wier de economie in zijn algemeenheid in Suriname hoe dan ook bevorderd heeft, nu nogsteeds en het zal zo zijn!

  Van mij mag er eentje bij hoor. Het kan geen kwaad!!

  EEN GLAASJE WATER UIT DE ZEE WEGHALEN, DAAR MERK JE TOCH NIETS VAN!

  Mer desh ke dharti sona ugle, ugle hiere motie( ons land spugt goud, diamant en briljant)

  Maak er goed gebruik van! Grijp het desnoods met beide handen!!!


  Maak melding

 4. Je kunt ook zeggen, we herdenken de Hindustaande Immegratie op 5 juni met gebeden, en VIEREN het groots op ZATERDAG en ZONDAG met heel veel verschillende activiteiten op verschillende lokaties in het hele land. Een vrije dag hoeft voor mij echt niet. Je kunt er zelf heel veel VRIJE TIJD voor vinden zonder dat de economie schade ondervind.


  Maak melding

 5. Ik zeg even niks:

  Suriname heeft het grootste aandeel ambtenaren in de beroepsbevolking ter wereld ( < 40 procent) en het hoogste aantal vrije dagen…..

  Lekker productief……

  Suriname kan beter op de agenda vermelden op welke dagen er WEL wordt gewerkt in het land.


  Maak melding

 6. Yesssssss…….
  Feesten!!!
  Ja jongens en nu handjes omhoog houden voor ontwikkelingshulp en om te lenen hahaha…….
  Wat wonen we toch in een mooi vrij land alleen moeten er toch nog mensen hard zweten om rond te komen.
  Tja niet iedereen zit in de zeepsop circuit of in de andere handel wat onder de radar valt!

  Wederom iedereen heelveel sterkte met deze onzinnige pvdmme zou bijna denken dat we zulke malloten ook eens moesten ruimen ten gunste van dit land.
  Wie weet krijg ik dan ook amnestie!
  Ik word er zo kwaad om!

  Ik ga weer effe naar een sabadrie in de wei staren.
  Word ik weer rustiger van anders raak ik in de stress!


  Maak melding

 7. Ik vind dat suriname beter af is zonder contractarbeiders want laten we eerlijk zijn, wij afstammelingen van afrika zijn in staat om een land welvarend te maken wereldwijd.
  En door de invoer van contractarbeiders stagneert de surinaamse economie. Kijk maar naar de intelligente marrons die nu het lang gaan besturen petje af voor dit volk.


  Maak melding

 8. Dit is gezeik van heb je me daar, waarom een vrije dag.
  Slaat nergens op. Maar goed het is een kwestie van daar, en ze moeten het maar daar oplossen. Wij hier kunnen alleen maar een mening geven. Ja die tweede Kerstdag en ik dacht ook die tweede Pasen, die kunnen op de schop. En als je mij ,die 1 mei ook. Kow loekoe saw psa.


  Maak melding

 9. Grappig bepaalde reacties te lezen. Iemand vraagt waarom de hindostanen niet meedoet aan de avondvierdaagse als of dat een gedenkwaardige dag is hahaha. Dan schrijft een ander dat Suriname beter af is van contractarbeiders, geachte persoon welk jaar leeft u?? Weet u niet dat Suriname geen contractabeiders als die van immigratieperiode heeft, maar nakomelingen van de contractanten. Dan wordt er gesteld dat de afstammelingen van afrikaners (slaven)in staat zijn de wereld welvarend te maken. Ja ik kon ook de vraag stellen welk land met een afrikaanse president of leider , het land vooruit heeft gebracht?? Maar goed ik zal de vraag niet stellen haha. Een ander heikel punt is dat 1 julli de enigste dag is als het op een zondag valt je ook maandag vrij bent, dat is zeer oneerlijk!!! Als laatste wil ik de Surinaamse gemeenschap felliciteren met de Hindostaanse immigratie.


  Maak melding

 10. @Henk Molenaar, je hebt groot gelijk. Een handje vol mensen in een groot land en zoveel vrije dagen.

  =Komt een land wel voorruit op deze manier?
  =Ik weet zeker dat de gros niet eens weten wat de feestdagen eigenlijk inhouden.


  Maak melding

 11. .. Suriname zonder HINDUSTANEN… ?
  Hoe zou dat zijn .. ? Precies,.. zoals ..Haïti! O jee, wat een SCHRIKBEELD, ja toch?
  Maar ja.. zonder hindustanen hoef Haïti geen zorgen te maken over te veel VRIJE DAGEN, dus daarom gaat het heel goed met de economie in die land…. ?? hahaha, NIET DUS !!

  Suriname moet HINDUSTANEN KOESTEREN.., want zonder hindustanen, Bestaat er Geen ECONOMIE ..in Sur.!!!
  En niemand mag vergeten, waarom de Hindustanen uit India zijn gehaald !, ja juist, om Suriname te redden en welvaart te maken..
  Gewoon Belachelijk.., dat andere bevolkingsgroepen zich zorgen maken over de Economie in Suriname..
  Waarom maken ze geen zorgen, over de vrije dagen in Suriname, die niet eerlijk is verdeeld..?

  Te veel vrije dagen voor Christelijke feestelijkheid, gewoon niet NORMAAL ..! of is het zo, dat als de Christenen hun feest vieren, dan gaat het niet ten koste van de economie?,
  maar als de hindustanen hun feest vieren, dan gaat het wel ten koste van de economie.. ? wat voor ONZIN IS DIT ?


  Maak melding

 12. @Shayrie
  En waar zouden de Hindoestanen zijn zonder de consument(en)?Ahum …… en toen was het stil!
  Hindoestanen zijn als elke andere bevolkingsgroep een onmisbare schakel in de gemeenschap.


  Maak melding

 13. Ik kan me een stukje Nederlands cabaret herinneren dat de SRS jaaaaren geleden had uitgezonden. Ik was 17 jaar oud en lag dubbel toen ik het hoorde. Toen ik, een paar jaar ouder, er weer aan terug dacht, schaamde ik me. Datzelfde schaamtegevoel heb ik nu.

  Ik heb het opgezocht, de groep was een verzameling zangers en cabaretiers en noemde zich “Cursief”. De stem van Pengel werd perfect geïmiteerd door Gerard Cox. Het ging als volgt:

  Nederlandse damesstem doet aankondiging over een toespraak van een Surinaamse minister ter ere van Moederdag:

  “Tot u spreekt de minister van Feestelijkheden, Zijne Excellentie Franklin Toeter Lampion”.

  Op Pengel lijkende stem van de “minister”:

  “Waarde versierders, …… “.

  Waarom moet ik hier nu met schaamte aan denken?


  Maak melding

 14. @MEDUSA,
  Nee, helemaal niet stil…. de consumenten zijn heel erg belangrijk voor de economie, maar dan heb ik het over consumenten, die hun geld eerlijk verdienen en niet door roven en moorden. Consumenten zijn mensen die geld hebben… en wie heeft gled? juist ja .. die zijn mensen die hardwerken. Alle bevolkingsgroepen KUNNEN even belangrijke bijdrage leveren in de gemeenschap, maar helaas DOEN niet alle bevolkingsgroepen hun best. Dus bevolkingsgroepen die niet PRODUCTIEF zijn, die zijn helemaal niet ONMISBAAR, maar die kun je MISSEN als kies-pijn.. hahaha
  Trouwens, het ging mij om een eerlijke verdeling van de vrije dagen in Suriname, maar … TOEN WAS HET STIL …Ahum..? geen reactie……


  Maak melding

 15. Men vraagt dus niet om een jaarlijks terugkerende,maar alleen bij een lustrum,zoals deze bij 140 jaar!!!

  …………..NEKS NO FOUT………..

  Ai Mere Watan Ke Logo…Wo Djo Saheed Ho Geyi Hai.. Sara Yaad Karo Wo Kurbani


  Maak melding

 16. @Kokoto
  Ben je een grap aan het maken en reacties aan het uitlokken??? Zo niet, en meen je het serieus dan adviseer ik jou om de Surinaamse geschiedenis eens te gaan bestuderen.


  Maak melding

 17. @Shayrie
  Hahahahaha!Consumenten die hun geld eerlijk verdienen. En die niet roven en moorden.Hahahaha!
  Die niet roven en moorden alleen?Andere criminele handelingen zijn wel toegestaan;daarvoor ben je blind als je begrijpt wat ik bedoel!!!Hihihihi!
  Weet je wel waar jij het over hebt???
  Mens breek me de bek niet open!
  Ik vind je nogal generaliserend als het om een bepaalde groep in de samenleving gaat terwijl je je heel voorzichtig een weg baant als je het over de andere bevolkingsgroep hebt.Ik weet wel welke kant je met je reactie op wil!!Jaja zo lust ik er wel meer van!Het stinkt,Shayrie!!!


  Maak melding

 18. Hierbij kan het idee ontstaan dat de ene groep beter is dan de ander.Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens het kolonialisme en ook voor en tijdens de tweede wereldoorlog had het idee dat de ene bevolkingsgroep beter was dan de andere veel aanhang.

  Op de wereld zijn veel verschillende mensen die er allemaal anders uitzien.Sommige mensen delen de mensheid voor het gemak in groepen in en spreken dan van ‘rassen’.Wetenschappers zijn er al lang over uit dat dit onzin is.

  Tegenwoordig doen wetenschappers veel genetisch onderzoek.Hierbij onderzoeken zij de kenmerken van onder andere mensen zoals die vastliggen in hun genen.Tussen twee mensen die er ongeveer hetzelfde uitzien kunnen nog meer genetische verschillen zitten dan tussen twee mensen die uiterlijk helemaal niet op elkaar lijken.Eigelijk is er maar een ‘ras’ en dat is het menselijk ras.


  Maak melding

 19. @Pasew, zo heb ik het ook begrepen het gaat dus om dit lustrum van 140 jaar.
  Ik heb geen vrienden van Indiase afkomst, maar mi breti tak ung de!!
  Surinamers, sterkte bij de herdenkingen en gefeliciteerd.


  Maak melding

 20. Ze hadden tegen amnestie gestemd om de Pres DDB te saboteren en nu willen ze een eenmalige vrije dag ivm 140 jr Hindoestaanse Immigratie, ondanks dat de Pres hun eerder een vrije dag(Geldig als zo- en feestdgn) divali had gegeven. Ze zijn ondankbaar en vergeten snel.
  Ze kunnen wel krijgen, maar op een voorwaarde en dat is;
  Dat ze vanaf vandaag moeten zeggen dat ze voor amnestie zijn en de anderen ook keihard corrigeren, wanneer ze tegen amnestie schrijven en praten.(al is het NL)
  Wat betekend; Ik ben nationalist in mijn hart en nieren.
  Het betekend dat U elke Surinamers moet verdedigen en Sur belangen eerst moet behartigen dmv de grondwet en dat U ook de Pres DDB moet verdedigen die ontwikkelingen in dit land brengt.
  Geef de Regering eerst Power en dan gaat de Regering U allen ook power geven.


  Maak melding

 21. Afgezien van de huidige vrije dagen, is het gewoon bespottelijk om voor “immigratie viering ” ook nog een vrije dag te geven. De immigranten zijn al heel lang dood; als de nakomelingen willen feesten laten zij dat maar doen in hun vrije tijd. Ik denk dat het alleen maar om aandacht trekkerij is. Ik vraag me af of ze in Amerika ook zulke belachelijke immigratie feesten op na houden.Het lijkt wel op de oerwoud bewoners van Afrika die voor elke wisje wasje dansen als een stel gekken.


  Maak melding

 22. Radjkoemar Rajaram,

  Wederom mengt u dingen door elkaar alleen voor het gewin van uw lansheer mijn beste schandknaapje Rajaram.
  Trouwens je hebt een schone middenscheiding heb je die gehad van die ene Steve?

  U vraagt hier om de normale bevolking alles te accepteren voor een dag verlof viezerik bah bah. En jij bent een nationalist?
  Zoek effe de betekenis effe toch maar eens op.
  Wat u hier vraagt heeft meer betrekking op corruptie overeind te houden en machts misbruik te accepteren!

  Conclusie :
  Je wast mijn rug en ik de jouwe? Succes met uw onzinnige betoog


  Maak melding

 23. Radjkoemar Rajaram,

  Even nog een opmerking:
  Wij moeten de grondwet verdedigen???
  Dat kan niet want uw heer probeert er alles aan te doen om deze te wijzigen in zijn voordeel!


  Maak melding

 24. quote Ling: Afgezien van de huidige vrije dagen, is het gewoon bespottelijk om voor “immigratie viering ” ook nog een vrije dag te geven. De immigranten zijn al heel lang dood; als de nakomelingen willen feesten laten zij dat maar doen in hun vrije tijd. Ik denk dat het alleen maar om aandacht trekkerij is. Ik vraag me af of ze in Amerika ook zulke belachelijke immigratie feesten op na houden.Het lijkt wel op de oerwoud bewoners van Afrika die voor elke wisje wasje dansen als een stel gekken. unquote

  Idd zijn de Hindustaanse immigranten, mijn voorouders, allang dood en daarom vindt Ling het niet nodig om voor het vieren en herdenken van een lustrum volgend jaar een vrije dag te vragen.

  Volgens jouw redenering verdient het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij dan ook geen nationale vrije dag, want de slaven zijn ook allang dood. 1 Juli is elk jaar een nationale vrije dag.
  En als 1 juli op een zondag valt, dan wordt de maandag daarop een natioale vrije dag.

  Waarom moet de ene bevolkingsgroep zijn herdenkingsdag als die valt op een werkdag, dat vieren in het weekend en wordt voor 1 bevolkingsgroep juist andersom gehandeld?
  Tot op heden wordt 1 bevolkingsgroep voorgetrokken boven de anderen.
  Suriname ga je hiervoor diep schamen.

  Recht voor 1 recht voor allen. Nu geef ik het woord weer aan jou.

  Maar waarom hebben de chirstenen een lijst aan vrije religieuze natioale feestdagen en de andersgelovigen maar 1 tot 2? Als Suriname streeft naar een nationale eenheid, dan doet Suriname er goed aan alle vrije dagen goed nader te bekijken.
  Het mag en kan niet zo zijn dat 1 religie wordt voorgetrokken boven anderen.

  Afschaffen tweede pasen, pinksteren, kerstdag, goede vrijdag (Jezus is rond 3 uur s-middags aan het kruis genageld, dus waarom een vrije dag)?

  Reduceer de christelijke feestdagen ook maar tot 1 of 2, dan pas is Suriname begonnen met het creeeren van de nationale eenheid onder alle Surinaamse bevolkingsgroepen.

  Het is al eeuwen zo dat christenen inh Suriname worden voorgetrokken op de andersgelovigen.
  De hindu’s, de moslims, de joden en vooral de javanisten en andere gelovigen dan christenen in Suriname zijn er bekaaid van af gekomen wat betreft hun religeuze feestdagen.

  Ziedaar de oneerlijkheid maar ook de onrechtvaardigheid van alle regeringen tot en met heden.


  Maak melding

 25. Vind dit volk heel erg ondernemend en progressief.
  Dit volk is in staat om van het bos een glimmende rijstveld van te maken. Men is in staat om in barre tijden droge rijst met zout en peper te eten en door te gaan ontzettende vooruitgangsdrift dat overal op de wereld te zien is. Wens dit volk heel veel geluk en succes en ga zo door.

  Jansen
  (nederlander uit Breda)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.