Voorbereiding waarheidscommissie Suriname in volle gang

72

PARAMARIBO, 4 jun – De voorbereidingen voor instelling van een waarheidscommissie zijn in volle gang. Dit zegt parlementariër Ricardo Panka, die voorzitter is van de voorbereidingscommissie. Zowel nationaal als internationaal worden de voelhorens uitgestoken. Met de amnestiewet in de hand is het vooruit kijken. De waarheidscommissie komt er geheid.

Dat er voorstanders zijn van vervolging en straf voor de verantwoordelijken voor acht december 1982, is in feite niet meer ter zake. Met de invoering van de amnestiewet is dat immers afgedaan. “We praten niet meer over straf, maar wel over waarheid en verzoening”, zegt Panka tegenover Radio 10. Die waarheid en die verzoening worden geregeld in de wet. De voorbereidingen moeten daarom leiden tot de uiteindelijke instelling.

Dat er uitgesproken tegenstanders zijn, bleek dezer dagen weer. Het Comité voor Behoud van de Rechtsstaat zegt nog steeds te geloven in vervolging. Het strafproces rond de Decembermoorden moet hoe dan ook worden voortgezet. Tijdens een lezingenavond gaven meerdere juristen te kennen dat de amnestiewet niet het sluitstuk kan zijn. Niet alleen zijn er misdaden gepleegd tegen de menselijkheid. Ook mag niet ingebroken worden in rechtsprocessen.

Bekijk ook:


72 REACTIES

 1. Panka doet alsof met een frommelwetje in de hand kan worden bepaald dat strafvervolging kan worden stopgezet. Uiteindelijk zal het de rechter zijn die bepaalt. Is het niet nationaal, dan wordt het internationaal. Die veroordeling zal er komen!


  Maak melding

 2. Baas is al veroordeeld. Daarop was zijn antwoord dat de rechtzaak, getuigen en rechters niet deugden. Het corrupte Suriname blijft internationaal een lachertje.


  Maak melding

 3. Dit is waarheid.

  Al het geld dat Cordaid Mensen in Noodvanuit de actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) kreeg is besteed, laat de organisatie zondag weten. Het gaat om 29 miljoen euro.
  Het grootste deel van de 29 miljoen euro is besteed aan de bouw van 4600 woningen en de reparatie van zestienhonderd woningen. De woningen zijn rond de stad Léogâne en in de hoofdstad Port-au-Prince gebouwd.

  En dan moeten de Chinezen een paar honder huizen bouwen.

  Baas heeft praatjes en presteert niks.
  Hij zit er voor z,n eigen haggie.


  Maak melding

 4. Wat een arrogante schoft, deze Panka. Deze charlatan is een van de grondleggers van de omstreden Amnestiewet en is nu belast met de voorbereidingen van de zogenmaande VerzoeningsCie. Wie houdt wie voor de gek. Panka beweert dat het nu niet meer gaat om ‘straf’ maar om de ‘waarheid’. Panka doet voorkomen alsof een waarheidsCie meer recht doet aan waarheidsvinding dan een strafprocessuele procedure. M.a.w. de rechterlijke macht komt volgens de Panka niet aan waarheidsvinding toe. Ik vraag mij dan af of het verzamelde bewijs uit het strafproces deel zal uitmaken van deze (nep) verzoeningCie. Een echte nepvertoning.


  Maak melding

 5. Klinkt goed, alleen de vraag, wie gaan er zitting nemen in deze commissie, want je wijst niet zomaar een jan doedel aan, en hoe lang duurt het alvorens deze zaak op poten staat, want wat hierboven staat snap ik, maar de tijd daar gaat het om. Mijn gevoel is dat het tijd zal vergen, met er tussendoor allerlei trucs, let maar op.


  Maak melding

 6. Panka kan met het vodje dat amnestiewet heet roepen wat hij wil,het internationaal recht zal daarmee afrekenen, en het verwijzen naar de grootste papierversnipperaar die er te vinden is.


  Maak melding

 7. “Tijdens een lezingenavond gaven meerdere juristen te kennen dat de amnestiewet niet het sluitstuk kan zijn. Niet alleen zijn er misdaden gepleegd tegen de menselijkheid.”

  Bovenstaande lees ik in het artikel. Meerdere juristen nochtans, nu weten deze juristen blijkbaar niet eens dat in de aanklacht met geen woord gerept wordt over misdaded tegen de menselijkheid. De rechter heeft ook duidelijk aangegeven dat 8 dec. GEEN misdaden zijn tegen de menselijkheid.

  En hoe noemen deze gasten zichzel weer, BEHOUD RECHTSTAAT, maar ze kunnen zich niet eens neerleggen bij het besluit van de rechter. Wat een stelletje debielen zijn het toch ook.

  Maar natuurlijk komt er een waarheidscommissie, dat staat ook in de afgekondigde amnestiewet. Niets en niemand zal dat tegen kunnen houden.


  Maak melding

 8. Op 10 september 2004 werd op Bonaire een niet-bindend referendum gehouden. Van de kiesgerechtigden stemden ruim 59 procent voor een rechtstreekse band met Nederland. Slechts 16 procent stemde voor voortzetting van de toenmalige situatie, waarbij Bonaire een deel was van de Nederlandse Antillen.
  Uitslag referendum 10 september 2004
  Optie Stemmen Percentage
  A: binnen de Nederlandse Antillen blijven 853 15,94
  B: een directe band met Nederland 3.182 59,45
  C: een autonoom land binnen het Koninkrijk 1.290 24,10
  D: volledige onafhankelijkheid van het Koninkrijk 27 0,50
  Blanco en ongeldige stemmen 106 1,94
  Opkomst 5.458 57,24
  Op 11 oktober 2006 bereikte Bonaire (samen met Saba en Sint Eustatius) een akkoord met de Nederlandse regering over een rechtstreekse band met Nederland. Het eiland werd een bijzondere gemeente, wat wil zeggen dat de Gemeentewet als basis dient voor het bestuur, maar met enkele uitzonderingen op het gebied van bijvoorbeeld sociale zekerheid. De inwoners hebben ook stemrecht gekregen voor de Tweede Kamer.
  Het was de bedoeling dat er ook nog een referendum zou worden gehouden op 15 januari 2010, dat na veel politieke ophef – zowel op de Antillen als in Nederland – niet doorging. Uiteindelijk werd er toch een referendum gehouden op 17 december 2010.

  Bonaire heeft 15.000 inwoners.
  Natuurlijk is een groep bewoners het niet eens met de huidige situatie.
  Maar in een democratie beslist de meerderheid.

  Bonaire leeft van het toerisme. Er zijn dus meestal meer buitenlanders dan oorspronkelijke bewoners op zo,n eiland.
  Wees daar maar blij mee.
  Dat betekend werk en dus welvaart.

  ===
  Nederland trekt ruim 1 miljard Antilliaanse guldens (ANG) uit voor financiële steun aan de Nederlandse Antillen, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Met het geld worden schulden gesaneerd, betalingsachterstanden weggewerkt en investeringen gedaan in economie en samenleving. De streefdatum voor nieuwe verhoudingen in het Koninkrijk is gesteld op koninkrijksdag 15 december 2008. Deze afspraken vormen de eerste en concrete stap in de eerder door Nederland toegezegde sanering van de schulden. Hiermee is een grote en definitieve stap gezet op weg naar een betere toekomst voor de inwoners van Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius.
  ==

  Maar ja deze meneer wil nog meer.
  Laat hij zich verkoesbaar stellen en bij meerderheid z,n plannen verwezelijken.
  Wellicht wil hij vanuit zijn hangmat regeren?

  Of zoals in Suriname de democratie de nek omdaaien een misdadiger aan het bewind en veel doden.


  Maak melding

 9. Waarheidscommissie is grootste farce uit de Surinaamse geschiedenis.

  Alle verdachten in het proces Decembermoorden hadden tijdelijk last van dementie en geheugenverlies. Dis logen onder ede. De grootste boef Bouterse was te laf om op te komen dagen.

  En deze ‘waarheidscommissie’ zal duidelijk maken dat de 15 vermoorde Surinamers toevallig Fort Zeelandia binnenliepen midden in de nacht en toevallig tijdens schietoefeningen van Bouterse en consorten….

  Hu dood was een samenloop van vervelende omstandigheden en niemand is schuldig….

  Zie boven de conclusie van de waarheidscommissie over het “DecemberDing”


  Maak melding

 10. Blijf het vreemd vinden dat een gedeelte van de DNA zich zo inspannen om enkele verdachten van moord en foltering uit de gevangenis proberen te houden.
  Uit alles blijkt wel dat de 28 voorstemmers hun eigen baas niet vertrouwen en dat deze wel eens schuldig bevonden kan worden van moord op 15 landgenoten.


  Maak melding

 11. Het is nu maar te hopen dat de leden van de waarheidscommissie niet omgekocht is en vervolgens gaan buigen voor de waarheid!!

  Je weet wel hoe het gaat met de BruduVremusu Bouta! Desnoods gaat het via een omweg richting oren, fluisteren, tochtje maken naar Brouwsberg ergens op de Bahama, Blanche Mariewaterval of elders met Blue/blacklabel en of Chivas, roltie doksa/pom, losagoe etc.etc.

  Ikzelf heb een vermoeden dat hij veroordeeld wordt en tegelijkertijd de gemeenschap de oren genaaid wordt met verzoeningswoorden, slijmen dus!! Wat gebeurd is gebeurd en het vindt geen plaats meer! Hoe weten dan zij zo zeker dat het niet meer gaat gebeuren? omdat dan Bouta niet meer in de race zit of macht meer heeft?? vraag ik mij af!!

  Het is gewoon allemaal boelshit!! De recht moet gewoon zijn loop krijgen en geen sprake van verzoening!!

  Het is vuile vieze schoft der schoften!!!


  Maak melding

 12. Jan de 28 voorstemmers hebben gehandeld in landsbelang, het algemeen Surinaams landsbelang staat nogsteeds ver boven het belang van Nederland, de nabestaanden en anti regeringsgezinden, onthou dat goed.


  Maak melding

 13. BOUTA82 het gaat hier over de waarheidscommissie en niet over Bonaire en die rasopportunist van een Soleana, die niet blij is dat Den Haag nu over de schouders meekijkt.Dus Bouta graag bij de les blijven, en geen afleidingsmaneuvres graag.


  Maak melding

 14. # Afu Sensie
  Ik meende te begrijpen dat Bouterse hoofdverdachte is in het 8 december proces en niet de Staat der Nederlanden. Maar oke ik kan het al een heel lange tijd mis hebben.
  De VS, Canada, EU,IJC de rest van de DNA zien het eigenlijk verkeerd.
  Iemand die 3x amnestie nodig heeft om buiten de poorten van de gevangenis te blijven is in jouw ogen geloofwaardig. Is het allemaal in landsbelang of spelen hier eigenbelang de hoofdrol .


  Maak melding

 15. Weer een voorbeeld van iemand uit die paarse bende die ongeschoold is net als een Miskin, die werkelijk denken dat ze het bij het rechte eind hebben, maar ondertussen misleiden ze het volk iedere keer weer, want wie is Panka, om te vertellen dat hij het strafproces met die omstreden amnestiewet is afgedaan, denkt hij soms met zijn lege hoofd op de plaats van de de rechtelijke macht te kunnen zitten, en met leugens voor een waarheidscommissie moordenaars en mensenrechtenschenders vrijuit te kunnen laten gaan?
  De bijeenkomst afgelopen vrijdag van het commite behoud voor democratie, waarbij 3 advocaten aanwezig waren, waaronder een Internationaal strafpleiter die duidelijke taal heeft gesproken, en zich heeft uitgelaten over die omstreden amnestiewet, die nooit en ten nimmer toegepast mag worden, om moordenaars en mensenrechtenschenders vrijuit te kunnen laten gaan, en bovendien druist die amnestiewet in tegen verschillende Internationale wetgevingen, en tegen de eigen grondwet, nl. inmenging van een lopend strafproces.


  Maak melding

 16. @Afu Sensie, ga een goed boek lezen om je zelfs verder te gaan ontwikkelen.

  Panka zegt:::Met de invoering van de amnestiewet is dat immers afgedaan. “We praten niet meer over straf, maar wel over waarheid en verzoening”, zegt Panka tegenover Radio 10.

  =Meneer Panka, het gevoel van de mens wiens vader, oom, grootvader, broer, neef vermoord is , haal je niet weg met verzoening alleen.

  =Meneer Panka, ik vraag mij af waar het geweten van al die mensen zijn die betrokken waren met de moorden.

  =In de Toekomst zal Suriname tekort hebben aan psychiaters, psychologen, omdat de betrokkenen van de moorden met hun geweten zullen vechten en ooit op hun sterf bed zullen vertellen wat zij gedaan hebben.


  Maak melding

 17. JAN je hebt het helemaal aan het rechte eind, en ik wil er nog aan toe voegen dat Bouterse niet alleen hoofdverdachte is in het 8 decemberproces, maar is ook onherroepelijk bij verstek veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor grootschalige drugshandel, wat ook gelijk zijn grote rijkdom verklaard, die hij niet met hard werken heeft vergaard.Maar dit alles vinden zijn kuddedieren en stemvee om verschillende reden niet erg. Een deel is ongeschoold,geindoctrineerd en voor het geschoolde deel geldt, wiens brood men eet, diens taal men spreekt.


  Maak melding

 18. Suriname heeft genoeg kandidaten met byzondere opleidingen en ervaringen die zitting kunnen nemen
  in de waarheidscommissie.Ik noem hier alvast drie toppers: Dino
  Meriba
  Laurens N.(voormalige minister van justitie
  in de jaren tachtig.
  Voore een eerlijke, objectieve,en onafhankelijke voorzitter
  kunnen zij een beroep doen op de buitenlander Mr Rodger K. Voor zijn overtocht vanuit V.S staat SME staat
  de Surinaamse Air-Force One al start klaar.

  Jagte-Raho


  Maak melding

 19. Jan,

  Dat je snapt wat voor vuile rol de staat der Nederlanden in dit hele gebeuren speelt, verbaasd me niet.

  Ik wil je wel helpen hoor om het te begrijpen.

  Voor Nederland is de huidige President een doorn in het oog, die een kopje kleiner gemaakt moet worden, dat is Nederlands belang. Ze hebben het met een gemanipuleerde drugsproces geprobeerd maar dat mocht niet baten, toen hebben ze op een verkeerd paard gewed nl 8 dec proces en ook dat is inmiddels van de kaart, door amnestie dankzij de 28 Surinaamse DNA leden die uit landsbelang hebben gehandeld. Waarom denk je dat Rutte als door een bij heeft gereageerd, met zijn reactie is direct ook het hypocriete Nederlandse masker gevallen. Want volgens hem is Suriname geen Souverein land waar DNA leden van hun democratisch recht gebruik mogen maken.

  What about US, Canada, EU en ICJ, heb ik iets gemist.

  Canada, US en EU hebben diplomatisch gereageerd hoor, het is een Surinaamse binnenlandse aangelegenheid.

  Het verslag van de ICJ is totaal irrelevant, deze goede meneer heeft nooit alles wat daarin stond binnen 2 dagen kunnen waarnemen, het is duidelijk een verslag geschreven door derden, hetzelfde als die voorafgeschreven persbriefing van de EU, achteraf bleek het om een concept te gaan.

  Ja wie het wil weten weet het het, de staat der Nederlanden speelt een vieze vuile rol in het hele Surinaamse gebeuren, vandaar dat ze de documenten voor 60 jaar hebben weggestopt.

  Deze vieze rol moet eindelijk ophouden, wij waarachtige, vaderlandslievende en Godsvrezende Surinamers willen eindelijk met rust worden gelaten door de staat der Nederlanden. Ze hebben nooit iets goeds voor Suriname gedaan en zullen dat ook nooit doen. Het 8 dec proces misbruiken ze als drogredenen om verdeeldheid te blijven zaaien, de 15 doden kan de staat der Nederlanden geen ene hol schelen, omdat ze in de loop der jaren veel meer mensen wereldwijd hebben vermoord. Wie houd wie voor de gek?


  Maak melding

 20. Waarheids- en Verzoeningscommissie. Dat is democratie op hoog niveau. Zo alleen kan de aap uit de mouw komen. Dat het naderhand een revolutie betrof/betreft moge dat ook duidelijk zijn. De vermeende – voor een ieder duidelijke – betrokkenheid van Nederland – welke het licht niet kan verdragen – kan ook eindelijk in de schijnwerpers verschijnen. Zo komt men aan de toedracht en tot een uitkomst van iedere zaak. Ik ken geen enkele rechtszaak, waar men ermee in het midden begint. Op zo’n wijze komt men nimmer tot de waarheid. En er bestaat volgens mij geen “halve waarheid”. Nederland heeft om de zaken te verdoezelen en de mensen, waaronder de nabestaanden zand in de ogen te strooien, als afleidingsmanoeuvre, steeds de Mozes en Aaronkerk willen open stellen, nu zelfs als traditie en stimuleert valse geschiedschrijving. Zeer belangrijke dossiers in verband staand met desbetreffende zaak, zijn weg gefutseld en verdonkeremaand.

  Als voorbeeld genomen, was er via het televisieprogramma Peter R. de Vries een reconstructie over een laffe moord op een vrouw in Nederland gepleegd door een man. Deze dader bracht de vrouw door wurging met een koord van een klokradio, om het leven en is gevlucht en naderhand nooit gepakt. Het onderzoek wees uit dat deze dader een huurmoordenaar bleek te zijn, na onderzoek. Degene die de moordenaar had ingehuurd werd vervolgd en moest voor de rechter verschijnen. Vanwege onvoldoende bewijs werd degene die de moord in mekaar had gezet berecht, vastgehouden en later vanwege onvoldoende bewijs vrijgesproken. Na twintig (20) jaar bleek deze persoon die de moord had beraamd alsnog schuldig, maar de zaak was naderhand ook verjaard, dus de man ging vrijuit. Dit voorbeeld laat zien, dat geen enkele rechtszaak, men ermee middenin begint. Vooral waar er duidelijke aanwijzingen van andere betrokkenen zijn.

  Nederland die bruikbare dossiers in deze zaak, zo achteloos, onachtzaam en onverschillig demonstratief verduisterd, heeft totaal geen recht van spreken en mag vanwege dit zwaar vergrijp niet meer naar worden geluisterd. Het is hierdoor allemaal duidelijk en staaft het vermoeden als aanstichter en grote betrokkenheid.

  Desalniettemin ben ik voorstaander dat Nederland als elke andere betrokkene binnen deze affaire ook amnestie wordt verleend.

  Een verzoek richt ik aan de zogenaamde juristen – lees: – de ik red mij eigen hachje juristen – in Nederland om de zogenaamde lezingen e.d. te staken en de democratie in Suriname te RESPECTEREN. Tenzij men zich de “hoon en rancune” van de Nederlandse “democratie” wil/kan trotseren. Een zaak belicht je in de verste verte nooit eenzijdig of van een kant.

  Voor de duidelijkheid: de Waarheidscommissie in Suriname moet de ruimte worden gelaten om haar werk naar eigen inzichten te doen en in te richten. Panka zegt onomwonden terecht consequent: “We praten niet meer over straf, maar wel over waarheid en verzoening”. Deze Waarheidscommissie dient om het voornoemde gesteld door Panka, daarom duidelijk de naam te dragen van: Waarheids- en verzoeningscommissie. Moge het zodoende voor elkeen duidelijk zijn. Het doel is duidelijk. Op die manier kan deze gehele affaire uiteindelijk naar de geschiedenis worden verwezen.

  Derhalve wens ik Ricardo Panka heel veel succes toe als voorzitter van deze Waarheidscommissie om op z’n minst dichter bij de waarheid te komen, dan totnogtoe het geval is geweest. Wij Surinamers zijn geen barbaren en moeten niet worden gedwongen tot barbaars gedrag.

  Mensen/landen die elkander hebben afgeslacht als zijnde beesten, zie Eerste en Tweede Wereld, voornamelijk de BRUTE vervolging van de Joden, hebben totaal geen recht van spreken en dienen zich het beste ver Waarheid en Verzoening van anderen te houden. Het is gespeelde en RESPECTLOZE komedie. Er ligt in Europa nog voldoende stof en werk om de vervolging gepleegd van de Joden recht te trekken. Dat moet hun beslommering zijn in Europa, met name in Nederland. Maar niet jonge in opkomst zijnde landen gebruiken als verbloeming, om hun blazoen op te poetsen en hun te grabbel geraakte ethiek in “eer” te herstellen.

  Suriname komt op haar volwassen manier wel uit.

  Deze nabestaande, de neef en peetzoon van de GROTE PROMINENTE SURINAAMSE ZOON, wijlen Cyrill Daal, staaft en erkent de zin en nut van deze Waarheids- en verzoeningscommissie.

  Waarheids- en verzoeningscommissie, PROFICIAT!

  AUTHENTIEK en INTEGER!


  Maak melding

 21. Waarheids- en Verzoeningscommissie. Dat is democratie op hoog niveau. Zo alleen kan de aap uit de mouw komen. Dat het naderhand een revolutie betrof/betreft moge dat ook duidelijk zijn. De vermeende – voor een ieder duidelijke – betrokkenheid van Nederland – welke het licht niet kan verdragen – kan ook eindelijk in de schijnwerpers verschijnen. Zo komt men aan de toedracht en tot een uitkomst van iedere zaak. Ik ken geen enkele rechtszaak, waar men ermee in het midden begint. Op zo’n wijze komt men nimmer tot de waarheid. En er bestaat volgens mij geen “halve waarheid”. Nederland heeft om de zaken te verdoezelen en de mensen, waaronder de nabestaanden zand in de ogen te strooien, als afleidingsmanoeuvre, steeds de Mozes en Aaronkerk willen open stellen, nu zelfs als traditie en stimuleert valse geschiedschrijving. Zeer belangrijke dossiers in verband staand met desbetreffende zaak, zijn weg gefutseld en verdonkeremaand.

  Als voorbeeld genomen, was er via het televisieprogramma Peter R. de Vries een reconstructie over een laffe moord op een vrouw in Nederland gepleegd door een man. Deze dader bracht de vrouw door wurging met een koord van een klokradio, om het leven en is gevlucht en naderhand nooit gepakt. Het onderzoek wees uit dat deze dader een huurmoordenaar bleek te zijn, na onderzoek. Degene die de moordenaar had ingehuurd werd vervolgd en moest voor de rechter verschijnen. Vanwege onvoldoende bewijs werd degene die de moord in mekaar had gezet berecht, vastgehouden en later vanwege onvoldoende bewijs vrijgesproken. Na twintig (20) jaar bleek deze persoon die de moord had beraamd alsnog schuldig, maar de zaak was naderhand ook verjaard, dus de man ging vrijuit. Dit voorbeeld laat zien, dat geen enkele rechtszaak, men ermee middenin begint. Vooral waar er duidelijke aanwijzingen van andere betrokkenen zijn.

  Nederland die bruikbare dossiers in deze zaak, zo achteloos, onachtzaam en onverschillig demonstratief verduisterd, heeft totaal geen recht van spreken en mag vanwege dit zwaar vergrijp niet meer naar worden geluisterd. Het is hierdoor allemaal duidelijk en staaft het vermoeden als aanstichter en grote betrokkenheid.

  Desalniettemin ben ik voorstaander dat Nederland als elke andere betrokkene binnen deze affaire ook amnestie wordt verleend.

  Een verzoek richt ik aan de zogenaamde juristen – lees: – de ik red mij eigen hachje juristen – in Nederland om de zogenaamde lezingen e.d. te staken en de democratie in Suriname te RESPECTEREN. Tenzij men zich de “hoon en rancune” van de Nederlandse “democratie” wil/kan trotseren. Een zaak belicht je in de verste verte nooit eenzijdig of van een kant.

  Voor de duidelijkheid: de Waarheidscommissie in Suriname moet de ruimte worden gelaten om haar werk naar eigen inzichten te doen en in te richten. Panka zegt onomwonden terecht consequent: “We praten niet meer over straf, maar wel over waarheid en verzoening”. Deze Waarheidscommissie dient om het voornoemde gesteld door Panka, daarom duidelijk de naam te dragen van: Waarheids- en verzoeningscommissie. Moge het zodoende voor elkeen duidelijk zijn. Het doel is duidelijk. Op die manier kan deze gehele affaire uiteindelijk naar de geschiedenis worden verwezen.

  Derhalve wens ik Ricardo Panka heel veel succes toe als voorzitter van deze Waarheidscommissie om op z’n minst dichter bij de waarheid te komen, dan totnogtoe het geval is geweest. Wij Surinamers zijn geen barbaren en moeten niet worden gedwongen tot barbaars gedrag.

  Mensen/landen die elkander hebben afgeslacht als zijnde beesten, zie Eerste en Tweede Wereld, voornamelijk de BRUTE vervolging van de Joden, hebben totaal geen recht van spreken en dienen zich het beste ver van Waarheid en Verzoening van anderen te houden. Het is gespeelde en RESPECTLOZE komedie. Er ligt in Europa nog voldoende stof en werk om de vervolging gepleegd van de Joden recht te trekken. Dat moet hun beslommering zijn in Europa, met name in Nederland. Maar niet jonge in opkomst zijnde landen gebruiken als verbloeming, om hun blazoen op te poetsen en hun te grabbel geraakte ethiek in “eer” te herstellen.

  Suriname komt op haar volwassen manier wel uit.

  Deze nabestaande, de neef en peetzoon van de GROTE PROMINENTE SURINAAMSE ZOON, wijlen Cyrill Daal, staaft en erkent de zin en nut van deze Waarheids- en verzoeningscommissie.

  Waarheids- en verzoeningscommissie, PROFICIAT!

  AUTHENTIEK en INTEGER!


  Maak melding

 22. Panka=de duivelse advocaat from Hell.

  Dus volgens Panka gaan de amnesialijders in jasje en hemd gestoken ons de gruwelijke daden die zij gepleegd hadden in Fort Zeelandia en de afslachting van de 15 moedige burgers,breedlachend aan een troepje medehandlangers de zogenaamde ‘waarheidscommissie’vertellen zonder bang te hoeven te zijn voor gevangenneming.want hun vrijheid is al veilig en de garantie hiervoor is AMNESTIE’Het is om te huilen te zien hoe Suriname in de greep is van de grootste misdadigers allertijden.
  God sta ons bij.


  Maak melding

 23. Voor wie het nogsteeds niet weet.

  De amnestiewet is onomkeerbaar, aangenomen door de hoogste orgaan van het land de DNA en is afgekondigd.

  De Surinaamse Grondwet staat toe dat de DNA Amnestie mag en kan verlenen aan wie en hoe die wil.

  Dat is precies wat Panka zegt, wij de DNA zijn het hoogste orgaan in het land en we hebben amnestieverleend. Dus wie over straf wil praten mag maar daar zal het nooit van komen.

  De Surinamers zijn moe om gegijzeld te worden met het 8 dec verhaal, ze zijn bevrijd hiervan.

  De drogredenen die sommigen gebruiken is om nog twijfel te zaaien onder de Surinamers maar alleen het gepeupel zal dat blijven geloven. Ooit worden ze wakker en dan zullen ze merken dat ze al die tijd in een droom hebben geloofd.


  Maak melding

 24. Maandag 4 juni 2012 om 11:29 uur, door Zucht

  Hahaha clown.

  “het gaat hier over de waarheidscommissie en niet over…”

  Daar merk ik dus niks van. Elke keer wanneer nieuws is over Suriname hoor ik weer iets gerelateerd aan de Decembermoorden.

  Excuses, dat ik me aanpas. LOL


  Maak melding

 25. The Suriname chainsaw massacre;

  Wat is de bedoeling van deze poppenkast als de ‘beul van Paramaribo’, i’m-nasty, voor zichzelf heeft geritseld?

  Foetoeboi panka je geloofd toch niet dat die moordenaar bouta nu de waarheid zal vertellen.
  Of geld deze waarheidsmassacare & verzoening niet voor hem?
  Ik geloof niet in deze belachelijke waarheidscommissie!

  Ondertussen gaan de dreigementen gewoon door:

  “Werknemers van Milieubeheer worden thans het slachtoffer van manipulatie.
  Hen wordt voorgehouden op 8 juni aanwezig te zijn op het Onafhankelijkheidsplein, waar president Desi Bouterse een ‘meet the people campagne’ zal hebben met het volk.
  Nu al worden de werknemers gebombardeerd met dreigementen indien ze niet naar het plein zullen komen.”
  http://suriname.nu/101/dagbladsuriname.html

  Lieve ambtenaren, ga maar, we begrijpen het, we zullen je niet kwalijk nemen.
  Zeker niet op 8juni, want dat zitten we massaal voor de buis!


  Maak melding

 26. @Afu Sensie, Neerleggen bij een besluit van een rechtscollege doen we pas wanneer alle rechtsmiddelen, zowel nationaal ALS INTERNATIONAAL zijn uitgeput. Als jij wordt veroordeeld en je bent het er niet mee eens, dan staat het je ook vrij om in hoger beroep te gaan.

  Het staat genoemde juristen volledig vrij om hun visie te geven op het tussenvonnis van de Krijgsraad, waarvan de ONAFHANKELIJKE ICJ overigens meent – in tegenstelling tot Belfior – dat zij zich niet veilig voelen. Dit zou wel eens van invloed kunnen zijn geweest op het tussenvonnis. Vandaar dat ik er meer belang aan hecht dat de zaak op den duur naar internationaal niveau wordt getild.


  Maak melding

 27. Maandag 4 juni 2012 om 11:09 uur, door Afu Sensie

  Wacht maar tot ze bij jouw familie voor de deur staan en ze een broer of zus doodmartelen.
  Je hebt in elk land lafaards die wanneer de mensenrechten in het geding komen de andere kant opkijken.
  Lafaards zijn meelopers.


  Maak melding

 28. Als sommige mensen het woord “waarheid”in hun mond nemen, dan WEET je gewoon dat dat al een grote leugen is. En verzoening, JA, dat hebben wij toch allemaal mogen zien en horen van onze pa-eh, jungle-man en BAAS. Kong sor deng mang dat oenoe sabie sang na verzoenen en vergeven, wat een schouwspel was dat. Het leek net echt 😉 Maar als anderen via de achterdeur naar de pLesident willen gaan, dan woLden ze gesKopt.


  Maak melding

 29. Het Gino, het ICJ heeft dat vernomen uit bronnen. Weet je wat dat betekend? het is dus geen eigen waarneming, iedereen met politieke doelen kan het hun verteld hebben, zelfs staf van de Nederlandse ambassade bijvoorbeeld. Als de rechters het niet zelf aan de minister verteld wie zal voor die extra bewaking zodat ze zich veilig voelen zorgdragen?

  Tuurlijk staat het iedereen vrij, maar dan volgens de geldende Surinaamse wetgeving en internationale verdragen en dat is wat de rechters hebben toegepast in hun besluitvorming en die geldt nogsteeds. De amnestiewet is NIET tegen de Surinaamse grondwet en schend ook GEEN enkele internationaal verdrag.

  Let wel dit gaat niet om schending tegen de menselijkheid, iedereen die dat verklaard, verteld leugens. Probeer maar op internationaal niveau te tillen, we merken het wel, maar ik kan je nu al vertellen dat het een zinloze tiloperatie wordt. Niet ontvankelijk.


  Maak melding

 30. “Wacht maar tot ze bij jouw familie voor de deur staan en ze een broer of zus doodmartelen.”

  Bovenstaande reacties kan en mag je verwachten van zwakbegaafden die het verstand van een garnaal hebben, Deze zwakzinnigen snappen niet waarover het om gaat, dus dom geblaat van een ezel, is wat ons voorgeschoteld wordt.


  Maak melding

 31. Beste Delano,

  De Choenie’s en de Bekkers mogen niet meedoen, ze behoren tot Les Corps d’élite.

  Alleen corps du plebs mogen zitting nemen.
  Je weet wel:de doekhie’s, de pahlads de manglies, de grote destroyers van het district Nickerie.


  Maak melding

 32. Ik ben 100% eens met Mr. Ricardo Panka dat men niet naar achteruit moet kijken, maar naar vooruit. Er moet niet meer over amnestie gesproken worden, maar alleen over waarheidscommissie en verzoening. Dus er is werk aan de winkel.
  Het is nu de tijd voor waarheidscommissie en verzoening, zodat de echte waarheid boven tafel komt.
  Ik wil even buiten deze item gaan.
  NL is na dat hun Regering uit elkaar was gevallen weer met een vieze politiek bezig om zonder de verkiezing een coalitie VVD,CDA en Pvda te vormen. Ik vraag me af of dat Democratie is. Is NL een voorbeeldige land?


  Maak melding

 33. Wat voor zin heeft het om steeds te blijven tegenstribbelen.Een waarheids commissie is goed maar het strafproces moet ook doorgaan.En mensen die bewust de jaren ’80 hebben meegemaakt,zijn niet te porren voor een verzoening.Toen moest je dieven ijzer aan je huis aan brengen.Moest je voor zeven uur ’s avonds thuis zijn.Velen moesten toen begraafplaatsen schoonmaken omdat ze betrapt werden op straat na zeven terwijl ze alleen even langer gebleven waren in hun tweede huis.Deze mensen werden gestraft zonder door de rechter veroordeelt te zijn.

  Cobie.


  Maak melding

 34. Mag ik erbij zijn? Bij de zitting als een vd commissieleden bedoel ik!

  Nou ik ben nu al bezig de hoogste Mahonyboom voor de daders uit te zoeken. Hierna volgt de verzoening eventueel!!


  Maak melding

 35. @ T. R. Sleur kijk wel uit hoor, want deze soorten kunnen jou ook mee sleuren naar de Kazerne zoals in december 1980 en dan afmaken op de vlucht!

  Bouterse is aan het terroriseren wat jij niet door hebt en vervolgens noem jij democratische regering.
  Ben je nog niet achter gekomen dat een ieder in de maling is genomen?? Hoelang wil jij je ogen nog dicht doen of is het dicht gemaakt?? Doe eens open en dan zie pas wat de wereld is!!


  Maak melding

 36. @Afu Sensie,

  De letterlijke tekst in het rapport over vermeende dreiging luidt als volgt:

  “Meanwhile, the ICJ received credible reports that gave
  serious reasons to believe that the judges hearing the matter were under pressure from various sources, including from within the government of Suriname, to
  declare the charges inadmissible, and that some judges
  had concerns regarding their personal safety”.

  Ik hecht hier veel meer waarde aan dan aan de woorden van Belfior die per definitie al niet objectief is.

  De leden van de Krijgsraad hebben overigens slechts misdaden tegen de menselijkheid uitgesloten, zonder nadere motivering en ook is de amnestiewet SLECHTS getoetst aan art. 25 van het Amerikaanse mensenrechtenverdrag.
  Vergeet overigens niet dat dit slechts een tussenvonnis is. V.w.b. mogelijke strijdigheid met de Grondwet is het laatste woord nog niet gezegd. Daarovoor heeft de Krijgsraad immers de zaak weer op het bord van het OM gelegd, om uit te leggen waarom de AM meent dat er geen sprake zou zijn van inmenging (art. 131, lid 3).


  Maak melding

 37. Nederlandse jurist Gaetano Best:
  ‘8 December-vonnis voldoet internationaal niet’

  door Eliézer Pross

  04/06/2012 (DWT)

  Paramaribo – Het vonnis dat vorige maand door de Krijgsraad in het 8 December-proces is uitgesproken, zou de toetsing aan internationale maatstaven niet doorstaan door de vele vaagheden, onvolkomenheden en zelfs tegenstrijdigheden. “Het is een belangrijk vonnis. Maar het zou geen stand houden in een internationaal tribunaal”, zegt Gaetano Best, onderzoeker van het Amsterdam Center voor Internationaal Recht, in gesprek met de Ware Tijd.

  Tijdens een lezing vrijdagavond georganiseerd door het Comité Behoud Rechtstaat en Democratie, is het vonnis van 11 mei nader toegelicht door Hugo Essed, Stanley Marica (deken van de Orde van Advocaten) en Best. In zijn uiteenzetting toetste Best de argumenten en besluiten van krijgsraadpresident Cynthia Valstein- Montnor aan internationale verdragen.

  Herstel

  Hij was kritisch over het feit dat de rechter alleen aan het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens refereerde, terwijl er meerdere bindende internationale verdragen beschikbaar zijn, inclusief het moederverdrag der verdragen: het Verdrag van Wenen. Een ander punt dat hij aanhaalde is dat internationale verdragen voldoende mogelijkheden aan de Krijgsraad bieden om de aangepaste Amnestiewet van 5 april 2012 over te slaan. “De rechter kon meer hebben gedaan met de internationale verdragen”, luidde een deel van zijn analyse, terwijl hij op enkele vaagheden in het vonnis wees.

  “Ondanks het feit dat de uitspraak van 11 mei internationaalniet door de beugel kan, zou de Krijgsraad alsnog kunnen bewerkstelligen dat het vonnis wel zal voldoen aan internationale normen. Er is uitzicht op een bevredigende uitspraak”, zei Best. Marica wees erop dat de samenleving er gerust op mag zijn dat de zaak niet afgelopen is. “De Krijgsraad mag in haar tweede beurt verder. Ik beschouw dit als de eerste pijl, en verwacht dat zij nog meer pijlen op haar boog heeft”, zegt Marica.

  Krijgsraad bepaalt

  Hij wijst erop dat de sleutel nu is dat de Krijgsraad aan de Auditeur Militair (openbaar aanklager) heeft gevraagd om breedvoerig uit te leggen of de aangepaste Amnestiewet van 5 april inmenging is in het 8 December-proces en daarmee een schending van de grondwet. Hij roept de totale samenleving op om van zich te laten horen door middel van acties als dit te lang op zich laat wachten. Essed wijst erop dat de Krijgsraad door het vonnis de teugels in handen heeft gehouden door aan te geven dat de zaak niet oneindig geschorst moet blijven en dat zij de termijnen bepaalt.

  De juridische deskundigen wijzen erop dat de Grondwet en internationale verdragen erin voorzien dat zowel de krijgsraad als openbaar aanklager de Amnestiewet mogen toetsen. Deze zou überhaubt niet voldoen omdat ‘elke staat de verplichting heeft om moord te onderzoeken en de daders te berechten’.-.


  Maak melding

 38. De discussie zijn van een hoog zwarte humor gehalte. Van Dale geeft de volgende uitleg van Amnestie.

  am·nes·tie de; algemene kwijtschelding van straf.

  Het is wereldwijd gewoon dat er Amnestie gegeven wordt nadat schuld vastgesteld is en de straf bepaald is. Alleen in dictaturen (generaals) en bananenrepublieken doen ze het anders.
  Vaststellen van schuld en bepalen van de straf is een taak van de rechtspraak en niet aan het parlement.

  De parlementsleden die dus buiten de internationale verdragen en de grondwet om (niet ingrijpen in een lopend proces) met een Amnestie wet proberen vervolging te beëindigen, uitspraak van schuld te voorkomen en strafbepaling willen verhinderen veroordelen daarmee zelf de verdachten als SCHULDIG. Er moet namelijk iets kwijtgescholden kunnen worden.
  Kwijtschelding van rechtsvervolging is echt iets anders! Dat heet seponeren.

  Men kan immers alleen maar straf kwijtschelden als iemand straf toekomt en de straf bepaald is door de bevoegde rechtbank. Het staat dus voor de 28 assemblee leden die in ’s landsbelang een amnestiewet goedkeuren vast dat de verdachten schuldig zijn!!!!
  De amnestiewet wordt door deze 28 DNA leden zo belangrijk gevonden, dat men bereid is het land internationaal belachelijk te maken en heel veel vertrouwen beschadigt.
  Dat Rutte vaststelt dat dit vervelende gevolgen zal hebben is geen dreigement (hoe kan hij een autonome staat op 8.000 km afstand bedreigen, dat durft hij niet) maar een bezorgde waarschuwing door een bevriend staatshoofd en een vaststelling van onvermijdelijke nare gevolgen.

  De rol van Nederland wordt schromelijk overdreven en is niet meer dan afleiding. Genuanceerde uitlatingen, die binnen de Nederlandse context geplaatst moeten worden, worden als bliksemafleider uit hun verband getrokken. In Nederland is deze hele zaak een van de vele, business as usual, niemand is er mee bezig zelfs niet al worden we voor langzamerhand voor Massamoordenaars uitgemaakt, samenzweerders etc. Het kan ons niet opwinden alleen maar vermaken.

  Met betrekking tot het laatste (samenzweerders) hoeft men niet te sneuvelen in voor 60 jaar opgeborgen dossiers maar hoeft DDB alleen maar een indringen gesprek met zijn coalitie partner te voeren om te weten te komen hoe niets zeggende de samenzweringskwaliteiten van Nederland zijn. Als Nederland op het vlak samenzweren ook maar iets voorstelde was Ronny wel succesvol geweest met zijn opstand en hadden we al een hele poos niets meer van DDB gehoord.

  Als Suriname niets meer met Nederland te maken wil hebben prima maar stuur dan aub alle voedselhulp door naar een plaats waar men er wel blij mee is, doe dan geen beroep om allerlei Medische assistentie, koop dan geen lesmethoden in Nederland etc, etc. en laat SLM dan maar via Parijs vliegen (Frankrijk is immers de nieuwe poort naar Europa). Als alle hulp en steun uit Nederland zou kommen te vervallen valt in de portemonnee van de Surinamers zeker 15% van het besteedbaar inkomen weg.

  Beheers jullie aub een beetje en kijk met wat meer nuance naar de feiten.

  Suriname bwijst zich zelf een slechte zaak met deze Amnestie wet omdat een regering die dit soort wetten nodig heeft publiekelijk aan geeft geen betrouwbare partner te zijn.
  De gevolgen zijn zichtbaar aan het worden:
  1) de VS ambassadeur bezoekt het proces.
  2) de VS ambassadeur doet heel stevige uitspraken tegen Suriname.
  3) de EU is heel erg grof jegens haar gastheer bij de EU ACP parlementaire bijeenkomst.
  4) de artikel 8 discusie is heel erg uit de hand gelopen.
  5) de amnestiewet zal zeker door internationale rechters getoetst worden waarna Suriname (even voor uitlopend) haar zoveelste veroordeling zal krijgen. Suriname erkend immers de betreffende internationale rechtscolleges en zal haar vonnissen moeten uitvoeren.

  Suriname moet naar China voor een financieringsdeal van $ 50.000.000 (voor wat huisjes etc) of wel nog maar 1% van de oorspronkelijke Memorandum of Understanding.
  Hoever kun je in 22 maanden achter uitgaan.
  Niemand zal er echt investeren zonder zekerheid van betaling buiten Suriname (door donoren, sponsoren, inter amerikaanse ontwikkelingsbank, etc).


  Maak melding

 39. ERRATUM

  Voorbereiding waarheidscommissie Suriname in volle gang.

  Lees

  Voorbereiding halve waarheid(scommissie) Suriname in volle gang.


  Maak melding

 40. Maandag 4 juni 2012 om 12:20 uur, door T. R. Sleur

  Tjonge wat klets jij zeg.
  Praat eens met de zoon of kleinzon van Daal.
  Je kan ze spreken aan de waterkant.

  Drie jaar terug sprak ik daar de weduwe nog.
  Die hebben wel een ander verhaal.

  In de middag van 8 december werd Daal opgepakt en naar Fort Zeelandia gebracht, waar al meer tegenstanders van het regime vastzaten. Daal werd met Surendre Rambocus, Jiwansingh Sheombar, Jozef Slagveer en André Kamperveen naar de kamer van Bouterse gebracht. Hij zou daar voor Bouterse op zijn knieën zijn gevallen om te smeken voor zijn leven, en zou vervolgens door Bouterse eigenhandig zijn gecastreerd omdat Bouterse al dat gesmeek niet mannelijk vond. Daarna werd hij doodgeschoten door middel van meerdere schoten in de buik. Volgens ooggetuigenverslagen was hij ook in zijn gezicht mishandeld.
  Daal ligt begraven in het midden van de begraafplaats Annetta’s Hof te Paramaribo. De Moederbond heeft op het graf een groot grafmonument laten plaatsen. Voor het gebouw van de Moederbond staat een standbeeld van Daal. Pogingen van de vakbond om een straat of een deel van een straat te laten vernoemen naar Daal hebben nog geen resultaat gehad.

  Eerst een rechtzaak. Deze moordenaar in de boeien.


  Maak melding

 41. Bouta denk aan Charles Taylor,die dacht ook dat hij onkwetsbaar was maar nu is hijn de l…….l,we hebben je op de korrelsmerige bandiet met je zoetgevooisde comercials betaald door de Surinaamse belastingbetaler,jij houd wel van de mensen,jij houd er maar van een en dat is DDB smerige hond,ik ken je nog uit Seedorf in Duitsland 1968 sergeant sportinstructeur!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 42. Aan iedereen die tegen mensenrechtenschendingen is.
  Laat jou niet van de wijs brengen door een paar paarse landverraders, A.U.B ga door met het vertellen van de waarheid. Wij die van Suriname houden verkopen onze ziel niet aan de DUIVEL.


  Maak melding

 43. @wijna1,

  Nu snap ik het echt niet meer ik raak van u helemaal van streek.
  En ik maar denken dat u een aanhanger bent van de kleine ingie!

  Excuses voor mijn stoute reactie op de forum inzake macht misbruik politie agenten


  Maak melding

 44. “Mungra: Nieuwe generatie denkt aan ontwikkeling, niet aan 8 December
  Monday 4 June
  PARAMARIBO – In gesprek met ‘Info Act’ zegt Asha Mungra, voorzitter van de Unie van Surinaamse Vrouwen (USV), dat de huidige generaties denken aan ontwikkeling van het land en niet aan 8 December. Zij wees erop dat vorige politieke partijen die aan de macht waren steeds wanneer er verkiezingen in zicht kwamen weer de kwestie 8 December uit de ijskast haalden, terwijl er geen ontwikkeling op te merken viel.

  Zij is de mening toegedaan dat de maatschappelijke problemen opgelost moeten worden. Het volk wil onder meer woningen, seksueel molest van kinderen moet aangepakt worden en vroegtijdige schoolverlaters hebben opvang nodig. De huidige generaties hebben hun hoop gevestigd op president Bouterse van wie zij denken dat hij ontwikkeling kan brengen.”

  ————————————————–
  Ja zo is dat. Niets meer dan de waarheid.

  En bovenstaande heeft de huidige regering ook begrepen, dus gaat het land ook ontwikkeld worden.

  En wat willen sommige mensen, de beste President die Suriname ooit heeft gehad berechten. Omwille van het landsbelang, ontwikkeling en rust, krijgen we een waarheidscommissie. No more 8 dec, het is afgelopen.

  Lees maar onderstaande, zo is het gezegd en zo gaat het gebeuren. Ik begrijp ook dat sommige mensen dat niet leuk vinden.

  —————————————-
  “Minister Abrahams ziet rooskleurige toekomst
  Monday 4 June
  PARAMARIBO – Minister Ramon Abrahams van Openbare Werken & Verkeer (OW&V) ziet de toekomst van Suriname heel rooskleurig tegemoet. De bewindsman is pas teruggekeerd uit China waar hij bepaalde overeenkomsten voor Suriname heeft getekend. Hij sprak op Radio 10 over huisvesting, de nieuwe highway en het asfaltteringsproject van de regering. Met de firma Dalian is een contract getekend voor het bouwen van duizend volkswoningen. Vijfhonderd op Richelieu in Commewijne en de andere 500 woningen zullen verspreid in het binnenland gebouwd worden.

  De highway naar het zuiden zal getrokken worden over de bestaande weg naar Paranam en krijgt twee rotonden en zes fly-overs. Er komt een nieuwe weg van Southdrain (Nickerie) naar Apoera en de Ringweg wordt doorgetrokken naar Weg naar Zee. Gesprekken met de familie Gummels zijn in een afrondende fase daar de familie nu wel bereid is gevonden delen van hun terreinen af te staan voor het doortrekken van de Ringweg naar het westen toe.

  Abrahams is ervan overtuigd dat als alles vlot verloopt Suriname in 2015 een heel ander gezicht zal hebben.”

  ————————————————


  Maak melding

 45. Ai Gino,

  ““Meanwhile, the ICJ received credible reports that gave serious reasons to believe that the judges hearing the matter were under pressure from various sources, including from within the government of Suriname, to declare the charges inadmissible, and that some judges had concerns regarding their personal safety”.”

  Aan bovenstaande hecht je meer waarde, dan aan de woorden van de rechters zelf.

  Zoals ik al eerder zei, is het ICJ bezoek een farce geweest, lees maar goed “credible reports …… to believe”, maw hij heeft niets waargenomen, hij heeft zich laten adviseren door ANDEREN, wie zijn die anderen precies????

  Dat jij daar meer waarde aan hecht, zegt heel veel over jou, of je snapt niet hoe het werkt of het maakt je totaal niet uit, als Suriname maar niet positief ter sprake komt. Waar ik meer belang aan hecht is hetgeen de Surinaamse minister communiceert, dat is voor mij belangrijk.

  Dat is eerste hand, daar kan je hem weer vragen over stellen. ICJ daarentegen is allang klaar met Suriname, niemand die de advocaat vragen kan stellen, zijn rapport is misschien door iemand van de Nederlandse ambassade geschreven, weet jij veel, maar op zich maakt het voor jou ook niet uit, he.

  De AM is al duidelijk geweest, hij kan en mag niet toetsen, hoort het CH te doen, die nog niet bestaat, dus einde verhaal. Met de verwijzing naar de AM heeft de krijgsraad alleen tijd willen rekken, linksom of rechtsom, het is einde verhaal voor dit proces.

  Jojo zegt

  “Het is wereldwijd gewoon dat er Amnestie gegeven wordt nadat schuld vastgesteld is en de straf bepaald is.”

  Zo, hoe verklaar je dat er amnestie is verleend in 1992 door front, er is nl ook geen schuld vastgesteld en natturlijk geen straf bepaald. Wat sommige mensen allemaal kunnen verzinnen, lappen tekst nochtans vol met koeterwaals.

  Mi ede.


  Maak melding

 46. Waardheidscommissie gaat de staat onnodig veel geld kosten,terwijl de waarheid toch niet naar boven zal komen.
  Deze verdachten leven met hun eigen waarheid,die heel makkelijk geloofd worden door mensen met half verstand.
  oftewel mensen met een afu consensie.


  Maak melding

 47. Jullie mogen met waarheidscommissie en amnestie komen Bouterse en zijn bende staan te boek als criminele moordenaars en dat kan niemand uitwissen.het is wel opvallend dat degenen die op de podium beweerde dat ze onschuldig zijn de hele rechtssysteem van Suriname op zijn kop zetten om hun terechte veroordeling te voorkomen. Hosni Mubarak is nou over de 80 toch wordt het voor levenslang achter de tralie gesmeten. Charles Taylor is voor 50 jaar de bak in gesmeten dit zijn allemaal bewijzen dat mensenrechtenschenders waar ook ter wereld hun straf niet ontlopen.Mladic, Karadzic wachten hun straf rustig af in Den Haag.


  Maak melding

 48. Abrahams is selling roadmaps to a fools paradise, die luchtkastelen en hoge torens worden steeds groter en hoger.misschien kan hij beginnen met de bestaande wegen die geen wegen genoemd kunnen worden op te knappen.


  Maak melding

 49. Een ding moeten jullie op dit forum goed onthouden:reageren jullie niet op nonsens van onze paarse ezel,die totaal geen gevoelens en emotie’s heeft.Ik bedoel dus de enige echte hersenloze paarse ezel afu sensie.Die man is zwaar gestoord.
  NA WANG LAW MAN


  Maak melding

 50. Afu Sensie: slaafje van Bouterse, volgzame Paarse Ezel zonder moreel besef. Propagandist van de duivel. Kopieerder van leugenachtige staatspropaganda…..


  Maak melding

 51. En ik had het voorspeld.

  ” Ik begrijp ook dat sommige mensen dat niet leuk vinden.”

  Wie komen op de proppen dansen Buriki Vene en de genetisch defecte pigmentloze geboren hypokriet henk molenaar.

  Ze krijgen letterlijk diaree van de ontwikkelingen in Suriname, hun dom geblaat wordt teniet gedaan met feiten en de waarheid. De buriki vene schreeuwt mensen niet reageren, de andere huilt in arren moede propoganda. Ik zie hem al denken het is niet eerlijk, dat was niet de bedoeling dat Suriname ontwikkeld zou worden, daarvoor zit ik niet dag en nacht op waterkant.net met leugens en mijn banale postings.

  Ezeltjes van me, niet geweend jullie hebben nog altijd je minnetjes.

  En die arme medusa achteraan hobbelen als een kip zonder kop, dit is van hem verworden, een figurant.

  Deze twee zielige hoopjes mens zien het blijkbaar niet meer zitten, zoveel onrecht wordt ze aangedaan met waarheden.


  Maak melding

 52. Henk Molenaar/Medusa
  Hhahahahahaahahahahaahahahahahaha ik kom niet meer bij van het lachen.
  Paarse ezels zijn zo voorspelbaar.Het loopt precies zoals ik het heb bedacht.Hhahahahaaha gheghegheghge


  Maak melding

 53. Al zou Panka erin slagen het hele universum in hun waarheidscommissie zitting te laten nemen, ik zou hun waarheid niet geloven en me er altijd tegen verzetten. De daders moeten, als ze schuldig zijn, gewoon berecht en gestraft worden. Verder wil ik niets horen over amnestie, waarheidscommissie of dat ze vergeven zijn door God, dat mogen ze van mij in hun vrije tijd en in hun eigen club en kerk bekokstoven, zonder dat het consequenties heeft voor het strafproces. De aardse rechters moeten recht spreken, zijn ze helemaal gek geworden om weerloze mensen zomaar zonder vorm van proces te executeren, alleen het idee dat ze denken dat zo iets ongestraft kan blijven is al misdadig.


  Maak melding

 54. Aha,
  Nu zal ook het wie, waar, wat, waaorom, wanneer en hoe rondom deze shwarte bladzijde uit onze historie aan de orde komen. O wee lafaards verworden tot helden en helden tot lafaards. Is ff was dat het vraagstuk???


  Maak melding

 55. “We praten niet meer over straf, maar wel over waarheid en verzoening”zegt Pan-ka tegenover Radio 10.Weet deze wel waarover hij praat?Zijn ze weer bezig met een Self-made wet?Panka, heb je ooit van een tusenvonnis gehoord?Voor jou en de paarse ezels een afgedane zaak.Voor ons(nabestaanden) en Internationaal een ander taal.Spoedig volgt de uitspraak.Je kan wetten blijven maken totdat je grijs of paars wordt.Er wordt daarmee echt niets bereikt.Bermwetten kent het Internationaal Strafhof niet.Mr.Best,Marica en Essed hebben duidelijk uitleg gegeven.Veel plezier met jullie bermwetten.

  @ En Ferdinand Hossenbux, hebben ze jou uit die paarse tent geschopt.Kan je niet langer in de zon staan.Heb je soms ook dat rood spul aan je vingers?Het is nu al kwart voor twaalf en de tijd staat niet stil.Zo te zien hebben ze het druk met de concept-wetten.Veel plezier.Wij blijven jullie gangen volgen en genieten van het toneel.

  Danitia


  Maak melding

 56. @Afu Sensie, ik hecht meer waarde aan het rapport van de onafhankelijke ICJ dan aan de woorden van Belfior die BEWEERT dat de rechters te kennen zouden hebben gegeven dat zij zich veilig voelen.


  Maak melding

 57. Maar het is wel lachen met AFU SENSIE. Het is net die minister van informatie van Saddam Hussein. ontkenning… ontkenning… ontkenning dat ze ten onder gaan…….


  Maak melding

 58. Ik vind dit weer zo ziekelijk van Panka. Hij is de touch met het volk helemaal kwijt en is met niets anders bezig dan proberen te profiteren vanuit zijn eigen positie van al die privileges – door nog eens te proberen mooi weer te spelen in dienst van een drugsdealer en een moordenaar.
  “We praten niet meer over straf, maar wel over waarheid en verzoening”. Prima: begin dat dan eerst met de gevangenen van Santo Boma en Hazard. Die hebben veel mindere misdrijven begaan.


  Maak melding

 59. Paraman,

  In normale democratieën is het de plicht van de Militairen om land en volk te beschermen.

  Het is absoluut niet de bedoeling om ongewapende burgers, midden in de nacht, uit hun bed te sleuren en meedogenloos af te maken.

  Die baas van je is een gewetenloze killer.
  Voor jou een pantoffel held voor mij een freaking murderer.
  Absoluut geen vraagstuk.


  Maak melding

 60. Op enkele na, hebben alle verdachten voor de krijgsraad de opdracht van hogerhand gehad om te liegen, gefabriceerde leugens voor te schieten en vooral aan selectief geheugenverlies te lijden. Er is altijd een civd spion aanwezig geweest om alles vast te leggen.
  Wie maakt mij wijs dat de verdachten voor de waarheidscommissie wel de waarheid zullen spreken….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.