Eigen intellect remt groei Surinaamse Marrons

61

PARAMARIBO, 4 jun – Je zou er niet meteen op komen vanwege de onwaarschijnlijkheid. Maar volgens opperhoofd Belfon Aboikoni van de Saramaccaners, is het eigen intellect vaak een zwak punt in de ontwikkeling van Marrons. De beter ontwikkelde Marron is al gauw geneigd alleen maar aan zichzelf te denken. De Saramaccaners maken daar geen uitzondering op.

Er wordt misbruik gemaakt van de eigen vooruitgeschoven positie. Met de enorme rijkdommen aan mineralen en hout in het binnenland wordt het er niet beter op. “Het zijn de ontwikkelde mensen die onderling vechten voor de rijkdommen. Wat nu gebeurt is niet goed”, zegt Aboikoni tegenover de Times of Suriname. In sommige gemeenschappen zien intellectuelen kans de rechten te verwerven over plaatselijke natuurlijke reserves.

Die worden dan tegen betaling afgestaan aan ondernemers. De gemeenschappen houden niets over. Erger nog, de mensen mogen voor hen ooit vrij gebied niet meer betreden. Aboikoni wil overleg met zijn stamgenoten om tot behoorlijke afspraken te komen. Hij ziet de Saramaccaners niet vooruitkomen zonder eenheid. Ondanks de rijkdom in hun gebied, zitten deze ruim dertigduizend Surinamers nog grotendeels zonder onder meer elektriciteit.

Bekijk ook:


61 REACTIES

 1. Jammer, jammer en nog eens jammer! Ik begrijp de egoisten niet!! wat een uitgehonderde varkens zeg!!

  Zo’n klein gemeenschap en dan dit nog!!!!!!

  Ik zou in overleg met z’n allen een compromie sluiten zodat een ieder van de vruchten tenminste een stukje zou proeven!! Hopelijk is het nog niet TE LAAT!!!


  Maak melding

 2. Het is natuurlijk heel menselijk dat er op rijkdombeluste figuren onder mensen zitten… zodra de oogjes in geldtekens veranderen is het karakter ook veranderd…. alles draait om rijkdom dan, ikke ikke ikke en de rest, juist. Ik hoop idd dat er een halt toegeroepen kan worden en dit niet nog verder escaleert. Opperhoofd Belfon Aboikoni wens ik oprecht heel veel succes !!!


  Maak melding

 3. Ja dat wist ik al lang ze dragen hun rechten over aan buitenlandse ondernemingen omdat ze zelf te lui zijn om te werken,lekker de hele dag in je hangmatje hangen je vrouwtje de kostgroneden laten verzorgen en de heledag op je luie reet liggen en je hand ophouden het zit de Suries in hun genen,ze kunnen er niets aan doen!!!!!!!!


  Maak melding

 4. Er wordt misbruik gemaakt van de eigen vooruitgeschoven positie. Met de enorme rijkdommen aan mineralen en hout in het binnenland wordt het er niet beter op.

  Het opperhoofd legt de vinger op de zere plek.
  Maar als ik bij het opperhofd langs kom krijg ik niks gedaan zonder eerste een fles rum te geven.


  Maak melding

 5. De djoeka’s,geschoold of niet,hebben steeds aan zichzelf gedacht.J.A Pengel wilde ze samen brengen in één groot gemeenschap in het binnenland.Zo zou het makkelijker zijn hun te scholen en van onder andere elektriciteit en stromend water te voorzien.Met de huidige gespreid systeem van dorpen kwam het te duur uit.Vooral het medische zorg is niet te doen.Maar de djoeka’s hebben niet gewild omdat zij ook een beetje macht zouden moeten afstaan aan het collectief.Hans Breeveld kan dit bevestigen al is hij een NDP er nu.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Wie heeft deze gaanman op het oog als hij spreekt over de ‘meer ontwikkelde marrons’? Deze Aboikoni heeft al sinds de binnenlandse oorlog geen enkel gezag meer. Het zijn Brunswijk (lees:AC)en de zijnen die daar de dienst uitmaken dus de politiek. Ik vermoed dat Aboikoni deze gasten op het oog heeft. In dat geval moet hij zijn volk oproepen niet te stemmen op de AC want aan het hoofd van deze partij staat een veroordeelde crimineel die een monsterverbond heeft gesloten met een andere crimineel (lees: Bouterse)!!!!


  Maak melding

 7. Belfon Aboikoni, ik zou zeggen dat er werk aan de winkel is om aan de mentaliteit van de marrons te gaan werken.

  =Helaas zijn de rijkdommen in het binnenland niet van de binnenlandbewoners.
  =Dat ze nog steeds niet voorruit komen heeft ook mede te danken aan zich zelf, dit omdat de jongeren een kans krijgen naar school te gaan en voordat ze de stad bereiken om verder te gaan studeren brengen de ouders hen om goud te gaan zoeken.
  Op deze manier heb je ook nooit een diploma op zak.

  =Elektriciteit mag er dan komen, maar moet ook betaald worden. Zie wat in Brokopondo is gebeurd toen de watermaatschappij geld van een aantal jaren terug wilde hebben. Nooit betaald.

  +Men moet leren dat NIETS gratis is.


  Maak melding

 8. @Jacobus, ik heb de verdeeldheid in het binnenland persoonlijk meegemaakt. Verschrikkelijk is dat. De stammen leven niet echt met elkaar.


  Maak melding

 9. Ik heb nog geen ontwikkelde Marron gezien wel een aantal domoren die achter DDB aanrennen in de hoop ook een paar kruimels mee te kunnen eten en natuurlijk de criminelen onder de Marrons die ongeveer 90% van het bestand uitmaken.


  Maak melding

 10. @wijna 1
  Een ieder heeft zijn eigen beleveniswereld… jij ook de jouwe, doe ons een lol en hou het voortaan maar voor je zelf!!


  Maak melding

 11. waar halen die idioten het idee vandaan dat ‘al die rijkdommen in HUN gebied’ van hun is???
  die binnenlandbewoners denken dat ze een soort super surinamers zijn en dat 80% van het land van hun is; overal waar ze ooit gelopen, gepist of gescheten hebben zou van hun zijn. de rest van ons onnozele stadsbewoners hebben onze grond per vierkante meter moeten betalen. hun dorpen zouden moeten worden gemeten en afgebakend, ze zouden net als de rest van ons moeten betalen voor hun grond en voor de rest hun dwaze bek houden.


  Maak melding

 12. Dit is niet vreemd. Zij staan nog in baby / kinderschoenen,sociaal en maatschappelijk gezien, en dus herkenbaar dat het kopieergedrag hoogtij viert. het komt echt nog wel als er een goede opvoeding ten grondslag ligt. Het heeft ook heel lang geduurd (generaties) eer de contractarbeiders dit te boven kwamen.
  Maar dan moet je wel een goede opvoeding meekrijgen en vooruitstrevend zijn.
  Dit zijn echter de essentiele punten die de inheemsen missen en dus zal het veel veel langer duren eer ze dit te boven komen.
  Maar inderdaad de graai cultuur in Suriname zal dit belemmeren. Kijk maar naar Ronnie en zijn familie en ja kijk maar naar de geschoolden die worden omgekocht (bijvoorbeeld Misikaba etc) met een dubbeltje terwijl ze moeten gaan voor hogere waarden en bedragen.
  Jammer maar waar.


  Maak melding

 13. J.Pinas
  Wat heb je voor de marrons gedaan? Ik vind dat je als voorbeeldfiguur meer respect moet tonen voor de gramman.
  Als hij zich kwaad maakt,zal dat komen doordat hij inziet dat de natuurlijke rijkdommen niet datgene brengen,dat hij han verwacht.Wat zou je de gramman willen aanraden?


  Maak melding

 14. @ Henk Molenaar:

  Nee, krabben-mentaliteit is wanneer één of meerderen uit de gemeenschap zich omhoog werken, de anderen (uit afgunst?) hem/hun weer terug omlaag halen. De “intellectuelen” “roven” de goederen. Waarschijnlijk zullen diezelfde “intellectuelen” de rest beschuldigen van krabben-mentaliteit. (“zie je, je wil niet dat ik vooruit kom”).

  @iedereen:
  Meneer Aboikoni: Dit is niet iets van nu. Als sinds het bestaan van de Surinaamse politieke partijen hebben ze hun volgelingen stelselmatig beroofd, in navolging van de Nederlanders, maar vaak nog erger. De ene meer, de andere minder, de huidige veelvuldig, ook in de jaren ’80. Pengel was een boef, Wijdenbosch was als Pengel, maar erger en Bouterse was een combinatie van Idi Amin en Pengel. Nu is hij alleen maar als Chavez, maar dan zonder moraal en zonder geld.

  Voorts ben ik het eens met gandamang dat de rijkdommen van Suriname IEDEREEN toebehoren, niet alleen de binnenlandbewoners, maar laten we eerlijk zijn, zij krijgen het minste. ik geef ook weer toe dat dat gedeeltelijk aan hun ligt.

  @ B.rundwijk:

  Ooit van Vinji Haabo gehoord? Zoek hem maar op op Google. Ik denk niet dat zelfs Einstein hem zou hebben nagedaan in zijn situatie. Onderschat niemand. Intelligentie is niet raseigen, het is een attitude.

  Ik heb vaker gepleit voor MOREEL LEIDERSCHAP. Zolang we geen leiders kiezen die naast cognitieve capaciteiten ook fatsoen, moraal en principes hebben, zal dit blijven gebeuren. Van Front naar NDP is dus van de regen in de drup, van de wal in de sloot, van een hoopje poep met kleine vliegen naar EEN ENORME HOOP SCHIJT MET VLIEGEN ZO GROOT ALS TWINOTTERS.


  Maak melding

 15. De marrons in Suriname denken dat alles in het binnenland hun toekomt maar dat de lasten voor de centrale overheid zijn.

  Het klote vonnis van de VN (Samaaka case) is echt niet goed voor Suriname, echt niet. Lees net op DWT dat de Saramaccaners nu een gebied van 9000 vierkante kilometer eisen waar de regering niet zonder hun toestemming economosche activiteiten mag ontplooien (maar zij geven die gebieden net zo makkelijk aan andere ondernemers)


  Maak melding

 16. in het algemeen is het zo,dat wanneer een djoeka/blakamang een titel heeft gehaald, kennis heeft vergaard,weet hij/zij niet hoe deze in de praktijk te toetsen..

  kijk maar om je heen, heel veel geleerden donker gekleurde mensen hebben heel goede opleidngen bekomen,maar kunnen deze kennis kundigheden niet in de praktijk toepassen..

  al willen ze,maar kunnen niet zelfstandig opereren een toekomst opbouwen..

  ze moeten in loon dienst overleven,

  helemaal niet rasistisch/denigrerend bedoeld,maar de harde werkelijkheid….


  Maak melding

 17. De mineralen in de bodem is eigendom van alle
  inwoners van Suriname en is niet het exclusieve bezit
  van een bevolkingsgroep!

  Excellentie Belfon Aboikoni heeft wel gelijk wanneer
  hij stelt dat de rijkdommen die in de bodem van hun
  woongebied zitten ook aangewend moeten worden om de
  woon en leeft omstandigheden te verbeteren. Maar
  hopelijk weet hij ook dat die rijkdommen van de totale
  Surinaamse gemeenschap is.


  Maak melding

 18. Jullie zijn een rem op eigen idiotie!!!
  Bijkans 5 maanden heeft het geduurd om die goeie man te begraven!!

  Terwijl jullie bezig waren met die idiote krutoe had Nickerie al geplant en geoogst!!


  Maak melding

 19. @wijna1,

  Sodeju man heb jij echt geen blonde kapsel op je kop met een klein snorretje op je hazenlip?
  Ik dacht dat ik we hier op deze forum elkaar zouden aanspreken op onze mentaliteit maar jij zit aardig aan de grens van nationaliteit.
  Niet iedere marron is een luie flikker. Er zijn een paar die het werk moeten verrichten en dat zijn de dames!
  Nu is de vraag hoeveel % van de marrons vrouwen zijn.
  Als dit meer is dan 60% dan wil dat zeggen dat ze maar 40% luie flikkers hebben.
  Tering ik ga me verschonen ik blijf bloeden met die onzin van jou!


  Maak melding

 20. @Midete en @Kolokolo, bedankt voor jullie(naar mijn idee)constructieve bijdragen bij dit onderwerp.

  @Jacobus, heb jij je ooit verdiept of tenminste geinteresseerd? dan had jij geweten dat zij verdeeld zijn door: 1)jouw Bakra basi,
  2) de taal,
  3) afkomst,
  4) wantrouwen jegens alles buiten hun eigen groep, wat heel goed te begrijpen valt(ken je geschiedenis, 5)Een beleid gericht op cohesie, en zeer waarschijnlijk meer waar dit vandaan komt.
  @wijna 1Ben jij een “brown nose” misschien? Zeg je dat ook van die Arabieren(luie reet) die zelf echt niet de olie uit hun gronden zuigen?
  @W. Home, thumps up!!


  Maak melding

 21. Weer een paar schoften die helemaal niets weten maar zonodig een mening of oordeel moeten hebben.

  Aboikoni is saramaccaner en geen aucaner(ndjoeka)
  Deze mensen zijn echt niet lui en zijn heel slimme mensen.
  Weer een aantal stomme gasten hier op dit form die zichzelf weer beter achten dan anderen.
  Ik begrijp nu waarom er altijd oorlogen zullen zijn en blijven.


  Maak melding

 22. Er is één ding wat ik al 35 niet begrijp als ik in Suriname kom.

  Ik heb nog NOOIT een winkel gezien in SU et een Marron als eigenaar. De eerste de beste Chinees die van de boot komt heeft na 4 weken meer bereikt dat een Marron die al 30 generaties in Suriname woont.

  Kan iemand mij dit zonder racistisch te zijn uutleggen?


  Maak melding

 23. @Henk,

  Dit heeft te maken met het levensstijl ook wel cultuur denk ik.
  Kijk je hebt culturen die meegaan met het kapitalisme en die doen dat door zaken op te zetten of te werken.
  Je hebt ook culturen die 99% conservatief ,maar op een of ander moment ook willen ze graag ook alle luxe van het kapitalisme.

  En het heeft te maken met een lange duur visie:
  De ene cultuur verdient geld, geeft een deel uit en spaart voor indien er slechte tijden aankomen.
  Je hebt ook culturen die geld verdienen en alles meteen opmaken want ze leven vandaag en morgen zien we wel verder. En als er niks te eten is gaan we weer het bos in!
  Of handjes omhoog stemmen op paars want daar hebben ze weer een maaltijd voor vandaag.

  Slogan voor de Pres is:
  Hè Pres wat eten we vandaag ?

  Maar effe zonder gekheid.
  Het heeft te maken met hoe we door het leven gaan.

  Ik ben in Afrika geweest daar zie je precies hetzelfde.
  Ga maar eens naar een luxe plek geef een local 5 dollar en hij komt de komende tijd niet meer opdagen op zijn werk. Ze malen je hele business kapot.

  Nogmaals ik wil niet zeggen dat ze allemaal zo zijn!

  Grtn piet


  Maak melding

 24. Als je als intellectueel marron naar Aboikoni gaat voor een gesprek, en je wil hulp bieden, dan luisteren ze toch niet naar jouw en hij laat je in gesprek gaan met dekapiteins en basjas. Dus waarpraat hij over.

  Ze hebben geen respect voor intellectuele saramacaanse jongeren. Die moeten alleen maar luisteren en ja zeggen.

  daag.
  Alfa


  Maak melding

 25. Wat mij opvalt bij de marron is dat met wel de lusten wil maar niet de lasten.
  Ze krijgen gratis water, electra en medische zorg en het binnenland is van hun met al haar rijkdommen maar de lusten worden wel betaald met belastingcenten van mensen die hard werken en de rijkdommen in het land behoort toe aan iedereen niemand heeft het recht om bepaalde gebieden te claimen, Suriname is een land en geen district.


  Maak melding

 26. Niet alleen de Marrons. Het bevoordelen van de eigen groep wordt door alle etniciteiten toegepast. De koelie, de Javaan, de Creool en alle anderen. Dit komt in elk land overal ter wereld voor. In Nederland zal een sekte als de VVD echt wel haar eigen “groep” bevoordelen. Ondernemers, middenstanders en mensen met geld zullen dus vaak VVD stemmen. Zo simpel is het.


  Maak melding

 27. 05 juni 2012

  Standvastig traditioneel denken en constructief wetenschappelijk denken en handelen lusten elkaar vaak niet.En juist daarin zit de kiem voor moderne veranderingen, voor de zelfbewustwording en het daarop handelen.

  Ik heb het al zo vaak op dit forum gezegd:’Mensen maak je niet bewust. Ze worden eens wel zelf bewust en zullen dan werken naar hun echte vrijheid. Jammer dan dat deze onderdrukten soms de nieuwe onderdrukkers worden.
  Ik denk dat dit nu het geval is bij de Saramaccaners. En de kans op uitstraling is groot!!
  Srika


  Maak melding

 28. @Henk Molenaar

  Je vraagstelling is in wezen al racistisch. Of je bent nooit in Su geweest of de klap van de molenwiek is nog niet uitgewerkt. Er zijn zat winkels met een Marron als eigenaar in Suriname. In de toekomst zullen het er alleen maar meer worden. De Marrons zijn bezig met een grote inhaalslag en jullie koloniale racistische boerenlullen zullen nog zwaarder teleurgesteld en gedeprimeerd raken van hun succes.


  Maak melding

 29. Beste Henk Dolenmaar:

  Ik kom al 30 jaar in Suriname en verblijf er 6 maanden per jaar.

  “Er zijn zat winkels met een Marron als eigenaar ” volgens jou.

  Ik ben benieuwd of jou stelling wordt gedeeld door anderen op dit forum.

  En beste Henk: Schelden en beledigen is een teken van zwakte en gebrek aan argument:

  “jullie koloniale racistische boerenlullen zullen nog zwaarder teleurgesteld en gedeprimeerd raken van hun succes”

  Beetje zielige man/vrouw ben je….


  Maak melding

 30. HENK MOLENAAR: Ik kom niet vaak in Surimaribo, 2003 was mijn laatste bezoek,en zal er voorlopig ook niet komen totdat DDB en zijn 40 rovers veilig en wel opgeborgen zijn op Santo Boma of de Scheveningse gevangenis.Ik heb net als jij ook nooit een marron als eigenaar van een winkel gezien, maar Zucht zou Zucht niet zijn als ik niet gelijk mijn voelhorens heb uitgestoken en info heb ingewonnen van ingewijden die het kunnen weten. Die bevestigen je waarneming, op enkele toko’s na in het verre binnenland, bestaan die niet.


  Maak melding

 31. Henk Molenaar en Pietje precies, kunnen jullie even je racistische kwak elders laten leeglopen. Ik heb ook nog nooit een witman of een indiaan in een zaak gezien. En nu zie je ook never de nooit een hindustaan, want de Chinese mensensmokkelaars hebben de nering al een decennium in een wurggreep, inclusief hun woekerwinsten.

  Ik zie ook nooit hindoestaanse bootsmannen langs sula’s manouvreren, ik zie ook nooit chinese landbouwers, gek he. Maar wel weer veel marronvrouwen die vooral aardvruchten verbouwen? Hoe zou dat nou komen?

  Dat jij je in je Afrikaanse resort geld hebt laten aftroggelen door de plaatselijke poolboy is je eigen stupide schuld…en 5 dollar, laat me niet lachen, in wat voor een gat vier jij je vakanties?

  Soms zou je bouterse gewoon gelijk willen geven. Een bombel in jullie achterwerk en gewoon achteroverleunen tot ie afgaat.


  Maak melding

 32. Koelies en stadNEGERS jullie mogen ons haten zoals jullie willen wij vinden dat niet erg, deze haat maakt ons meer sterker. Tien jaren geleden was er geen djuka als minister te vinden dit is het begin. pas op jullie bloeddruk.


  Maak melding

 33. @ marwina gratos en waar heb jij het over? wie was Pengel verdoomme! en nog een heleboel?? Hoe oud ben jij? heb je een beetje verstand? nou weet je wat? ga nog eens indiepen!! Muilezel!! je weet wel over de koelies en de stadnegers! wat is het verschil tussen een stadneger en een boitieneger?? beide kunnen naaien!! en nog veel meer!!!

  Wat jij wel weet is, is haten!!!! Het zit in jou!!


  Maak melding

 34. Marwina
  Ik ben van de stad maar haat geen mensen van het binnenland,mijn vrouw is Saramaccaner en ik weet wat voor goede mensen het zijn en vooral hardwerkend
  Deze argumenten die je hier leest zijn van mensen die meestal helemaal niets van een bepaalt persoon of bevolkingsgroep weten maar desondanks moeten ze toch maar weer laten zien hoe bevooroordeelt en stom ze zijn.
  Het zijn mensen die een europese visie hebben van deze wereld en al het andere dat niet daarin past is volgens hen waardeloos.
  Ik mag je vertellen wij hebben deze gasten reeds lang voorbij gestreefd en dat is het probleem.


  Maak melding

 35. Beste Wiep Ding: ik denk dat één van onze bekende Paarse Ezels minimaal 12 fake id’s heeft aangemaakt om zichzelf maar plusjes te geven.

  En ik daag onze vrienden: Jenke en Henk Dolenmaar om mij 2 winkels in Paramaribo e noemen waarvan de eigenaar een Marron is.

  Gaat ze niet lukken.


  Maak melding

 36. Beste Zucht: Dank voor je ondersteuning.

  Ik doe veel zaken in Suriname en weet waarover ik praat.

  En ik vroeg alleen maar naar de oorzaak waarom een Chinees net 3 weken van de boot het wel lukt om een eigen bedrijf/winkel te beginnen en een Marron die al 6 generaties in SU woont niet.


  Maak melding

 37. Beste jenke: “Soms zou je bouterse gewoon gelijk willen geven. Een bombel in jullie achterwerk en gewoon achteroverleunen tot ie afgaat”

  Case closed.

  Bouterse stort het land in de afgrond dankzij types als jij. Let op het woord “achterover leunen”.

  Daar zit precies de kern van jou probleem.


  Maak melding

 38. @Ché,
  ik heb wel degelijk interesse getoond in de djoeka.Vanaf ik het verhaal las van de ‘arme kleine djoeka’.Ik heb ze vaak gesproken in de kleine Saramacca straat.Maar gaande weg moest ik mij toch afvragen of hun egoisme en onverdraagzaamheid niet te ver ging.Daarom dat ik een bron vermeld die het beter kan uit leggen.

  Cobie.


  Maak melding

 39. @Marwina, (off topic)Ik (als foto-nengre)ga om met Saramacaners, Aluku’s(Boni), Ndjuka’s, Paramakaners, Cottica enz. Maar zij gaan (zo goed als niet)met elkaar om. Soms zijn er personen bij waarvan hun ouders van verschillende stammen komen, maar meestal vermijden zij elkaar als de p. Wat ik wil zeggen is, dat dat er géén éénheid is onder de verschillende stammen en ook niet alle stadsnegers denken hetzelfde over bosnegers. Ik denk zelf dat het denigrerende omslaat naar bewondering, respect en liefde althans voor de latere generaties. love an peace


  Maak melding

 40. @Jacobus, dat boek ken ik niet ik denk ook niet dat het mij kan inspireren wanneer ik jouw reactie lees…
  Een boek wat mij wel heeft geinspireerd is: “The destruction of African civilisation”, het maakt duidelijk waarom de wereld van vandaag er één is zoals ie is.


  Maak melding

 41. @ Henk Molenaar

  sinds wanneer is een volgepropte handelszaak met import Chinees prul verkopen de enige maatstaf voor het leveren van een economische bijdrage of indicatie van vooruitstrevendheid voor een hele etnische groep.
  Er zijn ook genoeg beroepsgroepen of vormen van ondernemerschap waarin bepaalde etnische groepen totaal niet voorkomen. (chinees in de landbouw)

  Daar zit het probleem met je racistische kulbijdrage.

  Zo nu nog tot 3 tellen en dan begint hopelijk het vuurwerk te spetteren. Ik hoop dat je geen kool hebt gegeten gisteren, dat geeft zo een rommel bij het opruimen.


  Maak melding

 42. Jenke:

  Graag hoor ik van jouw dat de maatstaf van economische bijdrage zodat we die kunnen toetsen aan de Marrons.

  Zoals je ziet hou ik het netjes en verlaag me niet tot jou geschreeuw en gescheld.

  Moet je ook eens proberen.


  Maak melding

 43. @ Henk Molenaar! even serieus! Een zijstraat van Molenpad is de cornelisstraat(Van dijk)! daar woonde ik in 1978! vanaf daar liep ik heel de stad! en nee hoor! nooit een Juka/marron winkrie gezien en tot nu toe niet! Dus die vraag mag je weg schrapen!!

  Onder of op de markt zijn ze wel met dobruduwas(Su Viagra) te verkopen!!

  Hoe kunnen zij twee winkels noemen? als er geen een is??


  Maak melding

 44. @ Henk Molenaar maak het niet zo moeilijk voor hen om twee winkels op te noemen als er geen is!! stel geen moeilijke vragen in het vervolg! hou rekening met ze!!

  Uchhhh, hmmmmm,pfffffff Tje potie


  Maak melding

 45. Beste Wie-Ding.

  Niemand anders kan mij minimaal 2 winkels noemen die door Marrons wordt gerund.

  Ik rust mijn betoog.

  Dank voor je bijdrage

  Case closed.


  Maak melding

 46. Woensdag 6 juni 2012 om 21:30 uur, door Henk Molenaar

  Hoi Henk,
  Jaag die djoeka’s nu niet in de stress want ik ben degene die graag stresst is haha…
  Hele goede simpele vraag die niemand kan beantwoorden zelf onze deskundige schijnheilige chaatjkoemar staat nu in zijn eigen kots te soppen!

  Wedden dat hij nu god erbij haalt!

  Grtn Piet uit België


  Maak melding

 47. Ha ha ha, die zogenaamde djoeka’s zoals jullie hier nog denigrerend schijnen te gebruiken, hebben zich wel vrij(van onderdrukkingen) gevochten, in leven (!)gehouden en hebben voor genoeg nageslacht gezorgd om zich over enkele generaties verspreidt, op te werken tot mini-ster?

  Nudaar zullen ook de condities worden bewerkstelligd om producten of diensten aan te bieden die gemaakt/geboden worden door deze(door mij wel zo gewaardeerde)groeppen.

  Respect!(wordt te weinig beoefend hier op dit forum)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.