China financiert bouw vijfhonderd huizen Suriname

86

PARAMARIBO, 1 jun – China maakt geld vrij voor de bouw van vijfhonderd woningen op de oude plantage Richelieu, in Commewijne. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. De bouw moet binnen enkele weken van start gaan. Over de financiering is onlangs overeenstemming bereikt.

Onduidelijk is nog of Chinese vaklui de huizen zullen bouwen. Bij vorige woningbouwprojecten is dit wel steeds zo geweest. Uiteraard gebeurde het steevast onder protest van de lokale aannemerij. Over de financiering is onlangs in China onderhandeld. Minister Ramon Abrahams vertoefde er met een delegatie. Gesproken is ook over wegen- en bruggenbouw en verdere ontwikkeling van de Surinaamse rijstindustrie.

Volgens Lackin is met name de aanleg van een snelweg besproken. President Desiré Bouterse beloofde al eerder een nieuwe snelweg naar de luchthaven te Zanderij. “Het streven is dat eind juni de bouw start van de eerste huizen te Richelieu”, aldus Lackin. Ook in andere dichtbevolkte districten moeten soortgelijke projecten beginnen. De oppositie grijpt vaker dankbaar naar wat gezien wordt als het falen dit soort projecten ook echt van de grond te krijgen.

86 REACTIES

 1. Ook China trekt zich langzaam maar zeker terug.

  Trek je eigen conclusie, zie gerelateerde berichten hierboven:

  – Abrahams verwacht een paar Miljard van China.
  – 80 man naar Trinidad in de hoop een miljarden bedrag los te
  weken voor de bouw van Duizenden huizen.
  – su rekent op geld voor duizenden huizen en een snelweg.

  Het resultaat 500 huizen.
  Goed zo lackin, je hebt je best gedaan,meer zit er niet in.
  Maar niet heus……………

  Je sluit een contract, maar je weet niet wie de bouwvakkers zijn? Af en toe…

  Lakei je bent een slechte onderhandelaar, go home.


  Maak melding

 2. Wat ik me afvraag, is, gaan die chino´s het voor anderen bouwen, of kruipen ze er zelf in, of winkeltjes opzetten weet je wel, of een China Town
  ja met die gasten weet je het nooit, feit is wel en dat heb ik zelf gezien, het zijn geen mensen die niets doen, steken hun handen behoorlijk uit de mouw, maar ja, we zien wel wat het daar wordt!!!!


  Maak melding

 3. Komen die vijfhonderd woningen boven op de 18000 die DDB met zijn mond aan het bouwen is, of worden die in mindering gebracht op de 18000. En die onbekende bouwvakkers moeten zeker ook nog gebouwd of ontworpen worden.


  Maak melding

 4. Minister lacin zegt:China maakt geld vrij voor de bouw van vijfhonderd woningen op de oude plantage Richelieu, in Commewijne. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

  =Minister Lacin, als China met zijn eisen gaat komen, ben je dan bereid NIET te buigen voor de Chinezen? Ik denk het niet omdat het tegenovergestelde gaat gebeuren want het volk is toen beloofd dat er huizen gaan komen.

  = De vorige regering heeft op zijn donder gekregen over precies hetzelfde wat er nu gaat gebeuren. Minister hoe verklaart u dit tegen het volk??

  =Minister Lacin, ik hoop niet dat het land Suriname weer in onnodige schulden terecht komt en wees transparant.


  Maak melding

 5. Schenking of lening? Dat wordt namelijk niet duidelijk. Wel is het zeker dan China via deze weg invloed wil krijgen op landen her en der. Daarom vind ik (hè hè eindelijk) de minnetjes bij Ferdinand Hossenbux nu onterecht.


  Maak melding

 6. Wat een apen contract als er geen details bekend worden gemaakt? Wat gaan Surinaamse aannemers doen die jaren lang in Suriname wonen werken en belastingen betalen, krijgen Surinaamse aannemers gelijke rechten om op deze bouwsels te kunnen bieden of alles doorgestoken kaart onder lijding van prof dr ir Drs mr ING Abrahams?


  Maak melding

 7. Mooi dat er geld zal worden vrijgemaakt door China, maar wij weten inmiddels dat Chinezen nooit iets doen, zonder iets terug te verwachten. Dit artikel is daarom beperkt en geeft helemaal niet aan hoe de vork in het steel zit. Chinezen kunnen huizen of wegen bouwen, maar zullen zich niet bezighouden met afwatering enz.. waardoor huizen en terreinen onderwater zullen lopen. Door dit soort dingen is het moeilijk om Chinezen te vertrouwen met dit soort projecten. Er moet goede toezicht plaatsvinden.


  Maak melding

 8. Over de financiering is onlangs overeenstemming bereikt.

  Oh is het een lening? Tegen welke rente? De looptijd?

  Onduidelijk is nog of Chinese vaklui de huizen zullen bouwen.

  Als de huizen klaar zijn gaan die dan terug naar China of zijn het misdadigers die nooit meer naar China terug mogen keren?

  Gesproken is ook over wegen- en bruggenbouw en verdere ontwikkeling van de Surinaamse rijstindustrie.

  De brug bij Carolina? Wat heeft de regering aan schadevergoeding aan Balast Nedam moeten betalen?
  Rijst? Worden dan de sluizen en waterkering meteen hersteld?

  Tja als er dan een stukje over in de pers verschijnt graag wat vollediger.
  Zijn er nog onderzoeksjournalisten in Suriname?


  Maak melding

 9. De lokale bouw ondernemers worden hier echt beter van ..NOT !!! Reisbureau Lackin is de halve wereld overgevlogen en komt met dit resultaat naar huis.
  Het is niet eens zeker of die chinezen gaan bouwen.
  Denk je nu echt dat de chinezen zo graag huizen willen bouwen in Suriname. Natuurlijk niet …chinezen hebben meestal een dubbele agenda. Suriname gaat een hoge prijs hiervoor betalen. Mark my words, claims op goudmijnen en andere grondstoffen. Suriname gaat in de uitverkoop voor de chinezen. Bouta (Didibri) had niet zo gek moeten doen. Su was beter afgeweest met Nederland. Heb toch liever dat Ballast Nedam, Volkers en BAM de infrastructuur in Suriname bouwt dan de chinezen. Net iets betrouwbaarder..


  Maak melding

 10. DE tegenprestatie;..Wat heeft china opgeeist:

  Wilhelminagebergte of het Oranjegebergte,
  ..want ziet U,
  ..Dada lust geen Oranje en kan hij, gek als hij is,het zomaar weggeven,want hij is inmiddels de “17e rijkste seriemoordenaar” die nog vrij rondloopt!


  Maak melding

 11. Nog een aantal jaren en Suriname is in handen van China als het zo doorgaat. Niet slim. minister lackin misschien is het teveel gevraagd maar kunt u ook een langere termijnvisie hanteren voordat u met dit soort onderhandelingen begint?


  Maak melding

 12. Als China je 100 euro geeft, verwachten ze er 1000 euro voor terug.

  Deze incapabele ministerWinston Lackin is geen partij voor de oer slimme Chinezen.


  Maak melding

 13. Wie denkt dat indien de euro kopje onder gaat,hij/zij of welk land dan ook er beter van wordt heeft de ballen niet van de werldecomie begrepen.Alle landen zitte op een of andere manier (direct of ondirect)aan elkaar vast.Zelfs Suriname zal het erg voelen.
  Dus China heeft er geld in gepompt om zijn eigen hachje te redden!


  Maak melding

 14. Goed Nieuws, er wordt aandacht ook aandacht besteed aan de behoeften van de districten en niet alleen aan het federaal district Paramaribo!


  Maak melding

 15. Vrijdag 1 juni 2012 om 16:44 uur, door Unzion

  Dat is heel iets anders.
  Kijk eens naar het bruto nationaal product van deze landen.

  — Wereld 54.311.608
  — Europese Unie 16.830.100
  1 Verenigde Staten 13.843.825
  2 Japan 4.383.762
  3 Duitsland 3.322.147
  4 China 3.250.827
  5 Verenigd Koninkrijk 2.772.570
  6 Frankrijk 2.560.255
  7 Italië 2.104.666
  8 Brazilië 1.813.590
  9 Spanje 1.438.959
  10 Canada 1.432.140
  11 Rusland 1.289.582
  12 India 1.098.945
  13 Zuid-Korea 957.053
  14 Australië 908.826
  15 Mexico 893.365
  16 Turkije 863.419
  17 Nederland 768.704

  China ondersteunt de euro, omdat het in China’s belang is dat er naast de dollar nog een wereldmunt is. Het land heeft een enorme berg met export verdiende deviezen en wil die niet meer alleen in dollars beleggen. Premier Wen Jiabao bezocht deze week de Duitse bondskanselier Merkel en onderstreepte vertrouwen te hebben in de euro. Dat China nu al meer dan 500 miljard euro’s aan reserves in de gemeenschappelijke Europese munteenheid aanhoudt, geeft aan hoe snel de euro tot reservevaluta van de wereld is uitgegroeid.

  De euro als wereldmunt, als concurrent van de dollar: daar was het allemaal voor bedoeld. Sinds decennia profiteren de VS van het feit dat de dollar een wereldvaluta is, en dat voordeel krijgen de eurolanden nu langzamerhad ook. De Amerikanen kunnen schulden maken en toch een lage rente behouden, mede dankzij hun wereldmunt; de rest van de wereld blijft toch wel dollars aanvaarden en oppotten. En als je te veel schulden maakt, zoals de Amerikanen, dan nog kom je daar lange tijd mee weg, want de rest van de wereld heeft zoveel dollars in bezit, dat het in het belang van die andere landen is om de dollar niet te laten instorten. Daarom komt Amerika zo makkelijk weg met zijn hallucinante schuldenniveau.

  Begrijp je het nu??

  Dat geld plukt China wel bij landen in Afrika en Suriname


  Maak melding

 16. @Vrijdag 1 juni 2012 om 17:18 uur, door Tedje

  Tedje,bedankt voor deze heldere uiteenzetting.
  Hopelijk snappen ze het nu!Ik wilde dit overlaten aan hun “common sense” en deze moeite niet nemen, dus ode aan jou!


  Maak melding

 17. Dus als ik goed tel krijgen we duizend huizen van china,want een paar maanden terug hadden ze ook al 500 huizen beloofd ivm 30 jaren vriendschap tussen beide landen(tenminste die afspraak hadden ze al met regering Venetiaan).of zijn het dezelfde huizen die lackin weer aan het volk verkoopt.


  Maak melding

 18. @Tedje

  Je houdt een warrig pseudo-logisch betoog dat slechts het doel dient de zaken te bagatelliseren. Het is een feit dat de EU hulpbehoevend is en dat China die hulp kan geven. Het is met andere hulpbehoevende landen al niet anders. China is uitgegroeid tot een militair-economische macht en de EU en de VS hebben echt wel hun beste tijd gehad. Hulp van China aan welk land dan ook is op dit moment een werkelijkheid dat alles te maken heeft met de economische potentie van China. Ook Suriname als target van China is volkomen logisch. Als je pseudowetenschappelijk probeert te doen wees dan ook objectief.


  Maak melding

 19. China zou ook een ziekenhuis in Wanica neerzetten.Misschien nu ook een zwembad om alle chinezen het zwemmen te leren.Vooral nu de vrouw van de ambassadeur in een bad dood aangetroffen is.

  Cobie.


  Maak melding

 20. @Carlo A

  Ik ben het eens met je.
  Een heleboel mensen op deze blog haten Suriname en schrijven alleen maar poep. Jij bent tenminste eerlijk en oprecht.
  Dank je wel brada.


  Maak melding

 21. Dit noemen wij moderne vorm van kolonialisme. Half Afrika is al van China. En zij waren wéér blij ! Na Wang Hiep Hiep Hoereee………!!!

  O,oo Swieti Sranang mama sang deng go doe naga you …..???

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 22. Lackin denk dat hij een wereld deal heeft met de chinezen, maar in werkelijkheid dienen de Suriname bodem schatten als onderpand voor deze belachelijke deal. De welvaart in china groeit met de jaren, dus de vraag naar grondstoffen neemt ook toe. Gemiddelde maandloon van een bouwvakker in China ligt op dit moment rond de Eur. 300,00. President Hu Jintao en z’n kameraden zijn de lachende derde. Betekent dat de politbureau inclusief hun families een portie babipang extra kunnen bestellen.


  Maak melding

 23. Moet zelf de bouw van 500 woningen door een partij buiten Suriname gefinancierd worden?
  Ik hou m’n hart dan vast voor die 17.500 resterende woningen die er nog moeten komen.

  Evenals die Petro-caribe deal wordt ook hier Suriname weer in een schuldpositie gemanoeuvreerd. En als Surinaamse aannemers er nog iets aan konden verdienen, dan maakte dit deze leen-manie nog enigszins goed.
  Maar nee, die Lackin en Abrahams hebben de financiering van deze woningbouw bij het Chinese Dalian (staat niet in dit artikel) voor mekaar gekregen.

  Wie denkt dat Dalian Surinamers in gaat lenen om die woningen te bouwen, is net zo dom als die president, die met zijn grote mond 18.000 huizen en een fly-way wil gaan bouwen.

  Materiaal en mankracht komen uit China en het geleende geld vloeit zo rechtstreeks terug naar Peking. Slim geregeld hoor Lackin.


  Maak melding

 24. Abrahams = hoofd van MP in de tijd dat bouta er zat en de macht overnam.Als je iets te melden had stuurde hij je weg,pas na dreiging dat het in de krant komt en de PG is gebleken dat hij en zn trawanten de grond (transport akte ) terug moest geven die hij van een su-ned had afgepakt.Nu doet hij het weer onder het mom huizen bouwen mensen wordt wakker er zou altijd huizen gebouwd worden dit is een politieke sluwe manier om het volk voor te liegen let maar eens op wat er gaat gebeuren de huizen gaa ngebouwd worden en midden in het proces stop gezet worden een ieder die politiek kent weet dat dit gebeurt om geld in eigen zakken te steken.volk opgelicht abrahams verdwijn van SU ! je hebt niet eens een goede opleiding en dan ben je nu minister ai auw


  Maak melding

 25. ja.. 500 woningen…. tjaa.. v.d. 18000?

  Lijkt op die deal van EL Bouta met zijn grote vriend EL Chavez en zijn goedkope benzine.
  Sigaren uit eigen doos.

  Nita….open een forum op Starnieuws .. ik wil daar ook wat kanttekeningen plaatsen.


  Maak melding

 26. dwt
  Richelieu krijgt eerste ‘Chinese’ huizen
  Paramaribo – Er wordt eind juni een aanvang gemaakt met de bouw van de eerste ‘Chinese’ huizen te Richelieu in Commewijne. Daar moeten 500 volkswoningen verrijzen, naast de iets meer dan 200 die daar reeds door de regering-Venetiaan/Sardjoe zijn opgezet.

  En als ik naar die ndp-ers luister ,dan zou ik denken dat venetiaan niets heeft gedaan.Maar zie hier 200 huizen zonder financiering van buitenaf.


  Maak melding

 27. China zal 500 huizen buiwen,mar wat voor huizen? Worden dat krotjes met 1 slaapkamer? Ik vind ,gelet op de gemiddelde grootte van de gezinnen in ons land, moeten de huizen minimaal 3 slaapkamers hebben.Een eenvoudige woning met 3 slaapkamers kan men voor USD 15000 bouwen .
  500 huizen zouden ons USD 7,5 miljoen kosten.Wanneer ons land een begrotingsoverschot heeft en bovendien nog USD 1000 miljoen aan reserve’s vind ik het schandalig om voor zo’n klein bedrag ons hand op te houden.Er wordt gezegd dat we USD 20 miljoen van Nederland niet nodig hebben,maar hebben dit bedrag van China wel nodig? Welke wederdiensten moeten we China bewijzen?


  Maak melding

 28. Unzion
  @Henk Molenaar

  China heeft miljarden gepompt in het redden van de euro. Wat vind je daar eigenlijk van?

  Hoe komt je daar nu weer bij?
  Klok horen luiden, maar niet weten waar d klepel hangt.


  Maak melding

 29. @ Henk Molenaar ! Dingen deze woningen ook mee met de prognose zoals beloof van deze president of moeten wij deze woningen in een andere context plaatsen zien !

  Hoeveel woningen hebben jou goeroes vanaf 2000 tot 2010 gebouwd, want ik ben nu geheel de tel kwijt, of heb er geen één geteld !!!

  Talk to me Henkie, talk to me !


  Maak melding

 30. Jongoe, sang e psa now?????? Heeft deze deal iets te maken met de dood (moord???) van de echtgenoot van de Chineze ambassadeur in Suriname??????


  Maak melding

 31. Wanneer gaan de Suri’s de handen aan de ploeg slaan.Tot dusver wordt alles aan de buitenlanders over gelaten.Zelfs hun huizen moeten door de chinezen gebouwd worden.Een beetje geld lenen om de bouw van de huizen ter hand te nemen kon nog.Maar alles aan de chinezen overlaten,bewijst dat wij ons te goed vinden om onze eigen dingen te doen.
  Straks nemen de chinezen ook de landbouw totaal over en de Suri’s blijven in de grijze circuit als parkeer wachter en degelijke op slippers lopen of door water waden.
  We bezitten zo veel land en toch moeten wij slachtvee importeren.Sarie.

  Cobie.


  Maak melding

 32. (@Koelie) Dat is best mogelijk hoor. Vreemde zaak.
  Enkele dagen geleden dood aangetroffen in het zwembad van de residentie. Verder mag geen info. naar buiten worden gebracht. Wel moet het stoffelijk overschot snel in Suriname worden gecremeerd zonder het Politbureau in Beijing (Peking) hiervan in kennis te stellen. En vandaag komt onze minister Lakei met het bericht van China financiert bouw 500 huizen op de oude plantage Richelieuw, in Commewijne.


  Maak melding

 33. Jaloezie,jaloezie,jaloezie,jaloezie,jaloezie,jaloezie en nogmaals jaloezie.Huizen zulklen gebouwd worden en de EU gaat gewoon verder met de conferentie in Suriname. Alle tegenstanders van de regering in Suriname zijn nu niets anders dan aangeschoten wild.Ze likken hun wonden en kunnen niets meer.


  Maak melding

 34. “NEDERLAND financiert bouw vijfhonderd huizen Suriname” dit zou heel mooier zijn als kopstuk en natuurlijk gaan we die huizen schenken aan de nakomenlingen van de slaven…………


  Maak melding

 35. @Powa

  Het is zo. Heel veel van die gasten gedragen zich als loslopend wild. Ze weten niet meer waar ze het moeten zoeken en zelfs van GMAP horen we plotseling niets meer. Ze zijn uitgeschakeld en kunnen zich alleen maar als azijnpissers gedragen. Zelfs hun oneerlijkheid laat ze nu in de steek. De waarheid kan men niet tegenhouden.


  Maak melding

 36. Dat China de 500 huizen financieert is ook zo vaag.

  De Rabo bank financieert mijn huis maar dat bedrag moet ik wel met rente terugbetalen….

  Wat schiet Suriname dus hiermee op, behalve dat er weer een financiele verplichting wordt aangegaan mer reus China


  Maak melding

 37. aah……….Misleidend is het om het arme volk op te jutten en te paaien met loze beloften.

  El Bouta met zijn volksmilitie ministers laten weer zien dat dat integere investeerders niet met hun zee gaan.

  En hen die dat dat wel doen willen een onderpand die zelf een een volksmilitieminister niet kan verkopen aan zijn eigen achterban.


  Maak melding

 38. Beste Milton: Hoeveel woningen van de 18.000 die jou betrouwbare president heeft beloofd te bouwen zijn al klaar na 2 jaar: nog geen honderd…..?

  je weddenschap kun je dus op je buik schrijven.

  Niet één van de tientallen megaprojecten die je president heeft aangekondigd te realiseren is gelukt.

  Alleen de amnestiewet heeft hij er doorgekregen en nu gaat hij Fort Zeelandia onteren.

  Dit zijn zijn enige prestaties……

  Wat een baggerpresident!


  Maak melding

 39. en voor deze 500 woningen zullen 1000 chinezen naar Suriname gehaald worden uit Chaina om de huizen te bouwen en zo om zich in dit land te vestigen!!!! China is niet dom hoor!!!!!!


  Maak melding

 40. En beste Milton:

  Deze huizen zullen wel van “Chinese”kwaliteit zijn. En we weten allemaal wat dat inhoudt.

  Als je de deur opendoet valt het dak naar beneden……


  Maak melding

 41. een beicht uit 2010:

  PARAMARIBO, 5 dec – Vanuit China wordt de komende jaren ruim vijf miljard dollar aan investeringen verwacht. Volgens minister Ramon Abrahams gaat het geld voornamelijk naar woningbouw en infrastructuur. Twee Chinese bedrijven zullen een reeks projecten uitvoeren. Daar horen een spoorweg en een diepzeehaven bij.
  Ook komen er minimaal achtduizend nieuwe één- tot driekamerwoningen.

  Ik zou als ik Suriname was niet zo lang mijn adem inhouden. Chinezen hebben heeeel veeeeel geduld.


  Maak melding

 42. Vrijdag 1 juni 2012 om 22:56 uur, door Milton Fleur
  Hoeveel woningen hebben jou goeroes vanaf 2000 tot 2010 gebouwd, want ik ben nu geheel de tel kwijt, of heb er geen één geteld !!!

  Milton ik heb het al zo vaak gezegt jij bent een grote paarse EZEL.
  In dit stuk staat duidelijk dat deze 500 chinese huizen naast de bestaande 200 huizen ,die tijdens de regering venetiaan /sardjoe zijn gebouwd komen te staan.En deze 200 huizen van vene zijn al afbetaald.
  Wat jou lijder nu doet zullen onze kinderen moeten betalen.
  Ga nou een keer leren hoe je begrijpend kan lezen EZEL.


  Maak melding

 43. In het verkiezingsjaar gaat Dada “rigoureus” aan de slag om zijn valse beloften in te lossen, en zullen de Sardienaanhangers weer euforie krijsen en vervolgens PLEINPRET inclusief Srd 25 bij te wonen echter….

  ……NOG STEEDS ZONDER WONING……… 😉


  Maak melding

 44. (@pasew 02/06/2012 om 10:49 uur)
  En dit moet je ook niet over het hoofd zien.
  De laatste tijd wordt Su. geteisterd door enorme RUKWINDEN.
  Wat is hiervan de oorzaak?
  Wel 500 nieuwe woningen in het distr. Commewijne zonder een Dak.


  Maak melding

 45. In Africa zijn de Chinezen ook hard bezig nu de Afro Surinamers.Chinezen hebben zelf armoede in hun eigen land maar ze helpen de Africanen wat mooi.Als je niet verder denken kan denk je dat er een sinterklaas er is. Je krijgt het gratis.Dit betaamt van geen eigenwaarde te hebben in je eigen kunnen.Tracht toch een beetje zelf respect te hebben en bedel niet .
  Verkoop je land en bevolking toch niet voor wat geld.


  Maak melding

 46. ……….

  Mijn condoleances aan de Ambassadeur van China en zijn familie met het heengaan van zijn echtgenote.

  Ik wens u sterkte toe.


  Maak melding

 47. Fer.E odi,

  Dada veroorzaakt sinds zijn aantreden een storm van kritiek zowel in-lands als uit-lands, en beleeft sinds kort ons stabiel klimaat een periode STORMACHTIG 🙂

  Oftewel…. zijn indiaanse voorvaderen geven een teken van afkeuring….how how how stoute ingi-boi weg-blazen 🙂 🙂 😉


  Maak melding

 48. soer nr 1,..wil jij op onderzoek gaan waar Meriba was ten tijde van…..!

  Want ik weet dat hij niet lust een granaatappel,maar gooit graag met …. naar ambassades 🙂

  Fer.E…heb jij trouwens een alibi 🙂 🙂 of was het papalaarko!


  Maak melding

 49. aah….. pasew…

  Het leven van ambassade personeel gaat niet over rozen.
  Om de zoveel tijd verhuizen naar een ander land en weer wennen.Jaa…

  En laten we eerlijk zijn: op deze wereld zijn er veel mooiere plekken te bedenken dan te moeten zitten tussen El Bouta en zijn volksmilitie ministers.


  Maak melding

 50. Surinamers zijn lui, dom,enkelen die geld en kennis hebben zijn hebzuchtig, daarom hebben ze geen huizen.

  Suriname is:
  een tropisch land, veel bossen en bomen; men kan houtzagerijen langs rivieren opzetten;
  veel grond, dat beschikbaar gesteld kan worden voor veel doeleinden, ook om huizen op te bouwen
  bouwkundigen kunnen kwaliteit houten huizen tekenen met alle voorzienen, zie op google, oa blokhutten voor huizen in het oerwoud;
  Architecten en ( doe het zelf)ondernemingen kunnen bouwpakketten van deze bouwpakketten verkopen aan zij die een huis willen bouwen;

  Deze pakketten kunnen zodanig zijn samen gesteld dat jonge stellen kunnen beginnen met een een kamer woning en deze al naar gelang er gezins uitbreiding komt een kamer bij kopen en bouwen.

  Suriname heeft zoveel kwaliteit houtsoorten.

  Heel raar dat China voor Suriname huizen moet bouwen, terwijl als men houtzagerijen overal in het land bouwt en Architecten/ondernemingen, doe het zelf bouw pakketten maakt, kan iedere burger van jonge stel tot oudere zelf zijn huis kopen en opzetten.

  Ik vind heel dom van Abraham dat hij de chinezen vraag om huizen voor Suriname te bouwen. Er is iets behoorlijk fout in Suriname.

  Proberen jullie zelf jullie huizen te bouwen in plaats van dat anderen het voor jullie doen en gaan jullie zelf de uitdaging aan, mijn huis is mooier en groter dan de jouwe. De Chinezen hoeven het niet te doen. Een volk dat zichzelf respecteert, wacht niet op een andere. Waar is de eigenwaarde van de Surinamers gebleven, dat hebben ze zeker niet. Staatsolie, vertrouwen op eigen kunnen.

  Een andere oplossing voor het tekort aan huizen in Suriname is, dat Suriname/Paramaribo een platte stad is. Bouw op elk huis in Paramaribo nog een verdieping en zie hoe snel het huizen problematiek in Paramaribo/Suriname is opgelost. Voor Paramaribo en plaatsen waar er elektriciteit en schoon stromend leiding water reeds is, hoeft men deze primaire voorzieningen niet meer aan te leggen. Wel zorgen dat er meer water ook voor deze mensen die bij komen is.

  Hoe dom kan een volk zijn, hoe dom de regeerders.


  Maak melding

 51. Beste Vene:

  Als Bouterse tegen Milton Fleur zegt dat de aarde plat is, dan neemt deze Paarse Ezel dat direct voor waarheid aan.

  En als jij en ik zeggen dat de aarde toch echt rond is worden wij uitgemaakt voor redmusu’s en landverraders en zij wij geen ‘ware Surinamers’.

  Zo voorspelbaar, zo treurig, zo dom en zo Paars


  Maak melding

 52. soer nr 1
  aah….. pasew…

  Het leven van ambassade personeel gaat niet over rozen.
  Om de zoveel tijd verhuizen naar een ander land en weer wennen…

  …Salaam Somo met zijn Pardi is dan wel een voorbeeld extreem 😉


  Maak melding

 53. En opnieuw heel veel simpelheid en onwetendheid in heel veel reacties. China is op dit moment de grootste economische macht ter wereld. Hulp uit China komt overal ter wereld voor. Zonder China redt de EU het niet. Vanwaar dus alle commotie om een huizenproject in Suriname. Heel veel Surinamers haten zichzelf en hebben problemen met hun identiteit. Het duurt nog minstens honderd jaar voordat dit probleem zich oplost. In de EU zal je geen geleuter over China horen.

  De Surinaamse denkwijze:

  Remi Bonjaski wint de K1: Dan komt dat toch voornamelijk door de witte Nederlandse trainer.

  De Nederlandse denkwijze:

  Semmy Schilt wint de K1: Door de tomeloze inzet en de keiharde training en motivatie heeft Semmy de titel binnengehaald.


  Maak melding

 54. Gravustratie,
  Sorry hoor maar ik weet niet waar jij de wijsheid vandaan haalt dat zonder China de EU het niet redt. en dat China grootste economische macht ter wereld is .
  In China leven miljoenen Chinezen onder de armoede grens, ik zou zegen laat China hun eigen probleem oplossen voor ze gaan beginnen de wereld te helpen.


  Maak melding

 55. Plaats Land Nominaal bnp
  in miljoenen Amerikaanse dollars
  — Wereld 54.311.608
  — Europese Unie 16.830.100
  1 Verenigde Staten 13.843.825
  2 Japan 4.383.762
  3 Duitsland 3.322.147
  4 China 3.250.827
  5 Verenigd Koninkrijk 2.772.570
  6 Frankrijk 2.560.255
  7 Italië 2.104.666
  8 Brazilië 1.813.590
  9 Spanje 1.438.959
  10 Canada 1.432.140

  Sorry Gravustratie.
  Ze presteren aardig maar per hoofd van de bevolking prut.


  Maak melding

 56. Surinamers kunnen niets zelf doen, die laten de chinezen het lekker doen ze zullen wel goedkoper zijn ofzo en de tempo ligt veel hoger….kwaliteit laat wel te wensen over. Kijk naar die ondernemers…die grotendeels of chinezen of hindoestanen….waarom kunnen zij het wel en de anderen niet…..een spaarplan mischien? Er is niets gratis in deze wereld….voor wat hoort wat.


  Maak melding

 57. Weer een financiering in het buitenland, die door deze paarse boevenbende nooit en ten nimmer terugbetaald gaat worden, want het zal zeker weer een soort lening gaan worden die over 20 of 25 jaar terug betaald hoeft te worden, en dan liggen deze boeven en oplichters en mensenrechtenschenders allang onder de zoden.


  Maak melding

 58. Wel een beetje positief over de chinezen.Kijk om je heen.Waarwordt je iphone/tab./laptop.pc gemaakt???Juist ja(china).Zonder die China,staat de wereld stil,doodstil.Zonder die supermarkten van de chin.geen drinken en eten…toch???


  Maak melding

 59. De Regering heeft nog 3(drie) jaren te gaan.
  Ze zijn bezig en zullen hun best doen om veel huizen te bouwen voor het arme volk, zodat de armen niet arm blijven, maar ook rijker worden.
  De mensen v/d tegen partij zoeken alleen maar punten om de mensen v/d coalitie te misleiden door te zeggen dat wat de Pres. DDB a/h Volk beloofd had niet waar kan maken en dat ze nog heel weinig huizen hebben gebouwd, terwijl de boven genoemde een bewijs materiaal is dat ze bezig zijn.
  Note: Het lijkt als of de mensen v/d tegen partij kraakt en wens dat de Regering niet slaagt alleen om in 2015 dat te gebruiken als een negatieve propaganda, zoals ze i/h verleden de achteruit kijk spiegel gingen gebruiken.
  Het volk moet blij zijn dat de Regering positieve voornemens heeft en zijn best blijft doen.
  Ik zou de Chinezen vaklui de voorkeur geven want ze zijn snel wat het bouwwerk betreft, want we hebben het haast en ze hebben eenmaal ook gefinancieerd. De Surinaamse vaklui zijn een beetje traag (en eisen hoge dag lonen) en routine werk is goed voor hun.


  Maak melding

 60. Al het geld dat Cordaid Mensen in Noodvanuit de actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) kreeg is besteed, laat de organisatie zondag weten. Het gaat om 29 miljoen euro.
  Het grootste deel van de 29 miljoen euro is besteed aan de bouw van 4600 woningen en de reparatie van zestienhonderd woningen. De woningen zijn rond de stad Léogâne en in de hoofdstad Port-au-Prince gebouwd.

  Kijk dat doen de Nederlanders nu voor weinig geld in 2 jaar tijd.

  Laten we ons maar op andere gebieden richten.
  India krijgt al veel hulp en dat is hard nodig.


  Maak melding

 61. Tja iemand die weet wat China allemaal in Afrika zijn eigen toegeeigend door te investeren zal niet zo snel zaken doen.
  Maar ja onze lieve leider is eentje van het merk hit and run.
  Alles wat ik nu kan binnenhalen over de rug van het volk is niet mijn probleem.
  Wat ik bijzonder vreemd vind is dat onze lieve leider is zei dat Surinaamse schatkist voldoende reserves had maar nu komt er toch weer ontwikkelingshulp.
  Heeft hij nu ook een handeltje zeepsop richting China zou je denken of zijn de stagaires vanuit China makkelijker?
  Verdikkeme wat mij tegenvalt is dat de locale aannemers geen kans krijgen om iets op te bouwen voor hun volk in Suriname.
  Of is zijn al deze aannemers ook te corrupt zou je denken?

  Grtn Piet


  Maak melding

 62. Maandag 4 juni 2012 om 02:37 uur, door Radjkoemar Rajaram

  Nu spreek je je eigen volk de grond is bah bah.
  Ik heb liever dat iemand anders zogenaamd geld investeerd en degene die investeerd neemt het geld ook weer mee!
  Wie wordt er dan beter van? Het volk of degene die onder de tafel de deal heeft gesloten?

  Ik wist wel dat je geen zuivere bent en chauvinisme is nu ver te zoeken bij jou.
  Er zit continu een contradictie in jouw verhaal.
  Oftwel ……….
  God vergeeft alles haha maar vergeet niet en daarom geeft hij hulp van zijn vriendje ..,,


  Maak melding

 63. “China financiert bouw vijfhonderd huizen Suriname”

  Dat is nou goed als we deze 500 bijrekenen met die 600 te hannaslust zit de huidige regering dan op bijna 1200 woningen in 2 jaar, dat is nogsteeds veel meer dan front in 10 jaar heeft gebouwd ondanks die honderden miljoenen steun van Nederland heeft gekregen.

  Trouwens de huidige regering zou veel meer woningen gefinancieerd door China kunnen laten bouwen maar de Surinaamse wetgeving laat dat niet toe, dus zaken worden bijgesteld. Bijstelling van plannen is een doodnormale zaak, alleen ezels gaan door zonder bij te stellen.

  Dat zwakbegaafden de rol van China in de wereld proberen te begataliseren, zegt meer dan genoeg over hun schromend gebrek aan internationale kennis van zaken.

  Eigenlijk neem ik ze het niet eens meer kwalijk, ze kunnen gewoon niet helpen, deze gasten zijn stuk voor stuk geindoctrineerd door de westerse media, zelf denken zit er niet meer in, triest.


  Maak melding

 64. 1200 woningen in 2 jaar (gefinancierd met geleend geld), die terugbetaald moet worden. 1200 – 18000 = 16800, nog te bouwen in drie jaar.En over drie jaar kunnen de eerst gebouwde woningen weer gesloopt worden door de slechte chinese kwaliteit.Maar hopelijk zijn tegen die tijd de snelwegen met fly-overs naar Zanderij en Brazilie, de diepzeehaven en al die andere luchtkastelen al klaar.


  Maak melding

 65. @Afu Sensie,

  Noot vooraf: Lenen betekent in de normale wereld, terugbetalen met rente.(dan weet je dat weer)

  Op project Hanna’s Lust zijn/worden er tussen 15 juni 2011 en 30 juni 2012, 113 woningen sleutelklaar opgeleverd. Van deze 113 woningen moesten er in mei van dit jaar nog 78 worden afgebouwd. De oplevering van deze 78 woningen zou volgens de (bijgestelde) planning eind juni een feit moeten zijn.

  Jij moet wel op een droomwolk zitten, om te verwachten dat deze regering tussen eind juni 2012 en eind juni 2013 het aantal van 487 woningen uit de grond stampt om op de het door jouw beoogde aantal van 600 woningen te Hanna’s Lust te komen. Simpelweg niet realistisch.

  Overigens begrijpt Adeline Wijnerman (want bout = dom), dat het leenplafond, welke Het Front heeft ingesteld, dient om de leenmanie zoals welke in de periode van Bosje ontstond, nu te voorkomen.

  En het is vanwege dit leenplafond, dat die 18.000 met de mond toegezegde woningen niet binnen 5 jaar gebouwd kunnen worden.Tenzij men dit plafond verhoogd natuurlijk.
  De ervaring leert immers, dat deze coalitie er zomaar en accuut wat wetten er door heen jast…

  En, 500 + 600 is bijna 1200? Briljant!


  Maak melding

 66. Larry, wat je snap snapt is dat er inmiddels al wonningen zijn opgeleverd. en dus zit de huige regering als alles wordt opgeleverd volgens planning inderdaad op bijna 1200.

  Goed zo, je leert snel, niet direct terugbetalen is lenen en daar zal je rente over betalen. Zo gaat dat in de grote mensen wereld.


  Maak melding

 67. Misschien kunnen in plaats van woningen tentenkampen neerzetten want echte luxe heeft suriname niet nodig in plaats van airco heeft suriname arko ( alle ramen kunnen open)


  Maak melding

 68. Voor de financiering van de bouw van 500 woningen gaat eerst een delegatie van 80 man op pad, en daarna gaat Abrahams met een gevolg naar Chna. Natuurlijk alles business class, hoge dag gelden, etc.

  Resultaat een voorfinanciering van de bouw van 500 woningen. Het is een bouwstroom en chinese kwaliteit dus de bouwkosten zullen iets van hooguit 15.000 Euro zijn. Kortom een voor financiering van 7,5 miljoen. Daarover moet dan rente betaald worden maar ook moeten de kosten van al die trips omgeslagen worden over die huizen. Reken er maar op dat de kosten van al die delegaties die nodig waren om het rond te krijgen ook in de orde van 1 miljoen liggen.

  Voor datzelfde geld had de overheid de bouw aan lokale ondernemingen gegunt en was er een positief werkgelegenheidseffect en een uitstraling naar de lokale economie.

  Nu komen een stel chinezen het bouwen en verdwijnt al het geld direct naar China. Dit plan is dan ook volstrekt absurd en getuigd van het feit dat de NDP totaal niets begrijpt van economie en ontwikkeling van SME.


  Maak melding

 69. Onbegrijpelijk,

  China is in rap tempo aan het proberen zoveel mogelijk
  eigen mensen in het buitenland te stationeren.

  Ze lenen geld uit, hun eigen mensen voeren de werkzaamheden uit. De lening wordt weer terug betaald.
  maw. de surinamer krijgt een klapsigaar uit eigen doos.

  Wil ee nland echt helpen dan geeft/leent het geld zodat de lacale bevolking waarmee de lokale bevolking kan worden ingezet. En dus er inkomen voor deze mense nwordt gegenereerd. Dit is vooruitgang voor algeheel suriname.

  grt,


  Maak melding

 70. Vrijdag 15 februari 2013 om 22:06 uur, door Live uit het Koude Nederland

  @zekers: waarom niet want er is in Oost Azie een bevolkingsoverschot ten opzichte van Suriname is het tegenoversgestelde.
  ……………………………………………….

  Geen ARME CHINEZEN meer toelaten via het POLITBUREAU uit PEKING (BEIJING) en ook niet via de goed georganiseerde mensenhandel tot SU.

  Ik ben voorstander om nu echt Kennismigranten uit TAIWAN toe te laten in SU.
  Ook hardwerkende Vietnamezen en Philippijnen.
  En tot slot ook TIBETANEN.
  En daarna mag de DALAI LAMA Suriname komen bezoeken.


  Maak melding

 71. @Fer.E.: Ja, Taiwanezen die trouw is aan het vaste land China en Vietnamezen met Chineze roots toelaten en uiteraard ook Philippijnse Chinezen en ook niet te vergeten Chineze Indonesiers die trouw zijn gebleven en hun Chineze cultuur hebben behouden laten emigreren naar Suriname.
  Deze mensen zijn van cruciaal belang en kan Suriname minimaal 500 mooie huizen opleveren met een waarde van tientallen wolkenkrabbers.

  Zo is de woningnood opgelost.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.