‘Water voor iedereen’ in Suriname via subsidie

13

PARAMARIBO, 30 mei – De regering heeft het tot heilige ambitie gemaakt drinkwater te garanderen voor alle huishoudens. Dit streven moet vooral in het kustgebied hard worden. Weliswaar is het nationale waterbedrijf SWM financieel te belabberd om als drager te fungeren. Voor minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen is dit geenszins een belemmering.

Het water zal en moet door de kranen stromen in zelfs de meest achtergestelde buurten. “Wat we willen is water voor alle Surinamers. We weten dat SWM over onvoldoende middelen beschikt”, zegt Hok. Dus wordt het subsidie. En niet weinig ook. SWM verkeert al decennia in financiële problemen. De verbruikstarieven liggen ver onder de kostprijs. De angst bij opeenvolgende regeringen voor onrust heeft tot nog toe het lid erop gehouden.

Het bedrijf heeft toch herhaaldelijk gemeld dat nieuwe projecten niet te doen zijn. Aanpassing van de tarieven wordt als mogelijkheid geopperd. De politiek wil zich er kennelijk de vingers niet aan branden. Als er subsidie gegeven wordt, gebeurt dat mondjesmaat. Grote projecten als Parwat lukten nog via ontwikkelingshulp en samenwerking met Nederlandse waterbedrijven. Hok hakt nu de knoop door. De regering trekt de beurs wijd open. “We moeten versneld bepaalde zaken realiseren.”

13 REACTIES

 1. Ik ben blij dat de minister na 2 jaar eindelijk wakker is.Subsidie is goed ,maar op een bepaald moment zal men dat moeten afbouwen en de tarieven aanpassen.Degenen die dan niet kunnen betalen moeten dan op een of andere wijze gecompenseerd worden.De anderen die het wel kunnen betalen moeten minimaal de kostprijs betalen.Ik vind niet dar de staat Thorarica of Kirpalina moeten subsidieren.Wij in Suriname moeten bewust gemaakt worden hoe waardevol goed water uit de kraan is.


  Maak melding

 2. Een normaal gezin betaald in Suriname tussen de SRD 12,- en SRD 20,- . (tussen 3 en 5 euro). Daar kan je niet eens de lonen van de SWM mee betalen. Het moet gewoon naar MINIMAAL SRD 40,- gebracht worden. Voorts alleen subsidie voor bejaarden en gehandicapten DIE HET NIET ZELF KUNNEN BETALEN. Een bejaarde met een huis met een waarde van bijvoorbeeld € 200.000,- heeft geen subsidie nodig. Ook mensen die bijvoorbeeld meer dan 1000 m2 grond hebben hebben geen subsidie nodig. Ik denk niet dat iemand wil dat voor zulke gevallen zijn belastinggeld wordt misbruikt.

  Ook deze regering blijkt dus te laf om de mensen zelf het te laten betalen. Wat er nu dus gebeurt, is dat de loontrekkers met een vaste baan dus voor iedereen opdraaien. De rest met grote -maar niet aantoonbare0 inkomsten ontspringt de dans. Het wordt tijd dat de belastingdienst langs elke eigendomswoning gaat en vraagt met welk geld dat is gebouwd om te kijken of er belasting is ontdoken.

  Everybody’s got to pull his own weight. (except the ones who REALLY can’t)


  Maak melding

 3. @ midete
  Ik ben het met je eens dat SWM meer inkomsten moet genereren d.m.v. tariefsverhogingen MAAR eerst moet staatsbedrijf SWM in eigen vet snijden want net zoals alle andere lanti-bedrijven zijn er veels te veel werknemers werkzaam bij SWM. Die gasten hebben hun job niet gekregen op basis van kennis en kunde maar omdat ze de juiste politieke kleur hadden (nepotisme/patronage/vriendjespolitiek).
  Ook ben ik het absoluut niet met je eens qua bestrijding van belastingontduiking, in Suriname is dat moreel gerechtvaardigd gelet op het feit dat de veels te grote en inefficiente Surinaamse (r)overheid het meerendeel v.d. belastingopbregsten verkwanseld aan corruptie en nepotisme. Mensen willen dan terecht hun zuur verdiende centjes niet afstaan aan zo’n overheid.


  Maak melding

 4. Dat over de belasting kan ik begrijpen, maar dan moet niemand betalen. Nu betalen degenen die in de middenmoot zitten voor de armen EN de steenrijken. Hoe ik ook kan begrijpen dat mensen niet willen betalen aan een verkwistende overheid, je kan nooit NIET betalen maar WEL gebruik maken van faciliteiten die door anderen die WEL betalen in stand gehouden worden. (wegen, water, elektriciteit, onderwijs …… ).

  Wat de waterleiding betreft: Dit is één van de weinige bedrijven die nog op de ouderwetse manier werkt en waar de politiek weinig vat op heeft gehad. De gemiddelde SWM-er heeft hart voor de zaak en verdiend vrij weinig. je zal ze ook niet zomaar zien staken of zo. De meesten hebben echt wel plichtsbesef. De SWM is relatief een oase van harde werkers in een woestijn van “ambtenaren. Geef ze het geld “(de maatschappij, niet de werknemers) en “heel” Suriname heeft goed water. Ze hebben gelukkig (nog) niet te veel werknemers, Ray2.


  Maak melding

 5. Als water duurder wordt gaan mensen er bewuster gebruik van maken.
  Helaas is het waterleidingnet nog uit de tijd van de Nederlanders.
  Net als de riolering.
  Beiden moeten vervangen worden maar wie moet dat gaan doen?
  En wie zal dat betalen.


  Maak melding

 6. @ Midete: er zijn ook mensen ( ouderen) die in een huis wonen gekocht door kinderen/ fam. uit nederland, die verder helemaal geen inkomen hebben…hoe wordt dit opgelost dan?
  W`man


  Maak melding

 7. a In Suriname heeft iedereen een inkomen, minimaal A.O.V. (zelfs buitenlanders. Het is niet afhankelijk van hoe lang je er hebt gewoond. Ik ken Nederlanders die in Suriname wonen, nooit gestort hebben, maar wel A.O.V. krijgen.

  b Als die kinderen een kast van een huis voor haar gekocht hebben, zal ze het moeten verkopen voor een kleinere en dan water betalen. Als ze het dan nog niet kan betalen wordt er subsidie gegeven VOOR BIJVOORBEELD 5 m3, de rest moet ze zelf betalen. Anders komt diezelfde familie uit Nederland met zijn 18-en op bezoek en gebruikt gesubsidieerd water of verhuurd een paar kamers in dat huis aan stagiaires en dan mogen de belastingbetalers subsidiëren.

  c Ik zei reeds dat als ECHT aangetoond kan worden dat mensen het niet hebben dat ze subsidie kunnen krijgen.

  Ik heb van gevallen gehoord in Nederland waar bijvoorbeeld rijke weduwen aan lager wal zijn geraakt. Ze hebben een huis (soms zelfs een klein kasteel) met hele dure spullen/inboedel, maar hebben geen geld meer (man dood, geld verloren op de beurs ….. ). Die mensen moeten ook eerst kleiner gaan wonen en hun dure spullen verkopen, anders krijgen ze geen subsidie. Ik ga mijn belastinggeld toch niet geven aan iemand met een four wheel drive, groot huis, schotelantenne op het erf, alle luxe in huis? Al te goed is buurman’s gek.

  @ Tedje: het buizensysteem is echt wel vernieuwd in al die jaren. Nog maar een heel klein deel is oud.


  Maak melding

 8. waarom wordt er niet gestreefd naar gratis gebruik voor de Surinamers en de inkomsten middels export omliggende landen? er is toch een caricom? waarom wordt daar niet meer gebruik van gemaakt?


  Maak melding

 9. @stroopwafel,
  Wilt u iets genuanceerder reageren want ik vind het wel interessant wat u hier plaatst!
  Gratis voor de bevolking.

  Grtn Piet


  Maak melding

 10. De oplossing voor Suriname zou zijn privateseren. Op alle ministeries zitten mensen met heel weinig bestuurlijke kennis. Alle staatsbedrijven worden bemand met handlangers van de oude politieke partijen.Hun daaglijkse arbeid bestaat uit hoereren,eten en drinken en tjoekoe voor hun baas en zichzelve. Ik had het aan een paar van die directeuren gevraagd “WAT HEB JE ZELF BETEKENT VOOR SURINAME”.Bouterse dit is niet de oplossing maar ik denk dat je dit zelfs weet.Het is heel moeilijk om de corrupte ambtenaren te veranderen. Het zal toch eens moeten komen of zijn we zo…….


  Maak melding

 11. Subsidie is het stomste wat men kan toepassen.
  Wat er dan gebeurdt is dat de kostprijs onrechtmatig omhoog word gebracht en dat de bedrijven nu een grotere winst kunnen generen over de rug van het volk.
  Kijk maar naar het beloofde land Nederland Euhummm….
  Subsidies op zonnepanelen. Kostprijs is jarenlang onnodig hoog gehouden.

  De regering moet gewoon met kundige mensen en bedrijven zaken doen.
  Water moet men nooit privatiseren maar een nutsbedrijf houden!

  Mensen aub doe dat nooit want jullie betalen straks wederom teveel.
  Grtn Piet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.