Surinaamse busbestuurder moet zich kleden

19

PARAMARIBO, 30 mei – Er komen strengere regels voor het openbaar vervoer. Het ministerie van Transport Communicatie & Toerisme, TCT, wil meer orde en discipline. Chauffeurs met bloot bovenlijf, in korte broek en jonger dan vijfentwintig jaar, het moet allemaal tot het verleden behoren. Minimaal twee jaar rijervaring is een vereiste. Bushoudersorganisatie PLO is niet bepaald treurig.

Het stuit al lang dat vooral de piepjonge buschauffeurs uit de band springen. “Een buschauffeur is een ondernemer, ik hoop dat met de invoer van de maatregelen rust komt in het rijgedrag”, zegt PLO-voorzitter John Mahadewsing tegenover de Ware Tijd . Het is het soort gedrag waar ook de politie al jaren problemen mee heeft. Rijden op loop- en fietspaden en het negeren van snelheidsbeperkingen zijn een flinke doorn in het oog. Maatregelen, zo die er al waren, haalden tot nog toe niets uit.

Ook de luide muziek in de bussen is nu doelwit. Daar heeft het ministerie traditioneel de tanden op stuk gebeten. Er wordt nu strenger toezicht beloofd. De eerste doelgroep betreft de bussen op de routes PL en Lijn Zeven. Die zijn toevallig ook de meest beruchte als het aankomt op asociaal gedrag. Een zwak punt bij eerdere campagnes is steeds het uithoudingsvermogen geweest. Het controlewerk is ‘strenger’ gedurende korte tijd om dan uit te gaan als een kaars in de nacht.

19 REACTIES

 1. Weer zo een wassen neus.
  Ik erger mij dood aan al die maatregelen die worden genomen in Suriname zonder keiharde sancties.
  Zolang er niets wordt gedaan met die corrupte ambtenaren zullen al deze maatregelen niet werken.
  Als de controle dienst terecht een boete geeft aan taxi of bushouder, of een winkel sluit omdat de hygiene slecht is dan belt men op naar één of andere corrupte ambtenaar en de zaak wordt teruggedraaid. Begin eerst die corrupte ambtenaren naar huis te sturen dan pas ben je goed bezig.


  Maak melding

 2. Jammer. Het busvervoer is een belevenis.
  Voor elke toerist een bezienswaardigheid.
  Krijgen ze nu een pak van de overheid en een pet?


  Maak melding

 3. “ik zeg je” paarden heb ik niet,wel een opgevoede-hond.Het verkeer in Par,bo maakt de buschauffeurs soms gek.links rechts inhalen niemand kijk er naar.Harde muziek..rijdende discotheek..deze zijn de slechtste combinatie in het verkeer.deze mannen moeten hard hosselen om een beetje fatsoenlijke loon te hebben.Ik heb wel begrip voor ze,maar praat hen niet goed.Mannen aub houd aan de verkeersnormen en regels.


  Maak melding

 4. Het is inderdaad een belevenis, een ritje in de bus.
  Maar een rit met een PL-busje is een ware beproeving!!
  Grof taalgebruik, agressieve , keiharde muziek, asociaal rijgedrag van veel van de chauffeurs maken dat je blij bent de rit overleefd te hebben.
  Wij zijn een keer door de politie uit de bus gezet, omdat de chauffeur passagiers overal oppikte.
  Wij werden bijna klemgereden op de stoep!!
  Maar ja, je hoefde niet helemaal naar de halte,dachten we.
  Mis!
  Alle mensen eruit, zelfs degene die er al inzaten, de chauffeur krijgt een boete (meteen afrekenen) en wij met z’n alle 15 meter (!) verderop een andere bus gepakt.
  Dus er wordt wel degelijk een lik-op-stuk-beleid gevoerd.


  Maak melding

 5. Ik heb ook in dat busje gezeten, die kwam zo, ai boi, busje komt zo in volle vaart, dus ik sprong naar binnen
  en plankgas daarna,wel een fatoe hoor, mooi pokoe erbij, ie sabie een motjo pokoe, ai strak, en die vent maar scheuren, dus ik werd een beetje, ie sabie, toen riep ik si top, sakka mie dja, en weg was ik!!!!!!


  Maak melding

 6. Whaaahaaaa wat goed, jawel man ze noemen prcs de busen op waa rik een hekel aan heb, PL en Lijn 7 wat een aso bussen zijn dat…. en laat ik die nou voor de deur hebben…heel goed dat ze maatregelenn gaan nemen, dacht eerst dat het aan mij lag maar niet dus.


  Maak melding

 7. Prachtig hoe hard we langs stokertsijver reden en dan hoe de chauffeur de kuilen in de weg ontweek.
  Wandelende nieren en af en toe op schoot bij mijn dikke buurvrouw.


  Maak melding

 8. @ wikkileaks

  Je hebt een punt maar op het moment dat een corrupte ambtenaar het terug draait, moeten ze die ook direct oppaken.

  2 vliegen in een klap.


  Maak melding

 9. De routes van PL, Lijn Zeven, Wanicastraat, Indiragandhiweg dit zijn de enige plekken waar Sme voet en fietspadden heeft!! Dus zo erg veel is er ook niet!! Makkelijk in te grijpen!! Doe dan!!

  Waar voorheen deze padden waren, lopen nu de koeien rond te grazen!! Je vond zelfs geld op de voetpadden en of ander waardevolle goeden zo schoon, mooi en netjes was het! Wie kan zich nog herinneren??

  Sinds 1980 zijn de padden precies zo geworden als de troep regering van nu!!


  Maak melding

 10. Alleen maar goeds voor mijn geliefde Suriname, maar nu toch echt even de Nederlandse regeltjes weer gaan toepassen. Suriname van voor 1975, overigens toen al zelfstandig, was veel beter.


  Maak melding

 11. Goed maar niet compleet.

  Er moet een complete ordening komen in het geheel open baar vervoer.

  Vanaf 2005 is er geen beleid voor dit sector. De maatregelen kan voor een paar dagen gelden.

  Wat doe het verkeers politie? Het is bewezen dat elk ministrie die ABOP of A combinatie beheert geen beleid kan maken en uit voeren.

  Het is gewoon water naar zee dragen. Er moet een gedrags verandering komen. Welk wel opgevoede burger gaat half naakt naar het werk? Of welk ontwikkeld mens rijdt als een beest. Het moreel verval in Su neems steeds toe. Dus …..we zijn benieuwd.


  Maak melding

 12. Ferdinand Hossenbux het is niet zomaar dat je negatieve tegenreactie krijgt. En als je zo doorgaat, sta je dan ook altijd maar dan ook elke keer in minnetjes staat, oordeel het zelf maar!!

  Probeer eens een keer correct en positief te zijn, ook zoals het is, te geven en je zult zien!!!

  Veel wijsheid en succes!!


  Maak melding

 13. Het geeft die domme studenten nog een kick ook als die pl-bussen raced over de weg…busschauffeurs zijn voor 80% onverantwoord bezig…boren…vloeken MPP…asociaal…en je bent nu een geslaagde surinaamse busschauffeur.


  Maak melding

 14. Beetje orde en respekt maar dat is niet alleen bij de buschauffeur zo, is mentaliteit kijk maar in de winkel als je netjes op je beurt wacht komt er een onverschillige surinamer die voor zijn beurt gaat. Zo is het bij de chauffeurs ook.
  Ligt niet aan het beroep ligt aan de ongelikte gewoontes. In nederland noem je het gewoon asociaal.
  Dus meer respekt en alles komt vanzelf goed. Het is nu ikke ike en de rst ken stikke, Dat moet eens ophouden. heb elkander lief groeten aan de goede mensen en die elkaar wel met respekt behandelen. Gelukkig is dat het merendeel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.